Met Camper Op Wintersport!

Dit onderwerp gaat over de bestemming Portes du Soleil

Winterkamperen: Op wintersport met een camper of caravan. Het is iets dat je niet veel hoort. “Is dat niet koud?” Is een veelgehoorde reactie. Op wintersport met een camper is een andere ervaring, maar ook ontzettend fijn!
Dat is de reden dat het me leuk leek om hier een reisverslag over te schrijven.

Heenreis:
Op vrijdag, aan het begin van de middag, vertrokken we vanuit Zuidwest-Drenthe in de richting van onze overnachtingsplaats ten zuiden van Offenburg. Een reis die werd gekenmerkt door file, file en nog eens file. De gaat op de snelweg tussen de 90 en 110, dus jagen over de Duitse snelweg is er helaas niet bij. Het grote pluspunt van reizen met een camper is dat je jezelf goed kunt vermaken; je hebt immers toegang tot al je spelletjes en spullen. Daarbij kun je ook lekker eten pakken uit de koelkast of voorraadkast.
Na een lange rit kwamen we rond 11 uur aan op een parkeerplaats waar je mag overnachten.

De volgende ochtend vertrokken we om 8 uur, waar we vervolgens, in Duitsland, de LPG (hier kook je op en wordt de camper mee verwarmt) nog aanvulden. Al vroeg reden we de Zwitserse Grens over.

null

In de aanloop naar het Meer van Genève zagen we de eerste besneeuwde bergtoppen. Hierna was het tijd voor de klim richting Frankrijk, over de Pas de Morgins. De weg was gelukkig schoon, wat wel prettig is als je met ongeveer 3,5 ton de berg oprijdt. Het loopt flink in de toeren, maar de sterke Dieselmotor jakkert prima de berg op.

null

Rond half één kwamen we aan in het prachtige Châtel. We hebben een fijne plek op de camping gekregen, dichtbij de ruimte voor je ski’s en het sanitairgebouw.

null
null

Nadat we waren gesetteld wandelden we naar het dorp om de skipassen te regelen en nog wat boodschappen te halen.

Morgen gaan we de pistes op! We zijn van plan om vanaf de Linga richting Avoriaz te gaan om lekker in te komen voor hopelijk een fijne week!

Groetjes,

🚌 PisteBunny 🐰

Leuk! Wij zijn tot nu toe altijd met de camper op wintersport geweest. Morgen gaan we voor het eerst in een huisje. Lijkt me ook wel relaxed want met inmiddels 3 pubers en een hond is het wel erg krap in de camper. Alleen alles in de auto stouwen is nu wel een uitdaging! Dat is met een camper wel veel makkelijker hsha

Alleen alles in de auto stouwen is nu wel een uitdaging! Dat is met een camper wel veel makkelijker hsha

Dathojo op 25 feb 2023 21:46

Ja, dat is ook het ideale, je hebt geen gebrek aan opbergruimte! Alle ski’s en toebehoren zitten mooi in de ‘garage’ ;)

🚌 PisteBunny 🐰

Zondag
Vanochtend stonden we om half 8 op, bij de receptie werden de verse stokbroden gehaald, en gesmeerd voor tussen het skiën door. Om 8:55 vertrok de bus vanaf de camping richting de Linga lift, die opent om 9:00. 's Ochtends is het bij deze gondel altijd vrij druk, maar al snel stonden we boven op de piste, voor de eerste afdaling.
Omdat er vandaag enige sneeuwval was, besloot ik om mijn nieuwe, tweedehands gekochte, twintipjes uit te proberen:

null

Het is iets wat ik enorm onderschat heb, ik moest ongeloofelijk wennen aan deze ski’s, met aardig wat balansverstoringen op de eerste afdalingen tot gevolg.

Vanaf de Linga gingen we richting de Lindarets. Daar aangekomen waren we lekker warm gedraaid en had ik de ski’s goed onder controle. Vanaf de Lindaretes namen we de Lechere en Cases richting de Zwitserse Grens, waar we de Abricotine namen naar Frankrijk en helemaal door gleden naar Ardent. (Aanrader!) De Abricotine lag er heerlijk bij, waardoor je heerlijk kon carven, waar andere afdalingen, onder andere richting Ardent, nog wat te wensen overlieten.

Rond een uur of 11 was het tijd voor een korte opwarm-eet-plaspauze in de Salle Hors Sac (overdekte picknick plaats) bij de Lindarets. In PDS zijn deze op meerdere plekken te vinden, wat wij echt een uitkomst vinden; je kunt immers je eigen eten opeten, dat scheelt in zowel kosten, als in wachtrijen bij restaurants.

Sneeuwvlokken vielen steeds meer uit de lucht toen we in Avoriaz aankwamen. Hier zijn we even door het iconische centrum geskied. Het is hier wel oppassen geblazen, want door sneeuwtekort liggen her en der steentjes.

null
null

Vervolgens gingen we in de richting van Super-Morzine, met een mooie carve-piste in onze herinnering van vorig jaar. Echter was dit deel bruin en bedekt met weinig sneeuw.

We besloten om via The Stash terug te gaan naar de Lindarets, om daar een warme choco te halen, even te zitten, waarna we nog een keer omhoog zijn gaan richting Zwitserland. Hier hebben we nog een afdaling genomen richting Crosets. De afdaling lag er goed bij, maar het weer werd wat guurder: wind en sneeuw. Het liep tegen het einde van de dag, dus besloten we de retour in te zetten en de bus terug te nemen vanaf Pré La Joux.

We kijken terug op een mooie eerste dag!

🚌 PisteBunny 🐰

Wij zijn met de caravan in Brixen In Thale (1ste keer) voor de tweede keer op winter-vakantie/sport. Kids zijn 3 en 5… dus er wordt ook gesleed en gespeeld op de camping! Nooit koud… maar met vloerverwarming hoeft dat ook niet 😇.

Hebben mensen nog tips voor andere fijne campings bij mooie skigebieden (Oostenrijk/Zwitserland)?

Oostenrijk: camping fieberbrunn is een toppertje. Wel vaak vol, vroeg reserveren. Leuk zwembad bij (binnen&buiten, ook in de winter) voor de kids

Edwin van Riel

Maandag
Maandagochtend startten we weer bij de Linga, en zetten we via Pré La Joux en Plain Dranse koers naar Lindarets. Vandaag wilden we een van de langste afdalingen van het gebied maken, welke we nog niet eerder hadden gedaan: vanaf Mosettes, via de Col des PDS-Les Crosets van de Tovassière; een afdaling van in totaal meer dan 7,5km. Deze afdaling begon met prachtige uitzichten:

null

De rode pistes en het begin van de blauwe waren heerlijke stukken van deze lange afdaling. Echter passeerden we al een bord die ons had kunnen waarschuwen: ‘pas op, dunne sneeuw, ijzig, etc’. Deze afdaling wordt een bospad waar je onder normale omstandigheden prima kan glijden (wel zorgen dat je snelheid behoudt, anders kom je stil te staan). Glijden kon je nog steeds: het pad was her en der een ijsbaan. In de overlevingsstand naar Morgins, waarna we begonnen aan de terugweg richting de Mosettes: de aansluiting naar Châtel is wegens sneeuwgebrek gesloten.
Ons stokbrood aten we op met uitzicht op Dents du Midi:

null

Het skiën aan de Zwitserse kant vinden wij een hele fijne, andere ervaring. Het is vaak een oase van rust, wat wij erg prettig vinden als afwisseling van het drukkere Avoriaz en Châtel.
Het was prachtig weer op deze maandag, waar we ontzettend van hebben genoten!!

🚌 PisteBunny 🐰

Wij zijn met de caravan in Brixen In Thale (1ste keer) voor de tweede keer op winter-vakantie/sport. Kids zijn 3 en 5… dus er wordt ook gesleed en gespeeld op de camping! Nooit koud… maar met vloerverwarming hoeft dat ook niet 😇.

Hebben mensen nog tips voor andere fijne campings bij mooie skigebieden (Oostenrijk/Zwitserland)?

Taco op 27 feb 2023 20:32

Wij zijn een keer met de camper in Mauterndorf op de camping geweest. Die ligt onderaan de piste/lift, wel een eindje lopen bij het dorp vandaan. Maar met auto en caravan is dat niet zo’n probleem. Prachtig sanitair daar. Enig nadeel: in de kerstvakantie ligt de camping al heel vroeg op de dag weer in de schaduw, dus 's middags nog even lekker buiten zitten is er dan niet bij.

Fieberbrunn moet inderdaad ook een aanrader zijn, helaas is het ons nog nooit gelukt om in een van de hoogseizoenweken daar een plekje te bemachtigen, omdat wij nooit zo vroeg van te voren kunnen boeken ivm onzekerheid over werkdrukte.

Dinsdagochtend
hebben we een aantal afdalingen gemaakt in Super-Châtel. Helaas was dit deelgebied maar beperkt open en konden we niet richting Torgon of Morgins. Wel was het hier rustig, dus hebben we goed kunnen oefenen met lange carve-bochten.

Rond het middaguur besloten we richting de Linga-Plaine Dranse-Lindarets te gaan. Hier hebben we een paar heerlijke afdalingen gemaakt. De uitzichten waren prachtig:

null

In het gebied Mosettes-Lindarets zijn een aantal laagdrempelige off-piste mogelijkheden, waar nog voldoende sneeuw te vinden is. Hier hebben we dan ook dankbaar gebruik van gemaakt!
Mijn reisgezelschap haakte wat eerder af, maar ik vind het ook heerlijk om alleen een aantal afdalingen te maken. Ik besloot vanaf de Mosettes nog naar beneden te gaan richting Les Crosets. Het startte met uitzicht op dat prachtige wolkendek:

null

Maar… Op een gegeven moment, onder een flinke snelheid… Was daar opeens de wolk. Het zicht was opeens duizelingwekkend slecht:

null

Vanaf Zwitserland keerde ik terug naar Frankrijk, om via de Lindarets en Plaine Dranse uiteindelijk naar Pré La Joux te skiën.

null
null

🚌 PisteBunny 🐰

Fijne verslagen! 👍

Bla, bla, bla.

Fijne verslagen! 👍

bartvwg op 03 mrt 2023 18:58

Leuk om te horen!

*bericht bewerkt door ElineK op 03 mrt 2023 19:00

🚌 PisteBunny 🐰

Woensdag
Vandaag wilden we een tourtje maken in de richting van Morzine-Les Gets. Met de bus stapten we daarom op bij de Pré La Joux (Pièrre Longue). Zonder omwegen kwamen we al vroeg aan in Avoriaz. Wij merkten een groot verschil qua drukte, wanneer je al wat eerder de afdalingen richting de Lindarets en Avoriaz maakt: het is er veel rustiger. Via het stuntpark La Chapelle en de “Lil Stash” vervolgden we de weg richting Super Morzine. Dit deelgebied ligt er niet zo mooi bij; weinig sneeuw en wat ijzig.

Eenmaal aangekomen in Morzine, via de gondel, stapten we in het treintje naar de Pleney gondel. Hier was het erg druk! Een Franse medewerker stouwde de kinderen naar binnen, onder luid getel en geroep: “Un, Deux, Trois…Dix, COMPLET!”

In de liftrij zag ik een duo met stokken met een groot handvat:

null

Iemand die weet wat hier de meerwaarde van is? Ik ben benieuwd naar ervaringen hiermee!

Het gebied Morzine-Les Gets lag er mooi bij. Waar ze naar ons idee in Châtel e.o. spaarzaam zijn met sneeuwkanonnen, was er hier flink bijgespoten. Dit zorgde voor een lekker laagje sneeuw én de bekende ‘sneeuwkanonbulten’ waar we af en toe een sprongetje over waagden.

Helaas konden we hier niet te lang blijven, want we moesten immers ook een keer terugkeren.

null
null

We hebben een heerlijke dag gehad!

🚌 PisteBunny 🐰

Leuk om jullie verhaal te lezen. Ben alleen nog steeds benieuwd hoe dat dan na het skiën gaat. Waar laat je alle skibroeken, jassen, etcetera. En hoe krijg je alles weer goed droog, indien nodig. Wij gaan in de zomer altijd kamperen en zelfs dan liggen/hangen de jassen eigenlijk altijd in de weg. En hoe snel heb je de camper weer lekker warm binnen? Onze caravan is niet geschikt voor winterkamperen, dus wij houden het toch maar bij een hotel. Veel plezier nog

Woensdag

Iemand die weet wat hier de meerwaarde van is? Ik ben benieuwd naar ervaringen

ElineK op 04 mrt 2023 09:06

Geen enkele ervaring mee maar zie hieronder.
https://www.tradeinn.com/snowinn/nl/grivel-anarchist–ssr-sy…

Leuk om jullie verhaal te lezen. Ben alleen nog steeds benieuwd hoe dat dan na het skiën gaat. Waar laat je alle skibroeken, jassen, etcetera. En hoe krijg je alles weer goed droog, indien nodig. Wij gaan in de zomer altijd kamperen en zelfs dan liggen/hangen de jassen eigenlijk altijd in de weg. En hoe snel heb je de camper weer lekker warm binnen? Onze caravan is niet geschikt voor winterkamperen, dus wij houden het toch maar bij een hotel. Veel plezier nog

elmo op 04 mrt 2023 10:18

Al jaren met een caravan. Zouden niet anders meer willen. 2 grote droogkasten. Schoenen meestal in de badkamer of droog ruimte van de camping. Super verwarming systeem in onze caravan op basis van vloeistof vloerverwarming en radiatoren. Behaaglijker dan de gemiddelde hotelkamer, gewoon 25 graden ipv 25 😉

Edwin van Riel

Leuk om jullie verhaal te lezen. Ben alleen nog steeds benieuwd hoe dat dan na het skiën gaat. Waar laat je alle skibroeken, jassen, etcetera. En hoe krijg je alles weer goed droog, indien nodig. Wij gaan in de zomer altijd kamperen en zelfs dan liggen/hangen de jassen eigenlijk altijd in de weg. En hoe snel heb je de camper weer lekker warm binnen? Onze caravan is niet geschikt voor winterkamperen, dus wij houden het toch maar bij een hotel. Veel plezier nog

elmo op 04 mrt 2023 10:18

Wij hebben een hoge kast die wij de ‘droogkast’ noemen. Hier loopt een buis van de verwarming doorheen en is daarmee de warmste plek in de camper.

null

Nu hebben wij een prachtige week gehad waarbij er geen of nauwelijks sprake was van natte jassen/ broeken. Mocht een broek heel nat zijn, hangen we deze eerst uit in het ‘badkamertje’. Vervolgens hangen we hem dan op in de droogkast.
Handschoenen, buffjes, leggen we ook in deze kast neer. De plankjes voelen echt warm als je je hand er op legt, dus als je 's ochtends je handschoenen aantrekt zijn deze heerlijk warm!

🚌 PisteBunny 🐰

Leuk om jullie verhaal te lezen. Ben alleen nog steeds benieuwd hoe dat dan na het skiën gaat. Waar laat je alle skibroeken, jassen, etcetera. En hoe krijg je alles weer goed droog, indien nodig. Wij gaan in de zomer altijd kamperen en zelfs dan liggen/hangen de jassen eigenlijk altijd in de weg. En hoe snel heb je de camper weer lekker warm binnen? Onze caravan is niet geschikt voor winterkamperen, dus wij houden het toch maar bij een hotel. Veel plezier nog

elmo op 04 mrt 2023 10:18

Al jaren met een caravan. Zouden niet anders meer willen. 2 grote droogkasten. Schoenen meestal in de badkamer of droog ruimte van de camping. Super verwarming systeem in onze caravan op basis van vloeistof vloerverwarming en radiatoren. Behaaglijker dan de gemiddelde hotelkamer, gewoon 25 graden ipv 25 😉

evr66 op 04 mrt 2023 11:14

Vloerverwarming in een caravan! Dat is luxe! Wanneer ik mijn voeten op de vloer in onze camper zet, krijg ik wel koude voeten.

🚌 PisteBunny 🐰

Waar laat je alle skibroeken, jassen, etcetera. En hoe krijg je alles weer goed droog, indien nodig. Wij gaan in de zomer altijd kamperen en zelfs dan liggen/hangen de jassen eigenlijk altijd in de weg. En hoe snel heb je de camper weer lekker warm binnen?

elmo op 04 mrt 2023 10:18

Wij hebben heteluchtverwarming (gecombineerd met boiler) op gas. In principe hebben we twee gastanken, die gaan ook zeker op in zo’n week. Wij moesten net de backup gastank aanbreken.
Overdag en 's nachts staat de thermostaat op laag. (Max. zo’n 14 graden) binnen een uurtje is hij wel weer opgewarmd naar 20 graden.

null

Je kunt ook instellen hoe hard hij ‘blaast’.

Hoe kouder de buitentemperatuur, hoe langer het natuurlijk duurt om het warm te krijgen en hoe meer gas je gaat verbruiken in een week. Een plek in de zon helpt uiteraard enorm mee om het kwik te laten stijgen

Het is wel zoeken naar hoe warm je de thermostaat moet zetten om de juiste temperatuur te bereiken, soms moet hij even wat hoger ingesteld om het goed warm te krijgen.

🚌 PisteBunny 🐰

Woensdag

Iemand die weet wat hier de meerwaarde van is? Ik ben benieuwd naar ervaringen

ElineK op 04 mrt 2023 09:06

Geen enkele ervaring mee maar zie hieronder.
https://www.tradeinn.com/snowinn/nl/grivel-anarchist–ssr-sy…

sge op 04 mrt 2023 11:09

Bedankt! Ik kan me inderdaad voorstellen dat het handig kan zijn om te klimmen!

🚌 PisteBunny 🐰

Yup, Truma werkt op hete lucht. Scandinavische caravans meestal alde vloeistof verwarming.
@elinek de grotere kampeershops hebben verwarmd tapijtjes, ideaal bv onder een zithoek. Heb je iig daar warme voeten 😂. Hadden wij in onze vorige cvan ook (die had gewoon Truma systeem)

Zoiets is echt lekker: https://www.kampeerwereld.nl/heatek-verwarmde-voetenmat-100-…

*bericht bewerkt door evr66 op 04 mrt 2023 14:45

Edwin van Riel

null

Edwin van Riel
ij hebben heteluchtverwarming (gecombineerd met boiler) op gas. § ElineK op 04 mrt 2023 14:39

Hopelijk ook een CO melder/alarmpje. 😉

Bla, bla, bla.
ij hebben heteluchtverwarming (gecombineerd met boiler) op gas. § ElineK op 04 mrt 2023 14:39

Hopelijk ook een CO melder/alarmpje. 😉

bartvwg op 04 mrt 2023 15:30

Kan wel, geen noodzaak. Er is bij caravan systemen geen open verbinding tussen leefruimte en verbrandingsruimte. Wij hebben m wel, maar is eigenlijk niet nodig. Gaspitten keuken zijn wel open voor natuurlijk.

Edwin van Riel
ij hebben heteluchtverwarming (gecombineerd met boiler) op gas. § ElineK op 04 mrt 2023 14:39

Hopelijk ook een CO melder/alarmpje. 😉

bartvwg op 04 mrt 2023 15:30

Uiteraard! Maar het is een gesloten systeem, dus niet met ‘open vuur’, dus net als bij je cv thuis, waarbij de aan -en afvoerlucht via buiten komt.

🚌 PisteBunny 🐰

Plaats een reactie