Het Franse gevecht tegen uitgeleefde appartementen

Rogier op 20 oktober 2017· 32 reacties

Zo wil Tignes het graag zien (Foto: Office Tourisme Tignes)
Zo wil Tignes het graag zien (Foto: Office Tourisme Tignes)

In Frankrijk zijn de appartementen oud en vies. Tenminste dat is een vaak genoemd argument van Oostenrijkgangers tegen Frankrijk. Nu zitten er aan deze stelling genoeg haken en ogen. Een ding wat zeker is, is dat je in Frankrijk regelmatig kleine en niet altijd even goed onderhouden appartementen vindt. Dat is een doorn in het oog van veel skigebieden. Het is voor de skigebieden lastig om hier iets aan te doen want veel appartementen zijn in handen van particuliere eigenaren. Een strategisch foutje uit de jaren zeventig.

Het probleem

Veel grote appartementencomplexen die in de Franse Alpen uit de grond zijn gestampt zijn grotendeels betaald door particuliere kopers. Om Tignes als voorbeeld te nemen: van de 31.000 toeristenbedden in Tignes is 50% van particuliere eigenaren. Vaak als vakantie-accommodatie. Dit levert op meerdere vlakken problemen op voor een skigebied.

  • Ten eerste hebben de skigebieden zelf de verhuurmarkt maar matig in handen en is er slecht te overleggen met deze aanbieders. Simpelweg omdat het teveel eigenaren zijn.
  • Verder kan het skigebied weinig doen aan de staat, uitstraling en het onderhoud van de appartementen. Dit is van groot belang, want als de accommodaties slecht worden onderhouden dan straalt dat af op het gehele skigebied. Denk maar aan een balkon vol met rotzooi. Dat ziet er niet uit. Zeker niet als je het vergelijkt met de strakke, degelijke netheid in Oostenrijk of Zwitserland.

Probleem aanpakken

De grote gebieden in Frankrijk, waar dit probleem sowieso het meeste speelt, hebben dit steeds beter door. Zo zie je in bijvoorbeeld Val Thorens dat alle gebouwen de afgelopen jaren met hout beslagen zijn en dat er nu alleen nog maar chalets gebouwd mogen worden. Ook in Alpe d’Huez zijn ze bezig het beton te camoufleren. Maar dat is de buitenkant van de gebouwen. Aan de binnenkant blijven veel privé-appartementen behoorlijk uitgeleefd. Tignes is een van de eerste grote gebieden die daar ook wat aan probeert te doen, maar het is lastig want je komt in het privé-domein van particulieren.

Tignes (Foto Office Tourisme de Tignes)
Tignes (Foto Office Tourisme de Tignes)

Tignes

Tignes is een van de skigebieden die dondersgoed doorheeft dat slechte appartementen direct van invloed zijn op de hoeveelheid toeristen die terug blijven komen. In 2004 is het gebied begonnen met het aanmoedigen van eigenaren voor het verbeteren van hun accommodaties en/om deze accommodaties vaker te verhuren. De reden dat het gebied zich hiervoor inzet mag duidelijk zijn. De kwaliteit van het aanbod moet omhoog om een stabiele toekomst van het skigebied te kunnen veiligstellen.

Maatregelen

Om dit te doen heeft men een serie aan maatregelen ingesteld. Ten eerste heeft Tignes fondsen beschikbaar gesteld om eigenaren te helpen bij de renovatie van hun accommodaties. Met een puntensysteem probeert Tignes de appartementen aan de huidige eisen te laten voldoen. Maar je hebt niets aan accommodaties die zijn opgeknapt als alleen de eigenaren een paar weekjes per jaar langskomen.

Daarom heeft Tignes een systeem van beloningen klaarstaan voor huiseigenaren die hun accommodaties verhuren. Denk aan toegang tot de wellness, fitness en het zwembad, gratis skipassen en gratis parkeerplaatsen. Hoe meer weken je verhuurt, hoe hoger de beloning.

Het resultaat

De eerste resultaten zijn veelbelovend. In 2005 was de bezettingsgraad van deze particuliere bedden 22%. In 2014 was dit geklommen naar 32%. De helft hiervan komt volgens Tignes op rekening te staan van het nieuwe beleid. In totaal doen 1721 eigenaren mee met deze renovatieronde en daar zijn er vorig seizoen weer bijna 200 bijgekomen. In totaal zijn er 2650 accommodaties gekeurd en is er bijna een miljoen euro uitgegeven aan subsidies voor renovatie aan appartementen. Dit is een prijs die in het niet valt bij alle infrastructurele investeringen in het skigebied. Waarschijnlijk is hier veel meer mee te winnen, voor de huiseigenaren, voor het gebied en voor het comfort van ons, de wintersporters. Mij lijkt dit een stap in de goede richting. Jullie ook?

Bronnen: Tignes Développement, Gesprekken met o.a. Margot Sella van Office Tourisme TIgnes

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Dit is zeker een goede ontwikkeling. Ook in Val Thorens werkt het op een vergelijkbare manier als in Tignes. Overigens valt die ‘beloning’ in Val Thorens wel mee… Je krijgt die alleen als je je appartement hebt laten keuren en aan kunt tonen dat je je appartement meerdere weken verhuurd hebt (toeristenbelasting).

Het keuren van het appartement gaat met het sterrensysteem en met sneeuwvlokjes. Bij die laatste wordt ook nog waardering gegeven voor de decoratie van het appartement. Ze gaan zeer grondig te werk als ze komen keuren. Niets wordt overgeslagen.

Daarna kun je opgenomen worden in de officiële lijst van privé verhuurders van appartementen en hebben huurders een mogelijkheid om eerlijk te vergelijken. En eigenlijk is dat beter dan boeken via een grote organisatie, want daarvan zijn de appartementen niet gekeurd en moet je maar afwachten waar je terecht komt en hoe het appartement er uit ziet.

Volg mij op Twitter @SkieurVT

Is er iets te zeggen over een normaal bezettingspercentage? 32% klinkt mij als nog enorm laag namelijk, maar ik weet ook niet hoe dit berekend is…

@Juul Dit is ook laag, en dat komt vanwege het feit dat zo veel appartementen prive bezit zijn.

Click. Click. Peace

Wij gaan elk jaar naar Tignes , een appartement dat we privé huren en dit al 10jaar van dezelfde dame. En elk jaar voert zij renovaties uit waardoor het appartement tiptop in orde is. Het meerendeel van de andere appartementen in het gebouw is in handen van Odalys en is niet in dezelfde goede staat en dat is wel spijtig. Want dit trekt dan ook de (zatte) Engelse wintersporters aan. Maar op onze verdieping zijn het allemaal particuliere appartementen. Wij betalen ondertussen al 10jaar dezelfde prijs(vermoedelijk ook omdat ze ondertussen aan ons gewend is en wij alles perfect achterlaten)

Wij gaan de laatste 20 jaar naar Frankrijk. De afgelopen 10 jaar geen uitgeleefd appartement meer tegen gekomen. In tegenstelling tot Oostenrijk moet je in Frankrijk niet zelf op zoek gaan naar een appartement maar boeken via een reisorganisatie.

De appartementen waar je dan terecht komt zijn in de regel net zo goed als die in Oostenrijk en altijd ski-in/out. De hokken vermijd je hiermee. Voldoende en ruime slaapkamers, 2 of meer badkamers, geen bedbanken meer en vaak is het complex voorzien van eeen luxe wellness met div sauna’s, jacuzzi en zwembad.

De all-in prijzen die geboden wordt met liftpas kun je zelf niet voor zoeken en alles los boeken.

Wij gaan de laatste 20 jaar naar Frankrijk. De afgelopen 10 jaar geen uitgeleefd appartement meer tegen gekomen. In tegenstelling tot Oostenrijk moet je in Frankrijk niet zelf op zoek gaan naar een appartement maar boeken via een reisorganisatie.

De appartementen waar je dan terecht komt zijn in de regel net zo goed als die in Oostenrijk en altijd ski-in/out. De hokken vermijd je hiermee. Voldoende en ruime slaapkamers, 2 of meer badkamers, geen bedbanken meer en vaak is het complex voorzien van eeen luxe wellness met div sauna’s, jacuzzi en zwembad.

De all-in prijzen die geboden wordt met liftpas kun je zelf niet voor zoeken en alles los boeken.

Jimbo op 20 okt 2017 10:14

Vorig jaar via Sunweb geboekt en toch gewoon in een hok terecht gekomen hoor. Nou had ik dat gezien het prijspeil ook verwacht, dus was het geen onaangename verrassing. Maar om te zeggen dat ‘alles’ in Frankrijk inmiddels van de hoge kwaliteit is die je noemt, kan ik dus zeker niet beamen. Ook de deals die je via een touroperator boekt voldoen lang niet altijd aan het plaatje dat je schetst.
Voor de wellness, het niet hoeven slapen in de woonkamer, etc. betaal je gewoon. Helemaal niet erg, maar die (prijstechnisch) super deals (als in: het pakket van accommodatie en skipas samen kost minder dan een losse skipas voor een week in dat gebied) horen daar zeker niet bij.

@Jimbo echt onzin. Via reserveringsmodules op de website van gebieden zelf kun je juist mooie, leuke appartementen vinden. Zo heb ik onder andere in Serre Chevalier en Le Grand Bornand leuke appartementen gevonden.

OT: Het echte probleem met Frankrijk vind ik niet zo zeer de ‘uitgeleefde’ appartementen, maar meer het feit dat je weinig appartementen vindt die niet in een groot appartementencomplex gelegen zijn. Geef mij maar een leuk dorpje waar je in elk huis bij de eigenaar ook een afzonderlijk appartement kunt vinden. Met die purpose-built dorpen heb ik niet zoveel, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Ik ga graag naar Frankrijk en ben nog nooit naar Oostenrijk geweest, maar dat heeft meer met de skigebieden te maken dan met het ‘soort’ appartementen waar dit blog over gaat. Los daarvan kun je in een aantal Franse gebieden ook ontzettend leuke, particuliere appartementen vinden

Mr. Slow

Wij waren afgelopen winter naar Residence La Ferme du Val Claret gegaan in Tignes. Na een VT en Raoul. Het was voor ons een openbaring dat je voor hetzelfde geld zo een luxe kon krijgen. Mooie ligging appartementen waren super mooi ingericht, wellness voor niets en broodbrengservice waar de supermarkt een puntje aan kon zuigen. De pistes waren perfect en de accommodatie spiegelde dit nog eens mooi af. Wel betaald parkeren maar dat was 65 euro voor een week. Dus ik kan je verhaal wel weerleggen.

Snowboarding! I love it! Some of the best places where i carved was Tignes and 3V

Wij waren dit jaar voor 200,- euro p.p in Belle Plagne inc. skipas paradiski! wat een super gaaf en leuk skidorp is met alles bij de hand en sfeervol!
Maar ik begrijp het probleem wel want het kleine appartementje (hok) waar wij in zaten was vies en verouderd het had niet eens een afzuiginstallatie maar dit weet je uiteraard van tevoren voor die prijs.
Het zou een veel mooier plaatje maken in zijn geheel als het allemaal wat frisser, schoner en moderner eruit zou zien…het is misselijk hoe vies en oud die harde bank matrassen zijn…
Maar toch blijft het heerlijk overal sneeuw om je heen midden in de bergen en zo de piste op gaan!
In Les Menuires hebben we uiteraard meer betaald voor een luxere complex en appartement ! dat zie ik ook genoeg in Frankrijk :)

Wij waren afgelopen winter naar Residence La Ferme du Val Claret gegaan in Tignes. Na een VT en Raoul. Het was voor ons een openbaring dat je voor hetzelfde geld zo een luxe kon krijgen. Mooie ligging appartementen waren super mooi ingericht, wellness voor niets en broodbrengservice waar de supermarkt een puntje aan kon zuigen. De pistes waren perfect en de accommodatie spiegelde dit nog eens mooi af. Wel betaald parkeren maar dat was 65 euro voor een week. Dus ik kan je verhaal wel weerleggen.

Tom_radair op 20 okt 2017 10:30

Niemand zegt dat er geen goede/mooie appartementen te vinden zijn in Frankrijk. Ik betwist het alleen als iemand zegt dat dat ‘in de regel’ zo is, of dat het iets te maken zou hebben met los boeken versus een pakketreis boeken bij een touroperator.

Is het trouwens echt iets Frans om in zo min mogelijk meters zo veel mogelijk ‘functionaliteit’ te stoppen? Misschien iets uit het Frankrijk van de jaren '70 vooral? Je ziet dat namelijk ook in zeilboten (kajuitjachten) van Franse makelij uit die periode: met 6 personen op een Beneteau jachtje van 7 meter. Overal klapdeurtjes, -bedjes en -luikjes om maar zo veel mogelijk te doen met de beperkte plek die er dan is. Duitse boten van dezelfde afmeting werden niet verkocht als familie-vakantie jacht, maar als een ‘day-sailer’ waar je eventueel op kon overnachten met zijn tweeën.

@gigi, je bedoelt Bavaria’s? Zowat de meest verkochte charterboot. Uit Duitsland 😁

oT: voor de prijzen, die vaak inclusief skipas nog goedkoper zijn dan de skipas zelf, kun je ook niks verwachten. Krokodillentranen, heet dat zo?

*bericht bewerkt door DrPhil op 20 okt 2017 12:07

oT: voor de prijzen, die vaak inclusief skipas nog goedkoper zijn dan de skipas zelf, kun je ook niks verwachten. Krokodillentranen, heet dat zo?

DrPhil op 20 okt 2017 12:03

Ben ik maar gedeeltelijk met je eens. Inderdaad, het is een ontzettend goede deal. Anderzijds: als deze deals er niet waren, stond een groot gedeelte van de accommodatie buiten het hoog- en middenseizoen gewoon leeg. Daarbij mag je wel gewoon verwachten dat het schoon is. Je mag zeker geen paleisje verwachten voor dat geld, maar wel een zekere ondergrens. Naar mijn mening wordt die niet altijd gehaald.

Mr. Slow

Schoon ben ik met je eens @quick

Ik denk dat het probleem niet zozeer ligt in privé-eigenaren, want dat is in Oostenrijk juist ook zo. Veel dorpjes bestaan uit huizen die altijd al bewoond waren. Toen het ski-toerisme ging ontstaan zijn er eerst pensions en appartementen verhuurd en later zijn er hotels door diezelfde families gebouwd.

Waar in een aantal skidorpen in Frankrijk het als vakantie-woningen is gebouwd en die privé-eigenaren daar zelf doorgaans helemaal niet wonen. Dat geeft en een andere sfeer en een andere prioriteit aan hoe je die woning wilt (onder)houden.

In iedergeval is het goed dat ze dit imago willen veranderen, want het is één van mijn hoofdredenen om toch minder vaak naar Frankrijk te gaan.

oT: voor de prijzen, die vaak inclusief skipas nog goedkoper zijn dan de skipas zelf, kun je ook niks verwachten. Krokodillentranen, heet dat zo?

DrPhil op 20 okt 2017 12:03

Ben ik maar gedeeltelijk met je eens. Inderdaad, het is een ontzettend goede deal. Anderzijds: als deze deals er niet waren, stond een groot gedeelte van de accommodatie buiten het hoog- en middenseizoen gewoon leeg. Daarbij mag je wel gewoon verwachten dat het schoon is. Je mag zeker geen paleisje verwachten voor dat geld, maar wel een zekere ondergrens. Naar mijn mening wordt die niet altijd gehaald.

Quick op 20 okt 2017 13:14

Dus eigenlijk heb je een skipas met korting en een prima berging voor je ski’s/snowboards. Vervolgens een fatsoenlijke accomodatie huren (die zijn er inmiddels genoeg te vinden in Frankrijk) en je zit goed voor de week! :)

@ivarros. Een groot deel van de wintersport appartementen is in particulier eigendom in Frankrijk…Hier is een simple reden voor. In de meeste dorpen waar wintersport bedreven wordt wonen simpleweg niet voldoende mensen om de investeringen op de brengen die nodig zijn om voldoende accomodaties te bouwen. Vandaar dat een beroep gedaan wordt op particuliere investeerders. Om leegstand te voorkomen/verhuur te bevorderen worden tegenwoordig de meeste accomodaties zodanig opgezet dat de eigenaren een verhuurverplichting hebben voor een jaar of 20. Onderhoud e.d. is voor deze periode dan prima geregeld. Een probleem is dat er na deze periode vaak serieuze investeringen nodig zijn om de appartementen een facelift te geven. De wensen en eisen van de huurders veranderen uiteraard door de jaren heen. Wanneer er meerdere eigenaren zijn die niet meer willen verhuren of simpelweg geen geld hebben om te investeren is de kans groot dat onderhoud achter gaat lopen en de appartementen verouderd raken (betekent wel dat je een goedkoop onderkomen kunt vinden). Het is goed om te horen dat lokale overheden zich actief bezig houden om dit probleem op te lossen en te zorgen dat er voldoende kwalitatief goede appartementen voor de verhuur beschikbaar zijn en blijven.

Even snel een paar goedkope sites bekeken. Tussen de skipas en de totaalprijs zit soms maar € 30. Dat is dan wel laagseizoen.
Ik weet wel, ze krijgen vast korting op de skiprijs. Iemand enig idee hoeveel?

*bericht bewerkt door DrPhil op 20 okt 2017 18:13

Aan het vies en oud kan je iets doen maar de uitstraling, als je van kunst houdt ga je maar naar een museum, volgensmij ga je naar een skigebied om te skiën, snowboarden, wandelen of zoiets dergelijk maar niet om de uitstraling van een gebied te beoordelen.

Ski you later!

Uitgeleefd of niet, maakt me niks uit. Ik kom alleen voor het skiën, de rest is bijzaak :) Eigen slaapzak mee, dan slaap je altijd goed. Ook handig voor als je strandt onderweg (mij nog nooit gebeurd overigens).

Tja… Veel,particulier bezit en veel Fransen zijn viesp…, euh minder netjes. Ik wil ook meer luxe, netheid en hygiene en daar betaal ik graag voor. Ieder zijn ding.

Piste riderrrrr

Ach ik snap niet dat mensen tegenwoordig nog verbaast zijn als ze in een uitgeleefd hok terechtkomen. Als je een beetje met internet overweg kan is van ieder complex een breed scala aan recensies te vinden inclusief foto’s van het interieur. Daarnaast staat ook gewoon altijd het aantal vierkante meters van het verblijf vermeld (hoezo accomodatie is te klein?). Wij gaan op een paar uitzonderingen na bijna altijd naar Frankrijk en hebben altijd ruime en nette appartementen gehad en dat alles vaak maar voor een bedrag van 50 - 150 boven de prijs van een losse skipas.

Born to Ride

Het is en blijft Frankrijk. Schoon is niet prio 1 om te beginnen. Daarbuiten hebben Franse mensen denk ik ook een ander idee van inrichten. Je kan in ee groot chalet zitten en dan heb je een badkuip in je slaapkamer onder een schuin dak…euhhh… moet je met 4 slaapkamers 2 toiletten delen waarvan ook nog 1 in een douche zit. Als je nou geen ruimte hebt maar dat was zeker niet het geval. Dit is maar 1 voorbeeld. Het is er gewoon anders en inderdaad voor lief nemen als je gebruik wilt maken van de mooie skigebieden. Ik vind ook het prijsniveau vaak te hoog en zeker in Tignes. Daar heb ik 10 jaar geleden gezegd mij zien ze hier voorlopig niet meer. Bespottelijke prijzen.

Goed artikel Rogier, voor mij een heel belangrijke reden om zo min mogelijk naar Frankrijk te gaan. Ouwe meuk, klein, slechte kwaliteit. Vind maar eens een goede kwaliteit woning, hotel. Ik breng ook (veel) tijd door in het appartement/hotelkamer, deze moet meer dan comfortabel zijn voor mij. Ook een deel van de vakantiefun.

De skigebieden in Frankrijk daarentegen…

In tegenstelling tot Oostenrijk moet je in Frankrijk niet zelf op zoek gaan naar een appartement maar boeken via een reisorganisatie.

Jimbo op 20 okt 2017 10:14

Mijn ervaring is juist andersom. Particulier bezit is vaak ruimer, completer en schoner. Wellicht alleen als de eigenaar er zelf ook komt, en niet door een sleutelbureautje laat beheren.
Ander voordeel met boeken is dat ‘what you is see is what you get’, terwijl bij een reisorganisatie vaak alleen impressiefoto’s staan, omdat ze tientallen van die hokken aanbieden in hetzelfde gebouw. Je hebt geen idee waar je uiteindelijk terecht komt.
Dat die hokken uitgeleefd zijn komt mede omdat vooral reisorganisaties 10 mensen in een 2-slaapkamer appartement proberen te proppen (slaapbank, uittrekbed, stapelbed in de gang, slaapnis met gordijn). Dat gaat natuurlijk niet, zoveel mensen op zo weinig vierkante meters.
Komt ook voor bij particulier bezit, maar toch minder omdat de eigenaar iets zuiniger op zijn spulletjes is.

Het imagoprobleem dat fransen wat viezer zijn raak je niet kwijt. Is overal en niet alleen in wintersportdorpen. Uitgeleefd komt door teveel mensen i.c.m. te weinig onderhoud. Daar is vaak de prijs ook wel naar, waardoor je niet teveel mag verwachten.
Grootste probleem is wat mij betreft de veel te grote gebouwen zonder een originele dorpskern. Geldt natuurlijk niet voor alle Franse skidorpen, maar wel voor de bekendste gebieden.
Voor velen is dit allemaal geen enkel probleem, want daar tegenover staat dat de skigebieden groter, hoger en gevarieerder zijn, met SISO meer als regel dan uitzondering.

*bericht bewerkt door Jay op 24 okt 2017 11:55

Goed artikel Rogier, voor mij een heel belangrijke reden om zo min mogelijk naar Frankrijk te gaan. Ouwe meuk, klein, slechte kwaliteit. Vind maar eens een goede kwaliteit woning, hotel. Ik breng ook (veel) tijd door in het appartement/hotelkamer, deze moet meer dan comfortabel zijn voor mij. Ook een deel van de vakantiefun.

De skigebieden in Frankrijk daarentegen…

handigneefje op 21 okt 2017 09:34

In Frankrijk is heel makkelijk goede kwaliteit onderdak te vinden, maar dan moet je er wel even een paar uurtjes tijd in steken. Ik kom al sinds 2009 in Frankrijk voor wintersport en heb nog nooit in een afgeleefd appartement/huis gezeten. Daarbij heb ik geboekt via Bizz, Sunweb, Ski-France, Wintertrex, Chalet.nl en rechtstreeks via de site van het betreffende dorp. Ik ben niet per sé een luxe-dier, maar het moet wel schoon zijn en tot op heden is mij dat altijd gelukt.

  1. In tegenstelling tot Oostenrijk moet je in Frankrijk niet zelf op zoek gaan naar een appartement maar boeken via een reisorganisatie.

  2. De all-in prijzen die geboden wordt met liftpas kun je zelf niet voor zoeken en alles los boeken.

Jimbo op 20 okt 2017 10:14
  1. Niet mee eens. Via de sites van de ski-dorpen, via AirBnB, Homeaway, et cetera zijn prachtige plekken te vinden voor.

  2. Ook niet helemaal mee eens. Natuurlijk zijn de deals scherper via de Bizz’jes van deze wereld, maar ik ben nog NOOIT voor meer dan € 500,00 inclusief skipas en accommodatie op wintersport geweest. Vorig jaar zaten we in Saint Martin de Belleville voor € 475,00 inclusief skipas 3-Vallées met 3 personen in een 3-k appartement op kruipafstand van de piste. Het jaar daarvoor zaten we in een 4-k appartement in Vaujany voor nog geen € 400,00 per persoon inclusief skipas. Natuurlijk kan dat goedkoper, maar dan krijg je vaak weer te maken met de kleine (en/of uitgeleefde) appartementen waar in dit topic meer over gesproken wordt. Zoekt en gij zult vinden gaat voor mij echt op in dit geval…

*bericht bewerkt door Harm op 24 okt 2017 13:05

In Val Thorens zijn goede appartementen voor een grotere groep 8 personen te boeken. Dus 4 slaapkamers en min. 3 douches / WC’s.
Voor Tignes heb ik veel moeite moeten doen en ben uiteindelijk in een lager dorp terecht gekomen. In Val Claret waren er wel app. met 4 slaapkamers, maar: 2 douches en 2 WC’s! En van die WC’s zat er een ook nog in de ‘doucheruimte’
Bij 8 personen vind ik 3 douches en 3 WC’s wel nodig.
Ben benieuwd hoe La Brise bevalt. Als groep koken we zelf en doen ‘s avonds spelletjes, dus een grote tafel is ook een must.

Renate

… dus een grote tafel is ook een must.

RenatedeJong op 25 okt 2017 21:09

Vaak is dat niet zo’n probleem, maar meestal staat er maar één zitbank voor 2 personen (met een beetje geluk 2 - want dat zijn dan ook weer 2 slaapplaatsen in de woonkamer).
Ook moet je het doen met 4 vorken, 6 messen, 5 koffiekoppen en 2 wijnglazen :)

@Jay Een Frans appartement met maar twee wijnglazen? ;-) Ach wijn kun je ook uit een kom of mok drinken toch ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier, om één of andere reden sneuvelen de wijnglazen als eerste! Heel raar…
Wijn kan zeker uit een mok, en bier zit al in een glas. Inderdaad, geen probleem dus!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie