Review: St. Jakob im Defereggental

Redactie op 20 september 2022· 7 reacties

Skizentrum Sankt Jakob im Defereggental
Skizentrum Sankt Jakob im Defereggental

Een cinematografisch hoogtepunt. Een blockbuster van ongekende grootte. Een niet te stoppen franchise. Ja, ik praat hier niet zomaar over een topper, ik praat hier over een onberispelijk in het zwart geklede legende. Of eigenlijk beter, waar het circus omtrent dit fenomeen is neergestreken. De persoon in kwestie is James Bond, het gebied het Defereggental. Hier in Osttirol zijn de Land Rovers de berg afgesuist. Iets wat voor de gemiddelde wintersporter ook mogelijk is, want verscholen halverwege het ietwat afgelegen Defereggental ligt Skizentrum St. Jakob im Defereggental, het huisskigebied net buiten Sankt Jakob. Niet al te groot met 17 kilometer aan piste, maar wel mooi hooggelegen en op het noorden gericht.

Dit artikel is geschreven door forumlid Bennie. Met Bennie’s goedvinden zullen enkele van zijn reviews als weblog publiceren zonder deze inhoudelijk te wijzigen. Wil jij ook een review uitgelicht hebben? Stuur ons een mailtje.

Oud en minder oud

Een niet al te nieuwe gondelbaan met een prachtig kleurig station brengt je naar de Brunnalm, alwaar het gros van de pistes ligt. Hier een mix van oud en minder oud. Er staat een moderne koppelbare zeszitter, maar die is ook al weer 16 jaar oud. Verder nog een sleeplift en een oude driezitter direct bij de gondelbaan. Beginners glijden hun eerste meters bij de twee sleepliften beneden, die prachtig in het bos verscholen liggen en hele prettige pistes ernaast hebben liggen.

Pistekaart Sankt Jakob im Defereggental
Pistekaart Sankt Jakob im Defereggental

Omringd door drieduizenders

Als je de beginnerspistes ontgroeid bent kun je met de gondel naar de alm en via een skiweg naar de nieuwere stoeltjeslift. Die ontsluit vrijwel alle pistes op de alm, die van blauw en lichtrood naar volrood gaan. Mooie, brede biljartlakens waarop je heerlijk kan knallen, of juist voorzichtig kan oefenen voor het echte werk. Prepareren kunnen ze er wel, dat moet ik ze nageven! De pistes waren nagenoeg richelvrij over de gehele breedte. Heerlijk dus om te carven. Wel was het wat aan de harde kant. Voordat je daar aan toe komt loont het zich om van het hooggebergtepanorama te genieten. Je bent hier omringd door drieduizenders, die ook best dichtbij staan. Een plek waar je je echt nietig waant.

Gelukkig is de alm zelf lekker overzichtelijk. Er zijn drie punten waar je terecht kunt komen. Dat getal komt weer terug in het aantal hutten op de berg. Beneden bij de sleeplift is de enige plek waar je moet doorsteken naar de dalafdalingen. Waar het qua niveau op de alm nog wel te doen is, komt hier wel wat bij kijken. De rode afdaling start overigens lastiger dan dat de zwarte in zijn geheel is. En beide pistes zijn (op een klein stukje pad na) mooi breed. Een reflectie van bovenin dus.

Conclusie

Al met al een heel goed gebied om te leren skiën of snowboarden en door te groeien. Alleen voelt het erg klein aan en is een gevorderde wintersporter er snel uitgekeken. Deze kunnen eventueel uitwijken naar een van de andere skigebieden in Osttirol, zoals Großglockner Resort Kals - Matrei. Sankt Jakob heeft wel wat off-piste mogelijkheden, maar het meeste kun je toch echt alleen bereiken door er (met gids) zelf heen te vellen.

De grote pluspunten van Sankt Jakob im Defereggental zijn de rust, de goed geprepareerde brede pistes en de uitzichten. Het nadeel is dat het gebied nogal klein is. Voor sommigen is het een nadeel, voor anderen een voordeel, maar het Defereggental kan ik onmogelijk als levendig bestempelen. Wel is het door het aantal gastenbedden nooit overvol.

Redactie

Plaats een reactie

Mooi verslag en zeker eentje om te bewaren voor een toekomstige ski roadtrip.

Volgens mij wordt er hard gebouwd aan een nieuwe lift: https://www.skiresort.nl/skigebied/st-jakob-im-defereggental…

Dit zou het gebied nog aantrekkelijker en beetje groter maken.

@DieterS De lift is gepland als vervanging van de sleeplift, en komt met het bergstation wat meer op de kam te liggen. Dit vanwege de ondergrond. Qua pistes en off-pistepotentieel verandert er door de bouw niet zo veel. Hooguit een korte aansluiting naar de al bestaande piste en een nieuwe route achter de kam langs.

Thanks!

@DieterS De lift is gepland als vervanging van de sleeplift, en komt met het bergstation wat meer op de kam te liggen. Dit vanwege de ondergrond. Qua pistes en off-pistepotentieel verandert er door de bouw niet zo veel. Hooguit een korte aansluiting naar de al bestaande piste en een nieuwe route achter de kam langs.

Bennie op 23 sep 2022 11:18

Goh, de oude Almspitzlift liep eigenlijk volledig parallel aan de Weisspitzbahn en betrof nauwelijks tweehonderd hoogtemeters. De nieuwste lift is meer dan een vervanging, het aantal hoogtemeters verdubbelt namelijk.

@Matthijs! Bovenin win je het eea, vooral dus qua ontsluiting van freeride-lijnen, maar het dalstation komt gewoon op de oude plek. En ja, je krijgt er dus een aantal honderden meters (stevig) rode piste bij, maar qua beleving zal er niet veel veranderen. Het is wel een stuk comfortabeler wegkomen uit die hoek, want als je de afslag mist sta je al snel weer bij diezelfde lift.

@Bennie: vroeger vond ik het pistenplan wat misleidend. Het leek alsof de Almspitzlift een aparte sector betrof met bijna 300 hoogtemeters, terwijl het in realiteit over 200 meter gaat en eigenlijk parallel verloopt.

Nu start de nieuwe lift inderdaad op dezelfde plaats, maar de richting verandert, de hoogtemeters verdubbelen nagenoeg en het zou drie nieuwe pistes ontsluiten. De pisteoppervlakte zou toenemen met 25%. Maakt het skigebied toch attractiever

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie