Na de sneeuw komt nu de kou

Roel op 13 januari 2016· 26 reacties

De sneeuw blijft nu ook in het lagergelegen Chatel (F) liggen
De sneeuw blijft nu ook in het lagergelegen Chatel (F) liggen

De vooruitzichten zien er onverminderd goed uit. Nu we de zachte lucht kwijt zijn en de wind naar het noordwesten is bijgedraaid komt de weg vrij voor meer sneeuw. Langzaam lijkt het zwaartepunt zich daarbij te verplaatsen van Frankrijk naar Oostenrijk, waar we langzaam rekening moeten houden met een zwakke maar mogelijk geniepige nordstau.

Week dat het goedkomt
Dit januariwintertje heeft het mooi opgebouwd. Na weken van zacht weer en droogte kwam vorige week de eerste grote sneeuwval met tot maandag een soms vrij hoge sneeuwgrens. Maandag werd de zachte lucht verdreven waardoor het week tot in de dalen sneeuwt, en dit weekend duiken we de diepvries in. Met deze vooruitzichten in het achterhoofd wordt dit de week waarin alles goedkomt, zelfs voor het Sauerland.

De enige gebieden waarvoor de vlieger niet opgaat liggen in de Zuidalpen. Zo is het in de zuidelijke Dolomieten en delen van Piemonte nog magertjes met de sneeuw. Daar gaat de komende 5 tot 7 dagen ook weinig meer bijkomen. Morgen valt er een beetje sneeuw uit een zwak front en dan is het voor even gedaan. In de noordelijke helft van Südtirol en rond de Sella Ronda is daarentegen meer sneeuw gevallen (in het Ahrntal meer dan een halve meter), en mede dankzij de kunstsneeuw is het daar nu helemaal goedgekomen.

Langzaam meer sneeuw voor Oostenrijk
Dat geldt ook voor Oostenrijk. Joep Reinhoud meldt dat er in Kleinarl (Salzburger Sportwelt) sinds zaterdag in het dorp 20 tot 25cm is gevallen en hogerop 40 tot 50cm. Daar zitten we al op de hoeveelheid die ik voor deze week in de peiling had, en er komt nog meer aan.

Dit ligt er al in Ehrwald, Zugspitz Arena, via Sneeuwhoogte+
Dit ligt er al in Ehrwald, Zugspitz Arena, via Sneeuwhoogte+

Magisch mooie zonsondergang in Kirchberg (O), via Sneeuwhoogte+
Magisch mooie zonsondergang in Kirchberg (O), via Sneeuwhoogte+

Wind wordt noordwest
Vandaag trekt een storing van west naar oost over de Alpen, met vandaag vooral in Zwitserland en Oostenrijk sneeuwbuien. Morgen trekt een nieuwe storing met sneeuw de Franse Alpen binnen, waarna een lagedrukgebied langzaam maar zeker boven Oost-Europa komt te liggen. Dan wordt het interessant want dat gaat ervoor zorgen dat de wind naar noordwest draait. Omdat de wind flink afneemt lijkt dat ogenschijnlijk weinig op te leveren als je het ensemble bekijkt voor de Oostenrijkse Noordalpen.

null

Ik heb het (vrij zwakke) neerslagsignaal omcirkeld, maar dit zou aardig wat centimeters kunnen gaan geven dit weekend! Jullie horen dat uit eerste hand, want ik zit in een dorp dat daar normaal gesproken alles van gaat merken: Fieberbrunn.

Sauerland
Die winddraaiing is ook gunstig voor het Sauerland. Reken daar de komende dagen op 10 tot 25cm sneeuw waarbij de sneeuwkanonnen voluit kunnen gaan spuiten. Waarschijnlijk ook na het weekend nog want de kou blijft nog even in de lucht.

Maandag probeert namelijk een kleine depressie Frankrijk in te duiken waardoor de wind aflandig blijft en de verzachting vanaf de oceaan mogelijk wordt uitgesteld. Andere modellen gaan uit van een aanhoudende kou uit het noorden dus dit wintertje is na het weekend misschien nog niet voorbij in zowel de Alpen als Sauerland. In ieder geval tijdelijk gaat de zon wat meer schijnen, en wat daarna gebeurt daar bekijken we morgen opnieuw.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

goed nieuws, en bedankt voor de update.
Veel plezier in Fiederbrunn!!

Ahrntal meer dan een halve meter? AWESOME!

@roel nou wij zitten in st. Johann dus als jij het gaat merken zullen wij dat ook wel mee pikken! Jammer dat wij wel na dit weekend weer naar huis gaan! Jij in ieder geval nog veel sneeuw plezier daar!

Nu Nederland nog :)

Not all who wander are lost

Dat gaat dus helemaal goed komen als wij vanaf zaterdag in het Zillertal zijn

Servus ?

Wat een heerlijke vooruitzichten. We vertrekken zaterdag naar Gargellen!
Ik zie alleen al weken dat er slechts een paar pistes open zijn, ook nu nog na de recente sneeuwval. Weet iemand of dit betrouwbaar is en misschien waarom er niet meer pistes opengaan zo langzamerhand? Hopelijk volgende week wel! En Roel, kan je al wat vertellen over de omstandigheden onderweg zaterdag?
Bedankt voor al je mooie berichten!
Groet,
Johan.

P.s. Ik check de lift en piste status op deze site: http://www.bergbahnen-gargellen.at/de/aktuelles/lift-und-pis…
Lijkt me een betrouwbare…

Yow @Roel, kun je ook nog een stukje erbij typen over de aanrij omstandigheden van zaterdag? Het lijkt erop dat we in Vorarlberg achter de tunnel snel de sneeuwkettingen erop mogen gaan leggen. Maar hoe ziet het in (zuid) Duitsland tzt uit?

@Roel leuke foto vanuit Ehrwald. Komt goed uit want ik ga er volgende week naartoe.
Gezien de sneeuw hoef ik mij geen zorgen te maken

Mooi nieuws voor de wintersporters die deze week op vakantie gaan.

Ski or Die

lekker,
ik ga volgende woensdag naar omgeving Flachau, ik zat hem nog te knijpen maar het lijkt genoeg te zijn

P.s. @Roel
Nog een fijne vakantie! ;-)

Ski or Die

jammer voor de zuidelijke alpen maar nog genoeg kansen!

Seriously snow addicted family!

Hoi Roel, heb je enig idee hoe het zaterdag op de Duitse Autobahn zal zijn of over de grens van Oostenrijk?
Fijne vakantie Roel!

Vooral vrijdag verwachten ze sneeuw op de Duitse wegen. West en midden Duitsland komt “schneetief Emma” op bezoek. Wetteronline.de op o.a de profi karten vind je meet gedetailleerde info. http://www.wetteronline.de/fotostrecken/2016-01-13-em?part=s…

Not all who wander are lost

@johan23 weet uit eigen ervaring dat ze in montafon altijd druk bezig zijn om veel pistes open te krijgen, echter heeft het pas gisteren tot vrij laag gesneeuwd. Volgens de Facebook van het gebied is het doel om morgen al meer open te gooien. Op silvretta en hochjoch zijn ze onmiddels van 40 naar 80 km gegaan in 10 dagen.

it's the adventure along the way

goed nieuws!!! wat een mooi foto´s!!

Roel je maakt mijn dag helemaal compleet. Wat een geweldig nieuws vrijdag over 3 weken naar Solden wat hebben we er zin in.

@roel enig idee hoe het eruit ziet voor laax?

Wij gaan komende zaterdag naar Sankt Johann in Tirol. Gaan vast wel een dagje skiën in Fieberbrunn. Ben benieuwd of we elkaar dan tegenkomen, Roel!

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Het kon zaterdag inderdaad weleens spannend worden op de weg! Morgen kan ik wat concreter worden.

Intussen is dit het beeld vanuit de satelliet. Nordstau-achtig beeld en een heerlijk zonnetje in de Franse Alpen:

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wat een goede vooruitzichten. Ik ga pas over 2.5 week naar Saalbach. Maar voor alle gebieden geldt: dan ligt er wat voor in warmere/mindere tijden.
Ik kan ook zeggen dat er op dit moment meer sneeuw ligt in Saalbach dan er de afgelopen 2 seizoenen nu op dit moment lag. Zowel in het dal als op de berg.

Vandaag in Tignes in de middag inderdaad eindelijk in het zonnetje genieten en kunnen aanschouwen wat er allemaal gevallen is aan sneeuw!

@Edwin

Als ik dat via jouw link bekijk, dan kan ik vrijdag dus aardig ‘rotweer’ verwachten in Duitsland. De bedoeling is dat we om 8.30 uur vertrekken om dan voorbij München te overnachten en dan de volgende morgen weer verder te gaan. Hopen dat het nog enigszins mee zal vallen op de weg.

@Edwin @Ralphie: Wij willen vrijdagnacht gaan rijden. Ik ga mijn vingers gekruist houden!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie