Kunnen goede skischoenen ook goedkoop zijn?

Hoe belangrijk is het voor een beginnend skiër die simpelweg hoopt een aantal dagen met vrienden plezier te kunnen maken op grote brede pistes in Oostenrijk (voor sneeuw, weinig reliëf) om te letten op expliciete merken of features die op skischoenen te vinden zijn? Ik ben mij er absoluut van bewust dat skischoenen erg goed moeten zitten en er nogal wat eisen aan gesteld mogen worden, desondanks weet ik niets van merken of soorten schoenen af.

Uiteraard is het mogelijk skischoenen te huren, maar met een blik op marktplaats heb ik honderden skischoenen in alle soorten en maten voorbij zien komen tussen de 1 euro en 500 euro. Er zijn nogal wat skischoenen die er erg goed en nieuw uitzien en waar men maar 30 of 40 euro voor vraagt op marktplaats. Wanneer ik de gok zou wagen om dergelijke schoenen aan te schaffen, maar zal ik dan het meeste op moeten letten? Zijn er bepaalde merken of eigenschappen van de schoenen die altijd goed zijn? (Los van het feit of de schoen zelf goed om de voet zit)

Als je op marktplaats schoenen koopt zijn ze altijd al gedragen en staan ze dus naar iemand anders zijn voeten. Dit kan als gevolg hebben dat de schoenen niet lekker zitten.

Ik zou naar de winkel gaan en kijken naar modellen van vorige jaren, dan weetje zeker dat het goed zit en niet kapot is. Je weet namelijk nooit wat ermee gebeurt is bij de vorige eigenaar.

En anders huren als je niet weet of je volgend jaar weer op wintersport gaat

Ik heb vorig jaar een set nordica schoenen voor 170euro gekocht terwijl ze het jaar ervoor 320 euro waren ;)

“Als je op marktplaats schoenen koopt zijn ze altijd al gedragen en staan ze dus naar iemand anders zijn voeten. Dit kan als gevolg hebben dat de schoenen niet lekker zitten”

Geldt dit ook niet voor huurschoenen…?

Wanneer je een echte beginner bent en nog niet weet of het skien je lust en je leven gaat worden, denk ik dat je prima 2e handsies via marktplaats oid kunt aanschaffen. Mits je wel goed weet waar je op moet letten ( pasvorm, flex )

Ben je reeds besmet met het skivirus en je van plan bent om ieder jaar te gaan, zou ik gaan kijken voor een paar ( overjarige) skischoenen bij de wintersportspecialist. Het is de investering dan zeker waard.

Wanneer je een echte beginner bent en nog niet weet of het skien je lust en je leven gaat worden, denk ik dat je prima 2e handsies via marktplaats oid kunt aanschaffen. Mits je wel goed weet waar je op moet letten ( pasvorm, flex )

Matis op 9 nov 2014 17:23

Maar zijn er ook bepaalde merken of features die per definitie beter zijn dan andere?

De bekende A-merken (Fischer, Salomon, Nordica e.d) zijn allen kwalitatief goede schoenen.
Over merken zoals bijvoorbeeld Wed’ze ( Decathlon) kan ik niet oordelen.
Overigens is merk, uiterlijk of features van de schoenen in mijn ogen totaal niet van belang. Een goed zittende schoen, die voldoet aan je nivo en eisen wel.

Als beginner zou ik me ook niet teveel bezig houden met features en merken.
Gewoon goedzittende skischoenen huren of op de kop tikken, en wanneer je “besmet” bent op zoek gaan naar de voor jou perfecte skischoen.

Beginners kunnen relatief goedkope nieuwe beginnersschoenen van A-merken. 150 - 200 Euro. Of tweedehands voor 1/3 tot de 1/2 van de prijst (want zodra men gevorderd is, kunnen ze weg, dus in theorie veel aanbod!).

Koop dus geen gevorderde schoenen, ook niet als het een 2dehands koopje is! Nadeel van de gevorderde schoenen is niet alleen de hogere prijs, maar vooral de te hoge flex/stijfheid, daar ga je als beginner heel veel last van krijgen.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Het lastige aan 2ehands schoenen kopen als beginner is dat je niet weet waar je op moet letten. Op zich kan een 2ehands schoen prima zijn. Hij moet echter echt goed passen en op de juiste manier zitten om er goed mee te kunnen skiën. Het lastige bij gebruikte schoenen is dat de verkoper niet een maat kleiner of groter heeft staan die je ook kunt proberen en waarschijnlijk ook niets waar je in kunt klikken om te kijken of bijvoorbeeld je hak los komt van de zool als je druk op je schenen zet.

Zorg dat je in ieder geval al eens skischoenen gepast hebt zodat je weet wanneer ze goed zitten.

Mbt spul van Decathlon, ik heb daar goede ervaringen mee. Hun eigen huismerk heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding. Bovendien werken er ook mensen die er echt iets van weten (moet je wel geluk mee hebben denk ik) Ik heb mijn huidige volkl skischoenen bij de decathlon gekocht en ik ben daar zeer goed geholpen door iemand die er echt verstand van had, in tegenstelling tot de wintersport winkel waar ik daarvoor was.

Sinds wanneer maakt Volkl skischoenen?

When life gets too complicated.... SKI

Voor beginners zijn goede skischoenen ook goedkoop.

Er is 1 uitzondering: als je meer dan gemiddeld weegt dan moet je vaak vanwege de flex een modelletje hoger nemen.

Naar mijn weten maakt volkl idd geen skischoenen, ik denk dat frank9 zijn ski’s hiermee bedoeld :-)

Naar mijn weten maakt volkl idd geen skischoenen, ik denk dat frank9 zijn ski’s hiermee bedoeld :-)

gerald88 op 9 nov 2014 23:38

I guess so :-)

Ooh ja, @dennismetselaar wat iedereen hierboven al heeft geroepen. Als je echt hooked bent en zeker weet dat je vaker wilt gaan skien, ga dan eens langs bij een goede wintersportzaak en ga schoenen passen. Houd deze, als het even kan, 15 tot 30 minuten aan. Meet voor je dat gaat doen de lengte en de breedte van de voet (vanaf de bal van de voet) in mm op, want dan heeft de verkoper een goed beeld van de maat. Let wel, te groot is niet goed. Als je rechtop staat moet je met je tenen de voorzijde kunnen voelen. Als je door de knien gaat dan komen ze los.

Beetje veel info op de vroege ochtend, maar succes met de zoektocht.

When life gets too complicated.... SKI

Dank voor alle goede tips!

Het probleem is momenteel dat ik als student maar een klein budget heb en door een paar vrienden ben uitgenodigd om gezamenlijk te gaan skiën in Oostenrijk (waar hij een huisje heeft)(vrij spontane actie en dus ook niet voor gespaard). Natuurlijk is een logische keus om gewoon spullen te huren als ik het toch nog nooit heb gedaan, maar ik heb de prijs voor het huren van schoenen vergeleken met een hoop tweedehands skischoenen, en deze prijzen zijn bijna om het even. In mijn optiek zijn spullen die je daar huurt ook al door anderen gedragen, waardoor ik voor hetzelfde geld liever zelf schoenen zou aanschaffen.

De grote vraag dus even samengevat: Zijn de schoenen die ik in Oostenrijk zou huren voor 40 euro per week van VEEEL betere kwaliteit dan tweedehands schoenen die ik via marktplaats voor 40 euro zou kunnen vinden? Als dit niet het geval is dan koop ik ze liever tweedehands, als dit wel het geval is dan huur ik ze uiteraard. ;)

Samengevat: Beter zullen de huurschoenen waarschijnlijk niet zijn. Je moet alleen goed weten wanneer ze goed passen als je 2ehands gaat kopen. Goed passende huurschoenen zullen namelijk wel beter skiën dan slecht passende 2ehands.

@de rest, ik had het wel over mijn schoenen. Kan zijn dat ik me in het merk vergis. Zal eens op zolder gaan kijken…

Ik heb geen idee welke week je gaat skiën. Wij zijn al meermaals de week van Kerst gaan skiën en vrienden die mee waren en materiaal huurden kregen gewoon nieuwe schoenen recht uit de doos!

Hoe wil je 2e-hands schoenen gaan passen en concluderen dat deze ook daadwerkelijk goed (blijven) zitten? Voordeel van huren is dat je de keuze hebt en dat je kan omwisselen als ze toch niet goed blijken te zijn. ben je daarna ‘hooked’, zou ik eens aan het einde van seizoen gaan kijken naar een paar fatsoenlijke exemplaren in de opruiming. Slechte schoenen vergallen je wintersport, dat lijkt me nogal zonde eigenlijk.

Een bekende van mij heeft een keer 2e hands skischoenen gekocht, met dezelfde reden. De aanschaf daarvan was goedkoper tov huren. In eerste instantie zaten ze goed, maar na een dag skiën vervloekte hij ze en heeft hij alsnog schoenen gehuurd. Natuurlijk telt dit niet voor iedereen, maar wat al genoemd is, het kan je vakantie aardig verpesten.

Tja, ik moet eerlijk zeggen, dat ik gestart ben met skiën op tweedehands skischoenen. Ik heb er 3 jaar veel plezier van gehad.

Ik had me vooraf wel verdiept in een paar van de eigenschappen van de merken (brede/smalle schoenen), en ik zocht het aangeboden model op internet op om te kijken hoe oud het model was, en wat de eigenschappen van de skischoen waren. En of dit dan een beetje bij mij paste.

Ik moet wel zeggen, dat ik makkelijke voeten heb, en mij niet snel iets verkeerd zit. Tevens had ik mijn eigen zooltjes (die had ik nieuw gekocht) in de skischoenen.

Dus jazeker, het kan zeker dat je goede goedkope skischoenen kunt kopen. Maar wellicht heb ik ook gewoon mazzel gehad.

Geniet van elke dag, het leven is al kort genoeg!

De grote vraag dus even samengevat: Zijn de schoenen die ik in Oostenrijk zou huren voor 40 euro per week van VEEEL betere kwaliteit dan tweedehands schoenen die ik via marktplaats voor 40 euro zou kunnen vinden

dennismetselaar op 10 nov 2014 16:24

Kort antwoord: NEE

When life gets too complicated.... SKI

Als het net zo duur is, dan zou ik ze gaan huren. Als de schoenen van de verhuur niet fijn zitten, kan je ze direct weer omruilen voor andere. Zitten die ook niet goed? Weer omruilen dus en dat allemaal zonder extra kosten ;).

Als je ze tweedehands zou kopen en ze zitten niet fijn, dan moet je alsnog gaan huren en ben je nog een keer geld kwijt.

De vraag stellen is hem beantwoorden!
Je gaat toch niet in vieze schoenen van een ander staan!
zweetvoeten van een ander voetschimmels en kalknaggels heb je ze wel eens geroken s 'middags na het skien bij de sportwinkel.

Je gaat toch niet in vieze schoenen van een ander staan!

Hooykaas op 17 nov 2014 19:25

Neem jij je eigen bowlingschoenen mee naar de bowlingbaan, Hooykaas…?

Gewoon huren. Kun je ruilen als ze niet goed zitten en huurschoenen worden gedesinfecteerd na gebruik.

Zodra je wat meer ervaring hebt is kopen een optie. Dan zul je een aantal jaar op het zelfde paar kunnen skien en dan kan het uit. Dat is ook het moment dat je te weten bent gekomen of je specifiek brede, smalle voeten hebt of hoge wreef hebt. Maw dan koop je met kennis

Plaats een reactie