Mitsen en maren aan de Zuidkantdump

Roel op 24 februari 2016· 28 reacties

Worden de Dolomieten zondag bedolven onder een meter sneeuw?
Worden de Dolomieten zondag bedolven onder een meter sneeuw?

Vorige week vrijdag hing hij al een beetje in de lucht en inmiddels is het woensdag en lijkt een pak sneeuw voor Italië steeds waarschijnlijker. Wat heet, het zou een gigantische dump kunnen worden ware het niet dat we vaker gefopt zijn. Vooral de vraag waar het zwaartepunt komt te liggen maakt nog veel uit.

Waar wel/geen dump?
Bovenstaande foto komt vanaf de Seiseralm (via Sneeuwhoogte+). Hier zou zondag een meter sneeuw kunnen komen te liggen, maar het is allemaal delicaat hoor. De exacte sneeuwhoeveelheden die de modellen voor de dorpen berekenen neem ik vooralsnog niet te serieus. Het geeft alleen de potentie aan dat er grote hoeveelheden mogelijk zijn!

Ter indicatie, twee dagen geleden werd de grootste dump voor het Italiaanse Piemonte berekend. Gisteren verschoof het zwaartepunt naar het Zwitserse Oberwallis en nu lijken de Dolomieten meer en meer in de vuurlinie te komen, wat betekent dat het in Piemonte mogelijk tegenvalt.

Verschuift het zwaartepunt naar de Dolomieten? (prikpunt Alta Badia)
Verschuift het zwaartepunt naar de Dolomieten? (prikpunt Alta Badia)

Sneeuwgrens ook een puntje
Laten we verder de sneeuwgrens niet vergeten. Een flinke dump geeft nog weleens neerslagafkoeling waardoor de sneeuwgrens veel lager uitkomt dan de vorstgrens, maar de portie zachtere lucht die zondag omhoog wordt gepompt is onmiskenbaar. De officiële vorstgrens ligt dan rond 1700 meter. We maakten in januari al eens mee dat de südstau door een te hoge sneeuwgrens niet goed uit de verf kwam.

Voorlopig hou ik het er dus op dat grote sneeuwhoeveelheden waarschijnlijk zijn - tot meer dan 1 meter - maar niet iedereen die in de Zuidalpen geboekt heeft zich al rijk moet rekenen.

Wat sneeuw
Hoe anders is het in de Noordalpen en Frankrijk. Tot gisteravond regende het onder andere in Sankt Johann im Pongau en Flachau ​nog, terwijl Grindelwald al 15cm sneeuw in het dal had (bedankt Robert de Jong, Erwin van der Vlist en Hans de Mul via twitter). Dat was precies voor en achter het koufront dat de Alpen vanaf vandaag in de koudere lucht brengt.

Belle Plagne / Paradiski (F) heeft al genoeg sneeuw
Belle Plagne / Paradiski (F) heeft al genoeg sneeuw

Vandaag schijnt in het noorden en westen tijdelijk de zon maar morgen kunnen we weer wat sneeuw verwachten. In de Franse Alpen zal dit beneden 1500m deels regen zijn, in Oostenrijk is het iets kouder en is het merendeels sneeuw. Geen grote hoeveelheden, en die hoeven we met die zuidkantsneeuw ook in het weekend niet te verwachten (de zuidelijke Franse Alpen, Osttirol en Karinthië uitgezonderd). Daarvoor in de plaats klaart het vooral in Oostenrijk föhnachtig op.

Pas maandag kan er aan de noordkant van de Alpen meer sneeuw vallen, als de zuidkantdepressie naar het noorden trekt. De details daarover worden de komende dagen duidelijk. De details:

Oostenrijk:
Vandaag: geregeld zon en frisser
​Donderdag: In Vorarlberg en Tirol grijs met wat sneeuw, ten oosten van Salzburg ook wat zon
Vrijdag: vanuit het westen meer zon
Zaterdag: opkomende föhn met wat zon, in Osttirol en Karinthië geleidelijk sneeuw

Zwitserland:
​Vandaag: eerst zon, in de middag vanuit het westen lichte sneeuw
​Donderdag: grijs met wat sneeuw, beneden 1300m ook regen
Vrijdag: vrij zonnig
Zaterdag: in het noorden opkomende föhn met wat zon, in Oberwallis en het Engadin sneeuw

Frankrijk:
Vandaag: eerst zon, in het noorden meer bewolking en wat regen en sneeuw
​Donderdag: eerst wat zon, later lichte sneeuw, mogelijk regen beneden 1500m
Vrijdag: vrij zonnig
Zaterdag: in het zuiden opkomende sneeuwval, ten noorden van de Mauriennevallei pas 's avond enige sneeuw

Sauerland:
​Vandaag: enkele sneeuwbuien
Donderdag: enkele sneeuwbuien en wat zon
Vrijdag: droog en meer zon
Zaterdag: zon

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bedankt voor je update, ik ben benieuwd!
Zondag vertrekken we naar Wolkenstein, dan komen we sneeuwkettingen aan het leggen ben ik bang voor! Roel wat zeg je over het weer onderweg aankomende zondag?

Bedankt weer voor de update. Zaterdag komen wij in Sankt Anton aan waar we tot donderdag blijven. Vooralsnog verwacht ik een prima weekend en zeer wisselvallige dagen daarna. Ik hoop op nog iets meer zon ;-)

andere modellen zegt dat Piemonte nog veel krijgt -

in iedere geval, zorg ik dat zaterdag vroeg op locatie zit in Sauze

Kan iemand vertellen hoe de pistes in Ski Amade erbij liggen? Tot gisteravond regen, betekent dat de pistes matig zijn of…?

Ik blijf duimen draaien, de hoop op een besneeuwd dorp heb ik laten varen idd vanwege de sneeuw grens. Hoewel die vorig jaar op dezelfde locatie ook hoog berekend was en toch lager uitpakte. Blijft lastig allemaal.

Seriously snow addicted family!

@HeidiInTheAlps En voor het moment ziet het nog aardig rood rond Sestriere, en zelf oranje is al een bak sneeuw ;-) En jij zit hoog genoeg…

Click. Click. Peace

@Roel, Hoe zit dit met bijv. Solden en Hochgurgl? Zitten zij net op de grens? Ik heb altijd het idee dat die tussen noord en zuid alpen zitten, of vallen die echt geheel onder de noord alpen?

@Stephanie_ski dat kon weleens heftig worden. Hou de berichten goed in de gaten, het komt nu aan op timing.

@Pieter86 dat zeg je precies goed. De meeste sneeuw komt daar uit het zuiden. Check de sneeuwzekerheidspagina’s van die dorpen: https://www.wintersport.nl/skigebieden/solden/sneeuwzekerhei…
https://www.wintersport.nl/dorpen/obergurgl/sneeuwzekerheid…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@henkw wij zitten in Gastein en tot gisteren waren de pistes, ondanks de hoge temperaturen en regen van het afgelopen weekend nog prima. Lagere pistes hadden wat meer plaksneeuw en de dalafdaling was het ook niet helemaal maar al met al geen reden tot bezorgdheid.

Mellie

Edwin * van der Vlist ;) . Nu zijn de condities heerlijk in flachau.

Is het al winter?

@roel verwacht je dat het nog af gaat koelen voor de vakantie van volgende week? Ik zie hier en daar toch wat regenbuien op de planning staan in Oostenrijk. Maar ook ik weet dat het eigenlijk nog giswerk is…

@Rogier inderdaad - onze hotel zit op 1950 meter :) dus wij gaan wat mee maken!!!

er komt ook wind, volgens de berekening later in de dag, dus vroeg de lift op naar onze hotel toe, lijkt mij verstandig.

Mooi! Gaat vast lekkere laag opleveren om vanaf 4 maart van te mogen snoepen. Dan ski-safari doen vanuit Val Gardena. Rugzak op, mooie tochten maken, toffe berghutjes en vast veel plezier. Zin in dus.

@Roel, we vertrekken zaterdag richting Ehrwald. Verwacht je nog problemen voor het verkeer?

Zaterdagmiddag aankomst in Superdevoluy, hopelijk vóór de voorspelde sneeuwval. En zo niet jammer dan ik hou wel van een uitdaging.

@HeidiInTheAlps misschien zien we elkara daar wel ergens. Ik denk dat ik wel een dagje kom poederen boven sestriere…

Click. Click. Peace

@eric71 zaterdag heeft het verkeer onderweg waarschijnlijk geen last van sneeuw. Alleen in de Zuidalpen in de loop van de dag.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Rogier - ik stuur je een PM met mijn mobile. Ik verblijf bij Orso Bianco, boven aan de Sportina lift. De verbinding naar Sestriere is niet altijd open, wegens wind, of in de laaste paar weken wegen te weinig sneeuw om te skiien omdat het wind heeft de sneeuw weg geduuwd.

Wij vinden tussen de pistes in Sansicario heel leuk - ik kan ook aanraden de pistes vanaf de draglift in Sauze - touristen vinden de draglift niet leuk = niet veel mensen en het zijn leuk pistes.

Maar goed, dat zien wij allemaal wel - Sestriere ben ik minder bekend, want iedere keer dat ik daar ben, moet lang wachten, en dan is mijn geduld heel snel op!

Mocht je beslissen naar Sauze te komen, dan heb je avond eten met ons bij Orso Bianco op mijn rekening, en na het avond eten, kan je naar benden skiien (wel lichtjes meenemen ;). Orso heeft een super lekker itliaanse keuken.

Vanmorgen prima in Serre Ché, nu 7,5 graden en regen (Chantemerle)…

als ik kijk naar wat Sauze heeft in januari gekregen, krijgen wij in 3 dagen twee keer zoveel als de maan januari.

Dat is toch wat?

t/m zondag 29, monte rosa 150+ cm
[

null

The older I get, the better I was

null

The older I get, the better I was

@Onnem doemijdiemaar!

Seriously snow addicted family!

sneeuwgrens word wel een dingetje zeg maar.

Seriously snow addicted family!

Vanaf zaterdag zijn we in Hinterglemm. Verschillende sites, andere voorspellingen. Ben benieuwd of we nog extra sneeuw krijgen of dat er nog een paar dagen Kaiserwetter inzit…

Bij twijfel....Doen!!

Als ik op Wepowder kijkt kan dit wel eens de mooiste week worden voor mij. Ik ga volgende week vrijdag weg nar Solden. En als het nu het weekend en week lekker dumpt…
Wat een heerlijk vooruitzicht! meer dan 50 cm op de berg! En dan daarna beetje zon :-)

@Roel, hoe lang van tevoren kun je de weerberichten serieus nemen?
Wij gaan 5 maart naar Ellmau, daar geven ze nu alleen nog maar sneeuw (en regen) af voor die week.
kan dat nog veranderen?

@Ellmau-ganger, Verder dan 5 tot 7 dagen vooruit kijken heeft geen zin. Veel te onzeker dus ik zou niet te snel wanhopen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie