Lawine langs piste in Tignes tijdens oefenruns slopestyle wedstrijd (2023-03-16)

Afgelopen donderdag zijn er 2 lawines naar beneden gekomen in Tignes, vlak langs/over de piste “Double M” op het moment dat er net oefenruns bezig waren voor de World Cup ski Slopestyle competitie:

De beelden zagen er zeer indrukwekkend uit, maar blijkbaar was het vooral een sneeuwwolk die tot op de piste ging.

Gelukkig is er niemand gewond geraakt. De directeur van het skigebied was er nogal gerust in dat een lawine van die helling niet tot op de piste zou kunnen komen (er is een valleitje tussen de gevaarlijke helling en de piste).

https://www.tiktok.com/@jespertjader/video/72108624179312591…
https://www.francebleu.fr/infos/meteo/video-deux-avalanches-…
http://www.data-avalanche.org/avalanche/1679059498573…

*bericht bewerkt door moderator (Rogier) op 19 mrt 2023 07:52

Glide on!

Ik vind het schokkend dat zo iets kan gebeuren.

Berekende risico blijkbaar:

“Pas de menace”, selon le directeur du service des pistes

Contacté, le service des pistes de la station savoyarde confirme les deux avalanches mais relativise l’événement. “Elles ne menaçaient ni les biens ni les personnes”, explique Frédéric Bonnevie, le directeur du service des pistes. “Ces deux avalanches se sont déclenchées de manière naturelle. C’est impressionnant parce que la neige en aérosol monte haut, mais il n’y pas de risque. En plus, il y a une grosse bute juste avant la piste où se trouve les modules.”

google translate:
“Geen dreiging”, aldus de directeur van de pistedienst

Gecontacteerd, bevestigt de pistedienst van het Savoyaardse resort de twee lawines, maar relativeert het evenement. “Ze bedreigden geen eigendommen of mensen”, legt Frédéric Bonnevie, de directeur van de pistedienst, uit. “Deze twee lawines zijn op natuurlijke wijze veroorzaakt. Het is indrukwekkend omdat de aerosolsneeuw hoog opstijgt, maar er is geen risico. Bovendien is er een grote heuvel vlak voor de piste waar de modules staan.”

Glide on!

https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/world/2017/…

6 jaar geleden ook al prijs. Ik kan begrijpen dat zoiets off piste gebeurt. Maar op de pistes?

Die van 2017 was idd heftig: 30 skiërs bedolven (allemaal gered gelukkig) op de enige geopende piste die dag.

Op dat soort dagen (nadat er op 1 nacht 1 meter verse sneeuw is gevallen en het skigebied toch maar 1 piste opendoet om de toeristen tevreden te houden) heb ik er zelf ook niet meer al te veel vertrouwen in hoewel je dat eigenlijk wel zou moeten kunnen doen (geldt niet alleen voor Tignes).

De situatie van vorige week is toch iets anders.

Glide on!

Plaats een reactie