Dikke sneeuw, maar ook al regen

Roel op 31 januari 2016· 41 reacties

Dikke vlokken in Mittelberg, Kleinwalsertal
Dikke vlokken in Mittelberg, Kleinwalsertal

Het is zondag, de dag waar we de afgelopen tijd met gemengde gevoelens naar uit hebben gekeken. Hoeveel sneeuw valt er vandaag, wanneer komt de regen erin en hoeveel sneeuw ligt er nog als alles achter de rug is? Allemaal vragen waarop vandaag en morgen de antwoorden komen.

Eerst veel sneeuw!
In het grootste deel van de Alpen sneeuwt het nu. Dikke warmtefrontvlokken zorgen ervoor dat het sneeuwdek gestaag groeit. Zo is er in de Franse Alpen vannacht al 30 tot 40cm gevallen, en die sneeuw breidt zich uit over de hele noordkant van de Alpen.

Lekker wakker worden in La Plagne (F)
Lekker wakker worden in La Plagne (F)

Warth am Arlberg (O)
Warth am Arlberg (O)

Zoals je ziet dumpt het in de westelijke helft van Oostenrijk ook, en dat gaat tot vanmiddag zo door. Er kan zich een flinke laag vormen van soms enkele tientallen centimeters.

De regen
Maar dan dringt de onvermijdelijke zachte lucht binnen. Omdat dit gepaard gaat met een flink aantrekkende wind kon het dan weleens snel gedaan zijn, zoals dat in de lagergelegen Franse skigebieden nu al is gebeurd.

De sneeuw in Portes du Soleil is vannacht al overgegaan in regen met als resultaat een troosteloos beeld vanuit Chatel (via Sneeuwhoogte+). Daar heeft al die neerslag weinig gebracht, behalve voor de hoogstgelegen pistes. Ook in Montchavin (1250m) en zelfs Les Deux Alpes (1650m) regent het nu en kunnen we alleen maar hopen dat de neerslag snel wegtrekt.

Hoge sneeuwgrens in Chatel, Les Portes du Soleil (via Sneeuwhoogte+)
Hoge sneeuwgrens in Chatel, Les Portes du Soleil (via Sneeuwhoogte+)

Montchavin (1250m), Paradiski
Montchavin (1250m), Paradiski

_​
_​
_Les Deux Alpes (1650m)

Hogerop een dump
Terug naar Oostenrijk waar die zachte lucht nog moet binnendringen. De modellen voorzien dat de neerslag daar ook vannacht nog aanhoudt, en dus grotendeels als regen zou vallen. Het leven van alle versgevallen sneeuw zou dan weleens van hele korte duur kunnen zijn. We gaan het maar gewoon zien en hopen dat het meevalt.

Hogerop is het allemaal veel minder spannend. Boven 2000 meter valt heel veel sneeuw! Hoewel daar vannacht ook wat druppels kunnen vallen heeft de sneeuw daar duidelijk de overhand. Plaatselijk kan meer dan een meter sneeuw vallen!

Woensdag meer sneeuw
Morgen maken we de balans op. We kijken nu maar vast vooruit naar woensdag want de plaatsen die er vandaag bekaaid vanaf komen krijgen dan een herkansing. Een portie koude lucht stroomt dan uit over de Alpen, met voor de hele Noordalpen verse sneeuw. Sneeuw die tot in de dalen kan vallen, ik ga nog steeds uit van 10 tot 40cm die de dalen weer wit kleurt. Precies op tijd voor de carnavalsvakantie.

Sneeuw van vanochtend in de Zillertal Arena (O)
Sneeuw van vanochtend in de Zillertal Arena (O)

Föhn en daarna weer sneeuw
Maar, in het weekend wordt het wel weer spannend. Lagedruk zakt dan uit over de Golf van Biscaye met als gevolg dat de wind naar het zuidwesten draait. Aan de noordkant van de Alpen (lees Oostenrijk) is er dan kans op föhn. Deze warme droge wind kan het sneeuwdek nog weleens flink aanvreten, dus dat moeten we even in de gaten blijven houden.

In dit geval is de föhn echter een voorbode van meer sneeuw. Vooral de Franse Alpen en ook de Zuidalpen kunnen vanaf zondag sneeuw verwachten. Het wisselvallige weer lijkt in ieder geval aan te houden, meer daarover de komende dagen. Vandaag houden we ons eerst maar eens met de webcams bezig. Updates vanuit de skigebieden zijn welkom!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Morgen voor een weekje naar Axamer Lizum…voor nu veel sneeuw gevallen. Hopen dat de regen het niet verpest!

Ben ook erg benieuwd hoe het zal gaan. Over 2 weken zitten wel in Pila, val d’Aosta. Daar is het nu flink aan het sneeuwen maar zijn er ook pistes dicht, waarschijnlijk door de harde wind die er staat. Als je de Italiaanse weersites (3bMeteo) moet geloven dan staat er wat sneeuw en kou gepland voor de carnavalsvakantie, tot 30 cm per dag een week lang. Zou voor ons mooi zijn de week erna. afwachten dus.

Duimen voor onze vakantie in Lofer! Zal wel goed komen!

@roel: bedankt voor de leuke weerberichten!!! Zijn gisteren terug gekomen uit Flachau. Super week gehad, wel nu dringend sneeuw nodig. Al geboekt voor volgend jaar. Voor allen die nog gaan: veel plezier!!!

Hoe zit het met de wind als er fohn is? is die echt zo hard?

Fohnweer is verschrikkelijk. Ja het waait dan hard, het is raar warm en de lucht kleurt paars.

Net op de webcam van Solden gekeken en dat ziet er tot nu toe prima uit sneeuw en nog eens sneeuw. Ben benieuwd naar morgen ochtend/middag de beelden wat de regen dan heeft gedaan. De vooruitzichten zien er goed uit voor volgend weekend maar, ja is altijd afwachten kan zo anders zijn.
Roel weer bedankt en verheug me weer op bericht van morgen.

Hier in Tignes les Brevieres gelukkig sneeuwt het gelukkig nog.

Gister avond waren deze auto’s nog schoon.

null

Een prima pak sneeuw voor het NK freeride!

Momenteel sneeuwt het al de hele nacht en dag in Damuls. En het is heerlijk skien! Er lag al ca. 1,5 meter, daar is zeker een halve bij gekomen.

null

@Roel, wij zitten nu in Winterberg. Gisterenmiddag de hele dag regen later in de middag natte sneeuw die over is gegaan in droge sneeuw. De hele nacht verder gesneeuwd, pistes zijn/waren nu prima, maar vannacht gaat het richting plus 6 en inderdaad ook regen. Maar afwachten hoe het er morgen bij ligt. Groet, Pim.

Vanmorgen regen in het dal in Montriond, onderaan bij de cabine lift ardent verse sneeuw. Boven was het heerlijk met véél sneeuw. Hopen dat het vanmiddag blijft dan blijft de schade hier beperkt. Pfoehhhhh

In Saalbach vannacht eerst wat geregend, nu al de ganse ochtend gestaag aan het sneeuwen. Skiën is wat zwaarder maar dat deert niet! Op de toppen is er een aardige hoeveelheid sneeuw gevallen.

In de Dolomieten (Alta Badia om precies te zijn) de hele morgen zon afgewisseld met wat bewolking. Nu lijkt het wat te betrekken, maar je kunt nog steeds lunchen op een terras! De sneeuw is ook nog prima, af en toe wat ijzig maar prima te doen.

Vanaf 6 februari op de Sella Ronda! Ga ik dan de eerste natuursneeuw van dit seizoen voor de Dolomieten zien vallen!?

In PDS sneeuw vanaf zo’n 1600 meter. Daaronder regen. Hogere pistes liggen er prima bij.

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften

zit volgende week in Kaltenbach , Zillertal … ik hoop dat ik daar op de hoger gelegen pistes nog ga kunne genieten van de sneeuw, zonder te moete verhuizen naar de Hintertux !

In Flaine is de sneeuw over gegaan naar regen die sinds deze morgen met bakken uit de lucht valt. Veel pistes zijn gesloten. Matig tot slecht zicht. Voor morgen en dinsdag geven ze bewolkt weer met af en toe wat zon. Fingers crossed!!

Webcams in Mayrhofen (waar ik volgende week naartoe ga) zien er nog prima uit. Ahorn en Penken is nog mooi wit, de bomen liggen nog vol met verse sneeuw. Als je de webcam die naar het dal gericht staat bekijkt zie je (behalve mist momenteel) dat de bomen al hun sneeuw al kwijt zijn… Op dit moment lijkt de schade beperkt. Ik kijk uit naar het weerbericht van morgen!

@geertvaniersel ik zat vorige week in Pila. Top condities, strakke blauwe hemel en uitgezonderd 1 lift alles open (90%). Gedurende weekdagen heerlijk alleen op de piste, op zondag on-skibaar wegens drukte.

Helaas , Dievb, de eerste natuursneeuw was al gevallen in de Sella ronde. Wij waren 9 januari om 10.15 uur aangkomen in Arabba en een kwartier later begon het te sneeuwen. 'S nachts een 5 tot 10 centimeter erbij en ook 10 januari viel en nog natte en droge sneeuw. Daarna prchtig droog koud weer gehouden.
Veel plezier als je er bent!

Xx10

@taman, Veel italianen zeker op zondag. Verder komt daar niemand, gelukkig

Heeft er iemand nog een update uit Saalbach. Tot nu toe gaat het goed daar!!! Duimen!!

@sarah laatste vraag waas was aan jouw gericht!!

Vanmorgen vertrokken uit Kirchberg. Vannacht heeft het geregend in het dorp en is om 7 uur overgegaan in sneeuw. Wel zeiden ze bij het ontbijt dat het erg waaide boven. Hoop dat er toch nog genoeg sneeuw gaat vallen want dat is wel nodig.

Wij zijn net aangekomen in Saalbach en hier sneeuwt het lekker geen regen te zien hier

null

null
Komt allemaal goed hier

@ruudjoosten: nog steeds volop aan het sneeuwen , laat ons hopen dat de regen ons links laat liggen.

In mayrhofen sneeuwt het nu op de berg en in het dal.

Volgens mij was dit niet helemaal zo voorspeld, maar wel super!! Bedankt @sarah voor je snelle update. Bij veranderingen (regen) horen we van je!!

@ruudjoosten Probeer een filmpje te sturen maar lukt niet is van Saalbach om 17.16 uur en sneeuwt lekker
ps heb je FB stuur mij dan ff pb welke Joost je bent :D

Dienten Die Alte schule
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie