Het is ook winter in Kirgizië! Op verkenning in Chunkurchak

Rogier op 18 februari 2016· 11 reacties

Glooiende pistes in een onbewoond landschap
Glooiende pistes in een onbewoond landschap

Van onze trouwe bezoeker Max Narinx kreeg ik onderstaande verslag doorgestuurd over wintersporten in Kirgizië. Een zeer exotische bestemming als je het mij vraagt, en heel wat anders dan Serfaus-Fiss-Ladis. Zijn verslag:

Kirgizië, velen zullen bij het horen van deze naam niet direct aan wintersport denken. Toch heeft dit Centraal-Aziatisch land een lange historie in de wintersport. In de voormalige Sovjet-Unie trainden de Sovjet-atleten in wat nu Kirgizië is. 80 procent van het landschap in dit land bestaat uit bergen en het landklimaat zorgt ervoor dat de winters koud zijn, maar niet zo bitterkoud als in Siberië, dus ideaal voor de wintersport.

null

Ik verblijf momenteel in de hoofdstad Bishkek waar ik als vrijwilliger Engelse les geef aan een van de Universiteiten. Vanuit Bishkek zijn een aantal kleine skigebieden op korte afstand bereikbaar. Op slechts 40 kilometer van de hoofdstad bevindt zich het skigebied Chunkurchak. Om hier te komen moet eerst 20 kilometer onverharde bergweg beklommen worden. Als het sneeuwt snel een hachelijke onderneming. Zelfs bij mooi weer en weinig sneeuw is een 4x4 een must. Er zijn ook geen borden die je overtuigen dat je de juiste bergpas aan het beklimmen bent. Het beste is om met een local mee te gaan.

De onverharde weg
De onverharde weg

Eenmaal boven tref je aan: 1. Een parkeerplaats 2. Een kassa voor de skipas (materiaal huren doe je in de stad). 3. Een caravan waar drinken wordt verkocht 4. De skiliften. Er is dus geen dorp, er zijn geen winkels, geen skigebied zoals we in Europa gewend zijn. Hier zijn het alleen liften en pistes. Het voordeel daarvan is dat je je echt in de natuur waant. Het gevoel van rust heerst.

null

De liften zijn oud en langzaam, maar gelukkig zijn het stoeltjesliften. Het zijn afdankertjes uit Europa. In totaal zijn er slechts vier liften in dit gebied. De pistes zijn mooi en erg breed. Het nadeel is dat alle pistes heel vlak zijn. Ik sprak met lokale bezoekers over de moeilijkste piste van het gebied, ze noemden het ‘de extreme piste’, in Europese begrippen gewoon blauw. De skigebieden in Kyrgyzstan bezoek je in één dag. Ze zijn te klein om meerdere dagen te verblijven. Overnachten in het gebied is niet mogelijk.

Oude langzame liften
Oude langzame liften

In Kirgizië is het vaak prachtig zonnig en windstil weer. Deze winter is het volgens de lokale bevolking buitengewoon warm, toch liggen de pistes er goed bij. Normaal gesproken zijn de skigebieden hier erg sneeuwzeker.

null

Ik heb een heerlijke dag gehad in dit mooie en kleine skigebied, maar als je speciaal voor de wintersport naar Kirzigië gaat zou ik wel je toerski’s meenemen. Anders ben je snel uitgekeken. Ondanks dat is het fantastisch om wintersport op een heel andere manier te ervaren.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Wat een bijzonder verhaal!

Ja, absoluut!

En wat een totaal andere skicultuur. Ik was sowieso verbaasd dat ze daar überhaupt nog draaiende skigebieden hebben.

Liefhebber van de heerlijke alpengerechten, strakke pistes en prachtige panorama's

Van dat ene dalstation op de foto is duidelijk waar het vandaan komt!

Voor wie nog meer nog meer ski ervaringen in Kyrgyzstan wil zien, hierbij een link naar een tweetal youtube filmpjes over een paar dagen in Karakol, ‘grootste’ skigebied van Kyrgyzstan en Orlovka, 1 van de vele kleine skigebieden vlakbij Bishkek. Zeker wat anders dan de Alpen.

https://youtu.be/YXGcgQF5S9c

https://youtu.be/MxUo8rj-4eo

Wat ik, en misschien nog een paar anderen zich afvragen…HOE kom je daar verzeild? (daar zitten nog wolven…) leuke verslagen!

Leuk verhaal, en erg herkenbaar.

Ik ben ongeveer 10 jaar geleden ook zo’n dagje wezen skien in de buurt van Bishkek, Kirgizië.
Precies wat je zegt, aan het einde van een onverharde weg in the middle of nowhere twee stokoude sleepliften in mijn geval, en verder nagenoeg niets. Maar wel heerlijk geskied, en ik was door mijn mooie parallel-ski techniek (en mijn lengte) nogal een verschijning :)

Prachtig land Kirgizië, kan het iedereen aanraden daar eens naar toe te gaan.

Wij willen dit jaar een paar skigebieden in dit land aandoen maar kunnen niet echt goede autoverhuur vinden. Iemand tips?

Wat een ervaring zeg! Hoe kom je daar nou eigenlijk terecht als Nederlander! Doet me denken aan de Georgische skigebieden waar ik hier ergens een verslagje had gelezen. Die had ook nog geen mooie weg naar het gebied toe :)

Bergen + Sneeuw = ❤

Wij zijn 2 jaar gelden 2 weken in verschillende gebieden in Georgie geweest,… was top!

Kirgizië blijft nog steeds hoog op mijn lijstje staan, wat een fantastisch land lijkt mij dat!

@Nelis dat was deze inderdaad: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/370823/diep-in-geo…
Ook een geweldig avontuur!

@Ewart leuk! Welke skigebieden heb je allemaal bezocht?

*bericht bewerkt door Henri op 15 okt 2019 23:36

Wij willen dit jaar een paar skigebieden in dit land aandoen maar kunnen niet echt goede autoverhuur vinden. Iemand tips?

Ewart op 15 okt 2019 20:39

Taxi? Misschien goedkoper dan huren als je dat al kan?

Bla, bla, bla.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie