Vanaf morgen alleen nog sneeuw

Roel op 11 januari 2016· 59 reacties

Sankt Christina, Dolomieten (via Sneeuwhoogte+)
Sankt Christina, Dolomieten (via Sneeuwhoogte+)

Vandaag is het de laatste dag dat we moeten vrezen voor regen. Nog één keer wordt er een portie zachte lucht over de Alpen uitgespuwd waardoor de sneeuwgrens zo tussen 1400 tot 1700 meter zwabbert. Uiterlijk vanavond komt een einde aan, en dan is het nog alleen sneeuw wat de klok slaat. Veel sneeuw!

Een lange dump
De Westalpen staat min of meer één lange dump te wachten. Eentje die vandaag begint en woensdag stopt, en op donderdag een doorstart krijgt tot en met zaterdag. Op veel plaatsen gaat hierdoor (ruim) meer dan een meter sneeuw vallen in Frankrijk en Zwitserland, en omdat we van die zachte lucht verlost zijn verwacht ik dit keer tot in de dalen dikke pakken sneeuw. Ook laaggelegen gebieden profiteren hier nu dus van mee. Een verademing voor al die gebieden die de vers gevallen sneeuw de afgelopen dagen regelmatig zagen wegspoelen.

Oostenrijk doet mee, het zuiden minder
Ik heb het al aangegeven. Oostenrijk doet deze week goed mee! Ik heb het dan over de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam (Noordalpen) waar het gros van de Oostenrijkse skigebieden ligt. Ook Noord-Tirol, het Salzburgerland en de Steiermark waar het tot nu toe redelijk karig bleef krijgen een pak sneeuw van 20 tot 50cm. Topper is opnieuw de Arlberg en het Bregenzerwald (o.a. Damüls) waar ze plaatselijk de meter aantikken.

Goed om te vermelden is misschien dat Osttirol en Karinthië er minder van meepikken. Dat is Zuidalpen en net als de Dolomieten moeten zij de sneeuw niet uit het westen of noorden krijgen. Hier zijn het eerder korte momenten dat het sneeuwt. Vandaag en donderdag zijn zo’n dagen dat er in het zuiden 10 tot 20cm kan vallen. Vandaag in de vrij zachte lucht (boven 1500m), van donderdag op vrijdag is het kouder en valt er 10cm tot in het dal. Ook daar dus langzaam verbeterende condities.

Vrijdag een voorzichtige nordstau
Vrijdag een voorzichtige nordstau

Weekend koud en langzaam droger
Toch staat dit natuurlijk niet in verhouding met de dump in het westen. Tegen het weekend richt zich een hogedrukgebied op boven de oceaan en daarmee bereikt vanuit het noorden nog koudere lucht de Alpen. Vanuit het noordwesten klappen de laatste storingen tegen de Franse Alpen terwijl in het weekend mogelijk een lichte nordstau voor Oostenrijk komt opzetten.

Nog steeds sneeuw dus, maar doordat de luchtdruk stijgt en de vochtige zeelucht wordt afgesneden lijkt de lucht wel langzaam wat op te drogen. De zon laat zich vanaf dan wat beter zien en dat is natuurlijk goed nieuws voor de mensen die komend weekend afreizen richting de Alpen.

Winterberg wordt deze week omgetoverd in een winterwonderland
Winterberg wordt deze week omgetoverd in een winterwonderland

Weekendje Sauerland
Ook goed nieuws is er voor het Sauerland. Daar was het tot nu toe pappen en nathouden, de sneeuwkanonnen deden maar wat door het zachte weer, maar vanaf morgen komt het daar helemaal goed. Met genoeg kou en regelmatig sneeuw ziet het weekend er daar ineens veelbelovend uit. Ben je in de gelegenheid, boek dan nu een weekendje Winterberg of Willingen!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Eindelijk gaat het winteren! BLIIJ

Ik kan je melden dat het hier in les menuires al ff flink aan het regenen is en nog steeds, geen idee wanneer dit omslaat in sneeuw?
Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan wou in eerste instantie de 16 de op wintersport gaan maar dacht dat het niet zo gek als vorig jaar zou worden dus geen geduld en eigenwijs toch verschoven naar de 9de boy was i wrong…

Vrijdag richting portes du soleil, zoals het er nu uitziet richting de 2 meter sneeuw! :D

Maar uiteraard blij dat het vanaf morgen beter gaat worden!
Dat mag onderhand ook wel en ik gun het iedereen van harte die ook volgende weken lekker van hun wintersport willen genieten!

Woop woop volgend weekend richting Fiss (Oostenrijk )! Die deden al flink mee met Arlberg maar het wordt dus alleen maar beter!
Ben wel wat nieuwsgierig voor de rijcondities zaterdag overdag… waarschijnlijk wordt het weer net zoals vorig jaar: veel sneeuw op die dag zelf en sneeuwkettingen opleggen voor de laatste 500 m (dorp ligt al redelijk hoog met smalle straatjes…)
Oh en dan een zalige winterzon boven perfecte pistes… what more do you want!! Love it!
Merciekes voor de immer zo duidelijke updates Roel!

Hier erg deprimerend weer vanmorgen, maar sneeuwgrens lijkt te zakken… Vanmiddag even op de pistes kijken.

Click. Click. Peace

Ons weekendje Willingen staat al maanden gepland. Zal wel druk worden ;-)

La Plagne : webcam toont toch droge sneeuw aan nu in Bellecotte.

Quote Roel: “Ben je in de gelegenheid, boek dan nu een weekendje Winterberg of Willingen!”

Denk dat na zo’n waardeloze seizoen start, half Nederland en Duitsland dat ook gaat doen.
Vrees dat de pistes overvol raken, en dat de wachttijden wel eens flink op kunnen lopen komend weekend.

@freerider - rond 13:00 uur moet dit opgelost zijn als ik de laatste kaarten bekijk. Good luck deze week!

Haha ja Winterberg en Willingen zullen flink vol lopen dit weekend ;)

In Val Cenis (1500m) ging vanochtend de regen rond 8.30u over in droge sneeuw. Kom maar op met die koude lucht

Gotta go fast

En weer komt het allemaal net op tijd goed voor mij. Aankomend weekend gaan wij naar Montafon. Wel hoop dat het een beetje goed te rijden is zaterdag.

Wauw dit klinkt als muziek in de oren!! Blij dat ik wel de 16e ga en niet de 9e ben gegaan

Fijn dat het gaat beginnen voor Oostenrijk! Wij gaan eind deze week ^_^
Het wordt wel erg koud… weten jullie hoe het dan zit met de sneeuwkwaliteit? Wordt het snel erg ijzig als er niks bijvalt?

Slippery slippery slidy slidy slopy slopy

Wij vertrekken zondag de 17e richting hochfügen. Zo te zien word het erg koud, maandag -21

Hopen danmaar dat dit snel omslaat in sneeuw! (montafon)

null

it's the adventure along the way

@Freerider - op de cams sneeuwt het in Val Thorens…

Gisterenavond geboekt voor 30 januari in St. Martin de Belleville… :D

Zin in!!

Dag Roel

Wat een goed weerbericht met al die sneeuw. Wij vertrekken op 24/1 naar Obereggen, kan daar nog wat vallen? want nu ziet het daar niet zo best uit.

groeten Peter

Heerlijk bericht van Roel. Wij gaan aankomende zaterdag richting Westendorf voor een week.
Ik volg meerdere wintersportweerberichten, maar bij die van Roel heb ik het beste gevoel. Nooit te oppertunistisch, maar realistisch met enige voorzichtigheid.

Misschien ook een stomme vraag, maar behoort vallandry tot de zuidwest alpen? of hoe moet ik dit zien?

Dikke regen op 1600 in de zuidalpen :(

Seriously snow addicted family!

Hoi Roel, wat een geweldige sneeuwberichten! Ik hoef me geen zorgen meer te maken. Heb je enig idee hoe het a.s. zaterdag op de wegen zal zijn naar Tirol, misschien dagje eerder vertrekken?

Niet zo somber, mensen! De grens ligt nu op een 1500 meter. Althans, zat zag ik op een aantal webcams. In de loop van de dag, maar zeker vanavond daalt ie hard om onder de 1000 uit te komen. Sneeuw is onderweg :)

This morning’s moderate continuous precipitation will turn showery in the afternoon; rain‑snow limit close to 1500 m at first is expected to dropping towards 900 m towards the evening. • This bad weather will persist on Tuesday, triggering snow showers, at times fairly heavy. It is therefore advisable to monitor carefully the development of natural hazard (gale winds, avalanche) depending on it.

http://chamonix-meteo.com/chamonix-mont-blanc/weather/foreca…

Not all who wander are lost

Extra laagje meenemen, het wordt onder de -20 vanaf zondag

Ook nog mooi verhaaltje betreft de kou en eventuele sneeuw voor Nederland op weer.nl

http://www.weer.nl/nieuws/detail/2016-01-11-pooldepressie/…

Not all who wander are lost

In Ischgldorp is het nog aan het regenen, boven is het aan het sneeuwen, goede kwaliteit maar heel slecht zicht. Zijn dit jaar een weekje vroeger dan andere jaren maar volgend jaar terug naar de 3de week, kans op goede sneeuw en mooi weer is dan groter.

Geen ski zonder après ski...

Val Thorens alleen maar sneeuw gezien eigenlijk vanaf zaterdag. Vandaag ook VET sneeuw! Was heerlijk op pistes.
Vandaag wel eea dicht ivm weer en de mannen met springstof… Lawine gevaar 4, maar pistecontrol is super hier!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie