vakantiewoning

Dat vind ik nu geen goed nieuws wat ik hier juist lees op hln. Ik heb nu geen vakantiewoning in Oostenrijk maar je zou bang zijn het nog aan te schaffen daar of elders in Europa :-(
https://www.hln.be/geld/rudi-mag-plots-niet-meer-naar-zijn-o…

*bericht bewerkt door moderator (Rogier) op 13 nov 2023 11:23

@Gerrit Kun je het artikel plaatsen? Zit achter een paywall.

Rudi (65) mag plots niet meer naar zijn Oostenrijks vakantiehuis gaan: nieuwe wet kost Gentenaar 16.500 euro

Rudi (65) en zijn echtgenote bezitten al bijna twintig jaar een vakantiehuis in het Oostenrijkse Tirol. Maar door een nieuwe wet mogen ze die nu niet meer gebruiken. “We werden op een sluikse manier veroordeeld. De advocatenkosten en boetes lopen ondertussen op tot 33.350 euro”, zucht de Gentenaar. Wat is er precies aan de hand? Worden vakantiehuizen elders in Oostenrijk ook geviseerd? En op welke andere Europese bestemmingen loop je dit risico?

Uit liefde voor de streek kochten architect Rudi en zijn vrouw negentien jaar geleden een appartement in het Zillertall in Tirol. “We hielden van Oostenrijk en vertoefden er vaak met onze vier kinderen. Door een verblijf te kopen, konden we goedkoper op vakantie gaan in plaats van telkens op hotel te verblijven. We konden het appartement voor een prikje op de kop tikken. Naast een plek om plezier te beleven, zagen we dit ook als een investering in een gezonde toekomst. In de winter gingen we er vaak zes weken skiën. In de zomer trokken we er doorgaans ook langer dan een maand naartoe. Tot voor kort verbleven we er jaarlijks gemiddeld drie maanden. We werden aanvankelijk ingeschreven in de gemeente en er was geen enkel probleem.”

Maar sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft Rudi naar eigen zeggen de gang van zaken stelselmatig zien veranderen. “Ze zijn tweedeverblijvers precies in de gaten beginnen te houden. In 2022 kwam een nieuwe wetgeving uit, specifiek voor Tirol, waarbij men eigenaars van een tweede verblijf viseert. In die wet staat dat een woning als een vakantiewoning wordt beschouwd als er geen domiciliëring gevestigd is op dat adres. En sindsdien mogen woningen in Oostenrijk ook niet meer als vakantiewoning worden gebruikt. Als bezitter van een tweede verblijf heb je dus drie keuzes: er je domicilie plaatsen, verhuren aan Oostenrijkers of je eigendom verkopen.”

De lokale overheid past een vuile truc toe. We zijn er niet gedomicili­eerd, maar werden wel aangeschre­ven op ons adres in Tirol

Bij verstek veroordeeld

Geheel uit het niets kreeg het koppel onlangs een financieel bittere pil te slikken. “We werden via sluikse weg veroordeeld voor het gebruik van een woning als vakantiewoning en kregen onmiddellijk een boete van 16.500 euro. Zonder omwegen. De lokale overheid past een vuile truc toe. We zijn er niet gedomicilieerd, maar werden wel aangeschreven op ons adres in Tirol. De post was dus niet tot bij ons geraakt, waardoor we bij verstek zijn veroordeeld. Ondertussen hebben we ook al 13.000 euro aan advocatenkosten moeten neertellen.”
Het koppel ging dan ook in beroep tegen de beslissing. “Maar dat was tevergeefs. Er werd duidelijk gesteld dat wij als buitenlandse bezitter een overlast leggen op de huizenmarkt. Als wij de woning verhuren, zou men ons met rust laten. Er werd zelfs duidelijk gemaakt dat het plaatsen van een domicilie van een van de echtgenoten - omdat ik pensioengerechtigd word, zou dat voor ons mogelijk zijn - niet de bedoeling is, en dat het de bedoeling is dat enkel Oostenrijkers in Oostenrijkse huizen wonen, geen buitenlanders.”

“Waarom wij niet verhuren? Het is ons appartement. Wij houden er niet van dat andere mensen op onze matrassen slapen. Veel Belgen zoals wij zijn er hier niet. Vooral Duitsers en Nederlanders worden nu door deze wet getroffen.”

In de brief van de gemeente staat ook hoe hoog de boete kan oplopen: tot 36.300 euro
Rudi (65) 

Tweede boete

Kort na ons eerste gesprek bezorgde Rudi ons een extra onaangename update. “We ontvingen zonet nog een tweede boete, van de gemeente, bovenop de eerste die we al hadden gekregen. Deze keer gaat het om 3.850 euro, voor dezelfde zaak. Blijkbaar kan men daar twee keer incasseren.”

“In de brief van de gemeente staat ook hoe hoog de boete kan oplopen: tot 36.300 euro. Het zijn echte dieven. Ik maak me daar toch bedenkingen bij. Wat als elk EU-land dit gaat doen, wat schiet er dan nog over van de Europese gedachte? Ik kan me al inbeelden dat Spanje met eenzelfde maatregel zal komen. Daar kampen ze met een gelijkaardig probleem voor de eigen bewoners, die niet meer in toeristische oorden kunnen wonen vanwege de hoge prijzen.”
Kort na ons eerste gesprek met Rudi ontving hij een extra boete van 3.850 euro.

“Ondertussen worden buitenlanders wel nog altijd gelokt om in Oostenrijk een eigendom te kopen. Onlangs hoorde we het verhaal van een buitenlander die er een woning had gekocht en de woning nooit heeft kunnen betrekken vanwege die wet. Erger nog: de gemeente verhuurde de woning voor hem, aan een veel te lage verhuurprijs. Dat is dus dubbele pech: niet kunnen genieten van je aankoop én met een verhuur zitten die de kosten niet dekt.”

De lokale overheid vergeet toch snel dat de streek rijk is geworden met het vele geld van toeristen
Rudi (65) 

“Ons zien ze nooit meer terug”

Het koppel ziet zich dan ook genoodzaakt tot het betalen van de boetes en de voor hen enige oplossing. “Binnenkort zullen we het appartement verkopen, want het is de vele miserie niet waard. Het doet pijn om iets te moeten afstaan wat je al decennialang bezit, vanwege een nieuwe wetgeving. Het is jammer, want ik ga binnenkort met pensioen en wou er met de kleinkinderen skiën en in de bergen gaan wandelen. Maar de streek interesseert me nu niet meer. Ons zien ze nooit meer terug in Tirol. Ik kan niet leven tussen mensen die hun woord breken. Het voelt aan alsof iemand je met een dolk in de rug steekt. De buren daar – die kameraden zijn geworden – schrikken ook wel van de praktijken met tweedeverblijvers. De lokale overheid vergeet toch snel dat de streek rijk is geworden met het vele geld van toeristen.”
Advocate: “Deze regel geldt niet enkel in Oostenrijk”

“Alle EU-onderdanen kunnen in de regel vastgoed aankopen in Oostenrijk. In tegenstelling tot andere landen, zoals Zwitserland of Dubai, bestaan er geen algemene beperkingen voor buitenlanders om als buitenlander Oostenrijks vastgoed te kopen”, zegt advocate en fiscaliste Rosanne Van Gael van advocatenkantoor Cazimir. Van Gael is gespecialiseerd in nationaal en internationaal fiscaal recht, vastgoed-, beleggings- en ondernemingsfiscaliteit.

“Elke regio en gemeente in Oostenrijk heeft wel de mogelijkheid om vastgoed te bestemmen als een tweede verblijf, een hoofdverblijf of een woonst voor toeristische doeleinden. Enerzijds kunnen de negen federale Oostenrijkse staten specifieke gemeenten in hun rechtsgebied aanwijzen waar de aankoop van onroerend goed voor het gebruik als tweede woning niet is toegestaan. Anderzijds kunnen de gemeenten in hun bestemmingsplannen bepalen in welke gebieden onroerend goed voor welke doeleinden moet worden gebruikt.”

De lokale overheid wil voorkomen dat er enkel bewoning is tijdens de vakanties, met het gevolg dat de locals niet in staat zijn vastgoed te kopen om er te wonen.

De wijze waarop deze indeling wordt gemaakt, is een lokale beslissing, weet de advocate. “Daardoor hebben sommige regio’s, zoals Tirol, een meer restrictieve wetgeving ten aanzien van tweedeverblijvers dan andere. De overheid wil zo voorkomen dat er gebieden ontstaan waar er tijdens het jaar een grote leegstand is met enkel bewoning tijdens de vakanties, met het gevolg dat de locals niet in staat zijn vastgoed te kopen om er te wonen.”

“Deze regels gelden echter evenzeer voor Oostenrijkers als buitenlanders. Als een onroerend goed een ‘beperkte bestemming’ kent, mag het gewoonlijk wel verhuurd worden, maar enkel als de huurder de woning als hoofdverblijfplaats gebruikt en niet voor toeristische doeleinden.”

“Bij het overtreden van de regels gelden strenge straffen, zoals de ontvangst van ‘cease-and-desist’-brieven. Als deze niet worden nageleefd, volgen hoge boetes. Als laatste redmiddel is er de verkoop van het onroerend goed door middel van een openbare veiling. Oostenrijk is overigens niet het enige land met dergelijke wetgeving. Enkele jaren geleden heeft Ibiza ook beperkingen ingevoerd op het verhuren van privéwoningen aan toeristen. Zo kan een tweede verblijf er enkel persoonlijk gebruikt worden en niet langer verhuurd aan derden. Deze maatregelen worden in toeristische streken gehanteerd om de vastgoedmarkt te beschermen voor de lokale bevolking.”

Ik snap dat ze de regels aanpassen, zodat de lokale bevolking meer kans heeft op een woning. Wat ik echter raar vind, is dat ze dit ook bij huidige eigenaren doen. Lijkt me logischer bij verkoop.
Ook vind ik het raar dat ze niet het woonadres als postadres hebben gebruikt.

Een verhaal heeft altijd 2 kanten, dit is vrij eenzijdig bekeken.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Een verhaal heeft altijd 2 kanten, dit is vrij eenzijdig bekeken.

Snowball op 07 nov 2023 09:43

Maar dat verkoopt zo lekker

Born to Ride

Zonder de details van de mensen in dit artikel goed te kennen lijkt het er op het 1e gezicht op dat dit een woning is in de categorie ferienwohnung. Die MOET je verhuren. Was het een Zweitwohnsitz geweest dan MAG je het verhuren, of uitsluitend zelf gebruiken.

Ik kan me niet voorstellen dat de woning gedurende het bezit over gaat van de ene categorie (bv Zweitwohnsitz) naar Ferienwohnung. Hoop het trouwens vanuit eigen belang ook van niet. ;-)

@Pedro187
misschien dan eens de contactgegevens van bovenstaande persoon opsnorren en vragen hoe het juist zit.
Ps: is je tweede woning in de staat Tirol gevestigd, dan zou je het al geweten hebben denk ik… want het speelt zich af voor vakantiehuizen of tweede woningen (laat ik in het midden) gelegen in Tirol.

Mijn ervaring is dat er doorgaans een smeuig eenzijdig verhaal gebracht wordt in de media zoals ook al door @snowball gesuggereerd. Was een tijdje terug ook al zo’n verhaal over mensen die in een verhuur concept waren gestapt waar ‘gedoe’ mee kwam. Dat was er ook 1 in de categorie, dat had je kunnen zien aankomen.

Wij zitten trouwens in Salzburgerland.

Ik suggereer niks, ik benoem de feiten wat ik lees 😁 als ik nou eens zei dat rudy waarschijnlijk vergeten te vermelden is dat die al met de gemeente in de clinch lag omdat die in de loop der jaren wat heeft bijgebouwd zonder vergunning… 🤪
Als dit allemaal zo is zoals het in het artikel staat dan hebben hier honderden mensen in NL en B mee te maken… beetje raar dat een belg dan als 1e begint te klagen… dat is toch voorbehouden aan de Hollanders…? 😇

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Tirol staat bekend om zijn bureaucratie en het naleven van regeltjes. Men wilt in iedere gemeente maar een ‘x’ percentage woningen aan niet Oostenrijkers. Maar als u gepensioneerd bent kunt u zich vermoedelijk wel vestigen in Oostenrijk. U gaat op papier dan emigreren.
Verkoop lijkt mij anders een juiste optie en misschien is er een mogelijkheid om in een andere deelstaat iets te kopen. Volgens mij gelden er in de deelstaat Salzburgerland andere minder bureaucratische regels.
Wat wij gedaan hebben is in Tirol een ‘gartenwohnung’ huren bij een Oostenrijkse particulier. Wij hebben nu een ‘vakantiewoning’ waar wij ten alle tijde naartoe kunnen. Wel blijf je onder de regels van ‘vakantie’ vallen, tot 90 dagen is dan ook geen probleem. Bij een verblijf langer moet je je melden bij de autoriteiten. Huurcontracten zijn over het algemeen wel minimaal 3 of 5 jr. Mochten wij er niet zijn dan hebben wij geen zorgen voor wat betreft het pand, dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Gelukkig hebben wij t wel getroffen met de verhuurders.

Woont zo nu en dan in Kaunerberg

Ook Salburgerland is bezig om de verkoop aan buitenlanders te beperken, als je al een huis hebt gaat dit meestal om een zweitwohnsitz, wat je prive mag verhuren maar moet niet, of een vakantie woning. Bij die laatste ben je verplicht om te verhuren, de gemeentes willen geen spook dorpen met veel leegstand. Ze zijn ook bezig geweest om hier nog een andere constructie voor te vinden, als je met meerdere onder een dak een woning hebt en de helft wil wel en de andere helft wil niet verhuren.
Allemaal wat ingewikkeld he @peterpos Als ze mij uit mijn huis willen hebben dan keten ik mij zelf vast, ;) maar dan wie van de einheimische wil mijn huis.

Dienten Die Alte schule

@Elly3 Als je dit overkomt, dan is dat wel heel erg balen. Laten we maar duimen dat ze in Dienten eerst eens wat doen aan de leegstand en verpaupering. In het dorp zelf staan denk ik een stuk of zeven huizen leeg. Daarbuiten ook zo’n aantal. De eigenaren doen niets met die huizen.
Als ze die allemaal weer bewoond krijgen, dan juich ik dat toe. Maak ik daarna wel plaats als ze mijn appartementje zo graag willen hebben.

Peter Pos

@peterpos al die leegstaande huizen, in het Salzburgerland, die familie via erfenis heeft verkregen, en waar niet gewoond wordt gaan ze extra belasten, daar moeten ze voor gaan betalen, misschien dat dat gaat werken en ze misschien toch verkopen. En jullie blijven maar zitten hoor anders mis ik Manon mijn wandelmaatje ;)

Dienten Die Alte schule

@Elly3 Als je dit overkomt, dan is dat wel heel erg balen. Laten we maar duimen dat ze in Dienten eerst eens wat doen aan de leegstand en verpaupering. In het dorp zelf staan denk ik een stuk of zeven huizen leeg. Daarbuiten ook zo’n aantal. De eigenaren doen niets met die huizen.
Als ze die allemaal weer bewoond krijgen, dan juich ik dat toe. Maak ik daarna wel plaats als ze mijn appartementje zo graag willen hebben.

peterpos op 07 nov 2023 20:00

Even een suggestie;
Zou het niet kunnen dat de oostenrijkers de nederlanders die het allemaal zoveel beter weten en overal maar roepen wat er aan schort een beetje zat zijn?
Veel dorpjes worden door enkele families geleid, als je niet met deze stroom meegaat heb je het zwaar als je zelf eens iets wilt.
Mijn denkwijze he, ik zou het ook niet op prijs stellen als die nieuwe buitenlander hier in de straat mij nu zou gaan vertellen wat ik moet gaan veranderen… 🤔

*bericht bewerkt door Snowball op 08 nov 2023 05:48

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Wat mij de laatste jaren opvalt is ondanks het geringe zweitwohnsitz dat er toch veel appartementen alleen maar verhuurd worden en er niemand woont. Dus geen ferienwohnung enz. Volgens mij wil Oostenrijk dit niet en willen ze de dorpen leefbaar houden, iets waar ikzelf volledig achtersta. Met lede ogen zie ik soms nu hoe programma’s als Alpenhaus enz huizen aanprijzen als hotel, waarbij je eigenlijk een hotel kamer koopt. En wat er over 20 jaar met die woningen gaat gebeuren weet niemand. Er zit een looptijd op van 20 jaar.

Mijn inziens zien veel gemeentes / deelstaten toch dat het de spuigaten uitloopt. In montafon (waar ik zelf al meer dan 30 jaar kom) willen de inwoners al die Aparthotels niet meer en grote hotels. Daar komen ze echt tegen uit omdat het op lange termijn de voorzieningen in het dal aantast. Minder inwoners, meer tijdelijke bewoners. Mij lijkt die tendens niet gezond. Helaas zal het voor de nieuwe generatie Oostenrijkers steeds lastiger worden om een ferienwohnung te betrekken gezien de huizenprijzen daar. Vandaar dat ze denk ik ook buitenlanders aan willen pakken. Al lijkt me niet dat ze zweitwohnsitz afpakken ( behalve als de termijn verloopt)

Quat: @Snowball (zou het niet kunnen dat de oostenrijkers de nederlanders die het allemaal zoveel beter weten en overal maar roepen wat er aan schort een beetje zat zijn?)

Het staat misschien beetje vreemd beschreven, maar wij bemoeien ons daar niet mee hoor.
Het is van uit het Bundesland die de gemeentes opdracht geven de leegstand aan te pakken. Dan gaat het hier om huizen die zijn verkregen uit een erfenis, vaak van ouders, kinderen wonen al ergens anders, en willen daar niet wonen. Dus nu wil Salzburgerland dat ze het verkopen of gaan wonen, zo niet komen er kosten op de leegstand ( tax)
Zo willen ze de families, die daar soms ruzie over hebben, dwingen tot verkoop of bewoning.
Sommige huizen is al jaren niets aan gedaan.

Dienten Die Alte schule

@Elly3 nee over die leegstand uit erfenis begrijp ik volkomen. Ik doelde meer op de leegstand door alleen eigen bewoning door buitenlanders en dat die dan ook nog menen te weten hoe het beter moet.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

@Elly3 nee over die leegstand uit erfenis begrijp ik volkomen. Ik doelde meer op de leegstand door alleen eigen bewoning door buitenlanders en dat die dan ook nog menen te weten hoe het beter moet.

Snowball op 08 nov 2023 16:52

@Snowball Je kan me heel bijdehand een betweter noemen. De mensen in Dienten zelf, die ik er wel eens over spreek, vinden het ook niets dat er zoveel huizen leegstaan.
Ik ben het daar roerend mee eens en zou het daarom raar vinden als het een prioriteit gaat worden om buitenlanders uit hun appartementen te krijgen zoals speelt in het verhaal waar dit topic mee begonnen is en je niet eerst wat aan die leegstand gaat doen.
Jouw conclusie dat ik de mensen daar even vertel wat ze anders moeten doen slaat nergens op.

*bericht bewerkt door peterpos op 08 nov 2023 22:31

Peter Pos

@Elly3 nee over die leegstand uit erfenis begrijp ik volkomen. Ik doelde meer op de leegstand door alleen eigen bewoning door buitenlanders en dat die dan ook nog menen te weten hoe het beter moet.

Snowball op 08 nov 2023 16:52

@Snowball Je kan me heel bijdehand een betweter noemen. De mensen in Dienten zelf, die ik er wel eens over spreek, vinden het ook niets dat er zoveel huizen leegstaan.
Ik ben het daar roerend mee eens en zou het daarom raar vinden als het een prioriteit gaat worden om buitenlanders uit hun appartementen te krijgen zoals speelt in het verhaal waar dit topic mee begonnen is en je niet eerst wat aan die leegstand gaat doen.
Jouw conclusie dat ik de mensen daar even vertel wat ze anders moeten doen slaat nergens op.

peterpos op 08 nov 2023 22:31

Morgen…met die laatste zin maak jij ervan dat ik jou persoonlijk beschuldig… heb ik dat ergens geschreven of zijn het gewoon lange tenen?
Maar nu je voor de 2e keer herhaalt dat zij maar eerst iets moeten doen aan die “andere” leegstand zou mijn sticker van lastige Nederlander best op je kunnen passen lijkt mij zo… 😝

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

@Snowball Misschien onbedoeld, maar je zit wel de spijker een beetje mis te slaan. Waar Peter en Elly op doelen zijn de woningen die echt leeg staan, en niet de woningen die af en toe voor recreatie worden gebruik. En dus actieve zweitwohnsitz zijn.
Ter voorbeeld: Ik heb zo’n leegstandswoning in Zell am See gehuurd. Moeder overleden, kinderen in Wenen woonachtig. Leuk zolderappartement in hartje Zell am See, maar al sinds de vroege jaren tachtig niets meer aan gedaan. Werd in die vorm verhuurd. Ze waren blij dat ik als buitenlander daar kwam, want het stond al ruim een jaar leeg. De eigenaar had weinig zin zich erom te bekommeren. Als het geld opleverde was het goed, maar zonder enige moeite. Verhuur uitbesteed aan een makelaar en die hield de boel bij.
Punt is: Buren waren blij met mij, makelaar was blij met mij, verhuurder blij. Want anders had het nog veel langer leeg gestaan. Alles deed het, maar was wel allemaal oude meuk waar geen Oostenrijker wilde wonen. De jeugd bleef liever langer thuis dan in een bad te moeten wassen waar je niet eens kan staan, om maar eens wat te noemen.

Nogmaals, ik begrijp de leegstand die jullie bedoelen volkomen. Dat is leegstand die de staat van de woning niet ten goede komt.
Het OT verhaal van rudi schets toch een ander beeld en daar doel ik de hele tijd op.
Excuses als mensen zich hier persoonlijk aangevallen voelen.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

@Elly3 nee over die leegstand uit erfenis begrijp ik volkomen. Ik doelde meer op de leegstand door alleen eigen bewoning door buitenlanders en dat die dan ook nog menen te weten hoe het beter moet.

Snowball op 08 nov 2023 16:52

@Snowball Je kan me heel bijdehand een betweter noemen. De mensen in Dienten zelf, die ik er wel eens over spreek, vinden het ook niets dat er zoveel huizen leegstaan.
Ik ben het daar roerend mee eens en zou het daarom raar vinden als het een prioriteit gaat worden om buitenlanders uit hun appartementen te krijgen zoals speelt in het verhaal waar dit topic mee begonnen is en je niet eerst wat aan die leegstand gaat doen.
Jouw conclusie dat ik de mensen daar even vertel wat ze anders moeten doen slaat nergens op.

peterpos op 08 nov 2023 22:31

Morgen…met die laatste zin maak jij ervan dat ik jou persoonlijk beschuldig… heb ik dat ergens geschreven of zijn het gewoon lange tenen?
Maar nu je voor de 2e keer herhaalt dat zij maar eerst iets moeten doen aan die “andere” leegstand zou mijn sticker van lastige Nederlander best op je kunnen passen lijkt mij zo… 😝

Snowball op 09 nov 2023 03:50

Een zwak verweer. Lees je eigen reacties maar terug. Nu doe je het bovendien weer het je sticker ‘lastige Nederlander’, die je me toebedeelt.
Misschien kun je die sticker beter voor jezelf houden, je komt behoorlijk arrogant en betweterig over.

Peter Pos

Stel je voor, je dochter gaat in Amsterdam studeren en zoekt een kamer. Alleen te vinden voopr de hoofdprijs.
En dan ga je eens kijken op airB&B en ziet dat er kamers zat zijn voor toeristen… dan heb je daar vast ook een mening over.

Dus niet onlogisch dat gemeenten in Oostenrijk ook daar iets aan willen doen.
De vraag is dus of Rudi een 'ferienwohnung’heeft of een '‘zweitwohnzits’ want dat vertelt het artikel niet.
(En ik denk zomaar dat het voor de prijs ook uitmaakt; in Nederland is een ‘recreatieverblijf’ (waar je niet mag wonen) ook stukken goedkoper dan een woning. En ook in Nederland is permanente bewoning van een recreatiewoning heel lang gedoogd.

@Suuski als er sprake is van woningnood. Wie zou je dan als eerste moeten aanpakken? Mensen die een huis leeg laten staan en het laten verpauperen, of mensen die een appartement gekocht hebben en daar regelmatig aanwezig zijn?

Peter Pos

@peterpos Ik denk dat jij ook wel weet dat het probleem van “bouwen voor buitenlanders” én het probleem van voor locals onbetaalbare grond, in Oostenrijkse wintersportdorpen veel grotere onderwerpen zijn dan die paar verpauperende panden.

*bericht bewerkt door Liezen op 10 nov 2023 19:14

@Liezen, waar ik in Oostenrijk ‘woon’ wordt er niet gebouwd voor buitenlanders. Wel is er sprake leegstand. Hoe de situatie in andere gebieden is weet ik niet goed. Als je niet wil dat grond naar mensen van buiten gaat, dan regel je dat toch VOORAF middels regelgeving. Zo moeilijk is dat niet, lijkt me.
Als je dat achteraf gaat doen, dan ben je mijns inziens bewust fout bezig als overheidsorgaan.

Peter Pos

@Peterpos,
Ken je het spreekwoord “ Als het kalf verdronken is, dempt men de put?”
Waar jij woont zijn misschien die verpauperde panden een groter probleem, maar ik denk dat voor veel toeristische gebieden in Tirol er veel meer hotels en appartementen zijn die maximaal 12 weken per jaar bezet zijn dan leegstaande verpauperde woningen. Maar ik kan het mis hebben, want ook ik ben niet zo vaak in Oostenrijk. Ik maak niet voor niets de vergelijking met Amsterdam.

@Suuski, ik ben geen kenner op dit terrein. Wat ik lees en hoor is dat er nauwelijks nog Zweitwohnsitz op nieuwe woningen komt. Dus dat is al regelgeving om te voorkomen dat het kalf verdronken is. Prima toch !!!

Ik vond de kritiek van Snowball op mij een beetje flauw en vooral heel onterecht. Elly, mijn dorpsgenoot in Oostenrijk, tagt mij in dit onderwerp en daar reageer ik op door te zeggen dat ik hoop dat ze in Dienten eerst wat doen aan de verpaupering. En dan word ik uitgemaakt voor een betweter die de Oostenrijkers daar even gaat vertellen wat ze wel en niet moeten doen. Daar houd ik niet zo van.

Peter Pos

@peterpos Volgens mij is het duidelijk dat het buitenlandse geld alle weggetjes op zoekt om onroerend goed te verkrijgen.
In veel prominente plaatsen is het al ruim zo ver dat de olichargen & co hotels opkopen als cover-up om er dan stiekem hun privé-chalet van te maken (maar nog steeds onder het mom van een hotel, vanwege de regelgeving). Ook zijn er -trouwens vaak Nederlandse projectontwikkelaars- die aan deze en vergelijkbare ‘investeringsmodellen’ meewerken. Ze weten de wegen te bewandelen, en het geld kruipt, waar het niet gaan kan.
Dat de Oostenrijkers dat nu op alle manieren proberen tegen te gaan en in te dammen is volstrekt begrijpelijk. Want het maakt het leven in hun dorpen kapot.
Kom dan niet aan met verwijzingen naar een her-en-der verpauperend pand. Want die zijn toch echt erg schaars.

*bericht bewerkt door Liezen op 10 nov 2023 23:58

@Suuski, ik ben geen kenner op dit terrein. Wat ik lees en hoor is dat er nauwelijks nog Zweitwohnsitz op nieuwe woningen komt. Dus dat is al regelgeving om te voorkomen dat het kalf verdronken is. Prima toch !!!

Ik vond de kritiek van Snowball op mij een beetje flauw en vooral heel onterecht. Elly, mijn dorpsgenoot in Oostenrijk, tagt mij in dit onderwerp en daar reageer ik op door te zeggen dat ik hoop dat ze in Dienten eerst wat doen aan de verpaupering. En dan word ik uitgemaakt voor een betweter die de Oostenrijkers daar even gaat vertellen wat ze wel en niet moeten doen. Daar houd ik niet zo van.

peterpos op 10 nov 2023 21:36

En hier gaat het mis bij je; jij voelt je aangesproken terwijl ik duidelijk in de algemeenheid sprak. Zoals ook nog eens uitgelegd.
En arrogant en betweterig ben ik alleen maar tegen mensen die oogkleppen op hebben… 😝

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Plaats een reactie