Sneeuw van de toekomst?

Roel op 21 december 2015· 6 reacties

Dit apparaat moet over 2 jaar over de pistes zweven (foto: Focus.de)
Dit apparaat moet over 2 jaar over de pistes zweven (foto: Focus.de)

Vorig jaar was in het nieuws dat in het Oostenrijkse Obergurgl wordt geëxperimenteerd met een zogenaamde kunstwolk. Een soort ballon waarin wolken worden opgewekt die het echt laten sneeuwen. Wat houdt deze nieuwste uitvinding precies in, en wordt dit het milieuvriendelijke en goedkopere alternatief voor het sneeuwkanon?

Kunstsneeuw kan beter
In een seizoen als dit wordt het belang van kunstsneeuw maar weer aangetoond. Zonder deze uitvinding hadden skigebieden deze kerstvakantie een miljoenenstrop geleden want er had nauwelijks geskied kunnen worden. Dankzij de sneeuwkanonnen en -lanzen kunnen mensen nu skiën én genieten van het mooie weer. Aan sneeuwkanonnen kleven alleen een paar grote nadelen. De apparaten slurpen water en energie en de sneeuwopbrengst is niet optimaal. Voor echte sneeuwliefhebbers is de compacte samenstelling van kunstsneeuw het grootste nadeel. De pistes zijn vaak harder, worden sneller ijzig en het is zeker geen poedersneeuw. Als je onder een spuitend sneeuwkanon doorskiet mag je het ijs van je skibril afkrabben.

Werking
Met een nieuwe uitvinding probeert de Oostenrijker Michael Bacher met zijn bedrijf Neuschnee in samenwerking met de universiteit van Wenen deze nadelen weg te nemen. Met dezelfde hoeveelheid water moet de kunstwolk in plaats van 2 m3 compacte sneeuw 15m3 sneeuw maken, poedersneeuw welteverstaan. Hoe werkt het systeem precies?

Afbeelding: RTL Nieuws
Afbeelding: RTL Nieuws

In een soort ballon worden waterdruppels gesproeid waardoor in de ballon een (echte) wolk ontstaat. Er worden ijskristallen toegevoegd waaraan de vochtdeeltjes zich gaan hechten waarna uiteindelijk sneeuwkristallen ontstaan, net zoals in een normale wolk. Als de kristallen zwaar genoeg zijn vallen ze als ‘echte’ sneeuw op de grond.

Top of flop?
Tot zo ver de theorie want het apparaat wordt nog uitvoerig getest en er is nog geen enkele echte demonstratie getoond. Toch zie ik de potentie wel. Als 15 tot 40% van het verbruikte water bij reguliere sneeuwkanonnen verloren gaat is het goed om na te denken over alternatieven die ook nog eens energiezuiniger zijn en de echte natuursneeuw beter benadert. Verder zegt het iets als een megagebied als Ischgl hier ook serieus mee bezig is.

Mobiel meer voordelen
In de eerste fase gaat men uit van vaste plekken naast bv. funparks en kinderweides waar de apparaten worden opgesteld. Daar vandaan wordt de sneeuw met pistebully’s verspreid. Uiteindelijk doel is echter om de kunstwolk mobiel te maken, waarbij hij als een soort robot over de pistes glijdt zoals pistebully’s nu doen. Iedere dag een vers laagje sneeuw over de pistes, wie wil dat niet?

Ontwerp van het mobiele prototype (foto: Obergurgl.com)
Ontwerp van het mobiele prototype (foto: Obergurgl.com)

Hoe de watertoevoer dan wordt geregeld zal nu onderwerp van studie zijn, maar het gaat om de visie. Een bijkomend voordeel van de mobiele versie is dat je het apparaat in de zomer gemakkelijk uit het zicht haalt. 's Zomers zie je dus geen sneeuwkanonnen meer langs de piste staan zoals ik afgelopen zomer zag in Serfaus - Fiss - Ladis.

Kostwinning
Maar misschien nog wel het belangrijkste is dat Tirol de afnemende natuurlijke sneeuwbedekking als een gegeven ziet om tot innovatie te komen in plaats van het probleem te bagatelliseren. Wintersport is hun kostwinning en van levensbelang voor de lokale economie. Van een efficiëntere besneeuwing worden we uiteindelijk allemaal beter, is het niet voor het milieu dan wel onze portemonnee.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mooi dat er al gebieden serieus mee bezig zijn. Maar ook hier zal de lucht temperatuur weer een belangrijke factor zijn, en zou dit voor kerst 2015 ook niet de oplossing zijn geweest…

Mooi te lezen: in plaats van het probleem te bagatelliseren. Wintersport is hun kostwinning en van levensbelang voor de lokale economie.

Seriously snow addicted family!

om het geheel mobiel te maken zie ik een paar oplossingen,

  1. laat de ballon een ballon blijven eentje dus die in de lucht hangt met daar aan een flexibele slang, eentje die je kan los koppelen, als je dan de slang steeds vastmaakt aan de dichts bijzijnde waterkanon die er nu staat hoef je de oude infra structuur niet weg te halen, wat kosten spaart, je hoeft nu enkel het kanon zelf weg te halen. Deze zou je natuurlijk kunnen laten staan en er een koppelstuk tussen kunnen zetten zodat je kan switchen tussen de ballon en de oude pomp indien de ballon niet beschikbaar is of buiten werking (als back up).
  2. doe het zelfde als met de ballon alleen dan met de robot. voordeel van de machine lijkt de capaciteit gezien het formaat verschil, anderzijds door dat de robot enkel op gebaande paden doet zal de sneeuw enkel op de piste komen, en met de ballon ben je iets flexibeler en zou je ook een dunnen strook sneeuw naast de piste maken, het oog wil ook wat want een witte streep in een bruin groen landschap is toch ook niet alles.

misschien een idee om deze methode ook op gletsjers te gebruiken vlak voor het einde van het seizoen nog over de gehele gletsjer een witte deken van een paar meter dumpen zodat de gletsjer minder last heeft van de zomermaanden. en in de zomer dan al het water wat smelt opvangen in een bassin om die in de winter er weer op te sproeien

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Beter ineens iets vinden om hoge en lage lucht druk op grote schaal te manipuleren.

Dat is zeker een goed initiatief van die Oostenrijker. Eigenlijk is het wel apart dat ze dat niet al veel eerder hebben geprobeerd. Ik heb al jaren een ‘hekel’ aan kunstsneeuw door bovengenoemde redenen.

Ski or Die

Mooie ontwikkelingen. Zuiniger, beter wat men wil men nog meer? Hoop dat het snel het onderzoeksstadium verlaat en commercieel kan worden gerealiseerd.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie