Hoe hou je wintersportkleding waterdicht?

Rogier op 08 maart 2016· 30 reacties

null

Zoals al zo vaak gezegd is de Domme vraag een waar succes. Veel leuke, goede en interessante vragen. Maar ook hele praktische zoals deze: “Al jaren erger ik er mij aan, van zodra skikleding/regenkleding gewassen wordt lijkt er nog maar een fractie van de waterdichtheid over te blijven. Zijn hier tricks en tips voor?” Hebben jullie een domme vraag, stuur deze door en ik zoek een antwoord.

Membranen

Om het heel simpel te stellen als een membraan zorgt voor de waterdichtheid dan is het de stof zelf, vaak een tussenlaag, die waterdicht is. Bij Gore-Tex en alle vergelijkbare membranen is het een tussenlaag of de binnenzijde die waterdicht is en ademt. Deze ademende membranen werken allemaal volgens hetzelfde principe. Het membraan zit vol met minuscule kleine gaatjes waar waterdamp wel doorheen kan en druppels niet. Dit ademen werkt echter alleen als de luchtvochtigheid aan de buitenzijde van het membraan niet te hoog is. Anders werkt het niet. Viezigheid en zeepresten kunnen ervoor zorgen dat deze minuscule gaatjes water door gaan laten, omdat de oppervlakte spanning van het water afneemt en de druppels kleiner worden. Dit is dus iets dat we tegen moeten gaan.

null

Aan de buitenzijde van dit membraan zit een stof die niet waterdicht is maar door een coating waterafstotend wordt gemaakt. Deze buitenstof kan in de loop van de tijd vocht gaan opnemen en waardoor de jas of broek slechter gaat ademen, klam en zwaar aan gaat voelen, terwijl deze nog wel waterdicht is.

Verder kan door slijtage de jas gewoon opraken en daardoor niet meer waterdicht zijn. Maar voordat dat zo ver is ben je vaak al heel wat jaartjes verder.

Wassen

Als een soort van zuinigheid lijkt men opeens allemaal rare dingen met dure membranen te willen doen. Dus worden Gore-Tex achtige stoffen opeens heel anders behandeld. Als dat niet schadelijk zou zijn is het geen probleem. Het probleem is echter dat dit de jassen en broeken niet ten goede komt. Vergeet dus het handwassen (zeepresten) en het niet-wassen (viezigheid). Wassen komt je waterdichte membraan ten goede en zorgt voor een betere wachterdichtheid.

null

Een paar tips:

  • Gebruik een beetje vloeibaar wasmiddel, laat de machine minimaal een keer extra spoelen (zeepresten). Maak voor de wasbeurt het zeepbakje in wasmachine ook even goed schoon.
  • Hou je aan de wasvoorschriften op je kleding. Meestal 30°-40°. Extra spoelen!
  • Gebruik geen wasverzachters, vlekverwijderaars of andere toegevoegde middelen. En zeker geen bleekmiddel.
  • Spoel eventueel je kleding nog een keer extra uit onder de douche (zeepresten)

Her-activeren waterafstotendheid

  • Als je kleding stuk eenmaal gedroogd is. Stop deze dan in de droger en laat deze zo’n 20 minuutjes in een warme droger draaien. Dit om de waterafstotende werking te heractiveren.
  • Heb je geen droger, strijk je kledingstuk dan (met tussen je strijkbout en het kledingstuk een handdoek) op een warme stand, zonder stoom. Dit om de waterafstotende werking te heractiveren.

Breng je jas niet weg naar een wasserij. Vaak gebruiken deze heftige schoonmaakmiddelen en komt dat de jassen niet ten goede. Je kunt je dure spul ook laten wassen door gespecialiseerde buitensportzaken, maar eerlijk gezegd werkt het, zolang je geen dons-isolatie hebt) thuis minimaal even goed, en zo niet beter. Dons isolatie breng je wederom NIET naar een standaard wasserij, maar naar een gespecialiseerde buitensportzaak om te laten wassen.

Lukt het niet om de waterafstotende werking weer werkend te krijgen, dan kun je met hoogwaardige inwas- of spraymiddelen je jas of broek opnieuw waterafstotend krijgen. Let wel als de jas niet meer waterdicht is, is dit geen wondermiddel. Verder gebruik deze middelen slechts als het wassen, in de droger laten draaien of strijken (met handdoek ertussen) niet meer werkt, alleen dan!

null

Coatings

Dan heb je de coatings hierbij is de jas uitzichzelf niet waterdicht maar is het de behandeling die de stof gehad heeft wat de jas of broek waterdicht maakt. Eenmaal aangetast kun je hier minder aan doen. Eenmaal eraf gesleten is je jas niet meer waterdicht. Als je jas in de droger mag van het wasvoorschrift kun je dit zeker proberen. Net als de strijktruc met een handdoek ertussen. Lukt dit allemaal niet dan zijn er de inwas-middelen en sprays wederom geen wondermiddelen. Maar ook hier geld dat wassen (lees hierboven) verstandig is. Maar ge-coate waterdichte kleding is gewoon heel veel minder slijtvast dan de duurderde membranen

Wat is jullie ervaring met waterdichte membranen zoals Gore-Tex en ander waterdichte stoffen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

@Rogier Goed stuk. Ik heb alleen 2 opmerkingen.

1: Je hebt microporeuze en hydrofiele (Dermizax) membranen, waarbij de laatste op een andere manier werkt.

2: Veel technische kleding mag je onder geen beding in de droger doen of strijken. Zeker niet als er gebruik wordt gemaakt van een coating. Kortom, controleer altijd het waslabel in het kledingstuk.

Vb. Ik heb een MH DryQ Elite jas en broek en die mag ik niet in de droger doen of strijken.

When life gets too complicated.... SKI

Ah, bedankt! Nuttige informatie. Niet wassen zou voor mij nooit een optie zijn (yuk!!! vooral met onze kinderen die niet bang zijn overal doorheen te raggen en vanaf te rollen, ook als er maar een dun laagje sneeuw en veel modder ligt), maar dat van het strijken wist ik nog niet. Dat ga ik toepassen!

@ViolaB Pas op, want je mag niet alle waterdichte kledij strijken/drogen. Bij mijn weten is Gore-Tex het enige membraan wat je op lage temperatuur mag strijken of drogen.

When life gets too complicated.... SKI

Gossimijne wat een praktische tips!
Ik gooide mijn jas en broek standaard nog eens in de wasmachine met een goedje wat dit dan weer waterafstotend zou maken. Kost €15,- per flesje ofzo. En blijkt dus eigenlijk onzin te zijn voor de kleren die ik heb.
Strijken lijkt me ook niet helemaal veilig. Maar dat zeg ik eerder uit gevoel, dan dat ik heb gekeken naar de labels in mijn jas en broek.
Daarnaast heb je natuurlijk het ‘dooddrogen’ in de droogtrommel. (van voor tot achter, 2x op extra kastdroog) en even 20 minuutjes ‘opwarmen’.

p.s. kleren binnenstebuiten wassen, of juist niet?

…maar jeetje… was- en strijktips op het wintersport forum. Dadelijk gaan we het nog hebben welke oogschaduw het beste matcht bij de skis(t)okken. :)

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

@Alex: ik zal eens goed in de labeltjes kijken voordat ik aan de slag ga!

Als ik mijn jas was, dan is dat ook alleen mijn jas in de wasmachine en dat is dan met speciaal spul uit zo’n buitensportzaak. Daarna nogmaals, maar dan met spul wat het weer waterdicht/afstotend maakt.

Not all who wander are lost

Ik heb vorig jaar na de skivakantie alle skikleding met HG waterafstotend middel gewassen. Dit jaar weer wat flesjes ingeslagen zodat ik na de vakantie meteen aan de slag kon. Echter, ik las de voorschriften nog eens goed en zag nu dat het alleen op alleen kleding met katoen er in verwerkt gebruikt kan worden. Of dat het waarschijnlijk alleen nog nut heeft.

Alle skikleding die wij hebben heeft géén katoen er in verwerkt. Die flessen HG staan hier dus te verstoffen.

Mijn vraag: moet ik nu de gewassen en gedroogde kleding alsnog in de droger mikken (al staat er op geen droger gebruiken), moet ik strijken, sprayen of is dat laatste ook niet nodig?

Overigens is niet alle kleding Gore Tex.

Best wel ingewikkeld nog ;-)

Mijn vraag: moet ik nu de gewassen en gedroogde kleding alsnog in de droger mikken (al staat er op geen droger gebruiken), moet ik strijken, sprayen of is dat laatste ook niet nodig?

Als er op het label staat ‘geen droger’ dan lijkt het mij duidelijk! En het is niet ingewikkeld zolang je de aanwijzingen op het label aanhoud!

When life gets too complicated.... SKI

elk jaar koud wassen in de wasmachine, en mijn gore-tex skipak is na +/- 18 jaar nog steeds hartstikke waterdicht, zoals we maandag vorige week in de stromende regen konden vaststellen. Niet in de droger maar gewoon een week op de droogzolder laten hangen.

@Alex Oh nee hoor een heleboel membramen zijn tegenwoordig gewoon gore-tex kopiën. En zelfs Gore-Tex mag je niet strijken zonder een handdoek ertussen. Maar met een handdoek ertussen kan er niet zo veel misgaan, anders zou je het kledingstuk ook niet in de zon mogen dragen, dat wordt nog veel warmer… ;-)

Click. Click. Peace

Ik kan helaas niet quoten maar @Alex ; zo eenduidig is het niet want ik weet niet of er (al) een waterwerend goedje op de skikleding zat wat er afgesleten of afgewassen is en hoe zich dat vanzelf hersteld of dat ik dat nog moet doen na het wassen omdat het met het wassen verwijderd is.

Hier wordt al gesproken over strijken maar mag dat dan wel en waarom dan niet de droger in? Want niet altijd staat alles op de etiketten. Misschien dat de fabrikant zich niet kon voorstellen dat iemand skikleding zou gaan strijken dus staat er niet op dat het niet mag, snap je?

Hoe dan ook; ik denk dat ik dit keer geen HG gebruik wat je door het waswater moet doen maar wel op de belangrijke plekken ga sprayen.

Had al de hele week discussies met m’n vriendin. Ik had de skikleding in de wasmachine gedaan zonder goedje toe te voegen die de kleding waterdicht zou maken. Hoe kon ik zo stom zijn. Ha ha Wat ben ik blij met dit artikel.

Ja, sneeuw is koud en glad. Maar het heeft nog andere voordelen ook.

Ik heb mijn broek en jas nog nooit gewassen, als het eenmaal niet echt meer waterafstotend is koop ik een nieuwe set. Na 11 jr waren mijn broek en jas wel een beetje op, dus vorig jaar nieuwe jas en broek gekocht. Oude broek gebruik ik nu voor tijdens de après ski

@Marijnt Met wassen gaan ze waarschijnlijk nog langer mee ;-) Maar of je dat echt wilt…

Click. Click. Peace

@Rogier 11 jaar vind ik al erg lang! Dan begint het ook al aardig te slijten, zal bij jou nog sneller het geval zijn gezien het aantal dagen per seizoen dat jij de berg op gaat!

@Martijnt Ik reken op een set per jaar (twee seizoenen max) en dat komt ook overeen met de leeftijdsverwachting van de kleding.

Click. Click. Peace

@Rogier Volgens mij is je reactie niet helemaal in lijn met mijn opmerkingen :-)

When life gets too complicated.... SKI

Met vloeibaar wasmiddel moet je wel oppassen want daar zit vaak al een beetje wasverzachter in. Ik was daarom alleen met waspoeder en zonder wasverzachter. Ik laat de was ook nog een of meer keren extra spoelen om zo veel mogelijk zeepresten kwijt te raken.

Even kort door de bocht: dat advies wat je in iedere winkel hoort als je een jas/broek koopt’ denk erom, alleen wassen met speciaal voor deze kleding bedoeld wasmiddel!’ Dat is dus onzin? Je kunt net zo goed gewoon wasmiddel nemen als je het maar goed uitspoelt?

@Hannah Ja zolang er geen wasverzachters e.d. inzitten. Gewoon een zacht vloeibaar wasmiddel is prima.

Click. Click. Peace

De meningen van het wassen van mn Goretex met poeder vs vloeibaar wisselen maar meer recente adviezen neigen vaker naar een poederwasmiddel.

Het korte antwoord op de originele vraag is eigenlijk heel simpel: Je hoeft niets te doen om waterdichte kleding waterdicht te houden. Waterdichte kleding is en blijft waterdicht tot het kapot gaat en dan is hij effectief niet meer te repareren. Lekke naden zijn nog weleens (opnieuw) te tapen maar ook dat is vaak een hoop geklieder.
Het vocht dat je aan de binnenkant van waterdichte kleding vindt, komt meestal niet van buiten maar is je eigen gecondenseerde zweet. Dat condenseert daar omdat het niet door het membraan kan, wat weer kan gebeuren omdat de poriën van het membraan verstopt zijn met vet en viezigheid (los je inderdaad op door te wassen) of doordat je gewoon meer zweet dan het membraan aan kan. Dat laatste los je alleen op door je minder in te spannen.

Een bumpje, nu ik bijna op vertrekken sta.
Volgende week terug een dump en mijn mouwen van mijn Kjus jas beginnen nat te worden na hevige sneeuwval.
Iemand ervaring met Nikwax Tech wash en TX direct?

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

[post]iSKI op 12 jan 2018 11:44[/post][/quote]

Een bumpje, nu ik bijna op vertrekken sta.
Volgende week terug een dump en mijn mouwen van mijn Kjus jas beginnen nat te worden na hevige sneeuwval.
Iemand ervaring met Nikwax Tech wash en TX direct?

iSKI op 12 jan 2018 11:44

Daar heb ik goede ervaringen mee: ik gebruik het al jaren naar volle tevredenheid. Wat wil je weten?

*bericht bewerkt door ErikM op 12 jan 2018 12:13

Ja, ik heb er ook goede ervaringen mee en makkelijk in gebruik.

Thank God summer is over!

Een bumpje, nu ik bijna op vertrekken sta.
Volgende week terug een dump en mijn mouwen van mijn Kjus jas beginnen nat te worden na hevige sneeuwval.
Iemand ervaring met Nikwax Tech wash en TX direct?

iSKI op 12 jan 2018 11:44

Ja 😎

When life gets too complicated.... SKI

Heldere uitleg👍Bedankt

Misschien een domme vraag maar, op mijn was voorschrift staat niet in de droger stoppen. Dat is Tegenstrijdig met het advies. So what to do, Wel of niet in de droger?

Voila Nikwax gisteren besteld en net toegekomen. 👍🏻
Vandaag alles in de was.

Skiing is a dance, and the mountain always leads.

bij wasvoorschriften die niet in de droger mogen laat ik het eerst gewoon aan de lucht drogen en daarna stop ik het 20 min in de droger

Ik heb een hardshell van Mammut. Ik was 'm sowieso niet vaak, want dat is ook weer niet goed, toch? Maar na het wassen en daarna weer de trommel in met dat waterdichtheid goedje ga ik mijn jas toch niet strijken? Dat ligt aan de stof, neem ik aan?! Hij was immers 460,- en moet er nog wel even mee doen :P

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie