onderhoud skis

Hoi,

Sinds enkele jaren slijp en wax ik al onze skis zelf en dit gaat eigenlijk prima. Nu vind ik het wel lastig om te weten wanneer het goed gedaan is. Voor onderhoud van de ski houd ik de volgende volgorde aan:

  1. met oxid de roestplekjes weg halen.
  2. slijpen met grove vijl in houder onder hoek van 89 graden. Ik stop daar mee als ik merk dat er geen puntjes op de ski meer zijn waar ik meer weerstand krijg als ik erlangs ga.
  3. slijpen met fijne race S vijl in houder onder hoek van 89 graden. Hier ga ik er enkele keren mee langs de ski. Eigenlijk geen idee waar ik aan kan merken of dat goed is.
  4. borstelen met koperen roterende borstel op accuschroefmachine. Enkele malen erover heen met lichte druk.
  5. wax erop met waxijzer. Altijd gebruik ik rode wax. Is algemeen, maar goed genoeg voor ons stervelingen denk ik zo.
  6. wax enkele malen uitstrijken met waxijzer met een swix-papiertje eronder waardoor de max mooi verspreid en ik niet teveel aan het afschrapen ben. Ik ga meestal 3x langzaam over de ski heen met het waxijzer. Neem aan dat dat voldoende is.
  7. wax en ski laten afkoelen tot kamertemperatuur.
  8. afschrapen met kunststof plaatje tot er niet veel meer afkomt.
  9. borstelen met nylon roterende borstel op accuschroefmachine. Enkele malen erover heen met lichte druk.
  10. borstelen met paardenhaar roterende borstel op accuschroefmachine. Enkele malen erover heen met lichte druk.

Kijk, uiteindelijk zijn we geen profs en je kunt erover discussiëren hoever je moet gaan met je onderhoud en of je dit als amateur gaat merken in je dagelijkse afdelingen.

Wat vinden jullie van deze volgorde? is dat goed (genoeg), of vinden jullie dat ik wat anders moet doen?

Hoi Eric,

Mooi stappenplan heb je hier neergezet. Er is altijd wat op aan te merken, al is het maar omdat ieder zijn eigen manieren ontwikkeld. Zo heb ik er bijvoorbeeld nog nooit van gehoord om een papiertje te gebruiken bij het uitsmeren van de wax.

Bij stap 9 en 10 zou ik in ieder geval geen roterende borstel gebruiken, maar alleen nog van voor naar achter in een rechte baan over de ski bewegen. Zo lopen de groefjes met de glijrichting mee.

Er komen vast nog meer tips van anderen!

Voor geen prof te zijn heb je behoorlijk goed materiaal… Die roterende borstels zijn niet goedkoop 😜. Bij mij is het borstelen nog steeds ambachtelijk (en verreweg het meest vermoeiende 🙃).

Voor ik met een kantenhoek aan de slag ga, kijk ik de staat van het belag na om te zien of die nog goed vlak staat. Het is het referentieoppervlakte voor je kantenhoek, dus als die niet recht staat gaat je kantenhoek ook alle kanten op.
Dat wil zeggen dat ik stukjes uitstekend belag met ene grove vijl ga “afvlakken”, en daarna bekijken of er putjes zijn die groot genoeg zijn om hersteld te worden. Het loont sowieso de moeite om af en toe ook de onderkant van de ski vlak te laten stellen (en structuur te laten inslijpen) door de skiwinkel (dat kan ook zonder dat zij de kanten bijslijpen).

Tijdens het bijslijpen van de kanten gebruik ik blauwe alcoholstift om de kant op verschillende plaatsen te markeren om te kunnen zien waar en hoe veel materiaal wordt weggenomen. Volgorde (van grof naar fijn) is goed, eens je fijner gaat vijlen ben je niet meer bezig met materiaal weg te halen, maar wel met de hoek/braam zelf. Afwerken doe ik met enkele halen diamantvijl + keramische steen.

Verder ben ik ook een fan om elke paar trainingen of skidagen bij te slijpen met enkel diamantvijltje (als er geen duidelijke schade is aan de kant). De kant scherp houden blijft makkelijk zo.

Ik zou de grove vijl niet zo vaak gebruiken. Is eigenlijk niet nodig. De bramen kan je prima met diamant vijl doen.
En Daarna alleen de fijne vijl. En dan nog met diamant polijst steen om t af te maken.

Verder prima

Wat ik nog zou toevoegen:

  • Eerst bramen of beschadigingen weghalen met oxid steen of grovere diamantvijl voor je gaat slijpen.
  • Gebruik van een diamantvijjl om de kanten te polijsten na het slijpen met de ijzervijl.
  • Na het slijpen met de losse hand en diamantvijl over de kant en base lopen om de braam weg te halen
  • Base schoonmaken voor het waxen, liefst een hot scrape.
  • Borstelen doe ik omgekeerd. Denk dat de nylon vooral dient om te polijsten en de paardenhaar om de overtollige wax uit te borstelen.

Mooie opsomming! Ikzelf gebruik een medium vijl voor het slijpen van de staalkanten en daarna met de diamantvijl polijsten. Ter plaatse heb ik op vakantie een edge trick bij me om bramen tijdens de vakantie nog aan te kunnen pakken. Na het slijpen bot ik de tip en tail iets af met een schleifgummi om de ski iets minder agressief te maken.

Voor het waxen doe ik altijd na onze vakantie en de zomeropslag eerst een hotscrape om het vuil uit het belag te halen. Hiervoor gebruik ik Holmenkol Alphamix yellow. Daarna wax ik de ski 2 keer met Holmenkol Betamix red. Vaak voor de vakantie doe ik nog 1x waxen met de Betamix red.

Skiing is not a lifestyle, it's life.

De ijzervijl haal ik enkel boven als de kantenhoek begint af te wijken.
(Makkelijk te controleren met diamantvijltje + alcoholstift).

Verder heb ik een diamantvijlsetje met oplopende “korrel” van 240 tot 1000.
Telkens erover totdat je geen variatie in wrijving meer voelt. De kanten zijn dan bijna spiegeltjes geworden.

1 stap zou ik nog toevoegen: de sidewall controleren en indien nodig dieper leggen. Anders loopt je vijl vol met plastic en titanal.

Voor de base edge heb ik nog geen goede manier gevonden. Zeker in het begin van het seizoen zit er nog eens oppervlakkige roest op. Ik wil die dan graag verwijderen, maar heb daar nog geen houder voor.
Deze roest wordt wel redelijk goed verwijderd door enkele dagen sneeuwcontact, maar ik zou het graag sneller en beter hebben.

Glide on!

Voor wat het waard is, ik begin altijd met de basis; het belag. Als je belag niet vlak is, dan worden de kanten dat ook niet. Na het belag de staal onderkanten indien nodig, daarna de zijkanten.

Ik weet niet hoe vaak jij gaat skiën, maar ik gebruik vijlen zelden. Het heeft bij mij de voorkeur om de mildste methode te gebruiken, om de levensduur zo hoog mogelijk te houden. Tevens kost het telkens vanaf grof beginnen ook veel te veel tijd.

Ik hou mijn ski’s eigenlijk volledig scherp met diamantvijlen, van 200 tot 600. Na 2 dagen skiën ga ik er licht overheen met een 600 diamantvijl (en als het nodig is, eventueel plaatselijk met 200), en na een week ga ik er een paar keer over heen met 200, en daarna door naar de 600. De base doe ik dan ook zeer licht, gewoon uit de hand met 600, om eventuele oneffenheden te verwijderen.

Qua hoek vind ik 89 trouwens ook wel redelijk mild. Ik zit op mijn black crows op 88 graden (base met vary-angle tussen 0.5-0.8) en 87 op de fischers (ook met vary-angle base).

Het waxen gaat bij mij ook vooraf met een koperen borstel (combinatie koper + paardenhaar eigenlijk). En eventueel nog een hot scrape. Qua waxen doe ik het volgende:
1x in de 3-4 jaar o.i.d. een volledige base grind (dus dan begin ik eigenlijk vanaf nieuw).
na de base grind komt er swix molyfluor op, die ik 5x opnieuw wax (gewoon af laten koelen en opnieuw smelten). Voor de meesten is dit zeker overkill, en ook niet elk belag kan even goed tegen fluor, deze stap kun je dus in principe overslaan.
hierna komt de wax voor de week: meestal holmenkol betamix red, maar kan eventueel ook yellow of blue zijn. Deze komt dan in 2-3 lagen, ook door gewoon af te laten koelen en dan wat uren later opnieuw te verwarmen. tussendoor scrapen is echt niet nodig.
Na de laatste keer ga ik de wax zo goed mogelijk scrapen, en vervolgens borstelen met een stevigere nylonborstel.

Voor de ski’s van anderen / van mijn ouders hou ik er een simpelere variant op na.
na 1 week skiën met diamant 200.
Base borstelen met koper.
Base eventueel hot scrape als het nodig is, met vola universele wax.
Vervolgens 2x waxen met universele wax, holmenkol of vola. Hierna een hot scrape en borstelen met nylon.

Fischer RC4 SC 165 cm & Black Crows Camox

Leuke podcast over tuning/onderhoud:

Het YouTube kanaal van Sidecut is ook leuk om te volgen.

Ik vijl wel gewoon eerst met een vijl en als ik zie hoe weinig daar vanaf komt aan zeer dunne spanen/krullen dan kan ik dat 100 jaar doen voordat ik de kanten weggevijld heb. Daarna nog even afzoeten van de slijpbraam met 1 of soms 2 diamantvijlen en daarna uiteinden met de gum weer wat afbotten. Zo doe ik het al meer dan 30 jaar.
Maar ski onderhoud is net als bij apparatuur voor HiFi liefhebbers, het zit volgens mij meer tussen de oren dan dat het echt uitmaakt. (Gevoelig onderwerp voor sommigen maar realistisch echt blind testen wordt bijna nooit uitgevoerd.)
Beetje, zoals ze hier zeggen, als de boer niet kan zwemmen ligt het aan het water.
Voor serieuze wedstrijd skiërs zal het echt het laatste verschil kunnen maken maar ik schat dat 95% van de mensen het verschil tussen verschillende hoeken/waxen/aantal lagen e.d. amper merken.
Natuurlijk door bijna iedereen wel goed verschil te merken tussen stompe en scherpe kanten of tussen vers gewaxt of kaal belag. Maar alleen mensen met een meer dan redelijke techniek voelen verschil tussen een zelfde ski met andere hoeken als daarvoor.
Meeste winkels slijpen, zeker in het hoogseizoen, alles op een gemiddelde hoek. Lekker vlot en door want er liggen nog tig paar te wachten die morgen klaar moeten zijn.
Geldt ook voor bindingen afstellen, gros van de verhuurders stelt het af naar schoen, ervaring en inschatting huurder en klaar. Niks geen meting en controle op juistheid. Zeker niet als er 30 man met jengelende kinderen staat te wachten op zaterdagmiddag in zo’n kleine verhuurshop met de voorjaarsvakantie.
In drukke periodes geldt bijna overal massa is kassa en tijd is geld.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, specialistische zaken die er echt werk van maken maar komt daar de gemiddelde vakantieskiër?

Bedankt voor alle reacties.

Hoe weet je dan wanneer je een hotscrape moet doen? En kan ik daar een gele wax voor gebruiken aangezien ik die toch nooit gebruik.
Als je meerdere keren de wax verwarmt, blijf ie dan ook langer zitten?

Een hotscrape doe je als het belang vuil is. Meestal kun je dit wel zien aan het belang.
Dit doe je normaal met een zachte wax. Aan het schrapen kun je dan ook mooi zien dat de wax een beetje vuil is.

Meerdere keren verwarmen zorgt er inderdaad voor dat de wax wat dieper in het belang trekt. Al hangt dat ook weer af van het soort belang. Uit onderzoek blijkt echter dat het verschil wel behoorlijk klein is (in tegenstelling tot wat velen beweren).

Mbt vijlen. Sommigen gaan inderdaad erg ver. 600 diamant is echt voldoende naar mijn mening (en ik heb wedstrijden geskied). Bij wedstrijden op wc niveau is dit ook vaak de max, (al vijlen ze daar wel iets anders, diamant doen ze op 1 graad minder scherp dan vijlen, om daarmee nog iets scherper te gaan, ten koste van levensduur van de scherpte. En daar proberen ze juist ook een goede braam te creëren, voor nog meer scherpte. Dat is iets wat je recreatief uiteraard niet wilt).

Fischer RC4 SC 165 cm & Black Crows Camox

De ijzervijl haal ik enkel boven als de kantenhoek begint af te wijken.
(Makkelijk te controleren met diamantvijltje + alcoholstift).

Verder heb ik een diamantvijlsetje met oplopende “korrel” van 240 tot 1000.
Telkens erover totdat je geen variatie in wrijving meer voelt. De kanten zijn dan bijna spiegeltjes geworden.

1 stap zou ik nog toevoegen: de sidewall controleren en indien nodig dieper leggen. Anders loopt je vijl vol met plastic en titanal.

Voor de base edge heb ik nog geen goede manier gevonden. Zeker in het begin van het seizoen zit er nog eens oppervlakkige roest op. Ik wil die dan graag verwijderen, maar heb daar nog geen houder voor.
Deze roest wordt wel redelijk goed verwijderd door enkele dagen sneeuwcontact, maar ik zou het graag sneller en beter hebben.

Vivace op 02 jan 2023 07:43

Ski’s goed laten drogen en op het einde van het seizoen.
Eerst een hotscrape doen en daarna opnieuw inwaxen, zo blijft de base edge beschermt door de wax die erover ligt, ook best de ski’s geen contact laten maker met mekaar.
Sinds ik dit doe heb ik geen last meer van roest op de base edge. moest er nog iets zijn kan je dit gewoon weg halen met een diamantveil

*bericht bewerkt door BrechtWillems91 op 02 jan 2023 23:40

Waarom zou je na het waxen al die moeite doen met schrapen en borstelen? Ik doe dat zelf al meer dan 10 jaar niet meer en m’n skies glijden altijd prima. Scheelt een hoop werk en zooi.

null

Is dit iets om uit te borstelen? Ik doe het al jaren met de hand maar dit lijkt me een betaalbaar alternatief voor die duurdere “officiele” borstels. Ik weet niet of iemand dit al geprobeert heeft dus.
Setje voor nog geen 20 euro.
(Een schooKibani 6 delige borstelset voor boormachine - schrobborstel – boorborstel – schuurborstel - borstel boormachine – schoonmaakborstel – reinigingsborstel – tapijtreiniger - borstelset)

*bericht bewerkt door Gazza op 03 jan 2023 12:28

One life. Live it.

Waarom zou je na het waxen al die moeite doen met schrapen en borstelen? Ik doe dat zelf al meer dan 10 jaar niet meer en m’n skies glijden altijd prima. Scheelt een hoop werk en zooi.

captor op 03 jan 2023 11:57

Niet om je nou gelijk te veroordelen, maar op de pistes krijg je dan juist extra ‘zooi’. Als je met minimale hoeveelheden waxt, dan schraap je ongeveer de helft af. Dus zonder schrapen vervuil je de pistes minimaal twee keer zoveel.

Waarom zou je na het waxen al die moeite doen met schrapen en borstelen? Ik doe dat zelf al meer dan 10 jaar niet meer en m’n skies glijden altijd prima. Scheelt een hoop werk en zooi.

captor op 03 jan 2023 11:57

Niet om je nou gelijk te veroordelen, maar op de pistes krijg je dan juist extra ‘zooi’. Als je met minimale hoeveelheden waxt, dan schraap je ongeveer de helft af. Dus zonder schrapen vervuil je de pistes minimaal twee keer zoveel.

Martin7182 op 03 jan 2023 14:23

Daar heb ik idd nog nooit aan gedacht. Goed punt om t de volgende keer wel te doen.

Bij sommige ski’s blijft na het vijlen en slijpen nog een paar kleine gedeeltes van de kanten niet zo scherp als de rest van de kant. Vaak zijn dit plekjes waar de kant toch hele kleine beschadigingen/hapjes heeft of waar de base edge wat beschadigd is. Moet je door blijven vijlen? Dit is eigenlijk zonde van de staalkant… en ga je het merken met skiën? Eigenlijk is 95-98% van de ski scherp.

Bij sommige ski’s blijft na het vijlen en slijpen nog een paar kleine gedeeltes van de kanten niet zo scherp als de rest van de kant. Vaak zijn dit plekjes waar de kant toch hele kleine beschadigingen/hapjes heeft of waar de base edge wat beschadigd is. Moet je door blijven vijlen? Dit is eigenlijk zonde van de staalkant… en ga je het merken met skiën? Eigenlijk is 95-98% van de ski scherp.

Bram15 op 14 jan 2023 21:35

Nog niet meegemaakt. Kan het niet aan de sidewall liggen die niet voldoende is verwijderd en waardoor je vijl niet helemaal op de staalkant ligt? Dat zal op die plaatsen een minder scherpe hoek opleveren. Daar is die dan bv 90 ipv 88.

*bericht bewerkt door Hupla op 14 jan 2023 22:56

Gewoon lekker zo laten. Dat kost je veel te veel aan staalkant en je gaat het echt niet merken. Het is niet zo dat je maar op een klein stukje van je staalkant staat in de bocht.

Fischer RC4 SC 165 cm & Black Crows Camox

Bij sommige ski’s blijft na het vijlen en slijpen nog een paar kleine gedeeltes van de kanten niet zo scherp als de rest van de kant. Vaak zijn dit plekjes waar de kant toch hele kleine beschadigingen/hapjes heeft of waar de base edge wat beschadigd is. Moet je door blijven vijlen? Dit is eigenlijk zonde van de staalkant… en ga je het merken met skiën? Eigenlijk is 95-98% van de ski scherp.

Bram15 op 14 jan 2023 21:35

Nog niet meegemaakt. Kan het niet aan de sidewall liggen die niet voldoende is verwijderd en waardoor je vijl niet helemaal op de staalkant ligt? Dat zal op die plaatsen een minder scherpe hoek opleveren. Daar is die dan bv 90 ipv 88.

Hupla op 14 jan 2023 22:54

Nee heb eerst de sidewall stripper er langs gehaald. Maar als hij die stukjes op 90graden slijpt, moeten ze toch evengoed scherp aanvoelen?

@Bram15 - als de vijl op de sidewall komt te liggen wordt de edge niet gevijld ofwel vijl je alleen de onderkant van de edge in een andere hoek dan gewenst. Beiden voelen dan minder scherp aan dan de rest van de staalkant.
Dat was mijn beginnersfout toen ik met slijpen startte. Deed dus ergens een belletje rinkelen. Weet niet hoe lang je dit al zelf doet, maar kijk je vijl na. Als er stukjes sidewall in zitten, dan moet je er nog eens met de sidewall stripper langs. Je kan ook met een marker / stift je staalkant kleuren. Dan zie je gelijk of je de volledige edge aan het slijpen bent in de gewenste hoek.

@Bram15 - als de vijl op de sidewall komt te liggen wordt de edge niet gevijld ofwel vijl je alleen de onderkant van de edge in een andere hoek dan gewenst. Beiden voelen dan minder scherp aan dan de rest van de staalkant.
Dat was mijn beginnersfout toen ik met slijpen startte. Deed dus ergens een belletje rinkelen. Weet niet hoe lang je dit al zelf doet, maar kijk je vijl na. Als er stukjes sidewall in zitten, dan moet je er nog eens met de sidewall stripper langs. Je kan ook met een marker / stift je staalkant kleuren. Dan zie je gelijk of je de volledige edge aan het slijpen bent in de gewenste hoek.

Hupla op 14 jan 2023 23:33

Het gaat om dit soort stukjes…

null

Die zou ik gewoon laten zitten. Als je die telkens weg gaat halen, dan ben je veel te lang bezig en zijn je staalkanten zo op. Dat ga je verder ook echt niet merken, als je gewoon de eventuele braam weghaalt met een diamantvijl.

Fischer RC4 SC 165 cm & Black Crows Camox

Even een vraagje tussendoor:
Na hoeveel weken skiën (ongeveer) dien je je ski’s te laten slijpen?

Even een vraagje tussendoor:
Na hoeveel weken skiën (ongeveer) dien je je ski’s te laten slijpen?

Rene4000 op 19 jan 2023 10:22

Mijn mening hierover:
Een wedstrijdskiër: om de X runs
Een techniekfanaat: zeker elke avond de bramen verwijderen met de diamantvijltje
Een gemiddelde vakantieskiër met oog voor zijn/haar materiaal: 1x per volledige skiweek (samen met het waxen), als je zelf de wax aanbrengt volstaat ook hier meestal het gebruik van de diamantvijltjes. De kanten opnieuw zetten met een metaalvijl is (denk ik) meestal maar nodig om de 5 a 10 skiweken (of na een beschadiging van de kanten).
Een echte poederskiër: waarom slijpen?

*bericht bewerkt door Vivace op 20 jan 2023 01:49

Glide on!

Plaats een reactie