Ervaringen met kruisbanden scheuren

Hallo,
Domper op de skivreugde, vorige week in Flaine een val gemaakt tijdens het stoppen en knak.
Resultaat de kruisbanden deels gescheurd of helemaal af MRI scanner kon nog geen uitsluitsel geven te veel bloed/water in de knie.
Ik weet bij helemaal af dat het operatie word, en dus lange revalidatie. Bij gescheurd kan het vlugger opgelost worden met kine.
Maar nu de vraag, zou ik überhaupt kunnen skien binnen een paar weken? Dan gaan we namelijk met het gezin een weekje op skivakantie (20/02/23) het is een kind vriendelijk gebied met veel groen en blauwe pistes. Nu draag ik een brace en misschien is dat wel mogelijk zo?
Zijn er nog skiërs die zelfde hebben mee gemaakt?

Mvg
Beasty

*bericht bewerkt door moderator (Yo-han) op 02 feb 2023 13:31: Titel verduidelijkt en verhuisd naar juiste categorie

https://www.wintersport.nl/forum/topic/191146 Hoi hier vind je misschien je antwoord

Hey Beasty, wat balen voor je… Ik heb in maart 2022 mijn voorste kruisband linkerknie volledig geknakt. Operatie in april 2022 gehad en deze maand voor de eerste keer terug op ski’s.

Pre-operatief heb ik een maand kiné gehad, vrij snel na het ongeval al. Ik kon gedurende die maand vrij goed wandelen en redelijk fietsen, maar skiën niet. Ik zou het resultaat van je MRI afwachten en nu al een kiné raadplegen. Hopelijk hoeft het bij jou niet tot een operatieve ingreep te komen.

Na de operatie heb ik vanaf begin mei heel intensief kiné gehad, 2-3x/week. Langzamerhand merkte ik dat ik (in volgorde) weer kon stappen, fietsen, zwemmen, springen, lopen, badmintonnen en dan nu: skiën. Volledig revalidatietraject heeft zo’n 9 maanden geduurd.

Hey Woutervdb
Van de De huisarts mag ik nog niets van kine opstarten voor we meer weten.
Ik kan/mag wel stappen met de brace, al ben ik ban erdoor te gaan, dus doe ik het rustig aan.
Dat ik mss niet zal kunnen skien dan is het maar zo. Zou graag terug kunnen rijden en dan op reis maar stukjes wandelen…

ik heb zelf Jan 2020 mijn voorste kruisband afgescheurd. als je beide kruisbanden heb gescheurd is je knie wel heel instabiel. Is het echt je kruisband of deels kruisband en binnenste en buitenste kniebanden? ik zelf kon geen 3 stappen lopen of ik ging weer door mijn knie. skieen was uit den boze. ik ben niet geopereerd en heb vanaf de eerste week na het trauma fysio gehad om de buig en strekfunctie van mijn knie goed te krijgen. ik zelf zou een afspraak maken bij een goede fysio en vragen wat de orthopeed zegt.

Eerlijk gezegd zou ik dat weekje skieen overslaan en goed herstellen en optrainen en dan eventueel volgend jaar weer.
Ook andere mensen kunnen jou aanskieen en dan ben je veel verder van huis

Hey Saskiamorsch,

Pas volgende donderdag naar dokter na de ontzwelling, daar wordt er verder gekeken, als ik naar specialist moet of gewoon kine…
ski je nu al terug?

mvg
Beasty

Hi,

Ik heb jaren geleden hetzelfde gehad. Ik ben er tegen doktersadvies in toch mee gaan skiën ik kon het niet laten. Vervolgens heel lullig er nogmaals doorheen gezakt met traplopen, vermoedelijk door vermoeide benen van het skiën en misschien wat biertjes.

Na de vakantie kruisband reconstructie gehad. Nog altijd ondervind ik last van mij knie, na 3 dagen skiën zit deze weer helemaal vol vocht gelukkig kan ik daar mee skiën maar ideaal is het niet. Geen idee of het skiën toentertijd het erger heeft gemaakt maar geholpen heeft het zeker niet. Ik zou het afraden om te gaan skiën…

2021 was corona en konden we niet skieen.
2022 weer gaan skieen maar na 2.5 dag iemand achterop mij. skies die ik net te krap inhaalde. toen gelijk weer pijnlijke knie en en niet meer skieen. bleek dat onder en bovenbeen opelkaar waren gebotst door overstrekking. Hierdoor haarscheurtje in mijn scheenbeen maar is vanzelf geheeld. Daarna van orthopeed cti brace voorgeschreven gekregen en nu net weer terug van een week skieen. ging prima maar stond erg verkrampt vanwege angst voor nieuwe blessure.

fysiotherapie is voor nu ook al essentieel. zodat je de strekking weer goed krijgt om weer goed te kunnen lopen. Dat zou ik echt nu gelijk doen.

Door corona heb ik in 2020 maar 3 maanden fysio gehad. De kracht was terug maar de neuro musculaire sturing was hierdoor niet optimaal. Moet eigenlijk meer stabiliteitsoefeningen gaan doen.

*bericht bewerkt door saskiamorsch op 26 jan 2023 20:58

Balen man. Ik heb een aantal jaar geleden een soortgelijke ervaring gehad. In december van die winter heb ik mijn voorste kruisbanden gedeeltelijk gescheurd. Na een MRI en een kijkoperatie ben ik in maart met mijn gezien mee gegaan op winter vakantie. Ik heb zelf niet geskied omdat dit door de orthopeed en physio werd afgeraden maar ben rustig wat gaan sneeuwschoen wandelen, wel met een knie brace. Het autorijden was voor mij toen geen probleem. In het voorjaar van dat jaar heb ik een kruisband reconstructie gekregen. Na 9 maanden revalideren kon ik in de 2de helft van de opvolgende winter weer skien als vanouds. Er is dus hoop!

Geef bij de fysio / orthopeed goed aan wat je doelen zijn, wat wil je weer kunnen, en laat zien dat je voldoende gemotiveerd bent om de lange revalidatie aan te gaan.

Sterkte!

*bericht bewerkt door Ee1co op 27 jan 2023 09:49

Hier een ski / snowboard liefhebber die van beroep sportfysiotherapeut is.
Mijn advies; start snel bij een sportfysio. Doel: knie moet rustig worden (vocht eruit) en de strekking moet zo snel mogelijk volledig worden voor een goed looppatroon.
Daarna start het optrainen, kracht en coördinatie. Ik zou komende weken zeker niet gaan Skieen als het mijn eigen knie was.
Succes!!

Eens met het meteen starten met een goede sportfysio maar dan vanuit eigen ervaring. Ik heb in mijn linkerknie geen voorste kruisband meer, gescheurd bij een ski ongeluk. Gek genoeg nagenoeg geen zwelling, vocht etc. Ook weinig instabiliteit, MRI moest uitwijzen dat de band toch echt afgescheurd was. Door gerichte sportfysiotherapie en daarna zelf met de krachttraining en oefeningen doorgaan kan ik zonder operatie eigenlijk bijna alles weer doen. Heb alweer 2x geskied sindsdien, wandel veelvuldig in de bergen. Geen reconstructie omdat ik dus bijna geen instabiliteit had en ook een sportarts het advies gaf om dan eerst te kijken hoe ver ik kon komen met sportfysio, heel ver dus blijkbaar. Maar als je zo veel zwelling had, zeker nu niet gaan skiën, ook omdat je aangeeft dat je met een brace loopt. Ik heb alleen nog een brace om als ik ga skiën, alle andere activiteiten doe ik zonder brace, maar daar was dus wel een lang fysio traject aan vooraf gegaan.

Aan de reacties te zien veel lotgenoten… bij mij is het nu 20 jaar geleden dat ik de voorste kruisbanden scheurde en ook de meniscus. In eerste instantie alleen nietjes in de meniscus, pas 5 jaar later kruisband reconstructie. Daarna is het heel lang goed gegaan, ook met veel hardlopen. Maar ik was niet zo voorzichtig met mijn knie en nu artrose stadium 4… dus: ik zou zuinig zijn op je knie en gaan wandelen of langlaufen…

Zal je toch vooral zelf moeten aanvoelen, hangt ook af van je persoonlijke fitheid (gewicht, spieren, balans, …).

Zelf met voetbal ook kruisband eerst deels ingescheurd.
Met oefeningen en brace ook nog verder geskied en gevoetbald, maar na een tijd bleek kruisband toch volledig over (niets van gemerkt). Nog tijdje aangemodderd, maar uiteindelijk toch laten opereren (nieuwe kruisband).

Achteraf bekeken was ik denk beter af geweest met ‘de korte pijn’: direct volledig over, direct opereren!

Als niet-dokter zou ik zeggen:
Probeer te gaan skiën op je geplande verlof op korte termijn.
Bekijk daarna heel grondig of een operatie toch niet het beste is… (En ja, dat is een jaartje lastig/afzien)

In september 2018 na 2x een val ( 2de val bij uitstappen douche op onze eerste vakantiedag in Georgië , tijdens die vakantie wel gelopen met knieband en nordicastokken) linkerknie dik en heel af en toe ging ik door mijn knie. Na de vakantie naar sportfysio gegaan en die vertrouwde het niet dus MRI hierbij bleek dat mijn meniscus en kruisband behoorlijk ingescheurd waren. Omdat knie niet instabiel was en ik 55 was ( ben je minder flexibel) besloten om er niets aan te doen. Advies in dec. Was tot maart niet te skiën. Uiteindelijk heb ik eind jan. met een brace wat blauwe pistes geskied en in maart 1 week in Oostenrijk en 1 week in Italië geskied! Echter alleen met goed weer en relatief eenvoudige pistes. Jaar erop nog steeds met brace weer alles gedaan. Advies wat ik je kan geven: dit seizoen is het over ga het niet proberen want angst om je knie werkt door!

*bericht bewerkt door lucky2 op 01 feb 2023 12:16

Hey,

Hartelijk dank voor de vele reacties.
Na 1,5 week is de zwelling zo goed als weg, stappen zonder krukken lukt al behoorlijk wel met brace.
Als ik knie zelf onderzoek naar pijnlijke plekken zijn er toch meer dan verwacht, aangezien in niet echt meer pijn voel.
Morgen naar de dokter en die zal dan beslissen wel of niet naar specialist en eventuele nieuwe mri.
Als ik jullie reacties lees zou ik best gestart zijn met kine, mijn dokter had uitdrukkelijk gezegd dat niet te doen, vooraleer we duidelijk weten wat er aan is. Hopelijk had hij gelijk en ben ik geen 1.5 week verloren.

Ik heb 3 jaar geleden hetzelfde meegemaakt.
Ook in Flaine mijn VKB afgescheurd (volledig).
Is ook half januari gebeurd en zou eind februari weer gaan skiën met het gezin in een gebied met veel blauwe pistes.

Ook ik kon na anderhalve week prima lopen met brace zonder krukken (of dat verstandig is laat ik over aan de medisch deskundigen).

Omdat de kruisband volledig was afgescheurd en er in die zin weinig meer kapot kon (de meniscus en kniebanden waren wel oke was uit de MRI gebleken), heb ik nog een poging gewaagd eind februari (5 weken na het afscheuren).
Knie in een dubbele brace en met een flinke pijnstiller op de makkelijkste piste af.
Langste afdaling die ik ooit gemaakt heb.

Dus ik zou het je afraden.

Bovendien weet je zo te horen nog niet eens of de kruisband volledig is afgescheurd. In dat geval kan je het dus nog erger maken dan het nu is.

Hoop voor je dat de VKB niet volledig is afgescheurd en veel sterkte met herstel.

Hoi,

Zoals ik al vermoede, geen zekerheid en dus doorverwezen naar specialist.
De afspraak is pas volgende week donderdag (wat al vlug is) maar toch misschien weer een week verloren.

Mvg
Beasty

Wat is dat toch met Flaine? Daar heb ik ook mijn vkb (en nog een beetje meer) in de vernieling geskied… Gevaarlijk gebied ;) Zoals anderen al zeiden: eerst maar even afwachten wat het verdict van de arts is, voordat je plannen gaat maken…

Beasty,
Waarom voor jouw gevoel weer een week verloren?
Zoals je je knieprobleem beschreef is het serieus business…. En kan er echt niet meteen iets aan gebeuren! Specialist zal echt niet zeggen : “ Je mag morgen weer gaan beginnen als je eerder behandeld was.” Ikzelf had weinig last meer en ben pas nadat ik bij de sportfysio ben geweest ( dus behandeling en oefeningen gehad) doorverwezen en ook toen was de specialist duidelijk: Rust, oefenen en vooral geen sporten die knieën belasten ( of door vreemde bewegingen )
Helaas is in deze geduld een schone zaak!!!
Blijft natuurlijk knap vervelend!!!

Beasty,
Waarom voor jouw gevoel weer een week verloren?
Zoals je je knieprobleem beschreef is het serieus business…. En kan er echt niet meteen iets aan gebeuren! Specialist zal echt niet zeggen : “ Je mag morgen weer gaan beginnen als je eerder behandeld was.” Ikzelf had weinig last meer en ben pas nadat ik bij de sportfysio ben geweest ( dus behandeling en oefeningen gehad) doorverwezen en ook toen was de specialist duidelijk: Rust, oefenen en vooral geen sporten die knieën belasten ( of door vreemde bewegingen )
Helaas is in deze geduld een schone zaak!!!
Blijft natuurlijk knap vervelend!!!

lucky2 op 04 feb 2023 16:44

Hey,

Ik ben vrij sportief lopen en mountainbiken, en zoals de dokter al zei, blijven bewegen om de spiermassa te behouden. Bij bewegen is het wat wandelen in huis zei hij 😱.
Vandaar weer een week verlies🫣

Mvg

Ey Beasty,

Ik denk dat je de meeste antwoorden wel kon raden. Om toch te gaan skiën is natuurlijk tegen. beter weten, mja we zijn wintersporters en blijven een vreemd volkje. Ik heb “enige” ervaring met knieblessures en skiën helaas en ik adviseer je nu om een stapje terug te doen om zodoende straks weer 2 stappen vooruit te doen. Ga je toch skiën dan kan je daar wel eens een hoge prijs voor betalen, hoger dan je lief is.

Succes!

I am a skiing dad, just like a normal dad. Except much cooler | retired :-(

Hey,

Verdikt linkse kruisband afgescheurd, oordeel van de specialist intensief kine + fietsen enof zwemmen.
Doel versteviging van de dijspieren (quadriceps) om de functie van de kruisband over te nemen. Daarna is het zien of de stabiliteit goed is en ik door de knie schiet of niet anders is het operatie.

mvg

Plaats een reactie