Aankoop advies SKI

Beste forumleden,
Ik roep al jaren dat ik ‘mijn eigen ski’s’ moet kopen, niet zozeer omdat ik dat zo leuk vind maar vooral vanuit economisch perspectief. Ik heb al jaren eigen schoenen en betaal ieder jaar zo’n 150 euro om een paar ski’s te huren. Die had ik er al lang uit gehad !

De vraag is nu: welke moet ik hebben? Natuurlijk, het beste is om te proberen. Maar ik ben wat dat betreft erg makkelijk, in al die jaren dat ik ski’s heb gehuurd (categorie sensatie op skiset) ben ik altijd nog tevreden geweest met wat ik gekregen heb.

Wat info: ik ski ieder jaar een week en kom alleen maar op de piste. Dat doe ik nu 15 jaar, mijn eerste jaar heb ik een week les gehad. Verder nooit meer, het niveau weet ik dan ook niet meer. Zelf kan ik alle pistes met gemak af, alleen zwart met buckels doe ik echt op techniek (en dus wat lichte spierpijn beneden!).
Over het algemeen ga ik niet op snelheid, maar vind ik het leuk om bochten te maken en zo beneden te komen. Soms pak ik op een rode piste nog wel eens een rechte(re) lijn, maar dat is echt zeldzaam.
Verder ben ik 1.77 lang en week 78kg.

Ik zit er aan te denken om een tweedehands te kopen en kijk nu naar de Salomon X9 Ti Max. Ook een (nieuwe) Rossignol React R8 komt goed uit de bus.

Het modeljaar vind ik niet zo interessant, ben op zoek naar een wendbare ski waarmee ik fijn de piste af kom maar die ook niet gaat stuiteren als ik wat snelheid maak.

*bericht bewerkt door axzel op 18 okt 2020 16:52

Kun je je nog herinneren wat je de laatste jaren zoal meegekregen hebt uit de verhuur?

Je hebt helemaal gelijk. Zeker als je tweedehands ski’s koopt heb je die huurkosten er zo uit. En als ze uiteindelijk toch niet zo heel goed bevallen, dan kun je ze meestal zonder al te veel verlies ook wel weer verkopen. Is altijd nog goedkoper dan als je die ski’s gehuurd had.

Vergeet alleen niet dat je ze ook af en toe moet onderhouden, slijpen en waxen. Dat is ook niet gratis.
En een ander voordeel van ski’s huren is dat je ze niet hoeft mee te sjouwen van huis naar wintersport en weer terug. Ski’s zijn heel onhandig om te vervoeren, zelfs als je een dakkoffer hebt.

Kijk eens bij gigiski.com en andere sites voor reviews (kijk dan vooral even naar de tests van voorgaande jaren, ski’s die in 2017/2018/2019 goed getest werden zijn nu nog steeds goed) en bij marktplaats of online shops voor leuke aanbiedingen. Ik denk dat een setje middle-of-the-road pisteski’s voor een aantrekkelijk bedrag gemakkelijk te vinden moet zijn.

Hi Axzel,

Het hangt er een beetje vanaf hoeveel tijd/geld je wil besteden aan het maken van je keuze. Je kunt er een volledige “studie” op los laten of gewoon een skispeciaalzaak binnen lopen en je laten voorlichten. Het enige wat ik je kan aanraden; wees eerlijk naar jezelf over je ski-niveau / ski-techniek en zoek daarbij een ski die het je zo gemakkelijk mogelijk maakt en je kan helpen beter te skien. Neem desnoods een filmpje van jezelf mee zodat je dat aan de specialist kunt laten zien. Maar het is nog veel beter als je de ski’s eerst kunt testen. Sommige veelbelovende ski’s kunnen in de praktijk toch echt flink tegen vallen omdat ze juist niet bij je skistijl aansluiten. Anders gezegd; als je een dag reserveert voor het testen van je ski’s dan heb je voor de komende jaren daar elke skivakantie heel veel plezier van. (Oh en dit is wel off-topic, maar een keer investeren in een week naar een ski-academie gaat de rest van je skiënde leven nog veel meer in positieve zin veranderen). Veel succes met je aankoop!

Ik zou een paar ski’s testen in de verhuur.
Mocht er één bevallen kan je ze meestal “goedkoop” overnemen.
Om nou op marktplaats zomaar ski’s te kopen zonder er op geskied te hebben is een heel slecht idee.
Inderdaad tests kunnen erg tegenvallen.
Top getest vaak waardeloos om op te skiën. @fheringa goede adviezen.
Filmpje mee. @axzel ga nou niet bezuinigen op schoenen en ski’s je doet er 7 jaar mee.
Wat @elisabeth101 zegt je weet toch nog wel welke ski’s je gehuurd hebt in het verleden.

Allemaal goede adviezen. Het is zeker waar dat goed is om te investeren in lessen en een ski academie. Maak professionele films om een diepgaande analyse te doen. En natuurlijk is het testen van een heleboel ski’s nog beter (dat is nou eenmaal het adagium van dat forum).

Maar de TS geeft aan niet echt gelet te hebben op de ski’s die door de verhuur werden uitgereikt en er leuke wintersportvakanties op gehad te hebben. Dus lees wat tests en doe een gok voor ergens tussen 150 en 250 euro. Kun je je financieel geen buil aan vallen en je hebt er een leuke hobby bij.

Ik snap het belang van goed testen, diepe analyses en het goedkoop-duurkoop verhaal. Dank voor jullie reacties!
Zoals ik eerder al aangaf ben ik reeds in bezit van goede schoenen dmv boot fitting, daar hoef ik dus niet meer naar te kijken.

Het kopen van tweede hands ski’s is inderdaad een risico, aan de andere kant… over het algemeen ben ik ook zeer tevreden met de ski’s die ik in de verhuur mee krijg. Misschien zegt dat veel over mij, dat ik niet kritisch ben. Ik vind mezelf toch wel echt een gevorderde skiër, al zal de techniek vast verbeterd kunnen worden.

@axzel
Die Salomon in 170cm, nieuw voor 299 euro:https://shop.siem.nl/product/salomon-s-max-x9-ti/

De Rossignol is ook een goede fijne ski, makkelijk te beïnvloeden. Loopt ook rustig bij hogere snelheden.

Dynastar Speedzone 7 in 167 voor 260 euro met extra kortingscode fall10:https://www.ekosport.nl/dynastar-speed-zone-7-xpress-11-gw-b…

*bericht bewerkt door Sjaak27 op 20 okt 2020 08:45

over het algemeen ben ik ook zeer tevreden met de ski’s die ik in de verhuur mee krijg

Dat zijn ook meestal nieuwe ski’s als je voor het hogere segment gaat .
Met hooguit 25 verhuur dagen. @axzel

Ai, die Salomons zijn interessant geprijsd zeg! Ik heb hier al een keer op geskied tijdens de verhuur.
Alleen is de 170cm waarschijnlijk net te groot voor me, ik ben zelf 177 / 78 kg.

Iets onder lichaamslengte, zou toch geen punt moeten zijn met 15 jaar ervaring?

Edwin van Riel

Ik laat me graag adviseren door de experts hier!

170 is echt prima voor jou👍

Ik heb er geen verstand van.Maar 1.70 lijkt me OK
En wat @evr66 zegt na 15 jaar moet het toch lukken.
Of het nu 1.65 of 1.70 is die paar centimeter maakt ook niet uit.(Merk je niet)

Ik vraag het me af, maar denk inderdaad dat het wel moet kunnen. Zal morgen eens kijken of ik de ski’s nog kan bestellen.

Iets onder lichaamslengte, zou toch geen punt moeten zijn met 15 jaar ervaring?

evr66 op 23 okt 2020 10:41

Hoe lang zijn jou piste ski’s @evr66? ;-)
Ik zoek in ieder geval geen piste ski’s van 194cm…

Haha @slim, de sl 172, gs 191 😉

Edwin van Riel

Toch nog een moment van twijfel, ik heb de S/max x9 2 jaar geleden gehuurd en beviel prima. Is inmiddels wel een wat ouder model.

De Rossignol react R8 heb ik geen ervaring mee, maar is een veel nieuwer model welke ook goede recensies krijgt. Iemand die wellicht kan adviseren tussen beide ski’s?

Je kunt veel beter kiezen voor iets waarvan je zeker weet dat het bevalt. Die Salomon lijn is gewoon een actueel model, bestaat inmiddels een paar jaar maar wordt voor komend seizoen ook gewoon weer gemaakt.

Reviews van anderen…zegt niet altijd wat. Kan hooguit een indicatie geven, maar je moet ze gewoon zelf skien om te weten of je ze fijn vindt.

Koop gewoon die X9. Prima ski voor een prima prijs.

Als hij beviel, die x9 gewoon doen!

Edwin van Riel

Thanks allen, zojuist de X9 besteld in 1.70m mede dankzij jullie advies. Echt nergens zo’n scherpe prijs gezien, ze worden ook nog eens keurig gewaxt voor verzending. Top!

1.65 - 1.70 is een prima lengte.

De Rossignol ken ik alleen in de R8 Ti versie en die is zeker sportiever dan de Salomon, maar ook geen ski die je zal overvragen wat kunnen betreft. Volgens mij wel wat duurder in aanschaf op dit moment nog.
De HP versie schijnt een beetje te zitten tussen de R6 en de R8 Ti, dus wellicht ook een goede kandidaat, bij Ekosprt van 349,95 euro.

Plaats een reactie