Schoenen passend bij ski’s

Hi ski fanaten,
Sinds dit weekend is er een wereld voor mij open gegaan rondom materiaal, maar zie door het bomen het bos soms niet helemaal meer.

Ik ben een fanatieke, redelijk ervaren en snelle slalom skiër (ski vanaf mijn 4e, best aardige techniek). Ik heb nooit eigen spullen gehad en aangezien ik de laatste 5 jaar niet meer elk jaar ben geweest, huur ik altijd.

Wil nu toch eigen materiaal kopen, ook omdat de huur in het gebied de 200 euro per week aantikt.

Ik heb gisteren voor een mooie prijs 2e hands ski’s gekocht (Salomon SL Double Deck uit 2015). Zagen er netjes uit en goed in de wax. Blij mee!

Nu ben ik nog op zoek naar schoenen, maar dat is nog lastig. Na veel googlen ben ik benieuwd waar ik op moet letten, vooral in combinatie met de ski’s.
Ik heb iets gelezen over flexwaarde van de schoenen die hoog genoeg moeten zijn, misschien zit er nog meer verschil type ski en schoen?

Ben benieuwd of jullie mij daar wat tips over kunnen geven. Ik heb bijvoorbeeld mijn oog laten vallen op een skischoen (Head 8.9 edge van 6 jaar oud, 1 week gebruikt), (Salomon Quest Acces) of (Head I-Type 8 van 2017).

Ben benieuwd naar jullie reacties!

Groet, Jesse

Nog aanvullend; het gaat wel om tweedehands materiaal, ik wil geen nieuwe spullen aanschaffen.

Thanks!

Schoenen zou ik sowieso nieuw kopen en in deze tijd van het jaar is er al genoeg in de aanbieding bij de diverse skishops. Gaat uiteindelijk toch om de pasvorm dus ondanks dat je wat modellen op MP hebt zien staan weet je niet of die voor jou lekker zitten of dat ze bijv. in het verleden al op maat gemaakt zijn voor de vorige eigenaar. Dus ga gewoon voor nieuw, zeker omdat je al een ervaren skier bent. Ga je vele malen meer plezier van hebben…

Als tot nu toe altijd schoenen hebt gehuurd, ga je nog een aha-erlebnis krijgen als je eenmaal de juiste schoen hebt laten aanmeten.
Althans dat was bij mij het geval.

Wel speciaal bij mij: ik was eerst al op voorhand bij enkele shops langsgeweest om allerlei schoenen te passen (jammer genoeg wist ik er toen nog niet genoeg van en ben ik niet bij een echte goede bootfitter langsgeweest) en telkens vond ik dat er nog wat scheelde aan de voorgestelde schoenen waardoor ik niet overtuigd genoeg was om ze te kopen. Totdat ik per toeval bij het huren van premium materiaal tijdens een dagtrip volledig nieuwe schoenen aankreeg die me als gegoten zaten. Na het huren dus gelijk de shop ingegaan en onmiddelijk deze schoenen gekocht (en ter plaatse laten thermoformen om exact op mijn voeten te passen).

Glide on!

Jesse: Eerst naar een goede skishop en gaan passen. Gewoon het hele rek aantrekken en passen welk merk en type je goed zit. Daarna pas op zoek om iets te kopen, niet omgekeerd. En inderdaad, je kunt in dit stuk van het seizoen voor een appel en een ei overjarige modellen kopen, die gloedjenieuw zijn. Zo ben ik ook voor 160 ipv 300 aan mijn schoenen gekomen. Exacte zelfde pasvorm als het jaar erop.

Maar… wanneer zit een skischoen “goed” @Robert7? Dat is nu juist waarom het bij een heel groot deel van de mensen niet lukt om een fijne schoen te vinden.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Dank alvast voor de reacties allen. Laat ik de vraag iets anders stellen.

Welke specificaties hebben mijn schoenen nodig (flex waarde etc) in combinatie met de genoemde ski, onafhankelijk van het feit of dit nieuwe of tweedehands schoenen zouden zijn.

Of ik nieuw koop of tweedehands ga ik met jullie advies nog eens over denken.

Hoor het graag!

Flexwaarde verschilt per merk, maar op een slalomski heb je een wat stijvere schoen nodig. Denk dus aan een flex van 100+. Een en ander hangt ook weer af van je lichaamsgewicht. Zwaardere personen hebben doorgaans een stijvere schoen nodig.

@Shane: Vaak is het inderdaad niet makkelijk. Zo krijgen veel mensen een te grote schoen aangemeten, omdat ze daar makkelijker inkomen. Vervolgens moet je m veel te strak zetten. En als je dan niet beter weet, denk je dat skischoenen altijd pijn doen. Hou die maattabellen aan vwb je schoenmaat. Voor de meeste mensen dus schoenmaat +1, en dan omgerekend naar MondoPoint. Ik vraag me wel eens af of die achterinstappers niet een geweldig idee zijn. Maakt in ieder geval minder dat mensen met een hoge wreef een te grote schoen krijgen, omdat ze in een passende schoen vrijwel niet in komen.

*bericht bewerkt door Robert7 op 17 feb 2020 15:46

De enige specificatie die je schoenen moeten hebben is een goede pasvorm @Jesse1989. Het is niet zo dat er op de 1 of andere manier een verkeerde combinatie kan ontstaan, waardoor er niet mee te skien valt.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Ik heb ergens gelezen, volgens mij ook op dit forum wel, dat een te lage flex niet goed zou matchen met mijn type ski’s. Vandaar.

Goede pasvorm staat uiteraard bovenaan, dat ben ik met je eens!

@ Robert, dat bedoelde ik inderdaad. Minimaal 100+ ja? Heb ik het mezelf dan moeilijk gemaakt met mijn ski’s? ;)

Volgens mij is een veel gemaakte fout ook dat hoe hoger de flex, hoe strakker je de schoen vast maakt. Onder het mom: “Want ja, heb ik een stijve schoen, zit ie niet strak om mijn been, heb ik nog geen controle” Dit is echter niet juist. Eerst moet een schoen goed passen en dan pas komt de flex tot zijn recht.

@Robert7 verwoorde het hierboven al goed in zijn reactie richting Shane: “Zo krijgen veel mensen een te grote schoen aangemeten, omdat ze daar makkelijker inkomen. Vervolgens moet je m veel te strak zetten. En als je dan niet beter weet, denk je dat skischoenen altijd pijn doen.”

Daarnaast is het de vraag of je agressief gaat slalommen (hoge flex) of je lekker recreatief korte bochten wil maken (lagere flex), waarbij een SL lat altijd weer meer bochten vraagt dan een GS lat en dus meer respons vraagt van skiër en zijn/haar schoen en dus ook een andere flex.

Wil je wat meer verdieping lees dan ook even dit recente topic: https://www.wintersport.nl/forum/topic/507771

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Tip 1 is al veel gezegd. Koop nieuw en laat ze zonodig bootfitten. Tip 2. Als je dan toch kiest voor 2e hands, besef dan dat schoenen maximaal 15 jaar meegaan. Het kunststof veroudert en ze vallen uiteindelijk letterlijk uit elkaar. Tip 1 is dus de beste tip. Ze gaan het langst mee.

Ik denk dat je zonder de kennis/kunde van een specialist moeilijk een echt goed passende schoen gaat krijgen, zeker 2e hands.
Dus als je echt een koopje wil dan kom je uit op 2e hands. Of goed zoeken en rondvragen bij speciaalzaken en wie weet kan je daar ook relatief goedkoop iets op de kop tikken.

Flex in de range 90-120 kan prima, zonder te weten hoe lang etc je bent.

Dank allemaal, ik ga nog eens langs wat zaken om te kijken hoe en wat. Als het een beetje betaalbaar is, ga ik daar eens kijken naar nieuwe. Ben langzaam aan beetje overtuigd ;)

Wat voor mij vooral belangrijk was om te weten wat ik qua schoen sws niet moest doen qua type schoen met mijn ski’s (Salomon SL DD uit 2015). Ik ga dan kijken naar een schoen die goed past en een flex van rond de 100.

Ben 30, 182 lang en 80 kilo.

Thanks allen!

*bericht bewerkt door Jesse1989 op 17 feb 2020 18:51

Uiteindelijk is goed passen verreweg het belangrijkste. ALLES is daaraan ondergeschikt. Goed dat de boodschap wordt opgepikt ;)

Edwin van Riel

Ik heb een schoen kunnen passen (Salomon QST Access 80 uit 2018). Zitten lekker en voor mijn gevoel goed, als ik deze bij verhuur zou hebben gepast had ik ze gekozen.

Zou dit een geschikte schoen zijn voor bij mijn ski’s?

Flex 80? En je hebt veel ervaring? Niet doen. Ga voor 100/110.

Kan prima hoor @Jesse1989!

I can stick uphill ice, on my saucer...

Dit gaat je helemaal niet helpen voor wat betreft je vraag, maar al reactie genoeg zo te zien. Alleen je zegt dat je een set salomon sl doubledeck ski’s hebt. Is dat geen atomic? Ik werd nieuwsgierig, want ik ken de salomon doubledeck niet nl. Kom telkens uut bij de rood witte atomics als ik het opzoek.

Als je de rood witte atomics hebt zou ik niet voor de paarse Salomon Qst gaan, die kleuren passen echt niet ;-)

Goed dat je je laat informeren in wat winkels maar kleine tip ga wel naar een gespecialiseerde shop. Op het forum genoeg info te vinden voor eentje bij jouw in de buurt. Je zal er er misschien een paar centen meer betalen maar service etc is dat mijnsinziens meer dan waard.
Zeker omdat je al wat jaren ervaring hebt (geen beginner) en je weet dat je komende jaren gaat skien kan je denk ik beter voor nieuw gaan grote kans dat je anders nu geld uitgeeft en volgend jaar of het jaar erop nog eens omdat ze toch niet zo goed zaten.

Die schoen is echt véél te licht voor de ski’s… kan wel natuurlijk, maar zo haal je absoluut niet uit je ski’s wat er in zit…

@robin, het zijn inderdaad atomic… ;) Heb zoveel dingen bekeken dat ik alles door elkaar zit te halen.

Ik ben in ieder geval weer verder geholpen. Dank voor de reacties, ik ga wat moois zoeken.

Die schoen is echt véél te licht voor de ski’s… kan wel natuurlijk, maar zo haal je absoluut niet uit je ski’s wat er in zit…

ThatsMrBurgundy4u op 17 feb 2020 21:16

Waarom dan @ThatsMrBurgundy4u? Beargumenteer dat eens dan. Wist je bijvoorbeeld dat als je je bovenste schallen en powerstrap heel strak zet, dit de flexwaarde effectief verhoogd? Of dat je eigenlijk helemaal niet in je schoenen moet hangen…?

I can stick uphill ice, on my saucer...

Gewoon even kijken hoe je met scheendruk de schoen kan buigen ( vanuit de enkel).
Knie makkelijk voorbij punt van de schoen, dan kan je aan een stijvere schoen denken.

Ik heb een Ferrari gekocht maar nu zoek ik tweedehands bandjes…

Wat is je budget en maat?

*bericht bewerkt door Marco-Paul op 17 feb 2020 22:15

Date your skis but marry your boots

Ok, ik zal het proberen te beargumenteren…sowieso heeft de genoemde schoen maar 1 schnal/buckle op de bovenste helft van de schoen… de Quest acces 80 is de slapste schoen uit de collectie all mountain schoenen van Salomon, hij heet niet voor niks de acces… de sl double deck is de stugste ski uit de Atomic collectie… De flexibiliteit die in de schoen zit zal er dus voor zorgen dat de directheid die de ski heeft niet tot z'n recht komt… er zit als het ware vertraging tussen de beweging van de skiër en de overdracht op de ski's… uiteraard niet het einde van de wereld maar naar mijn mening wel zonde van de ski's…

*bericht bewerkt door ThatsMrBurgundy4u op 18 feb 2020 07:57

Even los van welke flex je wilt. Ik heb t idee dat de liners van schoenen met een lagere flex wat minder goed zitten dan schoenen met hogere flex.

Maar t gaat om wat t beste zit. Maar op basis van je gewicht en wat je beschrijft zou ik naar 100-120 flex kijken. Maar pasvorm gaat voor!

Even los van welke flex je wilt. Ik heb t idee dat de liners van schoenen met een lagere flex wat minder goed zitten dan schoenen met hogere flex.

kjiratsiekoedel op 18 feb 2020 08:27

Dat zal dan eerder te maken hebben met een verschil in kwaliteit.

When life gets too complicated.... SKI

Ik ben het met @Shane eens dat een lage flex (onder de 100) wel kan maar het is verre van ideaal. Een techmnisch goede skier hoeft niet noodzakelijkerwijze een hoge flexwaarde te hebben bij recreatief skieen (sorry … dat doen we allemaal). Kijk maar eens om je heen, er zijn best veel die de schnallen gewoon los hebben staan (voornamelijk in de ochtend).

Toch zou ik wel een lans willen breken voor een schoen met een hogere flexwaarde (op voorwaarde dat die ook goed past). De TS is een beetje in verwarring, Als hij doubledecks heeft dan heeft hij een Atomic van een jaar of 3 geleden. Dit is echt een vrij potente ski, en zeker potenter dan de Redster 9 serie. Als je zoveel mogelijk uit deze ski wil halen, dan is een schoen met een hoge flex waarde wel aan te raden. Om @Marco-Paul bij te vallen, het is inderdaad te vergelijken met het kopen van een tweede-hands Porsche en dan zet je er tweedehands bandjes onder met een H-waarde (omdat je toch niet sneller rijdt dan 130 km/h).

Daarnaast bewandelt TS de verkeerde volgorde, eerst eigen goede skischoenen daarna pas een eigen ski zou het adagium moeten zijn. Je ziet ook zelden mensen enkel schoenen huren omdat ze zelf skies hebben, wel is andersom gebruikelijk. Ik zou dus minder op schoenen bezuinigen dan op ski's. Ik adviseer op zijn minst om naar een goede wintersportzaak te gaan en daar je goed passende schoenen te laten aanmeten. Ik zou op zoek gaan naar een schoen met op zijn minst een flexwaarde van 110-120. Dit is wel afhankelijk van het merk, daar dezelfde flexwaarde bij bijvoorbeeld Salomon stijver is dan bij bijvoorbeeld Fischer. Het belangrijkste is wel dat de schoen goed past.

Ervan uitgaande dat je vele seizoenen deze schoen gebruikt hebben we het per seizoen over een paar tientjes per seizoen. Als TS dan toch graag op marktplaats/ebay wil kopen, dan zou ik voor een schoen gaan die vrij eenvoudig te verbouwen is. Maar ook dat is $$$.

Succes!
D

*bericht bewerkt door dokteruk op 18 feb 2020 10:31

Ever tried the Thermo V20's? Good luck!

Ik ben het met @Shane eens dat een lage flex (onder de 100) wel kan maar het is verre van ideaal. Een techmnisch goede skier hoeft niet noodzakelijkerwijze een hoge flexwaarde te hebben bij recreatief skieen (sorry … dat doen we allemaal). Kijk maar eens om je heen, er zijn best veel die de schnallen gewoon los hebben staan (voornamelijk in de ochtend).

Toch zou ik wel een lans willen breken voor een schoen met een hogere flexwaarde (op voorwaarde dat die ook goed past). De TS is een beetje in verwarring, Als hij doubledecks heeft dan heeft hij een Atomic van een jaar of 3 geleden. Dit is echt een vrij potente ski, en zeker potenter dan de Redster 9 serie. Als je zoveel mogelijk uit deze ski wil halen, dan is een schoen met een hoge flex waarde wel aan te raden. Om @Marco-Paul bij te vallen, het is inderdaad te vergelijken met het kopen van een tweede-hands Porsche en dan zet je er tweedehands bandjes onder met een H-waarde (omdat je toch niet sneller rijdt dan 130 km/h).

Daarnaast bewandelt TS de verkeerde volgorde, eerst eigen goede skischoenen daarna pas een eigen ski zou het adagium moeten zijn. Je ziet ook zelden mensen enkel schoenen huren omdat ze zelf skies hebben, wel is andersom gebruikelijk. Ik zou dus minder op schoenen bezuinigen dan op ski's. Ik adviseer op zijn minst om naar een goede wintersportzaak te gaan en daar je goed passende schoenen te laten aanmeten. Ik zou op zoek gaan naar een schoen met op zijn minst een flexwaarde van 110-120. Dit is wel afhankelijk van het merk, daar dezelfde flexwaarde bij bijvoorbeeld Salomon stijver is dan bij bijvoorbeeld Fischer. Het belangrijkste is wel dat de schoen goed past.

Ervan uitgaande dat je vele seizoenen deze schoen gebruikt hebben we het per seizoen over een paar tientjes per seizoen. Als TS dan toch graag op marktplaats/ebay wil kopen, dan zou ik voor een schoen gaan die vrij eenvoudig te verbouwen is. Maar ook dat is $$$.

Succes!
D

dokteruk op 18 feb 2020 10:14

Hear hear! Goed verhaal.

Uitrusten doen we thuis wel!

Plaats een reactie