De beruchte 3e dag

Redactie op 05 januari 2016· 19 reacties

null

Als je het hebt over de diverse wintersport mogelijkheden staat skiën met vlag en wimpel op nummer 1. Eigenlijk geen wonder want skiën is niet alleen maar leuk, het bevrijd je van de alledaagse stress en doet een goed beroep op je gezondheid. Daarom is het van belang om deze sport op een positieve manier uit te oefenen en jezelf vooral niet op te branden zodat je de hele week met plezier voldoende energie de piste afdaalt. Een combinatie van een goede voorbereiding, het juiste materiaal en goede sneeuwcondities zijn natuurlijk een pré en bevorderlijk voor het succes verhaal. Maar als deze elementen allemaal voorhanden zijn en je lichaam protesteert, tja wat doe je dan?

Het wil niet meer
Eigenlijk heeft bijna iedereen er wel een keer van gehoord. Die verrekte 3e dag. Oftewel de dag waarop het gewoon even niet meer zo lekker gaat, het bochtje niet meer zo goed lukt als gister en de angst opeens op de proppen komt, waardoor je wellicht teveel achterover leunt en daardoor de controle verliest. Komt je dit bekend voor? wees gerust, je bent echt niet de enige. Volgens de statistieken is de derde dag van je skivakantie de dag met de meeste ongelukken. Maar waarom is dit eigenlijk zo? De gemiddelde skiër die 1, 2 of misschien wel 3 keer per jaar op wintersport gaat heeft natuurlijk geen “ dagelijkse” voorbereiding op de zogenaamde “ski spieren”. Nederland is prachtig, maar we missen gewoon bergen om dit goed te kunnen onderhouden. En dus moeten spieren steeds weer wennen aan de nieuwe bewegingen en als het ware wakker worden geschud. Indoor skiën is een hele goede voorbereiding op je wintersport. Op de 3e dag neemt de spierkracht gewoon even af en als gevolg daarvan wordt je moe. Daarnaast staat de 3e dag erom bekend dat skiërs juist dan over een toenemende mate van zekerheid beschikken. Ze worden brutaler, durven meer, want op de eerste en tweede dag is zo’n beetje alles verkend. Dit stukje extra durf is natuurlijk heel goed maar juist in combinatie met de moeheid kan dit averechts werken en voor onverwachte situaties zorgen. Concentratie en coördinatie nemen af en het gevaar van vallen is vele malen groter. Daarom is het aan te bevelen om juist op deze 3e dag langere pauzes te nemen, het liefst verdeeld over de hele dag.

Lekker veel pauzes op de 3e dag
Lekker veel pauzes op de 3e dag

Belangrijke voorbereiding: Skigym ( dus toch! )
Skigym heeft misschien een licht verouderde stempel. Toch is het een belangrijk fundament van je wintersport. Het beste is om circa 2 tot 3 maanden voor je vakantie te beginnen met het voorbereiden en activeren van je spieren. Maar ook na je skidag is het van belang om je spieren goed te verzorgen. Zwemmen na je skidag werkt als het ware als een spierverslapper. Een bezoek aan de sauna heeft natuurlijk ook een positieve uitwerking. In sommige skigebieden bieden skischolen zogenaamde wellness coaches aan die je ook na de skidag begeleiden naar een individueel gepast afbouwschema. Vind je dit een beetje overdreven? dan kan licht joggen, wandelen en of goed rekken net zo goed je spierpijn doen voorkomen.

Als je geen hottub voorhanden hebt is de sauna een goed alternatief
Als je geen hottub voorhanden hebt is de sauna een goed alternatief

De zogenaamde blokkade
Een paar dagen geleden was ik getuige van deze ‘o zo’ klassieke situatie. Op de piste was een steil stuk dat zeer ijzig was vanwege de slechte sneeuwcondities. Een man stond beneden ongeduldig te wachten en vrouw stond halverwege te shaken van angst. Er werd over een weer gecommuniceerd door onzinnige kreten naar elkaar te schreeuwen. Waarbij ik “ hup gewoon skiën, recht naar beneden “ toch wel erg verrassend vond. De vrouw had last van een zogenaamde blokkade, jullie kennen dat gevoel vast en zeker. Alles zit gewoon even op slot, het zweet tussen je billen en je hartslag tikkend als een malle. Het liefst zou je op de berg gaan zitten in plaats van het dal te omarmen en dat is nu juist wat je moet doen als je naar beneden wilt. Maar wat natuurlijk vooral niet helpt is negatieve feedback en ongeduldig pushen. Vertrouwen terug winnen en de rust bewaren hadden hierbij een betere uitwerking gehad. Om een lang verhaal kort te maken; van een gezellige skidag was er bij dit stel naderhand geen sprake meer. En of ze ooit nog samen gaan skiën blijft voor mij een raadsel.

En nee dit gun ik jullie natuurlijk niet! Advies en raad kan helpend zijn, bovenal staat het plezier natuurlijk voorop. Want de dag is natuurlijk niet compleet als je niet hebt gelachen op de berg. De beste skiër heeft de grootste smile.

Redactie

Plaats een reactie

Wij proberen op de beruchte 3e dag smiddags altijd een alternatieve activiteit te doen. Rondje met een hondenslede, rodelen, welnessbezoek, sneeuwschoentocht, snowscooteren en aansluitend onze culinaire avond, dus ons lekker culinair laten verwennen in een Franse berghut met lokale specialiteiten: Kaasfondue/raclette, gedroogde worst, goede wijn enz

Born to Ride

Evenwichts oefeningen op een BOSU bal of fitnessbal helpen zeer goed. 1e dag halve dag skiën bv. als opbouw en gewenning en op wat techniek.
Skaten en skiken in lichte mate, hardlopen met oefeningen zijn goede voorbereidingen voor wintersport in NL zonder sneeuw (trainen van evenwicht, kleine spieren rond je enkels, heupen en knieën). Meeste mensen willen allemaal als een gek de 1e dag de berg af, maar dat is helemaal verkeerd.
Tussendoor wat vaker stoppen is helemaal niks mee en alleen maar beter. Lekker zwemmen en goed wat warmte op de spieren ´s avonds kan alleen maar goed doen. Een wandeling (beetje afterski bewegen) ook zeker goed.
En zeker niet vergeten!!: genoeg drinken tussendoor (zeker geen alcohol). Je lichaam moet in koude lucht meer moeite doen om de lucht op te warmen en te bevochtigen in je longen, dus heb je ook meer vocht nodig. Je spieren hebben immers ook genoeg vocht nodig. ;°)

Gebruikt er iemand wel eens een “helend” zalfje o.i.d tegen vermoeide benen aan het eind van de skidag?
Zo ja, welke zalf? En werkt het ook daadwerkelijk?
Andere tips zijn ook welkom…

Is inderdaad bij mij ook een wisselvallige dag. Je wordt kloeker, maar de vermoeidheid neemt ook toe. Meestal stoppen we dan iets vroeger, drinken we iets in de bar, en zoeken we ons een sauna. Eten, en daarna bedje in. De volgende dag ben je geboren. Probeer op zulk een dagen niemand te volgen, maar ski

Goede afspraken maken als je met een hele groep gaat skiën kan wonderen doen. Wij gaan altijd met een 6-tal personen skiën met allen een verschillende deskundigheid. Van de minder goede skiërs verwachten we niet dat ze de goede bijhouden en de minder goede verwachten niet dat de goede op hen wachten. Zo kan ieder op zijn eigen tempo skiën en zijn er toch nog genoeg groepsmomenten tijdens het eten, rodelen of de apres ski. :-)

Nog nooit last van gehad, ik heb alleen dat de 1e dag een drama is, dus als je voor het eerst na zoveel tijd weer op een keer gaat skien / snowboarden, zijn er meerdere of ben ik de enige ?

@Matis, Perskindol gaat bij mij standaard mee op wintersport en elke avond voor het slapen de benen insmeren.

Wij sporten regelmatig (op sportschool spinning en body attack). Daarnaast wandelen we regelmatig lange afstanden waarvan soms een lang weekend in de heuvels van Limburg, Belgie of Duitsland.

Onze ski-techniek en materiaal zijn meer dan voldoende waardoor we zonder probleem elke piste afkomen.

Na een paar dagen gaan we wel wat stijvigheid voelen maar geen vermoeidheid of echte spierpijn.
We gaan tijdens de vakantie op tijd slapen zodat we de volgende ochtend weer vroeg en fit kunnen opstaan.

Wij hebben dus nooit last van de beruchte 3e dag.

Wij hebben wel altijd moeite als het op de laatste zaterdag 16.00 uur is geweest. Dan hebben we namelijk de laatste afdaling van de vakantie achter de rug en moeten we weer terug naar huis :)

In voorgaande jaren altijd wel een “3e dag” op diezelfde dag gehad. Afgelopen jaar flink getraind, geoefend op de baan, beter schoeisel en ziedaar: pas op de afsluitende dag 4, in de middag, het “leeg” gevoel gekregen. Dus maar een terrasje meer gedaan en rustig skiënd omlaag gegaan.

Wat dat koppel op die steile helling aangaat heeft meneer beneden wel een goed punt: “gewoon skiën!” is het beste advies, want dan heb je controle en kom je veilig beneden! Dat het wat makkelijk praten is laat ik ff achterwegen :D

Als voorbereiding volg ik het Sneeuwfit programma en nemen we ook nog 5 lessen op een indoor/rollerbaan. Goed voor de techniek en ook om de spieren voor te bereiden. Resultaat is dan ook dat die “3e dag” bij ons pas op dag 6 komt…dan begin ik te merken dat het op is en het tijd is om te stoppen. Vroeger zonder voorbereiding had ik de "3e dag’ al op dag 1…heb ook in mijn hoofd dat je dan moet stoppen omdat het risico op blessure’s of erger dan aanzienlijk toeneemt…

En goed materiaal helpt ook, je voelt je net wat beter, schoenen zitten beter, blijft warmer, etc…

Jup, dag 3 begin de spierpijn echt te komen. Moet eigenlijk gewoon meer trainen ;)

@ interjrs, gewoon skiën is zeker een goed advies, maar dan wel rustig en met een paar bochten, recht en steil naar beneden knallen bij zo’n angstmomentje lijkt mij echt een no go!

@ Matis, Perskindol Reflex, koud warm crémes, Franzbrandwein, Diana Balsam :-) noem het maar… Koud warm wisseldouches werkt ook altijd erg goed.

Ik ski elke zaterdag bij de skiclub van skidome rucphen dus ik heb mijn indoor voorbereiding er wel op zitten. Vorig jaar had ik het een beetje de eerste dag, maar dat kwam doordat ik de hele nacht in de bus had gezeten en de eerste middag toch wel wilde gaan skiën… ging uiteindelijk allemaal goed ;) Mijn moeder had een angstblokkade op de laatste dag, waarna ik er samen met haar 45 min over heb gedaan om een piste waar ik zelf 2 min over deed af te komen…

#proudtobepartofleswintersporters

IK heb altijd last van de dag dat we weer naar huis moeten!

@-Diana- uiteraard met bochtjes, want juist dat is in mijn ogen skiën. Kamikaze omlaag en hopen dat je kunt stoppen valt bij mij er niet onder!

Op gewicht zijn, sportief zijn (spinning, fietsen, volleybal of andere beenspieren stimulerende sporten), gezond leven (goed voedsel, veel vocht weinig alcohol) en de derde dag bestaat niet.

Voor mij is het eenvoudig: elke week op de latten techniek trainen in Landgraaf. Op die manier zijn de skispieren en automatismen nooit ver weg.

Eens in de bergen is het voornamelijk aanpassen aan het terrein en de (variable) sneeuwomstandigheden, muscle memory doet de rest :-).

Vroeger eigenlijk nooit echt last van gehad. Nu ik ‘wat’ ouder word en wat minder tijd heb om te sporten, merk ik het wel. Bijkomstig nadeel is dat ik nog van de oude stempel ben en op het moment dat het moeilijker word, val ik terug op het wedeln. Meer bochten betekent dus ook weer meer spierbelasting. Daarnaast is het alcohol verhaal ook wel een probleem. Ondanks de iets oudere leeftijd, nog te jong in het hoofd en meen dus net zo actief te moeten zijn tijdens de apresski als op de piste.
We nemen al wel meer pauzes dan bijvoorbeeld 15 jaar geleden.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie