Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Live: twee werelden in Tirol

Henri op 08 februari 2024· 1 reactie

Schitterende omstandigheden in St. Jakob in Defereggen (Osttirol)
Schitterende omstandigheden in St. Jakob in Defereggen (Osttirol)

Het zijn twee sterk verschillende werelden binnen een deelstaat. Terwijl we dinsdag in Tirol aan de noordkant van de alpenhoofdkam aan het skiën waren in St. Johann in Tirol, zijn we een dag later via de Felbertauerntunnel naar Osttirol gereden om in de Oostenrijkse Zuid-Alpen te skiën. Diep in het Defereggental ligt het kleine maar diverse skigebied van St. Jakob. Op woensdag bezochten we dit skigebied en troffen compleet andere pistecondities aan.

Lenteskiën in St. Johann in Tirol

In St. Johann in Tirol is het momenteel meer lenteskiën dan wat je normaal gesproken begin februari verwacht. We troffen een afwisseling van ijzige stukken en kleinere, zachte buckels van korrelige kunstsneeuw aan. De zon scheen en het was behoorlijk warm. De hoge bewolking die overtrok was zelfs aangenaam, omdat de zon daardoor wat minder fel scheen.

Ondanks de vrij uitdagende pistecondities kun je alsnog prima skiën in het gebied. Vrijwel alle pistes zijn geopend. De blauwe 4c van de Jodlalm terug naar het dalstation van de Harschbichlbahn is wel gesloten. Hier ligt er gewoon niet meer genoeg sneeuw en zijn grote delen inmiddels zelfs sneeuwvrij.

Een groot contrast

Een dag later was het een wereld van verschil. Natuurlijk ligt het ook aan de hogere ligging van de meeste pistes in St. Jakob, maar aan de zuidkant van de alpenhoofdkam liggen de pistes er over het algemeen beter bij. Dit constateerde ik afgelopen weekend ook in het skigebiedje Ladurns in Italië, net over de grens bij de Brennerpas.

In de dalen zijn de omstandigheden wel vergelijkbaar, want ook aan de zuidkant ligt er weinig tot geen sneeuw. Zo zijn de zuidhellingen van het Defereggental waar ik momenteel zit tot vrij grote hoogtes sneeuwvrij. In het dal ligt er wel nog wat sneeuw, genoeg zodat de meeste langlaufloipes ook nog gewoon open zijn.

De pistes in het gebied boven bij de gondel liggen er allemaal top bij. Hier was (m.u.v. de dalafdaling) geen sprake van papsneeuw en had je overal lekker veel grip. IJsplaten heb ik nergens kunnen vinden.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Leuk stukje, dat Osttirol lijkt me wel eens wat. 👍🤔

Bla, bla, bla.

Plaats een reactie