In het westen en zuiden nog veel sneeuw

Roel op 02 maart 2016· 23 reacties

Serfaus (O) is weer wit
Serfaus (O) is weer wit

Zonliefhebbers hebben deze week weinig geluk. Het Alpenweer staat in het teken van storingen, wolken en sneeuwval. Niet dat het helemaal zonloos blijft, maar er vallen vooral in het westen (Frankrijk/Zwitserland) en zuiden (Italië) grote hoeveelheden sneeuw. Oostenrijk (foto Serfaus) krijgt een mengelmoesje van sneeuw en een beetje zon.

Even de zon
Laten we met de zon beginnen want gisteren was één van die spaarzame dagen dat de zon zich goed liet zien, althans in Frankrijk en Italië. De mooiste dag van de week voor Espace Killy (Tignes/Val d’Isere)!

Espace Killy (F)
Espace Killy (F)

Oostenrijk moest toen nog afrekenen met bewolking en sneeuw. Uiteindelijk is er in Tirol 10 tot 30cm, in Osttirol (Zuidalpen) tot een halve meter gevallen. De komende dagen is het vooral prijs in Frankrijk en Zwitserland met lokaal 1 meter sneeuw, en dat slaat nu en dan (bv. vannacht en in het weekend) over op Italië.

Zaterdag wordt een hele interessante dag want in de westelijke stroming wringt zich een lagedrukgebied naar Noord-Italië, waarmee de sneeuwval vanuit het zuiden intensiveert. De sneeuwval in de Dolomieten neemt daardoor precies op de wisseldag flink toe, maar ook in Oostenrijk wordt het oppassen. De komende dagen meer hierover.

Volgende week
De ontwikkelingen voor volgende week zijn nog altijd onzeker. De stroming lijkt naar het noordoosten te kantelen waarmee het fris blijft en vooral Frankrijk met drogere lucht en meer zon te maken krijgt. Storingen in het zuiden liggen echter op de loer. Voor Oostenrijk is de noordoostenwind juist nog te vochtig voor stralend zonnige dagen, ieder moment kan er nog sneeuw uitvallen. Zou de wind bijdraaien naar het oosten dan ziet het er al een stuk beter uit. Afwachten.

Königsleiten gisteren (O)
Königsleiten gisteren (O)

Oostenrijk
Vrij veel wolken, vanmiddag vanuit het westen regen tot 1500m, daarna snel dalend. Vannacht 10-20cm sneeuw, morgen opklaringen en sneeuwbuien. In Vorarlberg mogelijk langer aanhoudende sneeuw. Vrijdag een aardige dag met redelijk wat zon. Zaterdag vanuit het zuiden sneeuw.

Zwitserland
Vandaag en morgen vanuit het westen veel sneeuw. Vrijdag mogelijk eerst wat zon, daarna opnieuw sneeuw. Vooral in het Engadin en het zuiden grote hoeveelheden, zaterdag in de loop van de weg wegtrekkend.

Frankrijk
Vandaag vanuit het westen sneeuw die eigenlijk pas zaterdagochtend ophoudt. Vanaf 1500m valt alles als sneeuw, daaronder zwabbert de sneeuwgrens. Vanaf zondag mogelijk(!) meer zon.

Italië
Vandaag eerst zon, vanuit het westen echter opkomende sneeuwval. Vannacht tot 20cm sneeuw. Donderdag en vrijdag wat zon, zaterdag opnieuw 20-40cm sneeuw. Sneeuwgrens tussen 1000 en 1500m.

Sauerland
​Aanhoudend licht winters. Temperaturen rond of net onder nul met geregeld sneeuw of natte sneeuw. In het weekend weinig verandering.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Draaien met die wind dan Roel! Ik zeg OOST…

Hoi Roel,

Voor ons is de wisseldag vandaag. Deze namiddag vertrekken met bestemming Tarrentz (net voorbij Fernpas) , om morgenvroeg verder te rijden richting Sulden Am Ortler.
Denk je dat we sneeuwkettingen nodig hebben ?

De dames van het gezelschap zeuren al 'n hele aan mijn kop “dat ze toch wel in de zon kunnen zitten zekers ???”
Tja, dat is het nadeel als je meer dan gewone interesse hebt in het weer, anderen denken dan ook dat je het kan regelen :)

bedankt voor je dagelijkse info.

@Pascal-P

Roel heeft goede connecties met de weergoden, mits een kleine donatie kan hij de dames wel helpen…

@roel kom net aan in Frankrijk. Je voorspelling klinkt mbt best wel slecht. Ik zie op veel apps in het weekend wolkje/zon staan, is er nog enige kans op een aardige dat of wordt het echt sneeuw sneeuw sneeuw?

(Ik weet dat gebied specifieke vragen hier niet thuishoren dus het gaat mij meer om het beeld)

Hallo Roel, al weer 4 dagen Ischgl en al 4 dagen sneeuwval. Geen of nauwelijks zon. Veel verse sneeuw op de pistes. Ook in Samnaun. We hopen nog op beter maar de verwachting is niet zo best voor de rest van de week. Mischien vrijdag nog een beetje zon aldus locals.

@chantal het nieuwe weerbericht is daar!! laten we hopen dat die stroming oostelijk wordt, waardoor we de zon toch nog zullen zien. Over een gebrek aan sneeuw hoeven we ons in ieder geval geen zorgen te maken. #Countingdown

Je weet niet wat je niet weet.

Las gister onderstaande tekst met bijbehorend filmpje nog. Eigenlijk best heftig verschijnsel om te zien, maar ook wel weer mooi.

Guggiföhn
In de Zwitserse Berner Alpen deed de “Guggi-föhn” van zich spreken. Deze Südföhn die met zuidoostelijk winden door het trechtergebied van de Berner Alpentoppen -Jungfraugebied /Kleine Scheidegg- raast is de meest sterke variant van de Alpenföhn die we kennen. Dit weekend werden er in het Lauberhorngebied windpieken gemeten van 130 tot 170 km/h. Overigens nog lang geen record want windstoten tot boven de 200km/h zijn hier mogelijk, het rekord ligt bij 250km/h en werd op 21 februari 2004 en 14 december 2008 opgetekend! Indrukwekkend ook gisteren de enorme verschillen op korte afstand. Tussen de sterke sneeuwval op de Simplon en de Föhnstorm met Orkaanwinden op de Lauberhorn bedroeg de afstand slechts 40 kilometer!

https://youtu.be/tETHzLMPrfs

Not all who wander are lost

@Pascal-P het meeste valt hier vannacht dus ik denk dat het meevalt. Haha dames en zonneschijn die combinatie ken ik ;-) @pvdh, zie het stukje over Frankrijk. Vanaf zaterdag mogelijk ietsje beter.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik heb anders vanmiddag op de Speiereck (Lungau in Salzburg) heerlijk in een zonnestoel in de zon gezeten. Het was op 2100m zes graden. Ook heerlijk geskied trouwens!

null

Al het weer dat we vandaag hadden in één foto.

@Roel, ik hecht altijd de meeste waarde aan jou weerberichten. Hoe kan het echter dat bijv. weer online ( http://www.weeronline.nl/Wintersport/Oostenrijk/Solden/41175… ) iets totaal anders verspeld? Of is dit gewoon een wilde gok? Dat lijkt me ook weer niet.

Vandaag een prima dag in Lech met verse sneeuw en af en toe wat zon. Wel aan de warme kant waardoor de sneeuw aan het eind van de dag pap was (beneden). Veel sneeuw deze week, maar skiën is elke dag mogelijk! Nu is het echt losgebarsten in de Arlberg (geen regen maar dikke vlokken sneeuw). Hopen dat het vannacht flink blijft sneeuwen en dan morgen met verse sneeuw en temperaturen onder de 0°C !

@Pieter86 , misschien hanteren ze een ander model?

Vandaag wederom perfecte pistes in Ehrwald.
Wel oplopende temperatuur in de middag, met als gevolg dat het nu regent
Hopelijk gaat de regen vanavond over in sneeuw. @Pieter86 vertrouw op Roel, hij heeft het de laatste dagen perfect voorspeld

@Pieter86, ik zie niet veel verschil eigenlijk en volgende week is nog alles open. Of mis ik iets?

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel, dank voor je bericht. Ben er helaas maar tm dinsdag dus wellicht komt het mooie weer net de laat. Vermaken doen we ons desondanks sowieso!

Life update: vanmorgen keiharde regen, werkelijk zeik weer… Inmiddels is het kouder geworden en komen er dikke vlokken uit de lucht. De tempratuur is rond het vriespunt dus die mag nog wel iets dalen.

Morgen de pistes op, vandaag overgeslagen door de regen.

Vandaag in Warth/Schroecken/Lech/Zuers/Zug een heerlijke dag gehad. Geen zon, maar er was genoeg zicht.
We hebben, Der Weisser Ring geskied. Dit was erg leuk en uitdagend.
http://www.derweissering.at/HD/index.php
Todat we op de terugweg waren richting Warth, rond half 4 trok het echt binnen 2 min. helemaal dicht, en nog 5 min. later toen we in een lift naar boven zaten, begon het flink te sneeuwen. Het zicht werd steeds slechter, en de sneeuwval dikker. Er was na een poosje weer iets meer zicht, toen we het gebied van Warth binnenskiedden. Toen we de apres-ski in gingen, kwam de sneeuw met bakken uit de lucht, dus dat belooft wat voor morgen! :D

null

Ski or Die

Les menuires, dump is begonnen

Paddybo

Prima dag in de Dolomieten!

Seriously snow addicted family!

In Ehrwald is de regen overgegaan in dikke schneeuwvlokken

null

Nog 2 dagen :D. @Roel Moet ik me nu zorgen beginnen maken als ik zaterdag naar livigno vertrek? :D

Het sneeuwt weer lekker in Madonna :-)

null

null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie