Overgang naar vrij zacht weer

Roel op 21 januari 2016· 55 reacties

Het klaart langzaam op in Vorarlberg (webcam Schnepfau)
Het klaart langzaam op in Vorarlberg (webcam Schnepfau)

Ondanks de lokale sneeuwbuitjes beleefden de Noordalpen nog een hele aardige winterdag met zelfs wat zon. Vandaag verlaten de laatste buien Oostenrijk en wat nu volgt zijn twee prachtige winterdagen. Dit weekend zet ‘operatie verzachting’ in met eerst sneeuw maar daarna duidelijk hogere temperaturen. Voor hoe lang is niet duidelijk.

Einde van twee weken winter
Het zijn de laatste stuiptrekkingen van het wintertje dat zo’n twee weken heeft geduurd. Eerst vielen er bakken sneeuw in Frankrijk en Zwitserland en afgelopen week was Oostenrijk aan de beurt. Als het aan het GFS model ligt moeten we er rekening mee houden dat we het hier voorlopig mee moeten doen. Hogedruk zet zich volgende week vast op de Alpen nadat de zachte lucht op zondag is ingestroomd. Zou dat iets eerder gebeuren dan zou het koud blijven, tenminste in Oostenrijk. In dit scenario dooit het overdag tot zo’n 2000 meter, maar vriest het 's nachts nog lekker door. Met een zonnetje erbij is het niet eens zo slecht toeven.

Gelukkig voor de mensen die wat later op vakantie gaan hebben we meer modellen tot onze beschikking. Die zijn een stuk minder zeker van standvastige hogedruk maar daar ligt ook regen weer op de loer. Het Europese model bijvoorbeeld berekent vrij zacht, wisselvallig weer voor volgende week met dan weer zon, dan weer sneeuw afgewisseld door regen. Ook niet zaligmakend dus. Nog een weekje zon met alleen 's nachts stralingsvorst zou helemaal niet zo slecht zijn.

Begin van een mooie dag in Meribel (F)
Begin van een mooie dag in Meribel (F)

Zaterdag nog sneeuw in Oostenrijk
Nu even terug naar die spannende zaterdag. In de nacht bereikt een neerslagzone de noordelijke Franse en Zwitserse Alpen. De eerste zachte lucht stroomt hier vrijdag al binnen waardoor er een drup regen tussen kan zitten. Zaterdag overdag trekt de neerslag door naar Oostenrijk en wordt vooral in de oostelijke provincies weer wat koudere lucht aangezogen waardoor gebieden ten oosten van Innsbruck vanaf zo’n 1000m vooral weer sneeuw zien. Hoe westelijker, hoe onzekerder en hoe groter de kans op wat regen of ijzel.

Oppassen!
Het wordt, zoals gisteren al aangegeven, dus oppassen van en naar je skibestemming. Oefen desnoods nog even met het omleggen van je sneeuwkettingen. Het is verder vooral in de ochtend dat het gevaarlijk kan worden op de Zuid-Duitse snelwegen. Ga je naar de Alpen dan kun je beter iets later vertrekken, vertrek je uit de Alpen dan zou het misschien beter zijn op vrijdagavond al weg te rijden. Natuurlijk kan dit nog gaan schuiven, hou de berichten in ieder geval goed in de gaten! Op de Franse wegen verwacht ik geen problemen.

Mayrhofen (O)
Mayrhofen (O)

Wat gaat de dooi met Sauerland doen?
Hogere temperaturen zijn natuurlijk zeker geen goed nieuws voor Sauerland. Daar ligt nu eindelijk een fatsoenlijk sneeuwdek, maar de vele kunstsneeuw daar kan een stootje hebben. Skiën moet tot eind volgende week geen probleem zijn, maar buiten de piste zal de sneeuw snel dunner worden. En hou rekening met wat regen al zal de zon zich ook zeker laten zien.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het wordt spannend! Weekje nog en dan naar Trois Vallées… Lekkere temperaturen en grand beau? We gaan het zien… :D

het is waarschijnlijk omdat er teveel onzekerheid in je kaarten zit @Roel, maar ik kan uit dit bericht moeilijk opmaken welk weer we morgen-zaterdag en zondag gaan krijgen in de Alpen? behalve de sneeuw die zaterdag doortrekt dan?

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Hier ook met spanning iedere keer de weerberichten gelezen. :)

Wij vertrekken morgenavond richting mayrhofen. Mijn vorige wintersporten waren altijd pas eind maart begin april in Saalbach. Het lijkt er dus op dat ik in ieder geval betere condities heb als afgelopen jaren.

Ben benieuwd! Bedankt voor de mooie en duidelijke weerberichten:)

K2 manifest - Nitro team Pro - Nitro team TLS -

Houdt het zachte weer stand de komende 2 a 3 weken? Van 6 tot en met 13 februari zijn wij in Skiwelt en maak me toch wel zorgen…

Niet te zeggen op zo’n termijn triezzzze… ;)

@Roel
Wij vertrekken 5-2-2016 naar Hinterglemm, jij bent in Fieberbrunn geweest, we zien dus dat het wel wat warmer gaat worden, het gebied is ook niet zo super hoog. Moeten we ons nog zorgen maken, wat betreft de sneeuw aldaar? of ligt er genoeg, ondanks het warmere weer en regen wat in aantocht is?

Eigenlijk weet ik dat ook wel ;-) Maar stiekem toch even navragen… Hopelijk is het alleen volgende week zacht en niet de week erop ook… Zou niet al te best zijn voor de sneeuwcondities…

@SnowCJ, daar kan ik kort over zijn: Vrij zonnig.
@Nickj81 ik kan niet in de toekomst kijken tot 5 februari, maar nu ligt er genoeg en dat kan ook wel wat regen hebben. Als het 's nachts koud blijft blijven de pistes goed.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Jeetje Roel, zaterdag naar Ehrwald, het zal aan mij liggen, maar kan er niet veel soep van koken. Ik weet ik moet het niet doen, maar als ik verschillende NL en AUT weersites bekijk, gaan die voor volgende week, voor het “zachte model” met veel zon en ja vrij zacht weer, maar weinig of geen neerslag, behalve zaterdag dan. (duimen trouwens dat die voor Ehrwald in vlokken naar beneden daalt). Geen idee wat het beste senario is. Kortom ik ben dwalende in de weerwoestijn. Mogelijk hopelijk meer duidelijkheid?

poyo

Volgensmij is het juist vrij duidelijk. Nu goede condities. Volgende week lekker zonnetje.

Lijkt me een prima vakantie toch?

K2 manifest - Nitro team Pro - Nitro team TLS -

@Roel Wanneer ik op deze site en op Bergfex kijk naar de neerslagverwachting van Willingen voor komend weekend is het (nagenoeg) droog.

Kijk ik op Buienradar Europa 7 daagse verwachting dan komt er behoorlijk veel neerslag. Wordt er naar totaal andere modellen gekeken?

Laat die verzachting met de zon maar komen, heerlijk. Er ligt voorlopig sneeuw genoeg.

Morgen naar Flachau

Ik heb mezelf voorgenomen pas een paar dagen van te voren naar het weerbericht van Skiwelt te kijken. Ik lees wel het weerbericht op deze site, dan heb ik toch een idee. 1 ding is zeker, je hebt er toch geen invloed op en wat komt, dat komt…

@wbdr… weet je zo welke site we beste in de gaten kunnen houden voor het weer in Duitsland…?? Wij gaan vrijdadnacht rijden naar Flachau.

Ginola

@Hean wij gaan ook vrijdag avond richting mayrhofen weerberichten wacht ik allemaal wel af en maken er het beste van
@roel moeten we ook nog rekening houden met de heenreis wat betreft drukte en file?

@Ginola Nee, ik woon in Duitsland en kijk naar het Duitse nieuws op TV. (Oudbollig!!) kijk vanavond om 19.50u op ARD naar de uitgebreide weersverwachting. De Duitse Henk Krol!!

De automatische weersverwachting van mijn bestemming St. François Longchamp op de site geeft een piek in de 0 gradengrens naar 3000m dit weekend, maar daarna gelijk weer een enorme dip en sneeuwval op dinsdag…

Is dit nog te onzeker om het mee te nemen in de voorspelling nu?

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

@257 gaat wel goedkomen hoor. Wie weet treffen we elkaar nog:)

K2 manifest - Nitro team Pro - Nitro team TLS -

@Allen, de boodschap voor volgende week is volgens mij redelijk duidelijk, namelijk dat het vrij zacht wordt alleen zijn er twee scenario’s waarvan we nog niet weten welke waarheid wordt:
a) Vrij zacht, droog en vrij zonnig
b) Vrij zacht en wisselvallig (zon en afwisselend regen en sneeuw)

Dat verschillende weersites iets anders voorspellen ligt aan het model dat ze gebruiken. Zo lang dat zo is is de onzekerheid groot.

@257, drukte zal wel meevallen. Je zit nog voor het hoogseizoen, maar met slecht weer kan alles anders worden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hey Roel, wat betekent deze overgang voor Italie (meerbepaald Livigno)?
Dankjewel!

@ Roel

wij vertrekken zondagochtend vanuit België richting Obereggen. is de regen/sneeuw dan al voorbij in zuid duitsland of moeten we er rekening mee houden?

alvast bedankt voor de dagelijkse update van jouw weerbericht.

@WBdR Thanks voor de heads-up, wij rijden morgenavond naar München en rijden vervolgens 's morgens door naar Flachau :) Ziet er goed uit allemaal, nog een beetje sneeuw erbij op zaterdag en dan mooi weer :D Kon niet beter (behalve als we een halve meter poeder hadden dan :P )

2015: Val Thorens I 2016: Flachau | 2019: Ischgl | 2022:Tignes

Ik vertrek morgenochtend naar Hinterglemm, ben blij dat we morgen al rijden en niet zaterdag als ik het zo zie :-)

Hoe dan ook, ik meld me volgende week wel ff met een live verslagje!

Wij willen zondag een dagje winterberg doen maar ik lees vanalles op verschillende sites van regen tot zoncijfer 8! En ik ben er nog nooit geweest en heb geen idee wat voor een drukte ik moet verwachten op een zondag zoals deze…

Ik wil niet de “zaag” uithangen, maar aan iedereen die per bestemming het weer wil weten… Vanboven aan de site is een wit zoekvak. Typ hier je bestemming in en je ziet vrij gedetailleerd de voorspellingen, verwachte sneeuw en temperatuur. Ik kan me inbeelden dat @Roel op de duur het niet zo fijn meer vind om dit steeds te herhalen…

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Traumhaft vandaag weer in St Anton. Mijn laatste dag en nog gevallen ook; op het terras van het bergrestaurant

Als ik dit bericht en de weersvoorspelling van de site zie voor Portes du Soleil, komt het heel tegenstrijdig over. Hier wordt gezegd dat het zachter wordt, terwijl de voorspelling van de site op dinsdag 26 januari een 0-gradengrens-drop aangeeft van 3000 meter naar 1000 meter?

We gaan het mee maken, maar ik lees de weerberichten nu wel met een hoop extra aandacht, bedankt Roel!

@Tjorven aangezien de condities goed zijn zal het druk zijn. Veel tips zijn te vinden onder dit forumtopic: https://www.wintersport.nl/forum/topic/209025 oftewel zorg dat je er vroeg ben! En probeer op een ander tijdstip te vertrekken dan dat het overgrote deel van de mensen vertrekt.

Born to Ride

Thanx voor de update wederom Roel! Zaterdag naar Serfaus voor een weekje dus dat gaat wel goed komen als ik het zo lees :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie