BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Alles over skibrillen

Alles over skibrillen

Rogier op 27 november 2008 · 91 reacties


Dat je in de bergen een zonnebril nodig hebt om je ogen te beschermen weet iedereen. Maar niet elke zonnebril is zomaar geschikt om mee te skiën. Waar moet je opletten bij de aanschaf van een zonnebril of skibril?

Beschermingsfactoren
Zonnebrillen worden in 4 verschillende beschermingsfactoren aangeboden. Van 1 tot 4. Alle goede zonnebrillen weren UV licht voor 100%, zelfs de factor 1 biedt ook bescherming tegen UV. Maar de enorme hoeveelheid licht in de bergen is door het licht gekleurde glas nog steeds schadelijk en zeer vermoeiend voor ogen bij het gebruik van een factor 1. Factor 4 daarentegen filtert heel veel licht, deze brillen zijn alleen geschikt voor extreem zonnige dagen.
Ik ski veel met een factor 2/3 bril die een gespiegeld glas heeft. Hierdoor heb ik nog steeds meer dan voldoende zicht, het gespiegelde glas weert de lastige en schadelijke lichtinval. Persoonlijke gevoeligheid voor licht speelt ook mee in de beslissing voor de gewenste beschermingsfactor.
Let op, met een factor 4 bril is het verboden om aan het normale verkeer deel te nemen.

Voor het skiën
Een zonnebril voor het skiën heeft andere eisen dan een 'terras-zonnebril'. Ten eerste moet de bril de ogen beschermen tegen wind en koude (zie hieronder: zonnebril versus skibril). Tevens moet de bril goed afsluiten zodat het schadelijke zonlicht niet onder het montuur door in de ogen van de skiër straalt Vervolgens moet de bril een goed contrast geven en in snel veranderende lichtsituaties een duidelijk beeld geven. Denk aan, het skiën als schaduw en licht elkaar snel afwisselt. Last but not least moet de bril behandelt zijn zodat deze niet snel beslaat.

Skibril versus zonnebril
Qua bescherming tegen UV maakt het verschil tussen een skibril en een zonnebril weinig uit. Het enige verschil is dat met een skibril geen licht onder het montuur kan komen. Verder heeft de skibril de volgende voordelen. Ten eerste is het gezicht volledig beschermt tegen koude en wind. Dit is vooral voor skiërs die graag snel skiën een groot voordeel. Tranende ogen zijn verleden tijd. Verder heb je met een skibril een veel ruimer blikveld omdat het montuur niet voor je ogen zit. Hiernaast is een skibril ook veel prettiger te dragen bij het gebruik van een helm. Voor de off-piste skiërs en echte poederjunks is de keus natuurlijk ook simpel: een skibril houdt je ogen sneeuw- en ijsvrij.


Waar op letten bij de aanschaf?
Als je van plan bent een skibril te kopen, let er dan bij de aanschaf op dat de skibril een dubbele lens heeft. Dit voorkomt condens in de bril. De bril moet goed zitten, een ruim blikveld bieden en een afdoende beschermingsfactor bieden. Een hoge kwaliteit spiegelend glas is erg prettig.

Kleur glas
Skibrillen zijn in veel verschillende kleuren te krijgen. Als je voor een spiegelend glas kiest kun je voor een vrij lichte kleur kiezen. Deze geeft zodoende een enorm contrast. Geel en oranje werken op de sneeuw heel goed, zeker in snel wisselende omstandigheden.

Brildragers
Als brildrager heb ik een skibril waar een speciaal brilletje ingezet kan worden. Daardoor kan ik door mijn glazen, op sterkte, kijken. Dit systeem wordt op de markt gebracht door sportbrillenfabrikant Adidas. Een uitkomst voor de brildragers onder ons.

Nog wat tips
Mocht er na een val sneeuw in je skibril zijn gekomen, klop dit dan uit de bril , en raak in geen geval de binnenlens aan. Dit om krassen te voorkomen, maar vooral om de speciale coatings niet te beschadigen. Probeer ook grote temperatuurschommelingen te voorkomen want deze vormen snel condens.

Wat draag je zelf, skibril of een gewone zonnebril?

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Peter Rutgers
  Peter Rutgers 27-11-08 21:40
  Peter Rutgers 27 november 2008 · 21:40
  Ik heb afgelopen jaar steeds geskied met een skibril (goggle) maar vond dat zeker met mooi weer wel warm. Ook krijg je dan echt een flinke streep op je wang, want je bovenste helft van de kop word echt niet bruin. Zeker niet in combinatie met een helm. Ik heb nu net een www.julbousa.com bril gekocht met meekleurende glazen! Die kleuren vanzelf van cat 1 naar categorie 4. Die verandering van 2 naar cat 4 duurt 28 seconden, echt ideaal. Daarnaast zijn de glazen flexibel en kunnen ze dus bijna onmogelijk breken. Kijk maar op de site van julbo bij het model Trail.
 • coen111 27-11-08 21:49
  coen111 27 november 2008 · 21:49
  Bij sneeuw en bewolking ski ik met een skibril (Alpina, kleur oranje), maar bij goed weer ski ik met een zonnebril (Sinner, paarse glazen).
 • Priskilla
  Priskilla 27-11-08 22:10
  Priskilla 27 november 2008 · 22:10
  Eigenlijk gebruik ik al jaren een skibril, vind het heel fijn. Geen tranende ogen, goed zicht, lekker warm, geen sneeuw in je ogen. Inderdaad wel belangrijk om een goggle te hebben met flexibele glazen, zoals Peter hierboven zegt. Als je valt, wil je niet dat het glas van je bril versplintert (zoals mijn vader een keer meemaakte). Ok, een zonnebril staat veel mooier. Daarom deze winter op mooie dagen maar eens een sport-zonnebril proberen.
 • Nils
  Nils 27-11-08 23:48
  Nils 27 november 2008 · 23:48
 • Nils
  Nils 27-11-08 23:52
  Nils 27 november 2008 · 23:52
  Oei sorry beetje de layout verneukt..

  Maar de Sinner VISOR II OTG linkte ik naar

  SINNER GOGGLE: VISOR

  uni-sex model
  OPTICAL MODEL
  double lens, anti-fog
  contrast increasing
  100% UV-protection
  adjustable strap with clip-fastener

  Het eerste waar ik naar keek was of de bril goed zat.. als hij te klein is, of je voorhoofd of je wenkbrauwen omhoog/omlaag getrokken worden of hij niet lekker op je neus zit, dan is dat ook irritant..
 • Jef
  Jef 28-11-08 08:42
  Jef 28 november 2008 · 08:42
  Ik ski met de twee.
  Bij voorkeur een goede skibril, die je inderdaad goed beschermt tegen de koude en wind. In combinatie met mijn skihelm kan ik mijn hoofd perfect isoleren. Als je op een echte winderige winterse dag, bij gevoelstemperaturen van - 20 en nog lager, een tijdje vast zit op een geblokkeerde lift, dan komt dit zeker van pas.
  Nadeel is dan weer, dat je tijdens een klauterpartijtje tussen de bomen door (na bvb een foute wegkeuze),je jezelf enorm in\'t zweet zet, en dan krijg je het te warm. De stoom ontsnapt dan via de ventilatiegaten. Een raar gezicht hoor!
  In de voorjaarsperiode, wanneer de zon al echt warmte geeft, dan verkies ik een gewone zonnebril met voldoende bescherming.
  Zelfs dan zit mijn skibril veilig opgeborgen in mijn rugzak.
  Oh ja over rugzak gesproken!!! Bij Decathlon verkopen ze dit jaar rugzakken die je niet moet afnemen op de lift. Je maakt deze vooraan los en draait hem gewoon door tot op je buik. Zeer handig, wanneer je je kleine kids bij hebt. Je hebt dan handen tekort bij het dragen van rugzak, 4 tal skistokken en het veilig op en af helpen van de lift. Ik geloof 29 euro voor de zak!
 • Blauw
  Blauw 28-11-08 12:16
  Blauw 28 november 2008 · 12:16
  Ik ski bij voorkeur met een (goed aan/afsluitende) zonnebril, vind het toch wat comfortabeler dan zo\'n grond bril met ditte band om je hoofd. Zodra het echter begint te sneeuwen of het erg koud wordt, dan gaat de skibril alsnog op.
 • Bernd
  Bernd 28-11-08 12:40
  Bernd 28 november 2008 · 12:40
  Zelf draag ik eigenlijk altijd een stijlvol model van Dolce en Gabbana afgewisseld met een Alpina skibril, maar vanaf dit seizoen voor het eerst maar eens op pad met een Oakley goggle. Vond het namelijk een prachtig model en daarnaast zeer geschikt, door het verhogende contrast en het draagcomfort. Dus het werd de Oakley Crowbar in het zwart en bruin, die ik online kocht: http://www.eye-wear.nl/collectie/wintersport/2/100998...
 • Henk
  Henk 28-11-08 14:52
  Henk 28 november 2008 · 14:52
  \"Verder heb je met een skibril een veel ruimer blikveld omdat het montuur niet voor je ogen zit.\"

  Met deze stelling ben ik het niet eens. Bij een zonnebril kijk je langs het montuur af. Terwijl je met een goggle echt dichte zijkanten hebt waardoor je dus als het ware door een tunnel kijkt. Daardoor moet je je hoofd veel verder links/rechts draaien om daadwerkelijk te zien wat er naast/langs je gebeurt.
 • miggel 28-11-08 15:46
  miggel 28 november 2008 · 15:46
  Normaliter wisselde ik ook tussen een zonnebril en een skibril.
  Ik heb snel last dat ik geen diepte meer zie in de schaduw of wanneer er niet veel licht is (bewolking). Dan bied een skibril natuurlijk de uitkomst.
  Afgelopen jaar is mijn zonnebril kapot gegaan en nu ik een helm ga aanschaffen zal het wel altijd bij een skibril blijven.

  @Rogier, wat is jou ervaring mbt skibrillen met verwisselbare glazen. Het lijkt mij dat dat juist meer kapot kan gaan. Of dat je eigenlijk nooit wisselt. Ik gebruik nu voornamelijk oranje gekleurd glas in de skibril.
 • joppe
  joppe 28-11-08 16:28
  joppe 28 november 2008 · 16:28
  Lekker met mijn helmpje en skibril op de berg af. Ik ga voor de sneeuw, niet voor het bruin worden!
 • Rogier
  Rogier 28-11-08 20:46
  Rogier 28 november 2008 · 20:46
  @ Henk: Bedankt voor je mening. Mijn oudere of goedkopere modellen skibrillen is het zicht inderdaad vaak niet helemaal optimaal. Echter bij moderne goede skibrillen heb je een compleet beeld waar een goede lens tevens je ogen beschermd. Bij mijn skibrillen in ieder geval wel.

  @ Miggel: Zelf heb ik onder andere twee skibrillen waarbij de lenzen verwisseld kunnen worden. Ik doe dit nooit (bij mijn sport zonnebrillen daarentegen wissel ik regelmatig), maar toch vind ik het nuttige optie want zo kan bij een beschadigde lens er simpel (en goedkoop) een nieuwe lens in de skibril geplaatst worden.
 • saidi
  saidi 29-11-08 09:01
  saidi 29 november 2008 · 09:01
  Voor Brildragers die lezen geen optie vinden : Heb sinds een jaar een zonnebril met glazen op sterkte (Rudy Project RX). De glazen zijn verwisselbaar, maar elk setje kost een kapitaal, aangezien ik een zware cilinder in m\'n beide ogen heb.
  Bril zit lekker, maar beslaat vrj snel als je ergens langs de piste stopt. Je kunt de bril uiteraard ook op de fiets of in de auto gebruiken.
 • LT
  LT 29-11-08 10:36
  LT 29 november 2008 · 10:36
  Op dit moment heb ik niet de tijd om allees goed door te lezen maar volgens mij staat er nergens de optie om een bril met pootjes te combineren met een skibril. Zelf heb ik geen bril maar mijn skibril(Sinner Beast II OTG) heeft deze mogelijkheid. Je steekt dan de pootjes van je bril door twee gaatjes aan de zijkant van de skibril. Nogmaals ik ben geen bril drager dus geen idee of dit werkt.
 • Ivo
  Ivo 30-11-08 10:16
  Ivo 30 november 2008 · 10:16
  Al sinds jaar en dag een paar oude Carrera Ultrasights als goggles omdat die dan wel niet zo flash zijn om te zien maar wel onder beroerde omstandigheden echt goed zicht geven (of iemand een schijnwerper op de piste zet). Oh en ondanks dubbel glas toch goed op te bergen.
  Ik had een heerlijke Diesel zonnebril, die een perfecte balans had kwa contrast en bescherming, helaas verloren. Een tijdje een Serengeti met hunting lens gehad, was ook top!

  Echter ook Een paar oakleys gehad, goggle en M-Frames maar sorry hoe beroerd die zijn heb je pas door als je een echt goede lens opzet.

  Verwisselbare lenzen lijken leuk, maar bij een val knallen ze er meestal uit.

  Ik ben brildrager (tegenwoordig dus lenzen) en een waarschuwing voor brildragers. En slecht geventileerde brillen... Een klein filmpje condens op je bril of goggle lens is veel erger dan helemaal dicht. De film zelf zie je niet, die verlaagd alleen een beetje het contrast, net voldoende om die 50cm buckles op die rode piste in een mooie vlakke piste te veranderen.... Waar je dus met vol gas induikt....

  Hou ook rekening met het gebied waar je skiet. Boven de boomgrens op een grote witte berg kan je straffeloos heel donker gaan met je lens, je moet zelfs wel. Zit je echter voor 50% tussen de bomen met steeds wisselend licht dan moet je een lens hebben die lichter is anders is het al snel oeps licht uit waar is de piste en au was dat een buckelllllll.

  Een paar reserve brillen in je koffer is ook niet weg.. Voorkomt dat je ter plekke een net niet bril moet kopen...

  Mijn standaard lijstje
  -Goggle: Carrera Ultrasight Graphite met een geel spiegelende lens.
  -Shades: Quicksilver met een spiegelende licht grijze lens.
  -Spare Goggle: Oudere Carrera Utrasight.
  -Spare Shade: Oakley M, Ook zeer fatsoenlijk bij heel mooi weer en niet tussen de bomen skieen.

  Wish List:
  Shade: Diesel Baseline Silver/Blue
  Shade: Serengeti met de hunter lens (rood glas met een donkerder boven en onder deel en spiegelend).
 • ramonski 30-11-08 22:55
  ramonski 30 november 2008 · 22:55
  Ik ga dit seizoen mijn nieuwe anon majestic proberen met spiegel lens! Ik ben benieuwd jongens! Iemand ervaring met deze bril?
 • sjors 12jaar
  sjors 12jaar 1-12-08 15:01
  sjors 12jaar 1 december 2008 · 15:01
  waneer gaat er nu sneeuw in brixen im thale vallen
  want ze hebben alles nieuwe maar geen nieuwe sneeuw
 • bert
  bert 1-12-08 21:57
  bert 1 december 2008 · 21:57
  Heb zo\'n adidasbril met ingeklikte geslepen glazen gekocht zoals op het plaatje boven het onderwerp staat. Anders altijd beslagen bril. Helpt dit echt?
  Wie heeft ervaringen opgedaan?
  Groeten, Bert
 • jaapm 2-12-08 09:23
  jaapm 2 december 2008 · 09:23
  Ik ben zelf wel een brildrager. En heb ook een skibril van Sinner die speciaal voor brildragers is. Het werkt, maar echt comfortabel is anders. Ik ski daarom zoveel mogelijk met alleen een zonnebril op sterkte.
  Don`t eat yellow snow
 • Rogier
  Rogier 2-12-08 21:11
  Rogier 2 december 2008 · 21:11
  @ Bert Ik gebruik sinds vier jaar niets anders meer dan de Adidas brillen met ingeklikte geslepen glazen. Ik vind het echt perfect werken. Het beslaat stukken minder snel dan een bril plus skibril. De Adidas brillen hebben een extreem goede ventilatie waardoor de ingeklikte glazen heel lang \'mist-vrij\' blijven 😉
  Maar wonderen bestaan niet, en als je een half uur omhoog loopt door diepe sneeuw zal de bril natuurlijk ook beslaan...

  Rogier

 • Jeroen
  Jeroen 4-12-08 08:27
  Jeroen 4 december 2008 · 08:27
  Ow, ik twijfel echt heel erg aan zo\'n adidas combinatie (dus met performance insert). Ik vind het wel heel erg veel geld. Zijn er geen alternatieven waar geen adidas op staat en die ook goed zijn?

  Jeroen
 • Rogier
  Rogier 5-12-08 11:41
  Rogier 5 december 2008 · 11:41
  @ Jeroen, bij mijn weten is er geen ander merk wat dit type skibrillen op de markt brengt. Maar het is niet de naam adidas die de bril \'duur\' maakt. De lenzen zijn van een zeer hoogwaardig kunstof (onbreekbaar) de coatingen zijn zeer slijtvast en er is heel veel research gedaan voor een goede ventilatie. JE krijgt dus echt waar voor je geld bij deze brillen. En zoals hierboven al ergens is vermeld, niets vervelender dan een slechte skibril.

  Vr Groet Rogier
 • jan
  jan 6-12-08 21:39
  jan 6 december 2008 · 21:39
  een site die heel veel keuze heeft is wintersportbril.nl ik heb zelf daar zo\'n adidas gekocht. prima skibril. aanrader !
 • Philip
  Philip 29-12-08 18:01
  Philip 29 december 2008 · 18:01
  Ik heb een Sinner ski bril en de Adidas elevation climacool als zonnebril. Moet zeggen dat die Adidas bril echt enorm fijn is. Je kunt hem ook dragen als ski bril door de pootjes door een elastische band te vervangen en er een schuim randje op te klikken, alleen dat doe ik nooit. Dat is toch net niet en zit niet echt lekker. Ik ga dan toch snel voor de echte ski bril.
  Mijn vriendin heeft een Adidas Yodai, die staat ook nog op mijn verlanglijst, wat een heerlijke ski bril is dat zeg!
 • sander
  sander 30-12-08 12:56
  sander 30 december 2008 · 12:56
  Ik heb bij wintersportbril.nl een adidas elevation climacool gekocht. prima levering. de bril wordt geleverd met 2 paar lenzen voor zon en bewolkt weer. ook een elastische band wordt meegeleverd.
 • gerjan
  gerjan 28-09-09 21:04
  gerjan 28 september 2009 · 21:04
  ID2 gekocht. enorm fijne skibril van adidas. trouwens gekocht bij wintersportbril.nl hebben daar een enorme keuze
 • hans
  hans 8-12-09 13:03
  hans 8 december 2009 · 13:03
  Ik ben brildragend en heb een aantal jaren een skibril erover heen
  op een of ander manier is het soms lastig dan beslaat ie toch ondanks ik er een anti condens op spuit.
  Is er de mogelijkheid om mijn oogsterkte in mijn skibril te laten zetten en waar?
 • Rogier
  Rogier 9-12-09 15:51
  Rogier 9 december 2009 · 15:51
  @ Hans, je brilglazen in een echte skibril verwerken zal niet gaan. Maar afhankelijk van je sterkte kan je denken aan de Adidas Terrex pro, deze bergsportbril is te dragen als skibril (met elastische band) en in het dubbele glas kunnen glazen op sterkte gezet worden.
  Dit hangt wel af van de sterkte van de brillenglazen.

  vriendelijke groet

  Rogier van Rijn
 • Andrea
  Andrea 17-01-10 21:29
  Andrea 17 januari 2010 · 21:29
  Hi!

  Ik heb vorig jaar een helm aangeschaft, en kwam erachter dat mijn hoofd nogal klein is! Uiteindelijk heb ik een maat XXS gekocht.

  Normaal gesproken ski ik met een zonnebril bij goed weer en een sneeuwbril bij slecht weer. Helaas is de combinatie skihelm/sneeuwbril bij mij net iets te krap, en vanwege mijn kleine hoofd past het allemaal niet zo heel erg goed :s.

  Ik overweeg nu om de Adidas elevation climatecool te kopen voor onder mijn helm. Is deze bril echt geschikt voor skieën op hoge snelheid in combinatie met (lichte) sneeuwval?

  Met vriendelijke groet,

  Andrea

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.