Welke ski's zijn het beste voor mij?

Tipsi23 februari 2021 · 15:12

Ik ging vroeger altijd met mijn familie op skivakantie en mijn vader koos altijd ski’s voor mij uit. Maar nu ga ik over een tijdje (Ik doe altijd graag vroeg onderzoek) met vrienden op skivakantie en ik vroeg me af wat voor ski’s ik nou het beste kan nemen.

Over mij: Ik ben een man, 23 jaar, weeg 67kg en ben 180cm lang. Ik ben wel een meer ervaren skiër op de piste, maar ik zou mezelf nog geen expert noemen. Als ik met mijn vader los van de rest van de familie ga skiën, dan zijn we wel een van de snellere op de pistes. Ik probeer ook veel te carven, want dat vind ik het leukst. Zwarte meer technische pistes doe ik ook, maar lekker snel carven op blauw of rood vind ik een stuk leuker. Ik wil dus dat ik wel flexibel ben op iedere piste/situatie, maar het beste in hoge snelheden op geprepareerd sneeuw. Off-piste ga ik bijna nooit. Het is leuk als de optie er is, maar dit is zeker niet mijn prioriteit.

Ik weet nog dat ik de laatste keer een vrij lichte/brede/korte ski had, maar de exacte afmetingen weet ik niet meer. Ik merkte toen wel dat ik op hogere snelheden niet veel stabiliteit voelde en dat zorgde toch voor minder zekerheid. Mijn vader liet mij toen zijn zwaardere/dunnere/langere ski’s eens uit proberen en ondanks dat deze toch iets te groot voor mij waren, merkte ik wel dat ik tijdens het carven me veel zelfverzekerder voelde en de ski’s een stuk steviger aanvoelde.

Na een beetje googlen zat ik zelf te denken aan ski’s van 175cm lang en 85mm breed, alleen heb ik zelf helemaal geen verstand van ski’s dus ik weet niet zeker of dit de juiste optie is. Ook weet ik niet of er nog andere belangrijke dingen zijn waar ik op moet letten voor mijn situatie.

*bericht bewerkt door Tipsi op 23 feb 2021 15:33

larsdejongh23 februari 2021 · 15:38

ik denk dat je het beste een allround ski of een grote slalom ski kan nemen en dan de lengte tot je kin dus -18 a 20 cm van je lichaamslengte dan kom je uit bij skis van 160 a 165 cm . Maar ben je van plan ze te gaan kopen of ga je ze huren?

Tipsi23 februari 2021 · 16:03

ik denk dat je het beste een allround ski of een grote slalom ski kan nemen en dan de lengte tot je kin dus -18 a 20 cm van je lichaamslengte dan kom je uit bij skis van 160 a 165 cm . Maar ben je van plan ze te gaan kopen of ga je ze huren?

larsdejongh op 23 feb 2021 15:38

Ben ik nog niet over uit. Ik heb nu een paar jaar niet geskied, maar ik wil er eigenlijk wel weer een jaarlijks iets van maken. In dat geval is het goedkoper om te kopen. Vanwaar de vraag?

En zou je zelfs 160-165 cm aanraden na mijn verhaal over dat carven met de kortere ski die ik toen had, vrij onstabiel aanvoelde vergeleken de langere ski van mijn vader (volgens mij waren die van hem rond de 180cm)? Is langer niet meestal een stuk stabieler bij hoge snelheden? En enig idee over breedte?

elisabeth10123 februari 2021 · 16:05

Je beste keuze is een allround pisteski met een middenradius. Deze zijn zo rond de 70-75 mm onder de voet met een radius van 15 a 16 meter bij 170. De lengte zou ik rond de 170 a 175 kiezen. Ik zou geen kortere ski’s nemen, op snelheid voelt dat wat nerveuzer.

Je noemt ski’s van 85mm breed maar dan zit je all in het allmountain segment. Met allmountain ski’s kun je iets makkelijker uit de voeten in wisselende omstandigheden, maar de piste prestaties zullen iets minder zijn. Niks mis mee, het is maar wat je voorkeur heeft.

Voor pisteski’s kun je eens kijken voor een Nordica Spitfire Pro (tip: bij sport conrad mooie aanbieding model 2020), een Volkl Racetiger RC of Fischer Curv Ti. Deze zijn allen geschikt voor de wat lichter gewichten zoals jij.

Voor allmountains met het accent op pisteprestatie bvb een K2 Disruption 82 Ti (zie Duijvestein voor aanbieding) of een Volkl Deacon 84. Ik zie dat Duijvestein ook nog de overjarige K2 Ikonic 84ti heeft staan met 50% korting, 1 van mijn favorieten in dit segment. Die doet werkelijk alles goed.

Tipsi23 februari 2021 · 16:26

Bedankt voor het antwoord.

Ik zou geen kortere ski’s nemen, op snelheid voelt dat wat nerveuzer.

elisabeth101 op 23 feb 2021 16:05

Dit heb ik inderdaad gemerkt de vorige keer…

Je noemt ski’s van 85mm breed maar dan zit je all in het allmountain segment. Met allmountain ski’s kun je iets makkelijker uit de voeten in wisselende omstandigheden, maar de piste prestaties zullen iets minder zijn. Niks mis mee, het is maar wat je voorkeur heeft.

elisabeth101 op 23 feb 2021 16:05

In dat geval denk ik dat ik inderdaad beter richting 70-80mm kan kijken. Ik had zelf begrepen dat 70mm echt meer voor extreem gevorderde skiërs zijn. Zijn bij smallere ski’s kleine bochten lastiger en grote makkelijker?

Bedankt voor de suggesties, ik zal ze straks even bekijken!

*bericht bewerkt door Tipsi op 23 feb 2021 16:27

elisabeth10123 februari 2021 · 16:36

De breedte van de ski’s zegt niets over het niveau van de ski. Ook pisteski’s voor beginners zijn rond de 70 onder de voet. Het niveauverschil zit m in de constructie van de ski (type hout, wel of geen metaal). Een beginnersski is flexibel en draait makkelijk en is vaak licht van gewicht. Een gevorderde ski is stijf, stabiel op snelheid en vaak zwaarder.

Of een ski makkelijk korte of lange bochten skiet hangt af van de radius van de ski (onder andere). Een korte radius moet je denken aan ongeveer 13 meter bij 170, een lange radius 18 meter bij 170. Voor de meeste consumenten is een middenradius het meest geschikt, dan kun je zowel lange als korte bochten skien.

Weet je toevallig op welke ski´ s je vader skiet, en weet je toevallig welke ski’s jij uit de verhuur hebt gehad?

larsdejongh23 februari 2021 · 17:02

Met smallere skies zijn vaak smaller onder de voet en daar draai je iets makkelijker mee maar het is ook afhankelijk van de radius en stijfheid van de ski. Aangezien je aangeeft meer van het carven te zijn dan het slalomen en korte bochten te maken heb je wel een ski van tussen de 15 en 16 meter radius nodig en hoe breed hij dan onder de voet precies is maakt niet heel veel uit.

Aangezien je overweegt zelf materiaal te gaan aanschaffen moet je niet in het beginner materiaal gaan staan en aangezien je aangeeft goed mee te kunnen en soms wel een van de snellere skiers te zijn op de piste op dat moment kan je makkelijk een gevorderde ski nemen met een breedte onder de voet van zn 70 mm. Bij het kiezen van de ski is het lastig welke maar in jou situatie is het niet gek om er een te kiezen waar je mee vooruit kan met namen de groei van je niveau.

Sinds ik zelf eigen skis heb merk je gewoon wel dat je niet meer veel hoeft te wennen aan het materiaal wat je bij een huurski vaak wel het geval is. Je went de eerste keer aan je eigen skis en dan is het gewoon gaan en plezier hebben.

Misschien heb je nog wel vakantie fotos waar per ongeluk ook skis op de foto staan dan kan je aan de hand daarvan werk en type terug vinden.

Vivace23 februari 2021 · 18:09

Ik vind persoonlijk dat we nogal snel met advies liggen strooien.
Uit de startpost leer ik enkel:
man 23 jaar, weeg 67kg en ben 180cm lang
-> goede info om te beginnen

meer ervaren skiër op de piste, maar ik zou mezelf nog geen expert noemen
-> hier weet ik eigenlijk nog niet veel mee, je moest eens weten hoeveel mensen zich ervaren noemen bij een skiverhuur.

lekker snel carven op blauw of rood vind ik een stuk leuker
-> goede vraag hierover: ben je dan gecontroleerd aan het carven of gewoon snel aan het gaan?
slaag je erin om ook op ijzige pistes genoeg kantendruk te houden om niet weg te glijden?

Als je over blauw of rood spreekt, over welke skigebieden spreek je dan (Frans rood en Italiaans rood kan nogal een verschil geven of zelfs tussen skigebieden alleen al is er vaak veel verschil)? Ideaal = skigebied + leuke pistes benoemen (hier zitten zelfs specialisten die de veel skiliften aan de hand van een vage foto kunnen herkennen).

Skis uitproberen van vader -> hopelijk had hij ongeveer hetzelfde gewicht + lengte en skiniveau ander heeft hij ongewild jouw kniën in gevaar gebracht omdat de bindingen verkeerd afgesteld stonden.

Een aantal jaren geleden (toen GiGi / Gijs nog actief was) hadden we hier een standaard lijst met vragen om ski-advies te geven. Ik ben deze even kwijt, maar voor het skiniveau heb ik deze wel snel teruggevonden: https://www.wintersport.nl/forum/topic/118761

Verder had ik nog een lijstje dat ik zelf recent nog opgesteld in een ander topic:

 • Kan je wat meer vertellen over je echte ski-niveau?
  Snel gaan en geen schrik hebben is 1, gecontroleerd skiën is iets anders
  Wat bedoel je met “zwarte meer technische pistes doe ik ook”: zonder stukken beneden raken / volledig gecontroleerd / op tempo / “hoe? was dit zwart, dat had ik niet door!” en spreek je dan over zwart omwille van de steile helling of zwart omwille van de hobbels of ijsplaten?
 • Hoe sportief ben je (de rest van het jaar)
 • Welk soort bochten ski je het liefst (carve / geschoven , lange bochten / korte bochten)
 • heb je al vaak techniekles genomen / ben je nog van plan om dit te doen of is het goed genoeg zoals het is?
 • welke skis heb je in het verleden al gebruikt en wat vond je hier zelf van?
 • wil een gemakkelijke ski of een technisch uitdagende ski (die je doet afzien als je techniek niet optimaal is)
 • hoe vaak ben je van plan om te gaan skiën per jaar?

Weet je misschien in welk segment/prijsklasse je vroeger gehuurd hebt?
Wat is de drive om skis te kopen (kosten of omdat je echt naar een hoger niveau van ski wil die je niet gevonden hebt bij je vorige skiverhuur)?

Glide on!
elisabeth10123 februari 2021 · 18:58
k vind persoonlijk dat we nogal snel met advies liggen strooien. § Vivace op 23 feb 2021 18:09

Ja weet je, na 6 jaar en talloze ski adviezen later pik je vrij snel uit wat (ik denk dat) mensen nodig hebben. Feit is dat het een online aanname is van wat mensen kunnen. Zolang je ze niet ziet skien kun je er gewoonweg weinig van zeggen. Ik hoef daar niet een hele lijst details voor te hebben. Iedere gevorderde skier in NL zegt dat ze niveau 7 zijn, terwijl de werkelijkheid voor het gros varieert van 4-6. Mensen (lees: de gemiddelde vakantieskier) weten niet wat ze niet weten als het gaat om technisch goed skien en zelfs al zouden ze technisch willen verbeteren, dan gaat het gros nooit verder komen dan het niveau van de ski’s die ik noem. Ik ‘cluster’ een aantal ski’s die bij het profiel passen. Ski’s waarvan ik zeker weet dat ie zn nek niet gaat breken ;) Als mensen zelf niet specificeren wat ze willen, kies ik dus ook voor heel breed inzetbare ski’s.

