Webcambeelden tijdelijk niet beschikbaar?

Ruud op 17 februari 2014· 4 reacties

null
Hoog op de berg: de ideale plek voor een webcam voor de skigebieduitbaters

Ik durf te wedden dat iedereen die zojuist naar de Alpen is vertrokken het gedaan heeft. Kijken naar de webcams, bedoel ik. En de wintersporters die aankomende vrijdag gaan zijn er vast nog steeds mee bezig. Want we zijn o zo nieuwsgierig hoe de pistes eruit zien op onze bestemming.

Wat een geweldige uitvinding
Hoe hebben we het ooit zonder webcams en internet kunnen stellen? Het is toch nog niet zo heel lang gelden dat we -niet bang of blij gemaakt door weerberichten- gewoon naar onze bestemming reden als de langverwachte vakantiedatum was aangebroken en dan ter plekke wel zagen hoe het wintersportdorp erbij lag. Zó anders dan nu; als je wilt kan je twintig keer per dag een ander weerbericht kijken op allerlei sites en continu de webcams checken. Het is toch een enorm voordeel dat we zo goed geïnformeerd zijn over de condities en verwachtingen terwijl we thuis op de bank zitten.

Ieder voordeel heb zijn nadeel
Dat weten de skigebieden natuurlijk ook. Maar ik weet eigenlijk niet zeker of ze dat wel honderd procent als voordeel zien. Natuurlijk geeft het internet ze heel veel mogelijkheden voor het neerzetten van een imago van het skigebied en voor communicatie met de klant. Veel skigebieden doen dat trouwens nog een beetje halfbakken, vind ik. Maar het punt dat ik hier wil maken is dat het feit dat we als klanten vanaf onze bank live meekijken vast niet altijd een zegen is voor de skigebieden.

null

Vrouw Holle aan het werk
Uiteraard is het geweldig als je –potentiële- klanten via de webcam bergen sneeuw en gezellige drukte op de piste kunt laten zien. En flinke sneeuwval is ook okee natuurlijk. Misschien niet leuk voor de wintersporters die al in het gebied zijn, maar top voor de bankzitters. “Moeder Natuur is in ons gebied hard bezig mooie condities te scheppen”, dat is een boodschap die je wel wilt uitstralen natuurlijk. Maar zo is het natuurlijk niet altijd, vrouw Holle die haar witte vlokken uitstrooit over de bergen. Webcams in laaggelegen skigebieden laten ook wel eens wat anders zien, dat kunnen we deze winter in een deel van de Alpen maar weer eens vaststellen.

Eén beeld zegt meer dan vele woorden
Onderschat de kracht van beelden niet; als je al surfend groen-bruine hellingen ziet of regen, dan denk je al gauw: ”daar moet ik niet wezen” Zeker als andere gebieden tegelijkertijd besneeuwde pistes en sneeuwval laten zien. Het komt daarom wel voor dat skigebieden bepaalde cams gewoon uitzetten. “Derzeit ist kein actuelles Bilf verfügbar”, zie je dan als je wilt checken of de piste die langs je appartement loopt nog besneeuwd is. Ja, ja…… heel toevallig! Let maar eens op: het zijn nooit de webcams op de berg die op zwart gaan. Je ziet zelfs weleens dat de beelden van erg laag gelegen gewoon niet actueel zijn; pas als je goed oplet zie je dat ze twee weken oud zijn!

null
Geen enkel gebied wil dit laten zien

Slim neerzetten
Een andere handigheid is dat webcams meestal zo worden opgehangen dat ze het meest winterse beeld op dat punt kunnen tonen. Ik heb al meerdere keren gezien dat je- van het surfen thuis wetende waar de camera moet hangen- ter plekke constateert dat ze het apparaatje slim hebben gemonteerd. Een iets bredere hoek zou ook het groene dal hebben laten zien en een iets andere oriëntatie van de cam zou ook de bruine plekken op de zuidafdaling hebben getoond. Is jullie vast ook opgevallen.

Logisch toch?
Niet dat ik de skigebieden iets kwalijk neem; zoals opgemerkt zijn ze bezig met het neerzetten van een image van het skigebied, naast het bieden van digitale services zoals het vinden van accomodaties, skipassen kopen, en informatie delen. Dus ik begrijp het heel goed. Als de skigebieden maar begrijpen dat wij als consumenten ook niet achterlijk zijn; ik snap wel wat het betekent als het beeld “tijdelijk niet beschikbaar” is!

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Uiteraard wil je er zo “voordelig” mogelijk uit komen te zien als gebied.
Ik moet wel zeggen dat de pré internet en webcam tijd ook wel z’n charmes had.
Rijdend met de bus naar Andorra. Lelietjes in bloei, een volle bus in de stress en dan op de plaat van bestemming aangekomen 2 uur later meters sneeuw zien liggen.
Niet zo goed voor de stress, maar wat een feest!
Dit jaar naar Sestriere, waar je met de webcams die er hangen een redelijk beeld krijgt.

Tja, het is net alsof je je vriendin/vrouw op de foto wil zetten. 10 foto’s maken, zodat er één overblijft die Facebook waardig is…en anders maar helemaal geen foto :-) Alles en iedereen wil op zijn ‘voordeligst’ getoond worden.

Leuk geschreven stukje!

Daarom gewoon de live foto’s van mede wintersporters checken die overal gepost worden. Dit geeft tenminste een realistisch beeld.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie