Skiën tussen alpenweiden

Lisanne op 13 december 2015· 16 reacties

Eén cm natuursneeuw en toch strakke pistes
Eén cm natuursneeuw en toch strakke pistes

Nog geen centimetertje ‘echte’ sneeuw ligt er hier in St. Moritz. Richt je vanuit het dal je blik omhoog zie je een herfstig landschap dat weinig eer doet aan een dorp dat normaliter wintersport lijkt te ademen. Maar met het oog op de worldcup finale die hier volgende winter plaats zal vinden, heeft het gebied geïnvesteerd in sneeuwzekerheid. Elke dag kijk ik met open mond naar de meters piste die verrijzen door het harde werk van de pisteurs en sneeuwkanonnen.

null

Investeren in sneeuwzekerheid, het lijkt paradoxaal. Tot niet zo lang geleden was sneeuwzekerheid een aangelegenheid waar alleen natuurlijke factoren mee gemoeid waren. Inmiddels nemen de exploitanten van wintersportgebieden hun lot in eigen hand. Hoe heeft dit gebied dat aangepakt?

null

Smeltwater hergebruiken
Als in de lente de sneeuw smelt, wordt het voortaan opgevangen in Lej Alv, een kunstmatig aangelegd meer dat op 2500 meter hoogte ligt. Water dat normaal ophoog gepompt zou moeten worden om kunstsneeuw te produceren, ligt nu precies waar het moet zijn: in het hart van het skigebied Corviglia. Het gebied heeft door haar hoogte veel koude nachten en een droog klimaat, waardoor de sneeuwkanonnen veel gebruikt kunnen worden. Sommige watermoleculen hebben dus het geluk als sneeuw naar beneden te komen en het jaar erop hergebruikt te worden als kunstsneeuw.

null

Om de pistes van Corviglia van kunstsneeuw te voorzien is naar schatting 800.000 m3 aan water nodig. Normaal wordt dat ruim 1000 meter omhoog gepompt om de sneeuwkanonnen te voorzien. Met het aangelegde ‘spaarmeer’ met een inhoud van 400.000 m3 water wordt in de helft van dat water voorzien. Het brengt jaarlijks een energiebesparing met zich mee die gelijk staat aan het energieverbruik van 400 huishoudens.

null

Klaar voor het seizoen
Door het kunstmatige Lej Alv en de honderden sneeuwkanonnen is het gebied nu klaar voor het hoogseizoen, zonder dat er sneeuw gevallen is. Verreweg de meeste pistes liggen er strak bij, alle liften worden bediend en de eerste skiraces hebben al plaatsgevonden. Maar tijdens de opening van het seizoen gaf de skischoolleider ons met een knipoog de wijze raad om vooral niet de pistes te ‘missen’. Je kunt zomaar de alpenweides op vliegen en in het gras tot stilstand komen.

Dus hoewel de pistes er goed bij liggen, doet het toch wat vreemd aan om te weten dat elke witte meter handmatig geproduceerd is. Daarnaast wil het oog natuurlijk ook wat, en hopen we op een witte kerst.

Lisanne
gaat deze winter haar droom achterna, een winter in de sneeuw! Ze houdt ons op de hoogte vanuit Sankt Moritz.

Plaats een reactie

@Lisanne Weet jij welke pistes er nog in sankt moritz open gaan, gaat er meer bij de gluna en trias fluors open?

#wintersport verslaafd

In principe een mooie bedachte oplossing om het water hoeveelheid zo hoog mogelijk op te slaan.

Top artikel. Prachtig dat skigebieden blijven investeren ! Al voelt een kunstsneeuw anders aan is het beter dan geen sneeuw .

@coen20 ze pakken het - naar het schijnt - piste voor piste aan. De rode en zwarte piste bij Trais Fluors zijn echt nog groen. Bij Gluna is de rechter piste open, en zijn ze halverwege de meest linker piste. Voor zover ik weet laten ze Lej de la Pesch en Val Slattain even voor wat het is, maar bijvoorbeeld de dalafdaling richting Bad-Signal is al bijna helemaal af. Ook bij Paradiso zijn ze volop bezig. Ik ben echt onder de indruk. Ik begrijp dat jullie hier komen skiën?

@SebastienS Dankjewel! Het is trouwens duidelijk om te merken dat naarmate de kunstsneeuw er langer ligt hoe beter het wordt. De pistes die net open zijn voelen inderdaad heel gemaakt, maar die inmiddels al weken open zijn voelen veel beter. Verrassend goed ;)

@Lisanne ja mijn ouders hebben een appartement in Celerina.

#wintersport verslaafd

@Lisanne zag op de webcam dat ze wel op de rode van de trais fluors aan het spuiten zijn en wit is, of zag ik dat verkeerd.

#wintersport verslaafd

@coen20 Het zou me niets verbazen als die rode het volgende project is, dat vind ik altijd een mooie! Ik weet alleen niet of ze daar al bezig zijn.

Ben ik de dan weer de boeman die denkt “de natuur laat zich niet sturen” , ofwel het sneeuwt als het sneeuwt en niet eerder.Ofwel tis wit als het wit is.

@Lisanne weet jij of ze wel bij de zwarte piste van de grischa bezig zijn?

#wintersport verslaafd

“Het brengt jaarlijks een energiebesparing met zich mee die gelijk staat aan het energieverbruik van 400 huishoudens.”

En zo gebruikt de marketingafdeling van een skigebied het als een groene/energiezuinige/milieuvriendelijke investering …

@Lisanne heb jij enig idee of de pistes akademiker en muntanella open gaan, zie ze daar wel druk aan het spuiten?

#wintersport verslaafd

@lisanne wat leuk dat je in dit mooie gebied op vakantie bent!! Wij gaan hier ook elk jaar naar toe in de voorjaarsvakantie. Ik hoop voor je dat er meer sneeuw gaat vallen. Ik raad je aan om met wat meer sneeuw dagen te vertoeven in Diavolezza/Lagalb. De eigenaar van het restaurant boven op Lagalb is trouwens ook een nederlander dus misschien kan hij jouw wat extra informatie of leuke feiten vertellen over het gebied!
Ik blijf je volgen veel plezier!

@coen20 Ik weet op dit moment niet meer dan jij eigenlijk; ben sinds zaterdag in het dal aan het werk. Vandaag is het hier in ieder geval te warm en te klam om de sneeuwkanonnen te gebruiken, dus we zien hoe het loopt!

@MaartenLobregt ik hoop ook dat er meer sneeuw gaat vallen ;) maar met de voorjaarsvakantie zien jullie sowieso goed inderdaad. Lagalb is prachtig, ik denk het lievelingsgebied van vele skileraren. Helaas is dit jaar waarschijnlijk het laatste jaar dat het open is, omdat de gebruikers aantallen niet opwegen tegen de kosten van renovatie. Ik schrijf dat nog weleens een blog over. Dat de eigenaar van het restaurant NLer is wist ik niet, dan ga ik er zeker eens voorbij!

@lisanne Wat een drama dat Lagalb wordt stilgezet het zijn bij uitstek de meest rustige en uitgestrekte lange prachtige pistes! Met inderdaad een oud gondeltje maar daar kan ik wel mee leven. Ik hoop dat er een petitie of een dergelijke actie op touw wordt gezet om de sluiting te voorkomen.

Veel plezier nog en misschien tot de voorjaarsvakantie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie