Wees voorzichtig: Matige sneeuw tijdens Kerstvakantie

Rogier op 16 december 2015· 18 reacties

Zelfs waar het wit is zijn de stenen niet ver
Zelfs waar het wit is zijn de stenen niet ver

Op wintersporters hebben we het regelmatig over lawinegevaar, zeker als er een goed pak verse sneeuw is gevallen, want dan lokken die maagdelijke hellingen natuurlijk. Maar tijdens de eerste week van de Kerstvakantie zal het zelden off-piste zijn dat lonkt. We mogen al blij zijn met mooie pistes. Maar met de drukte, het gebrek aan sneeuw en de sneeuwkwaliteit is het op de pistes erg opletten. Onze tips om veilig door deze Kerstvakantie te komen.

Opletten geblazen
Komende kerstvakantie zullen lang niet alle pistes open zijn. Er wordt in de Alpen met man en macht gewerkt om zoveel mogelijk pistes open te hebben. In veel grote gebieden liggen de pistes er zeer goed bij al bedenk je hoe weinig de natuur meehelpt. Maar de pistes zullen minder goed zijn dan na meters natuur sneeuw. De pistes zijn minder breed, stenen liggen minder ver en ijsplaten zijn dichterbij. Dat met een relatief grote drukte per pistemeter maakt het opletten geblazen, nog meer dan normaal.

null

Helm
Bij Wintersporters zijn we groot voorstander van het dragen van een skihelm. Er is geen enkel excuus om het niet te doen. Gisteren was er een documentaire op de Franse televisie over de bergreddingsdienst in Chamonix en daar werd nog eens in verduidelijkt hoe belangrijk en levensreddend een skihelm kan zijn. Moderne helmen zitten comfortabel, zijn goed geventileerd en zorgen voor veiligheid. Je zit beter onder een helm dan onder een muts. Mocht je nog geen helmdrager zijn, en die vrijheid is er gelukkig nog in de bergen, dan zou ik komende kerstvakantie zeker wel een helm aanraden. De pistes zijn smal, het is druk en stenen liggen niet ver. Nogmaals er is geen echte reden om geen helm op te doen. En in sneeuwarme jaren nog minder.

Onderhoud ski’s en board
Ik begrijp best dat je met deze condities misschien niet je nieuwe mooie ski’s of board mee wil nemen, en als je in de gelukkige positie bent dat je ook oudere ski’s, op zijn Frans ski cailloux (steen ski’s) hebt, dan zou ik die zeker pakken. Maar bedenk wel dat deze mindere sneeuw condities juist goed materiaal verlangen. In een laag poeder kun je bij wijze van spreken met twee planken onder je voet naar beneden komen. Op harde kunstsneeuw-pistes zijn goede staalkanten en een goed onderhouden belag wel erg fijn. Dus zorg ervoor dat je ski’s of board goed onderhouden zijn, juist nu!

null

Hou je in
Met de piste-kwaliteit van nu, de drukte die er op de pistes zal zijn is het niet het moment op je snelheidsrecord te gaan verbreken. Wees blij dat er al geskied kan worden. En blijf dus lekker rustig skiën. Oefen je korte bochten techniek, en hou de rem er gewoon netjes op. Het is nu niet het moment op keihard te knallen. Dat komt wel weer als zo meteen de sneeuw met bakken uit de lucht is gekomen en de skigebieden er beter bijliggen. Zorg ervoor dat je altijd ‘overhoudt’ de sneeuw is niet goed genoeg om op 110 % van je kunnen te skiën. Al doe je dit niet voor jezelf doe het dan voor anderen…

Moe? Doe wat anders
En dit geldt eigenlijk altijd, als je moe bent, ga dan lekker wat anders doen. De huidige sneeuwcondities vragen veel concentratie en zijn dus vermoeiender te skiën dan als de condities perfect zijn. Twijfel nu geen moment om wat anders te gaan doen…

Hebben jullie nog tips met betrekking tot veiligheid als de condities minder goed zijn?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

jemig… ziet er toch niet erg rooskleurig uit :(
Hopen op een snelle dump…

Youri U.

Wijs gesproken !!

Heel goed stuk!!

Voor mij kan je er nog aan toevoegen om ook extra goed op elkaar te letten in deze omstandigheden. Het wordt druk op de smallere pistes. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Houd rekening met elkaar en stop op tijd. Dan blijft het voor iedereen toch nog (zo) leuk (mogelijk).

Mooi stuk. Rekening houden met elkaar is inderdaad van groot belang. Het zal daarnaast drukker worden op de smallere pistes dus geef ook de minder gevorderde skiër de ruimte. Zoals Rogier als zegt dit zijn niet de condities om je snelheidsrecord te gaan verbreken. Succes voor allen die gaan komende week.

Terecht artikel dit. Op de sneeuwlinten is gewoon een stuk minder ruimte, terwijl het aantal wintersporters niet evenredig afneemt.
@Rogier: Er zit een spelfoutje in, ‘al bedenk’ in de +/-8e regel moet ‘als je bedenkt’ zijn.

Click. Click. Peace

Klopt helemaal @Rogier zijn momenteel in Solden, maar niet alleen de verborgen eisplatten ook de opgespoten sneeuw kan je verassen het ene moment ( kei) harde piste dan een vlakte opgespoten sneeuw wat wel degelijk als rem werkt met alle gevolgen vandien, vooral bij minder zicht. Rekening houden met elkaar is ook nog steeds een hot item, Ik denk niet dat alleen de buitenlandse wintersporter hier wat aan kan doen maar zeker ook de locals, deze knallen vaak tussen alles door. Natuurlijk skiën de meeste beter als (bijna) iedere toerist maar het brengt wel onrust en irritatie.

@rogier heb je de titel van die docu?

Chamonix Hors Piste op de Franse zender RMC Decouverte. (Die hebben een replay app)

Click. Click. Peace

Goed en terecht stuk . Nog een kleine tip: kijk goed ‘omhoog’ naar de piste als je van de kant af start na een stop. Met drukte zie je zó iemand over het hoofd.

@SkiBeppie

Goed punt, maar je moet altijd naar boven kijken voordat je start, ook al sta je midden op de piste stil.

Ik heb nog een andere goede tip, die ik zelf veelvuldig gebruik, en ook als de situatie goed is, gebruik ik die.
Als je bijv. op een smal pad skiet, dan zijn er vaak mensen die zigzaggend eroverheen gaan, en als jij er dan langs wil, dan is dit vrijwel onmogelijk. En zelfs als mensen normaal rechtdoorgaan zou ik het toch aanraden te doen, want men kan plotseling onaangekondigd opeens van richting veranderen en precies jou afsnijden. Volgens de pisteregels heeft degene voor je, voorrang, maar als je achterop komt, dan is het vaak enorm lastig om op tijd te stoppen bij een noodstop, zeker op zo’n smal pad. Aan de ene kant heb je een afgrond waar je niet in wilt vallen, en aan de andere kant de berg, bomen of veel sneeuwwallen enz. Het is erg gemakkelijk om, als je in wil/moet halen, even richting aan te geven. Ja het klinkt raar, maar als je bijv. links wilt inhalen (rechts mag ook) dan ga je alvast links glijden (of rechts) en voordat je er langs wilt, tik je een paar keer met je stokken tegen elkaar, dan hoort men voor je, wat je gaat doen, en dan blijven ze in hun spoor, en kun je er veilig langs!
Ik hoor mensen nu al denken; Je gaat toch niet je stokken als ‘breekijzer’ gebruiken om er sneller langs te kunnen!? Nee, maar zelfs als je op je eigen snelheid rustig skiet dan zijn er nog steeds mensen die langzamer gaan door wat voor omstandigheden dan ook. Kortere ski’s, ongewaxte ski’s, beginners, hikende snowboarders, wandelaars. Het heeft mijzelf keer op keer prima geholpen om veilig in te halen op smalle stukken.

Ski or Die

Ah en ik was net van plan m’n ski cailloux mee te nemen… maar idd met slechte condities heb je veel aan goed materiaal, ik zie het wel als ik er ben.

Terecht stuk…

Zeker met de mindere omstandigheden ligt het risico op de loer dat mensen al sneller geirriteerd zijn, laat dat svp er niet toe leiden om minder rekening met anderen te houden (of nog erger op anderen af te reageren). Zoek juist nu de lol op om leuk met andere wintersporters om te gaan. “Gedeelde smart is halve smart” immers en wie weet houd je zo leuke maatjes over om een afdaling over te slaan en een drankje mee te doen.

Een tip is om je eigen tijden een beetje aan te passen. Door 's ochtends voor de meute uit te skien/boarden, tijdens de lunch en aan het eind van de dag zul je minder mensen op de pistes zien en daarmee lekkerder kunnen skien/boarden. Vooral 's ochtends vroeg als de pistes er strak bij liggen kun je hier veel profijt van hebben.

En 's-avonds voor het slapen gaan net iets meer sneeuwdansjes dan gewoonlijk

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

@KokkiAmiga: ja, altijd kijken. Maar ik ga er vanuit dat je niet midden op de piste stil gaat staan…ik doe dat nooit. Ben dan ook geen snowboarder! :)

Goed stuk!

Jeff

@ SkiBeppie

Nee, dat probeer ik ook meestal niet te doen, maar soms ontkom je daar niet aan, en als het rustig genoeg is, en het overzicht goed, dan is het ook goed te doen om middenop kort stil te staan. Skilessen doen dat ook wel als ze bijvoorbeeld een oefening doen, en ik zie dat veel mensen het ook op zwarte steile en ijzige pistes doen, als ze even niet verder durven te skien. Dan ga ik juist aan de zijkant skien, waar zij meestal niet durven te skien, maar waar het meestal wel het fijnste skien is, door veel minder ijsvorming. Dat is dan gelijk nog een tip om veiliger af te dalen. Als het ijzig is, ski aan de zijkant. Daar is het vaak niet of veel minder ijzig/hard.

En ik ben ook geen snowboarder! En die liggen idd ook vaak middenop de piste uit te rusten in groepjes.

Ski or Die

En skiërs staan vaak overdwars aan de zijkant van een pad stil in groepjes, lekker met de punten midden op t pad.

Generaliseer niet zo zeg :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie