'Big Brother' op skipistes

Rogier op 07 september 2010· 12 reacties

null

In vijf Amerikaanse skigebieden wordt sinds dit jaar de Epicmix aangeboden: een interactieve ‘social-app’, een applicatie die bijhoudt hoeveel je hebt geskied en waar je skiet. Dit is niet heel bijzonder, met veel Europese skipassen kan dit ook. Maar wat Epicmix bijzonder maakt is dat dit alles direct is af te lezen in een smartphone. Maar vooral je kunt ook in real-time bijhouden in welke lift je vrienden zitten en wie de meeste hoogtemeters maakt. Is dit een leuke app? Of is ‘Big Brother’ nu ook op de pistes terecht gekomen?

Hoe werkt het?
In de gebieden die zijn uitgerust met de Epicmix functie zijn skipassen uitgerust met een speciale chip. Bij elke lift wordt deze chip uitgelezen, hiermee rekent de applicatie uit hoeveel hoogtemeters je hebt gemaakt en hoe snel je deze maakte. Om een spel element in het hele gebeuren te houden beloont Epicmix zijn gebruikers virtueel die als de als eerste een lift hebben gepakt of een bepaalde hoeveelheid meters hebben gemaakt.

Mix
Wat Epicmix bijzonder maakt is dat het een mix is tussen reeds bestaande systemen en ideën op smartphones (waarbij GPS en geolocating wordt gebruikt) en systemen waarmee skipassen kunnen worden uitgelezen (kosten veel werk achteraf en zijn weinig interactief). Voor het gebruik van Epicmix hoeft zelf niets gedaan te worden, het bliepen van de skipas is voldoende.

Leuk
Het uitlezen van de statistieken gebeurt op smartphones of op een computer. Natuurlijk is Facebook volledig geïntegreerd in dit systeem en is het mogelijk om scoreboards bij te houden tussen al je vrienden. En te zien waar zij zich bevinden in het skigebied. Deze functie kan ook handig zijn voor ouders die willen weten waar hun kinderen zich bevinden.

Big Brother
Zo’n applicatie is natuurlijk leuk, en dit soort ski statistieken zijn altijd goed voor mooie borrelpraat tijdens de après-ski. Maar hoe goed is het als skigebieden altijd precies weten wat je doet en waar je je bevindt. Is dit niet nog een stap in de richting van een maatschappij waar elke stap van ons wordt opgeslagen en bewaard. Een ander probleem van dit systeem voor Benelux wintersporters, als dit ooit naar Europa komt, is dat er een mobiel netwerk nodig is om alle gegevens uit een mobiele telefoon af te lezen: dat wordt en dure grap met buitenlandse aanbieders…

Wat denken jullie hiervan? De toekomst in interactief skiën? Overbodige luxe of “Big Brother-achtige” praktijken?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Eeuhhh, ook voor Android :-)

When life gets too complicated.... SKI

Leuke app, maar zoals je zegt niet geschikt voor buitenlanders inderdaad :(

@ Ruud, ‘niet geschikt’… in ieder geval heel duur… Er zijn gebieden in de centra gratis wifi aanbieden, dat zou een oplossing kunnen zijn

@anoniem, wordt inderdaad tijd voor free-WiFi in de wintersportoorden. Hoeft niet perse in alle uithoeken of afgelegen pistes. Dan heb je tenminste ook echt iets aan alle apps die verkrijgbaar zijn.

In een stoeltjeslift is het makkelijk in te bouwen. Gewoon elke mast een kleine transmitter:-)

Gratis wifi in de stoeltjesliften is wel gaaf, maar dan heb je bijna geen tijd meer om te genieten van het uitzicht :)

Natuurlijk spookjuh, android is al groter als iOS in amerika :)

waarom Wifi? ik koop in AT bij de Hofer gewoon een simkaartje van Yesss!telecom voor 10 euro, daarmee mag je 1GB aan data via UMTS/HSPA uitwisselen. genoeg voor 1 of 2 weken wintersport…
Maar dit soort Apps is voor Nokia al jaren bekend: Sports Tracker. Deze houdt je GPS locaties bij, en kan evt. dit online delen. ook leuk: in een verwoede poging om een snelheidsrecord te halen, bleek de skibus toch het snelste tripje van de dag te zijn: 96km/u :)

@ anoniem; 8 sep. 2010 00:26

Het nadeel van nokia sportstracker is dat je alleen met de sat werkt. Afgelopen winter heb ik 2 keer 's avonds met de sportstracker geskied. De meetpunten zijn niet altijd perfect en ik leek dan ook wel te verspringen. Beetje maf.

Volgens de nokia had ik wel een piek van 96.1 km/uur gehaald. :-)

Lijkt me wel wat, zien waar je maatjes en vooral mijn kinderen zijn. Graag integreren met de interactieve skibril waar Rogier vorig jaar of eerder dit jaar over schreef.

In welke europese skigebieden is het mogelijk om je gegevens te bekijken. Niet zoals als epicmix maar wel anders?

Gegevens over het afgelegde ski parcour zijn in ieder geval beschikbaar in Flachau. Op te vragen via hun site en je skipas nummer is je ID. Leuk om achteraf even terug te zien.

@PatrickK kijk eens op http://www.skiline.cc

In veel gebieden heb je natuurlijk tegenwoordig Skiline; je logt in met het nummer op je skipas en je kunt allerlei statistieken zien. Toen ik dat voor de eerste keer meemaakte (ik was zonder vrouw en kinderen op skiweekend) belde ik mijn nummer naar huis door om te vragen of zoiets nou echt werkt. Thuis logden ze in en ja hoor; alle gegevens in één oogopslag ! Goh, grappig, dacht ik. Totdat ik de volgende avond naar huis belde en mijn vrouw lachend zei; “Waar zat jij tussen 12 en één ?; zat je op een terras ?” Bovendien konden thuis precies zien hoe laat ik van de ski’s was afgestapt voor de après-ski. :-) Ik vond het meer Big Sister dan Big Brother ! LOL

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie