Wat is de charme van Oostenrijkse skidorpen?

Een paar dagen geleden begon iemand een topic over (het gebrek aan) sfeer in Avoriaz. Toen dacht ik: maar hoe zit dat eigenlijk in Oostenrijk?
Ik verbaas me er altijd over dat bij Oostenrijkse dorpen de sfeer zo wordt geroemd. Wat wordt daarmee nou bedoeld? Ik was pas in Sölden. Nog nooit zo’n sfeerloze bedoening gezien. Nog los van de walm van uitlaatgassen in de hoofdstraat. Obergurgl, Serfaus, St, Anton: wat is daar de charme van? Saint Martin de Belleville vind ik dan veel meer sfeer hebben. Valmorel is ook niet onaardig, en zo zijn er nog wel meer. Het enige dorpje dat me is bijgebleven uit Oostenrijk is Feichten in Kaunertal. Op de terugweg uit Neustift ben ik door de dorpen van de Zugspitz Arena gereden. Ik vond er weinig aan. Garnisch Partenkirchen (in Duitsland maar daar had ik nog goede hoop op): een gewoon stadje. Verder moet je in de Oostenrijkse dorpen vaak met de bus.
Dat de gastvrijheid in Oostenrijk op een hoog niveau staat, staat buiten kijf.
Dus: wat is nu de charme van Oostenrijkse skidorpen, behalve de gastvrijheid?

Gastvrijheid vind ik ook maar relatief in Oostenrijk, maar service is er vaak wel goed.
Echt sfeervolle plaatsen ben ik er niet zo veel tegengekomen, maar vond het prima toeven in bijvoorbeeld Schoppernau en Mellau, evenals Maria Alm, Rauris, Lofer, Werfenweng en nog wel een paar. Kijken we puur naar levendigheid in de plaatsen dan zou ik geen van allen sfeervol willen noemen. Wel leuk om rond te kuieren. Je wordt niet gebombardeerd met indrukken maar kunt genieten van de omgeving in je eigen tempo. Wat dat betreft zou ik ons verblijf in Lajen (vooraan Val Gardena) ook sfeervol willen noemen. Een oud boerendorpje met een aantal hotels en pensions, maar verder geen fratsen of aankleding.

Nee, plaatsen als Scuol, St. Martin de Belleville, Pralognan la Vanoise, Ortisei, Zell am See en zelfs de hoofdstraat in L2A waren dan nog sfeervoller in mijn optiek. Met de huidige trend om meer te bieden naast de wintersport zie je steeds meer plaatsen waar na sluiting van de liften nog voldoende te zien is om de mensen op straat te houden. En volgens mij is dat een criterium dat onder sfeervol geschaard wordt.

Moeilijke materie, want je moet eerst definiëren wat “sfeer” is.
Al googlelend kwam ik op diverse sites terecht maar deze vind ik wel van toepassing op onze vraag:
[citaat]
Sfeer
Hoe het voelt om je heen.
[einde citaat]

En eigelijk zijn we dan ook gelijk weer terug bij af: voelen is iets wat per individu verschilt en dus nooit een algeheel iets kan zijn.

Dan maar een andere definitie:
[citaat]
Sfeer
Sfeer is een gevoel, stemming die mensen kunnen krijgen in bepaalde situatie, bij bepaalde handelingen, gelegenheden en bijvoorbeeld bij feest- en gedenkdagen. Een sfeer kan positief maar ook negatief zijn. Over het algemeen heerst rond de Kerstdagen en Pasen een positieve sfeer al kan deze sfeer ook heel individueel anders ervaren worden.
[einde citaat]

Ook hier duidelijk dat individueel sfeer anders ervaren kan worden dan algemeen.

Dan maar gewoon mijn “sfeer volste” dorpen/steden van Oostenrijk:

  • Seefeld, jeugdsentiment, zowel in de zomer als in de winter heeft de kern van het plaatsje een authentieke sfeer over zich heen. De aanwezige dikke bakken voor het casino maken dit alleen maar mooier en verstoren het beeld niet. Ook altijd volk op de been wat het niet tot een stil plekje maakt.
  • Mayrhofen, druk stadje, zillertaler gemoedelijkheid, mix tussen authentieke bouw en moderne architectuur die wel past in het geheel. Ook hier altijd volk op de been, genoeg activiteiten die zowel historisch (schuttersgebeuren, heimat muziek etc) als modern (muziek, overal!) door elkaar mixen.
  • Millstat, karinthie mixt de oostenrijkse sfeer met het mediterrane en zelfs een slok ex-oostblok erbij. Dat geeft een heel aparte setting die voor mij vooral in de zomer (warm, zonnig) een heel sfeervol beeld geeft. De winter kon mij in die plaatsen iets minder bekoren, waaruit blijkt dat sfeer dus ook nog eens tijd gebonden is.

Voorbeeld van geen sfeer heb ik ook: Flachau. Druk op de pistes, in de Dampkassel, maar als dorp gewoon een verzameling huizen en hotels met de uitstraling van een vinexwijk. Absoluut niet sfeervol in mijn ogen.

Tot dusver mijn bijdrage.

DrPh. Leuk maar gedurfd initiatief. Sfeer is toch iets wat je samen maakt. Een lege piste, een leeg dorp, die zijn toch sfeerloos. Is de entourage dan wel zo belangrijk. Ik vind het t.v. programma huizenjacht ook altijd zo typisch. Mensen zoeken een jaren 30 woning met daarbij behorende elementen. Dat heeft zoveel meer sfeer. Dat ze er vervolgens een fors budget voor nodig hebben om de zaak bewoonbaar te maken, daar komen ze later pas achter.
Maar goed, @DrPhil noemt o.a. Saint Martin de Belleville. Kom er al jaren langs, op weg naar Les Menuires. Je weet wel dat dorp met zijn sfeerloze hoogbouw. Waarom ik dan toch nooit gekozen heb voor Saint Martin. De reden is dat Les Menuires een ski in/ski out is, met een altijd druk en gezellig centrum (Croisette), met allerlei nationaliteiten, van jong tot oud, skiërs en niet skiërs, lekkere terrassen, oneindig veel skiklasjes met jong en oud, heerlijke uitgangspunt waar je elke ochtend voor de keuze staat, welke richting zal ik nu eens nemen. Een dorp dat altijd onder een dikke laag sneeuw is bedekt en waar je oneindig veel keuzes hebt in vormen van huisvesting en sportbeleving naast he skien. Zelfs mijn vrouw en schoonzus hebben er zich, als niet skiërs, nog geen moment verveeld. Ik vergeet vast nog dingen, maar dit alles maakt voor mij de sfeer en skibeleveving ideaal. Die zogenaamde vervelende hoogbouw, die het beeld verpest? So what.

Hen48

Is inderdaad heel persoonlijk. Dorpen als zell am see, saalbach, kirchberg en kitzbuhel en ook Lermoos vind ik wel erg gezellig en sfeervol. Maar in een dorp met.minder sfeer, maar wel een gezellig hotel of appartement maakt ook veel goed.

Wat de sfeer is? Het dorpsschooltje waar de kindertjes de tafel van zes opdreunen, de stallen waar de koeien overwinteren, de tischler die aan het schaven is, de arresleden door het dorp? De konditorei met versgebakken topfenstrudel? Een wandeling door het bos. Heeft allemaal niets met skiën te maken maar wel met sfeer. Je zou net zo goed kunnen vragen wat ( de meeste) Franse dorpen zo sfeerloos maakt. Antwoord: het ontbreken van bovenstaand. Sneeuw is overal even wit hoor, en het gaat om het skiën natuurlijk. Sfeer is gratis, persoonlijk en ongrijpbaar.

Wat de sfeer is? Het dorpsschooltje waar de kindertjes de tafel van zes opdreunen, de stallen waar de koeien overwinteren, de tischler die aan het schaven is, de arresleden door het dorp? De konditorei met versgebakken topfenstrudel? Een wandeling door het bos. Heeft allemaal niets met skiën te maken maar wel met sfeer. Je zou net zo goed kunnen vragen wat ( de meeste) Franse dorpen zo sfeerloos maakt. Antwoord: het ontbreken van bovenstaand. Sneeuw is overal even wit hoor, en het gaat om het skiën natuurlijk. Sfeer is gratis, persoonlijk en ongrijpbaar.

SkiBeppie op 18 nov 2017 12:24

Ow dear… wordt dit weer een klassieke Frankrijk vs Oostenrijk? :D
Zelfs een betondorp als La Plagne centre kan sfeervol zijn.
En een uitgestorven gat als Bichlbach kompleet sfeerloos…
Dus allemaal een beetje arbitrair en individueel afhankelijk.

@SkiBeppie.Sneeuw is inderdaad overal even wit…behalve in een (te) laag gelegen dorp waar alles groen is.

Hen48

De charme van de Oostenrijkse dorpen is een beetje iets van weleer. Laat ik het zo zeggen je vind het tegenwoordig niet in de grote skigebieden en al zeker niet in de Hollandse enclaves.
Het gaat om het gevoel van een lieflijk boeren bergdorpje op een prachtige plek, waar in de winter wat toeristen komen skien. De bewoners zijn bijzonder gastvrij naar die toeristen en nooit krijg je het gevoel dat je een melkkoe bent.
In de restaurants zit je met rug tegen de kamine en is het ‘s avonds gezellig druk, maar van shifts is absoluut geen sprake.
Apres ski vind je er niet echt. Enkel in een verdwaalde hut op de piste, die vol zit met (seizoens)locals en waar iedereen je hallo zegt als je binnenkomt. ‘S avonds laat loop je door de sfeervol verlichte straatjes terwijl de sneeuw in gigantische vlokken naar beneden dwarrelt. Hier of daar loopt iemand en die groet je met een vriendelijke stem. En ondanks de dump en het kaiserwetter dat ze opgeven voor de volgende dag weet je toch dat je morgen niet bij de lift in de rij hoeft te staan.
Je mocht echt een weekje genieten daar.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Ja, Feichten in Kaunertal dus. Verse melk uit de melkautomaat 😁. Ook nog een mooie ruine gezien vlakbij. Wie kent nog meer van dat soort dorpen?

Absoluut eenst met @Hulst, Les Menuires is in theorie een van de meest lelijke bestemmingen in de Alpen, maar de sfeer (waar het in dit topic over gaat) is zo totaal anders dan wat je op het eerste gezicht zou verwachten! Tussen alle hoge flatgebouwen en anderssoortige appertementengebouwen is La Croissette (het centrum) gewoon extreem sfeervol voor mij! Het ademt wintersport, genoeg plekken voor een kopje koffie 's ochtends en daarna stap je zo de lift in!

Sfeer is sowieso iets behoorlijk suggestiefs, het is maar net wat je zoekt! En daar moet iedereen in vinden wat hij/zij het meest aangenaam vindt, maar het blijft toch lastig om de “sfeer” ergens echt een beoordeling te geven omdat het zo ontzettend persoonlijk is…

Die sfeer is idd heel persoonlijk. Ben in de afgelopen 40 jaar in heel wat wintersportdorpen geweest. Frankrijk zou dan geen sfeer hebben. Maar avoriaz vond ik wel ‘gezellig’ terwijl er veel hoogbouw is. Ik vond het wel sfeer hebben. Mayerhofen daarentegen vond ik te ‘stads’ voor een wintersportdorpje. Königsleiten vond ik wel sfeervol net als Rauris, Obertaurn, Mauterndorf en zo kan ik nog wel heel wat plaatsen opnoemen. Ik denk dat het eerder een persoonlijke top zoveel is van je favoriete wintersportdorpje ipv de vraag wat of welk dorp heeft sfeer.

Het enige dat ik in Frankrijk altijd mis zijn de typische Oostenrijkse gerechten. Schnitzel, Kaserschmarrn en ook nog heel betaalbaar. In Frankrijk heb je ook fantastische berghutten en soms ook heel betaalbaar goed eten, maar soms ook niet.

De typische Duitse schlagers hoor je natuurlijk ook niet en dat past voor mij toch ook in het plaatje. De dorpjes daarentegen heb ik in beide landen heel mooi en troosteloos gezien…

De charme van een (Oostenrijks) skidorp is voor mij vooral als je 's avonds een wandelingetje maakt naar het restaurant en daarna terug naar het appartement. Vooral in Fiss vond ik dat geweldig en liep dan nog wel eens via een omweg. Vrijwel geen auto’s reden er. Huizen kriskras door elkaar Gezellige straatjes. Destijds ook nog koeien op stal. Die waterton midden in het dorp Zeker als het sneeuwde of net had gesneeuwd dan had je echt het gevoel dat het bijzonder was. Dat gaf voor mij echt wel meerwaarde.
Overigens vond ik het die ene week dat ik in Valthorens was het ook altijd leuk om 's avonds een wandelingetje te maken. Alleen het appartement zelf was daar was een klein hokje.

Bij plaatsen als Sölden en Ischgl had ik dat gevoel weer niet… Toch misschien iets te decadent of zo. Geen idee.

*bericht bewerkt door peterpos op 19 nov 2017 08:59

Peter Pos

Ow dear… wordt dit weer een klassieke Frankrijk vs Oostenrijk?

Volgens ging de openingsvraag over wat Oostenrijk nu z’n sfeer geeft…
Niet het verschil tussen om het even welk land.

Rob

Gastvrijheid vind ik ook maar relatief in Oostenrijk, maar service is er vaak wel goed

En zelfs de definitie van “goede service” is relatief.
Want wat de één goede service vindt, vind de ander niks.

Lastig onderwerp dus, want geen harde meet criteria

Rob

Voor mij geldt dat ik het idee wil hebben dat niet alles voor de wintersporters uit de grond is gestampt. Waar niet alles op het gemak van de toerist is afgestemd maar waar de toerist zich nog een beetje aan de omgeving moet aanpassen. Waar je als je je bestemming nadert, je niet het idee krijgt een industerrein op te rijden. De kleinere dorpjes die er al waren voordat er massa’s mensen hun dal onveilig kwamen maken ademen daarmee een bepaalde sfeer uit die ik zoek en dergelijke dorpjes vind je (misschien) wat vaker in AT en CH, al ken ik ze net zo goed in IT en zullen ze vast ook in FR te vinden zijn.

Een heel subjectief onderwerp ;) het is maar net wat iedereen er van vindt. Er zijn in Frankrijk ook gezellige bergdorpjes die er al stonden voor dat het een skigebied werd.
In Oostenrijk zijn er daar wat meer van. De sfeer en gezelligheid creëer je ook grotendeels zelf op je vakantie. Maar mijn keuze gaat uit naar authentieke bergdorpjes, met de koeien op stal, de houtkachels met hun geur, vriendelijke bewoners, veel bomen en leuke straatjes. En vooral geen massa’s mensen ;)
PS heerlijke sneeuw beelden gekeken, het sneeuwt weer lekker ook bij mij in de tuin op 900 mtr :D

null

Dienten Die Alte schule

Hoewel ik nu 2x naar oostenrijk ben geweest en dit jaar weer ga ben ik ook niet onder de indruk van de gezelligheid van het dorp.
Een drekkige hoofdstraat waar je je kinderen niet durft te laten oversteken is niet mijn beeld van sfeer.
Dit zag ik al in Canazei (it) Kirchberg en Auffach. Ik ben vast een rare want in het door velen lelijk genoemde Flaine vind ik het gezelliger.
Daar is de straat wit en autoluw en kun je dus gewoon lopen of zelfs doorheen skiën als het pas gesneeuwd heeft.

Belangrijkste reden dat wij naar Oostenrijk gaan is Nederlandse skiles voor de kinderen i.c.m. een betaalbaar half pension.

Plaats een reactie