Materiaal

Merinowol

Merinoschapen zijn de wolschapen bij uitstek. Deze schapen worden al sinds 1700 speciaal gefokt vanwege de uitmuntende wolkwaliteit. Deze kwaliteit is de afgelopen 300 jaar alleen maar verbeterd. Merinowol is veel zachter dan gewone wol, maar bovenal, het prikt niet. Merinowol prikt/kriebelt niet omdat de wol vele malen dunner is dan gewone wol. Hierdoor buigen de wolhaartjes eenvoudig om als ze tegen de huid gedrukt worden en prikken dus niet in je huid.

Er is, helaas, een groot verschil in kwaliteit van merinowol. Goedkopere merinowol is wol van schapen die een mindere kwaliteit leveren. Deze wol is minder zacht en kan daarom bij sommige mensen wel prikken. De beroemde A-merken gebruiken allemaal hoogstaand merinowol waarmee je dat niet hebt, vaak in combinatie met een synthetische stof om het kledingstuk slijt- en vormvaster te maken.

Merinowol zorgt voor een goede warmteregulatie, beter dan de meeste synthetische materialen, en dankzij de natuurlijke antibacteriële eigenschappen blijft merinowol ook langer fris ruiken. Verder neemt Merinowol transpiratievocht goed op. Daarentegen is het minder slijt- en vormvast dan hoogwaardige synthetische producten en droogt het minder snel.

Lycra

Lycra is een elastische stof, het is sterker en slijtvaster dan natuurlijk rubber en daardoor uitermate geschikt om in kleding te verwerken. Lycra zag in 1958, na tien jaar onderzoek, het levenslicht. Het heeft voor een revolutie in sportkleding gezorgd. Lycra kun je tot vijf keer de lengte oprekken. Het komt daarna meteen weer terug in de ‘ruststand’, en dit voor ontelbare keren. Ook droogt Lycra extreem snel. Door deze eigenschappen wordt Lycra voornamelijk gebruikt in strakke kleding. Veel tights zijn van lycra. Ook wordt het regelmatig samen met andere (al dan niet natuurlijke) materialen gebruikt om sokken een goede en langdurige pasvorm te geven.

Nylon

Nylon bestaat al sinds 1935 en is daarmee het eerste synthetische draad ooit. Tegenwoordig is het niet meer weg te denken uit het moderne (sport)kleding aanbod. Nylon neemt geen water op en is daardoor sneldrogend. Ook is nylon zeer soepel. Met nylon draden kunnen allerlei typen stoffen gemaakt worden. Er zit een enorm verschil in kwaliteit en gebruik van nylon. We komen nylon tegen in slecht ademende en onaangename kleding, maar in hoogwaardige goed doordachte kleding komen juist alle positieve kenmerken van nylon naar boven.

Polyester

Polyester is het meest gebruikte synthetische materiaal in de kledingindustrie. Logisch, want polyester heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Het is kleurvast, het neemt geen vocht op dus het droogt zeer snel, het is extreem sterk, het kreukt niet, het krimpt niet, het is slijtvast (kan goed tegen wrijving en zelfs tegen veel chemicaliën) en het is zeer eenvoudig te wassen. De tijd van klamme niet-ademende polyester kleding ligt ver achter ons, zeker als je voor de betere merken kiest.

Polyester is relatief eenvoudig te fabriceren en kan in verschillende vormen gemaakt worden, zo kunnen er dunne of dikkere (al dan niet holle) vezels gemaakt worden. Hierdoor is polyester een geweldig product voor buitensportkleding. Het kan waterdicht zijn, ademend, vochtregulerend of isolerend. Of een combinatie van dat alles. Zoals in veel van dit soort wijdverspreide materialen zit er wel een enorm kwaliteitsverschil tussen het ene en het andere polyester product.

Polypropylene

Net als bijna alle andere synthetische vezels is polypropyleen sterk, zeer slijtvast, kleurvast, neemt het geen vocht op (dus droogt zeer snel) maar als extra voordeel is polypropyleen niet statisch en bacteriewerend. Polypropyleen komt het meeste overeen met polyester maar heeft een paar grote verschillen. Polypropyleen is nog waterafstotender dan polyester. Het neemt nog minder vocht op en droogt zodoende nog sneller. Verder houdt polypropyleen meer warmte vast dan polyester wat als een voor- of nadeel gezien kan worden. Een groot nadeel van polypropyleen is dat het een veel lager smeltpunt dan polyester heeft. Daardoor moet je beter oppassen bij het wassen van het product, dat wil zeggen niet te heet. Ook is polypropylene veel gevoeliger voor UV dan polyester. Bij sokken is dat laatste geen probleem.

Wol

Wol is terug van weggeweest. Zeker met de opkomst van het niet-prikkende merinowol zien we wol terug in onderkleding, sokken en handschoenen. Ook in sneeuwlaarzen wordt veel wol gebruikt. Wol isoleert goed en blijft langer fris ruiken dan synthetische materialen. Ook behoudt wol zijn isolatiewaarde als het nat is, beter dan welk ander natuurlijk isolatiemateriaal dan ook. Het grote nadeel van wol is dat het minder snel droogt dan veel synthetische materialen. Goedkopere wolproducten zijn minder vormvast dan synthetische materialen. Maar daar hoef je bij de duurdere topmerken niet bang voor te zijn, vaak vanwege een combinatie van bijvoorbeeld lycra en wol.