skischoenen eerst kopen en dan pas les?

Mijn skitechniek is matig. Maar mijn voeten ook, evenals het aantal vakantiedagen dat ik heb. Dus ik zit met een dilemma: eerst nieuwe skischoenen kopen en dan op wintersport een paar skilessen nemen, of eerst m’n techniek verbeteren en dan pas schoenen halen.

In het kort: ik snowboard al een jaar of 16 een of twee weken per jaar. Hard gaan en poedersneeuw vind ik leuk en kan ik prima. M’n snowboardschoenen heb ik uitgezocht op maximale controle: nog net geen hardboots.

Sinds een paar jaar ben ik er af en toe ook wat bij aan het skiën. Nooit les gehad, maar van vrienden die het wel kunnen een en ander geleerd. Wat gehuurd en later tweedehands spullen gekocht op dezelfde manier als dat ik m’n snowboardspullen kocht: dit wil ik ermee kunnen. Dus stijf en all-mountain/poeder. Dus kocht ik Dalbello Viper 10 en Fischer Motive 80 ski’s.

Op de schaal van GiGi (https://www.wintersport.nl/forum/topic/118761) scoor ik denk ik een 5 of 6, maar met name omdat ik de berg ken, niet omdat m’n techniek goed is. Ik kar aardig naar beneden, maar ik betwijfel of het er goed uitziet. Zwart kom ik af mét bochten, maar daar doe ik dan wel een uur over.

Voeten: maat 45,6-46, smalle enkel, brede voorvoet (last van overpronatie). In m’n snowboardschoenen draag ik steunzolen, in m’n skischoenen kreeg ik die niet, dus daar ‘gewone’ zolen met flinke voetboogondersteuning. Rest: 185 lang, 72kg licht, medium fit.

Wat denken jullie?

TL;DR: kan goed boarden en kom aardig op snelheid naar beneden op ski’s, maar m’n techniek is matig (nooit les gehad). Heb tweedehands (niet goed passend) materiaal. Eerst techniek verbeteren en dan nieuwe schoenen of andersom?

*bericht bewerkt door Rinus op 22 nov 2021 18:05

Als je moet kiezen tussen materiaal en werken aan techniek is het laatste bijna altijd de juiste keuze.

Je leraar kan je op dat moment ook observeren en inschatten hoe geschikt het materiaal is dat je hebt voor waar je techniek staat.

Dank voor je reactie Morzel.

Misschien moet ik het anders stellen: ik heb geen zin om de halve wintersport bezig te zijn met matig materiaal, maar hoe groot is de kans dat ik na de lessen dan toch iets anders wil/nodig heb? Ik heb geen probleem met eerst schoenen kopen en dan lessen, maar wel een probleem met dat ik daarna dan weer andere schoenen zou moeten kopen omdat m’n techniek (hopelijk) verbeterd is.

Juist met skischoenen is het zo dat slecht passende schoenen ook je techniek niet beter maken.
Waar je een snowboard vooral met je gewicht stuurt, doe je dat met ski’s veel meer met je voeten.
Als je schoenen knellen krijg je pijn aan je voeten of juist slapende voeten waardoor je je ski’s niet goed kunt sturen.
Bij te grote schoenen beweeg je eerst je voet in je schoen, dus ook minder controle.
Tenzij je echt een veel te slappe schoen koopt, denk ik niet dat je met wat betere techniek ineens een hele andere schoen wilt hebben. Ik ken dat eigenlijk alleen van mensen die serieus wedstrijden gingen skien, dat een "gewone"schoen niet meer voldeed.
Ik zou nu dus eerst goede, passende schoenen kopen, en dan gaan lessen.
(Nu ben ik misschien een beetje bevooroordeeld omdat ik moeilijke voeten heb, en mijn lat voor goede schoenen ligt bij "geen pijn in mijn voeten halverwege de dag, en controle over mijn ski’s. )

Als je eerst goed zittende schoenen koopt.
En neem daar ruim de tijd voor ( 2 uur)
Dan zit je voorlopig ( aantal jaren) goed.

Ja…een goed paar schoenen kan wonderen doen voor je skien, en een slecht paar kan echt ellende opleveren. Ga dan wel naar een goede bootfitter, en niet naar de eerste beste winkel om de hoek. Zal je in de toekomst een hoop kosten besparen. Op dit forum kun je goede suggesties vinden voor bootfitters.

Idd neem nieuwe schoenen en ga dan aan je techniek werken. Geef bij de skiwinkel aan dat je ervaring hebt met boarden, beetje ervaring met skien maar dat je daar aan gaat werken. Met deze info gaan ze je dan zeker geen instap schoen meegeven.

Kijk ook anders naar een borstel of rolbaan bij je in de buurt.
1 avondje (uurtje) in de week lekker lessen zorgt ervoor dat je al enkele weken voor je vakantie in de wintersport flow komt.
Doe het samen met de personen waarmee je op wintersport gaat (op een rolbaan kunnen ze makkelijk een les tegelijk verzorgen op verschillende niveaus) dus ook nog eens gezellig.
Een paar uur in Nederland zorgt ervoor dat je de tijd in de sneeuw kan gebruiken om lekker bezig te zijn ipv te lessen.

Dank voor je reactie Morzel.

Misschien moet ik het anders stellen: ik heb geen zin om de halve wintersport bezig te zijn met matig materiaal, maar hoe groot is de kans dat ik na de lessen dan toch iets anders wil/nodig heb? Ik heb geen probleem met eerst schoenen kopen en dan lessen, maar wel een probleem met dat ik daarna dan weer andere schoenen zou moeten kopen omdat m’n techniek (hopelijk) verbeterd is.

Rinus op 23 nov 2021 08:52

Afgaande op wat je zelf hebt aangegeven lees ik dat je nooit skiles hebt gehad, maar wel kan terugvallen op je ervaring met snowboarden. Beide zijn evenwichtssporten, op hetzelfde terrein, met geslepen stalen kanten en een gevormde rand die je kan gebruiken om te sturen. Je hebt dus een behoorlijke voorsprong tegenover iemand die nog nooit heeft op de sneeuw gestaan.

Verder laat je merken dat je vanuit het boarden goed op de hoogte bent van het belang van goeie schoenen met de juiste ondersteuning, en zie ik je nergens vertellen dat je op één of andere manier last hebt van je huidige schoenen. Niets over pijn of over pasvorm, niets over schoenen die overduidelijk te klein of te groot zijn. De schoenen zelf hebben een flex die niet uitgesproken hoog ligt, en aangezien het gaat om een modelletje van al even geleden durf ik te denken dat die tweedehands of overjaars zijn gekocht?

De kans is klein dat het de perfecte schoenen zijn; ze zullen naar alle waarschijnlijkheid (iets) te groot zijn. Maar er is niets in je uitleg dat me de indruk geeft dat het helemaal de foute schoenen zijn. Er gaan elk jaar nog steeds een behoorlijk aantal mensen de pistes op met huurklompen aan hun voeten, die echt niet zijn gekozen na intensief advies van een bootfitter. Veel van die mensen worden in hun skikunsten echt niet beperkt door het “ongepaste” schoeisel.

Vandaar dat ik zei dat als je de keuze moet maken, lessen je waarschijnlijk meer gaan opleveren dan schoenen. En in het geval dat ik jouw bericht helemaal fout interpreteer, en je toch op de meest foute schoenen staat die je jezelf kan inbeelden, gaat jouw skileerkracht (als hij/zij zijn/haar geld waard is) jou meteen naar de winkel sturen om een ander paar te huren (of kopen zo je zou willen).

Het is verder helemaal waar dat schoenen het eerste stuk is van je materiaal dat je zelf zou moeten kopen, en dat een goeie bootfitter van goudwaarde is. Maar je gaat er (met je huidige niveau) niet magisch beter door skiën, tenzij de dingen die je nu onder je voeten hebt ronduit dramatisch zijn.

Als je niet moet kiezen, en gewoon zin hebt in schoenen én les, is dat altijd de fijnste keuze. Maar dat is een keuze die wij niet voor jou kunnen maken. Tenzij je hier om argumenten komt zoeken om je echtgenote te overtuigen, in welk geval ik jou veel succes wens 😉.

Ik sluit me aan bij Morzel. Als je een bepaald budget te spenderen hebt, spendeer het dan eerst aan les en dan pas aan materiaal.

Materiaal is geen wondermiddel en gaat je niet plots een betere skiër maken. Het is ook niet omdat je een betere skiër wordt door lessen te volgen, dat je plots totaal ander materiaal gaat willen. Tenzij je heel erg oncomfortabel zit in je huidige schoenen zou ik dus gewoon investeren in les.

De schoenen. Als je schoenen niet goed zitten lukt alles minder goed en is het ook niet leuk (ook belangrijk, toch?).
Goede schoenen zijn de basis van alles. Zelfs bij een simpele wandeling ga je merken dat je met slechte schoenen anders gaat bewegen omdat je automatisch zoekt naar een positie die toch nog een beetje comfortabel is.

Eens met Elisabeth, ga naar een wintersport specialist, zij kunnen een scan maken van je voeten en aan de hand hiervan bepalen of je moet gaan voor een custom schoen of semi custom schoen. Bij een custom schoen spuiten ze er schuim in een bij een semi custom schoen verwarmen ze delen van je schoen. Goede specialist kan je schoen dusdanig aanpassen aan de ergonomie van je voeten, vraag ook naar een custom zooltje maar een goede wintersportspecialist zal je dit direct adviseren in combinatie met de juiste flex van je schoen, succes:).

Ik ben zelf dit jaar na 20 jaar snowboarden overgestapt naar skiën. Ik heb lessen op de rolbaan genomen en na 2 lessen heb ik ervoor gekozen om naar een goede bootfitter (MKskiservice) te gaan om skischoenen te kopen. Ik heb hele smalle voeten en onderbenen waardoor de huurschoenen echt belabberd zaten. Ik heb er inmiddels bijna 15 rolbaan-lessen op zitten en heel blij dat ik goed-passende skischoenen heb.

Als je even aangeeft waar je woont.
Weet @elisabeth101 wel waar je het beste heen kan gaan.

Ik zou eerst schoenen aanraden. Je weet qua softboots ook al redelijk welk gevoel je naar zoekt.

Als t skiën bevalt dan zullen t vast niet je laatste paar schoenen zijn, maar een betere fit gaat je zeker wel helpen met lessen

Dank voor de reacties. Ik zie dat ik uit m’n openingspost per ongeluk een zinnetje heb gesloopt (Goed zo Rinus, de essentie van je verhaal vergeten te vermelden). M’n schoenen passen namelijk niet helemaal goed. Tweedehands gekocht, geen geld, je kent het. Die schoenen zijn te smal in de voorvoet, waardoor ik na verloop van tijd pijn krijg aan m’n voeten.

Ik woon in omgeving Leiden trouwens.

Dank voor de reacties. Ik zie dat ik uit m’n openingspost per ongeluk een zinnetje heb gesloopt (Goed zo Rinus, de essentie van je verhaal vergeten te vermelden). M’n schoenen passen namelijk niet helemaal goed. Tweedehands gekocht, geen geld, je kent het. Die schoenen zijn te smal in de voorvoet, waardoor ik na verloop van tijd pijn krijg aan m’n voeten.

Ik woon in omgeving Leiden trouwens.

Rinus op 24 nov 2021 12:07

Leuk detail hahaha. Dan zou ik inderdaad eerst even nieuwe gaan scoren. Vanuit Leiden wellicht “Dutchbootfitter” in Amsterdam of Skicentrum Heemskerk. Alternatief OutdoorXl (Barendrecht) of Edelweiss (Brummen).

Het is natuurlijk niet gezegd dat je een top-bootfitter nodig hebt, maar voor een fatsoenlijk passend paar kunnen ze je op al deze plekken goed helpen. Als prijs/budget een rol speelt zou ik bv OutdoorXL pakken en niet meteen aan het bootfitten slaan. Wel kritisch zijn, schoen moet gewoon 100% goed passen natuurlijk.

Maar goed, over de dekking van het begrip “bootfitten” lopen de meningen nogal uiteen. Naar mijn mening kan gewoon 80-90% van de recreatieve skiërs prima met een standaard schoen (wellicht met een kleine uitdeuk/frees actie) en een goede (custom) zool uit de voeten. Hoeft dan niet echt een bootfitter aan te pas te komen die een halve of hele dag voor je bezig is.

Bij 3d scans zou ik een beetje wegblijven. OK, de knuppel in het hoenderhok: zo’n ding heeft voor de vakman weinig meerwaarde die ziet en voelt aan je voet (beter) wat er gaat passen. Is nl niet alleen afhankelijk van de omvang en vorm maar ook van bv flexibiliteit van de gewrichten. Daar laat een scanner het afweten. Doe mij de vakman maar ;)

*bericht bewerkt door evr66 op 24 nov 2021 12:18

Edwin van Riel

Dank voor de reacties. Ik zie dat ik uit m’n openingspost per ongeluk een zinnetje heb gesloopt (Goed zo Rinus, de essentie van je verhaal vergeten te vermelden). M’n schoenen passen namelijk niet helemaal goed. Tweedehands gekocht, geen geld, je kent het. Die schoenen zijn te smal in de voorvoet, waardoor ik na verloop van tijd pijn krijg aan m’n voeten.

Ik woon in omgeving Leiden trouwens.

Rinus op 24 nov 2021 12:07

Dat verandert het verhaal natuurlijk: gewoon nieuwe schoenen kopen, en meteen naar een bootfitter gaan. Het heeft geen zin om met beperkt advies eerst zelf nieuwe schoenen te kopen, om dan achteraf nog steeds met problemen te zitten 😛.
Het feit dat er geen helm-, skibroek- of jas-fitters zijn, zegt genoeg over hoe belangrijk het is dat dat stuk van je uitrusting in orde is.

Advies over wie en waar laat ik over aan mijn Nederlandse collega’s hier 😉.

*bericht bewerkt door Morzel op 24 nov 2021 12:48

te smalle schoenen zijn wellicht prima te fitten…

te smalle schoenen zijn wellicht prima te fitten…

kjiratsiekoedel op 24 nov 2021 13:32

Goed punt! Als het alleen de voorkant is, die een beetje opgerekt moet worden althans. Wel dan daarna binnenschoenen er uit om te drogen, niet de opgerekte buitenschoenen in de warmte, dan gaat het effect in de loop der tijd weer verloren.

En even laten checken of de fit verder goed is.

Edwin van Riel

te smalle schoenen zijn wellicht prima te fitten…

kjiratsiekoedel op 24 nov 2021 13:32

Met een schoen uit 2013 zou ik de moeite besparen.
Beter nieuw paar regelen en die goed laten passen.
Te smalle schoenen zijn overigens nog wel okee te skiën, te ruim is een groter probleem.
Maar als ze echt knellen zijn iets beter passende schoenen natuurlijk wel fijner om de dag mee door te komen.
Duivesteijn outlet in Den Haag is misschien ook nog wel een aardig adres voor schoenen.

kleine update, moest toch een nieuwe helm kopen, dus was even bij de grote Daka in R’dam. Daar andere schoenen gepast (van een maat groter nota bene) die best comfortabel zaten en ook breed genoeg waren. Kon ik direct vergelijken met m’n eigen schoenen, die ondanks hun leeftijd (model is inderdaad van 2013 kwam ik achter) er nog heel goed uitzien (maar leeftijd is belangrijker dan looks, ik weet het). Anders dan die breedte en makkelijker aantrekken maakten die schoenen niet heel veel verschil eigenlijk.

Voorlopige conclusie: ik ga met m’n eigen schoenen langs bij een van de voorgestelde adressen en als die het verbreden van m’n huidige schoen niet zien zitten, zal het wel een nieuwe moeten worden denk ik.

Dank voor de adviezen tot nu toe!

@Rinus Voor jouw vraag en ‘probleem’ is er maar een adres in Nederland ;-)

Maar ja ik ben niet objectief :-o

Wellicht tot ziens…!

*bericht bewerkt door Marco-Paul op 07 dec 2021 20:55

Date your skis but marry your boots

Ah ja, de bootfitter ;-) je werd al genoemd in het topic als de dichtstbijzijnde, dus je staat in de shortlist

Plaats een reactie