Hooykaas23 februari 2021 · 21:48

Leuke discussie 😄
Zal ik maar weer om een filmpje vragen waarop @Tipsi te zien is met zijn ski kunsten. @elisabeth101 en @vivace

Tweede optie
Les nemen en zijn leraar laten bepalen welke ski het beste bij hem past.

Tipsi23 februari 2021 · 21:54

meer ervaren skiër op de piste, maar ik zou mezelf nog geen expert noemen
-> hier weet ik eigenlijk nog niet veel mee, je moest eens weten hoeveel mensen zich ervaren noemen bij een skiverhuur.

Vivace op 23 feb 2021 18:09

Bedankt voor het antwoord. En ik ben het met je eens, dit is namelijk in de meeste technische sporten zo. Zelf boks ik (nu dan een paar maanden niet door corona), en daar merk je dit ook heel veel. Dat antwoord trouwens de vraag of ik sportief ben. Normaal gesproken wel.

Ik skiede vroeger ieder jaar en pak meestal snel nieuwe dingen op. Nu heb ik helaas een aantal jaar al niet geskied. Ik wil dit graag weer oppakken en er een jaarlijks ding van maken, vooral nu ik op mezelf woon en bijna klaar ben met mijn studie.

Om je andere vragen te beantwoorden:

lekker snel carven op blauw of rood vind ik een stuk leuker
-> goede vraag hierover: ben je dan gecontroleerd aan het carven of gewoon snel aan het gaan?
slaag je erin om ook op ijzige pistes genoeg kantendruk te houden om niet weg te glijden?>

Vivace op 23 feb 2021 18:09

Naar mijn herinnering wel. Maar natuurlijk heb je nu weer hetzelfde probleem als eerst, dat ik mezelf misschien overschat. Zoals ik zei weet ik dat ik heus geen expert ben, maar ik merkte met de ski’s van mijn vader dat ik ook op ijzige plekken tijdens carven meestal grip had. Mijn vader gebruikte altijd een gopro op zijn helm, dus ik heb hem gevraagd of hij toevallig ook nog filmpjes heeft van mij. Ik zal dit nog laten weten, maar meestal reageert hij nogal traag.

Ik skiede vroeger voornamelijk in Oostenrijk. Mijn vader is ongeveer even lang, wel wat zwaarder. Met technische zwarte pistes bedoel ik wanneer deze ijzig zijn en/of veel hobbels hebben. Wanneer dit niet het geval is, maar alleen een hoge hellingshoek, dan vind ik de zwarte pistes die ik ben afgedaald niet lastig. Als dat wel zo is dan probeer ik rustig aan te doen, maar kan ik gecontroleerd aan 1 stuk beneden komen. Wel merk ik dat zodra ik niet in mezelf geloof, dat ik dan op het verkeerde moment probeer af te remmen en dan begin ik de controle kwijt te raken/een klein beetje te glijden. Vallen doe ik echter zelden. Naar mijn idee ben ik ook een stuk beter in carven.

Zoals ik zei vind ik carve bochten het fijnst. Of deze lang of kort zijn weet ik niet zo goed, ik heb niet veel vergelijkingsmateriaal. Maar als ik de ruimte heb dan vind ik het wel lekker om lange bochten te maken. Ik heb als kind een aantal jaar vanaf 5 of 6 jaar skiles gevolgd toen we op skivakantie gingen. Daarna niet meer nodig geweest en skiede ik liever met mijn familie en werd ik op een rustig tempo vanzelf steeds beter. Op dit moment denk ik dat ik ook geen les meer hoef. Uiteraard zou het me helpen sneller te verbeteren, maar ik vind het niveau waar ik op dit moment zit al prettig en een rustige groei vind ik prima.

Welke ski’s ik heb gebruikt weet ik ook echt niet. Omdat mijn ouders de hele vakantie regelde en ook al het huurmateriaal, heb ik me daar totaal niet in verdiept. Ik kan me herinneren dat ze toen tot mijn kin kwamen en vrij licht en flexibel aanvoelde, maar op hogere snelheden voelde dit zoals ik al zei relatief onstabiel aan. Ik zou dus liever een wat stevigere ski willen. Een technische uitdaging is voor mij prima, ondanks dat ik geen les meer hoef, vind ik het altijd leuk om te verbeteren. Ik kijk ook veel filmpjes voor tips etc.

Ik weet nog niet zeker of ik ski’s ga kopen, wellicht ga ik de eerstvolgende keer nog huren, maar ook dan wil ik graag weten wat voor ski’s ik het beste kan huren. Als ik wel ga kopen is dit puur voor de kosten en om te wennen aan 1 ski. Ik weet namelijk niet zeker wat het standaard aanbod bij het skiverhuur is. Waarschijnlijk ga ik eens per jaar een week lang skiën. Eventueel in de toekomst als het met geld meezit vaker, maar omdat ik volgend jaar pas klaar ben met studeren doe ik rustig aan.

*bericht bewerkt door Tipsi op 23 feb 2021 21:54

Tipsi23 februari 2021 · 21:59

De breedte van de ski’s zegt niets over het niveau van de ski. Ook pisteski’s voor beginners zijn rond de 70 onder de voet. Het niveauverschil zit m in de constructie van de ski (type hout, wel of geen metaal). Een beginnersski is flexibel en draait makkelijk en is vaak licht van gewicht. Een gevorderde ski is stijf, stabiel op snelheid en vaak zwaarder.

Of een ski makkelijk korte of lange bochten skiet hangt af van de radius van de ski (onder andere). Een korte radius moet je denken aan ongeveer 13 meter bij 170, een lange radius 18 meter bij 170. Voor de meeste consumenten is een middenradius het meest geschikt, dan kun je zowel lange als korte bochten skien.

Weet je toevallig op welke ski´ s je vader skiet, en weet je toevallig welke ski’s jij uit de verhuur hebt gehad?

elisabeth101 op 23 feb 2021 16:36

Oké, interessant om te weten, bedankt! Ik heb het aan hem gevraagd, ik zal het nog wel laten weten zodra ik antwoord heb.

Tipsi23 februari 2021 · 22:01

Leuke discussie 😄
Zal ik maar weer om een filmpje vragen waarop @Tipsi te zien is met zijn ski kunsten. @elisabeth101 en @vivace

Tweede optie
Les nemen en zijn leraar laten bepalen welke ski het beste bij hem past.

Hooykaas op 23 feb 2021 21:48

Haha, ik heb mijn vader inderdaad om een filmpje gevraagd. Nu maar even afwachten of hij deze ook nog heeft. Ik begrijp dat het lastig is mij direct advies te geven puur op mijn woord. Maar een beetje advies is beter dan dat ik maar wat probeer.

*bericht bewerkt door Tipsi op 23 feb 2021 22:01

elisabeth10123 februari 2021 · 22:02

Leuke discussie 😄
Zal ik maar weer om een filmpje vragen waarop @Tipsi te zien is met zijn ski kunsten. @elisabeth101 en @vivace

Tweede optie
Les nemen en zijn leraar laten bepalen welke ski het beste bij hem past.

Hooykaas op 23 feb 2021 21:48

Jaaa filmpjes zijn leuk!! Dus als iemand zich verveelt… :D

skivr24 februari 2021 · 10:11

Ik kan me voorstellen dat perfect ski-advies op een forumpje niet echt mogelijk is. Maar ik vind het wel steeds leuk om de input van elisabeth101 te lezen. Als je naar de skiverhuur gaat, vragen ze ook gewoon langs de neus weg of je goed kan skiën, dan plak je daar je eigen beoordeling op, ze laten hun blik glijden van je hoofd naar je voeten en terug, en vijf seconden later heb je een willekeurig paar latten in je handen geduwd gekregen.

En ik weet wel dat je huurlatten kan gaan wisselen als ze je ding niet zijn, maar in de realiteit blijven de meeste mensen gewoon op de ski’s staan die ze hebben gekregen en hebben ze geen flauw idee van wat er nu onder hun voeten hangt. Dan ben je wellicht toch beter af met een allemansvriendski waar ten minste nog een beetje over is gedacht op basis van input aangebracht door de (potentiële) koper.

Hooykaas24 februari 2021 · 13:53

Wohoo @skivr je hebt het over “het forumpje”
😄😄
Ik weet wel dat de gemiddelde leeftijd hier 16 jaar is.
Maar om nou over een forumpje te spreken komt een beetje “hautain”
over 😂🤧

skivr24 februari 2021 · 16:02

Wohoo @skivr je hebt het over “het forumpje”
😄😄
Ik weet wel dat de gemiddelde leeftijd hier 16 jaar is.
Maar om nou over een forumpje te spreken komt een beetje “hautain”
over 😂🤧

Hooykaas op 24 feb 2021 13:53

Haha ja een groot forum met een massa gebruikers is het toch nog net niet he ;-)

Vivace25 februari 2021 · 09:29

idd. de huurlatten zijn vrij “eenvoudig”.
Tenzij je uit ervaring ongeveer weet wat je wil, krijg je meestal toch ook een makkelijk alleskunner mee.
Het gros van de huurders zal toch niet aan de limiet hiervan komen.

Als ik alles zo hoor, zou ik zelf nog even wachten met de aankoop van skis een aantal keren iets huren.

Helemaal super is het dan als je een deal kunt maken met een goede verhuur+verkoopsshop om tijdens 1 vakantie een aantal skis uit te proberen en dan op de 3de of 4de dag een keuze te maken over welke het beste bij jou passen .
Je krijgt dan vaak het huurgeld als korting op de aankoop (maak kan dan niet meer over deze prijs onderhandelen).

Als je toch wil kopen, kan je naar de mid-range alleskunners kijken die elisabeth101 heeft aangeraden.
Dit is ook het type ski dat je bij een midrange huur mee zou krijgen.
Met een budget van 200-300 voor de skis kom je al een heel eind.
Ook bij voorbeeld: ROSSIGNOL REACT R6 COMPACT in 170 bij Ekosport voor 209 EUR.
Voor deze prijs kan je slechts 3x huren (als je de onderhoudskosten voor eigen skis ook mee in rekening brengt).
De voorganger hiervan was mijn laatste huurski die ik zelf heb gebruikt (voor algemeen pistegebruik).

Zoals je waarschijnlijk wel al vaker hebt gelezen op het forum, zal je vooral veel voordeel hebben van de aankoop van eigen skischoenen. Wanneer je eindelijk schoenen hebt dit goed vastzitten zonder pijn te doen, krijg je ook onmiddelijk veel meer vertrouwen op de piste.

Glide on!
Vivace25 februari 2021 · 09:30

Haha ja een groot forum met een massa gebruikers is het toch nog net niet he ;-)

skivr op 24 feb 2021 16:02

Het is niet de quantiteit maar de kwaliteit die telt !

Glide on!
dan5825 februari 2021 · 09:53

@Vivace

Look who’s talking.😁 😉

Born to run. B.S.
Hooykaas26 februari 2021 · 18:21

In deze saaie tijd ben ik wel toe aan jou filmpje @Tipsi

Tipsi27 februari 2021 · 14:59

Als ik alles zo hoor, zou ik zelf nog even wachten met de aankoop van skis een aantal keren iets huren.

Vivace op 25 feb 2021 09:29

Bedankt voor het advies. Ik denk inderdaad dat ik beter nog een paar keer kan huren zodat ik weet wat bij me past.

*bericht bewerkt door Tipsi op 27 feb 2021 14:59

Tipsi27 februari 2021 · 15:00

In deze saaie tijd ben ik wel toe aan jou filmpje @Tipsi

Hooykaas op 26 feb 2021 18:21

Dan moet ik je helaas teleurstellen… Kon geen filmpjes van me vinden.

Plaats een reactie