Wanneer voel je je in staat om commentaar te geven op ski's?

We zien ze elke dag wel passeren… een nieuw “ski advies” topic. Voor volstrekte beginners tot “beer league racers”, van op de piste tot Corbet’s couloir (wat strikt genomen ook piste is).

Aanleiding van dit topic is de Wedze ski discussie. Forumleden geven commentaar op ski’s… maar wanneer voel je je in staat om commentaar te geven? In mijn ogen blijft het moeilijk want:

  • Ski’s zijn “big ticket” items (400-1500€). Nog geen duik droogpak (1000-4000€) of een paardenzadel, of een golfset, of een carbon race fiets, maar het kost genoeg… dus waarschijnlijk hebben de meeste forumleden maar beperkt ervaring met skis.
  • Veel variabelen: Ik noem ze niet allemaal op maar van beginnersski tot fis ski, on en off piste, etc, etc
  • Expertise: Je hebt wel ervaring en techniek nodig om te kunnen voelen wat een ski kan of juist niet.
  • Literaire skills: Je kan het misschien wel voelen of weten maar als je niet verder komt dan “deze ski skiet alsof ik op rails zit”… tja.

Ik zelf durf af en toe wel eens te antwoorden in een rubriekje, maar het voelt in mijn achterhoofd toch altijd raar aan. Ik heb 3 paar ski’s, en heb toegang tot veel ski’s die ik kan proberen (oom van vriendin heeft een skiwinkel hier in de dolomieten), maar ben maar een gemiddelde skier en literair ook geen hoogvlieger, veel verder dan vergelijken tussen ski’s die ik geskied heb kom ik niet. Dus waarschijnlijk zou ik beter mijn klep houden ;-)

Mijn vraag aan jullie? Jeukt je vinger om om commentaar te geven wanneer weer maar eens een “ski advies” topic gestart wordt? Of juist niet? En wanneer voel je je in staat om commentaar te geven?

Ski’s sowieso nog niet voor mij persoonlijk, snowboards wel enigzins. Ik heb een aantal boards, maar ging ook regelmatig naar testdagen. Donderdag weer 1 op het programma. Met een aantal afdalingen kun je zeker niet alles over een board zeggen, maar zeker wel de verschillen tussen de boards. Dingen als stijf of minder stijf, meer of minder snelle kantenwissel, grotere of kleinere radius kun je zeker wat over zeggen als je de boards met elkaar vergelijkt. Zo is me wel opgevallen dat wat merk X een stijf board noemt, bij merk Y juist 1 van de minder stijve planken is.
Denk dat je met ski’s zo ook wel wat erover kunt zeggen, maar niet alles in detail. Dan moet je echt langer testen in verschillende omstandigheden.

Vind het wel altijd belangrijk als iemand zijn/ haar achtergrond erbij vermeld en wat voor skiër/ boarder iemand is. Iemand die altijd op race ski’s staat, zal zo’n beetje elke consumenten ski vrij vergevingsgezind vinden terwijl iemand die net aan z’n 2e set ski’s begint er een hele andere mening op nahoudt. En ik weet dat een snowboarder op hardboots of SBX plank ook een heel andere referentiekader heeft dan de gemiddelde piste boarder. En ik ben bijvoorbeeld ook iemand die helemaal niet zo van het jibben is, dus daar kan ik ook niet zoveel over zeggen.

*bericht bewerkt door Tiny-M op 20 nov 2023 16:15

Er zijn sowieso érg veel topics over nieuwe skies de laatste weken, volgens mij gaat het seizoen weer beginnen 😅

Ik denk dat de insteek hier belangrijk is. De mensen die je een totaalplaatje kunnen geven zijn de dedicated testers (gigi, testcrew, …)

Die kunnen je vaak heel goed uitleggen hoe een ski skiet. Vergezeld van alle relevante vaktermen.

Maar daar zijn mensen die deze topics starten denk ik niet maar op zoek. Anders hadden ze wel de review / test gekeken.

Wat ik denk dat mensen die deze topics starten zoeken wat de ervaringen zijn van mensen net als hen. Die hen wat context kunnen geven vanuit een vergelijkbaar perspectief. Want uit een test/review haal je niet de antwoorden als: ‘hee mijn techniek is nog niet super maar ik zoek een ski die snel is maar me niet op mijn donder geeft en die lijkt op mijn huidige ski’.

Een beetje verstandig TS doet dan alsnog zelf onderzoek, bekijkt reviews, tests etc want een hoop van de antwoorden hier zullen idd nogal subjectief zijn.

Mooie vraag.
Er zijn hier op het Forum wel degelijk een paar mensen die verstand van ski’s hebben. Vooral door vele jaren praktische ervaring. En door bewezen goede adviezen naar achteraf blijkt te zijn geven.
Om verwarring te voorkomen.
Ik ben daar overigens geen van.
Maar ik weet wel als een ski bv 200 Euro consumentenprijs kost er weinig kwaliteitsmateriaal in gestopt kan zijn.
En dat voel je.
Dat geldt natuurlijk ook voor golf.
Een goedkoop setje stokken slaat nou eenmaal anders.
Als duiker ga ik ook voor kwalitatief goed spul.
Duikt nou eenmaal prettiger en geeft vooral vertrouwen.
Met ski’s ligt het wat moeilijker omdat het allemaal heel persoonlijk is.
Vandaar ook altijd het advies koop niet zomaar iets omdat het goedkoop is of een aanbieding is waar je achteraf niets aan blijkt te hebben.
Te lang /tekort /te breed ect.
Mijn ervaring met advies.
De meeste doen toch wat anders 😃😃
Maakt ook niet uit @Asterino

Eerlijk gezegd denk ik dat reviews van ski’s net zo waardevol zijn als reviews van auto’s. Het is allemaal zo subjectief als maar wat. Zo lees je wel eens dat een Aygo pittig rijdt (terwijl dat ding in de praktijk niet vooruit te branden is). Of hoe mooi het design is van de Prius (die op zichzelf toch altijd bekend stond als niet het meest mooie wat je kan kopen).

Zo is dat dus ook met ski’s. Wat jij een geweldige ski vindt kan ik helemaal niets vinden en v.v. Ik hou het dan ook graag bij algemeenheden: deze ski mikt op dit niveau, dit is het karakter, enz. Dus als iemand aangeeft beginner te zijn en van lange bochten te houden en vraag of de SL van merk X iets voor haar of hem is, dan kan ik prima aangeven dat het niveau van de ski te hoog is en een SL juist van korte bochtjes houdt.

Ik denk dat als je gaat zoeken dat mijn advies eigenlijk altijd is: testen voor aankoop. Want dan weet je wat je krijgt. Ook een auto koop je doorgaans pas na een proefrit.

Dat gezegd hebbende test ik zelf niet, maar ik weet ook wel aardig wat ik wil en ben ook niet zo avontuurlijk met uitsluitend Völkl ski’s die piste georiënteerd zijn.

De meeste adviezen betreft toch vaak iemand die een bepaalde ski ook heeft of heeft geskied en die daar tevreden over is. Dat jeukt bij mij nou nooit. Ik ben zelf een liefhebber van Völkl, maar ik zou ook eerlijk gezegd niet kunnen zeggen waarom precies. Het is een beetje als met mijn vrouw. Ze is echt niet de enige mooie vrouw die de revu is gepasseerd, maar toch ben ik aan haar blijven plakken. Maar waarom? Omdat ze kennelijk bij mij past. ;)

Achtergrond vermelden is denk ik ook heel belangrijk. Maar dat ik dat heel belangrijk vindt zal niemand ontgaan zijn die de Wed’ze discussie heeft gevolgd. ;) Ik vind namelijk dat als je bij Decathlon werkt of gewerkt hebt, dat je dat gewoon dient te vermelden, in plaats van jezelf presenteren als skitester (dus autoriteit), maar vragen daarover van mij en de topicstarter gewoon negeert, wat bij mij twijfels oproept (naast alle andere voor mij rode vlaggen). En dan zal het wel zo zijn dat het merendeel mij een paardenl*l vindt door daar dan wat van te zeggen. Maar weet dan ook dat het al eerder is geweest dat iemand van Decathlon zich hier begon te mengen in de discussie, wat destijds bijna heeft geleid tot een bezoek van mij aan het hoofdkantoor (afspraak afgezegd door Decathlon en nooit meer wat van vernomen).

Naast andere akkefietjes hier waar webshops die onbetrouwbaar zijn ineens zichzelf gaan presenteren als een tevreden klant, enz.

Ik zit denk ik ook teveel in die wereld, waardoor ik weet dat het vaak gebeurt, ik het snel herken en ik het zie als een milde vorm van oplichting. En dat is zonder meer een moment waarop het bij mij jeukt.

Goed topic 👍 ik vraag me ook altijd af hoe het kan dat er zoveel specialisten in de lage landen wonen. In de skishops in de alpen kunnen ze geen mensen vinden…
Kriebelen om andere advies te geven doet het mij niet, ik weet er weinig tot niets van en heb er ook geen interesse in.
Persoonlijk zou ik het forum alleen gebruiken om mij te orrienteren welke skies er voor mij zijn. De daadwerkelijke koop vind in Oostenrijk plaats, na mijn wensen kenbaar te hebben gemaakt test ik enkele skies. Die mij het beste bevallen ski ik nog een 2e dag en dan koop ik ze. Overigens huur ik door het jaar ook weleens een dagje wat nieuws weer.

*bericht bewerkt door Snowball op 20 nov 2023 17:08

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Lof voor de mensen die veel tijd steken in het adviseren over skies. Ik steek er zeker wel eens wat van op. Maar wat voor waarde moet je eraan hechten? Soms prima adviezen, maar soms ook adviezen warvan je denkt… hmm weet niet hoor… Voor een deel drijft dit fenomeen ook op gemakzucht van de vragenstellers, die vaak achterover gaan zitten en voorgekauwd willen worden zonder zichzelf verder te oriënteren. Dubbel leuk is het natuurlijk als de deskundigen elkaar in de haren vliegen zoals in dat wedze topic! Wat mij betreft dus leuk vermaak.

Het is en blijft een forum. Iedereen kan en mag reageren ongeacht wie hij of zij is.

Als je echt goed advies wilt hebben moet je naar een speciaalzaak gaan.

I don’t know it for a fact, I just know it’s true.

Het is en blijft een forum. Iedereen kan en mag reageren ongeacht wie hij of zij is.

Als je echt goed advies wilt hebben moet je naar een speciaalzaak gaan.

mistaski op 20 nov 2023 18:03

Waarbij ook de ene ‘speciaalzaak’ de andere niet is. Er zijn er die met hun personeel zelf het ingekochte materiaal gaan testen, zodat ze in ieder geval weten waarover ze praten als ze in de winkel materiaal adviseren. Er zijn nog veel meer winkels waar het personeel het moet doen met dezelfde brochures, websites en reviews die de consument zelf ook kan vinden online.

Een amateur is gewoon een liefhebber

Het is en blijft een forum. Iedereen kan en mag reageren ongeacht wie hij of zij is.

Als je echt goed advies wilt hebben moet je naar een speciaalzaak gaan.

mistaski op 20 nov 2023 18:03

En zelfs dat laatste is niet bullit proof. Je moet ook wel van hele goede huize komen om echt alle ski’s te kennen en je in te kunnen leven in iemand met een wezenlijk ander niveau. Naast een goede verkoper zijn. ;)

Lof voor de mensen die veel tijd steken in het adviseren over skies. Ik steek er zeker wel eens wat van op. Maar wat voor waarde moet je eraan hechten? Soms prima adviezen, maar soms ook adviezen warvan je denkt… hmm weet niet hoor… Voor een deel drijft dit fenomeen ook op gemakzucht van de vragenstellers, die vaak achterover gaan zitten en voorgekauwd willen worden zonder zichzelf verder te oriënteren. Dubbel leuk is het natuurlijk als de deskundigen elkaar in de haren vliegen zoals in dat wedze topic! Wat mij betreft dus leuk vermaak.

yoguido op 20 nov 2023 17:38

Zeer terechte opmerking! Het blijft uiteindelijk maar een advies dat de facto subjectief is. Ik vraag me af of er eigenlijk wetenschappelijk onderbouwde (objectieve) testen voor ski’s bestaan. Ik vind wel methodes terug om binding te testen, maar niet om de ski’s te testen op hun ski-gedrag.

Het is en blijft een forum. Iedereen kan en mag reageren ongeacht wie hij of zij is.

Als je echt goed advies wilt hebben moet je naar een speciaalzaak gaan.

mistaski op 20 nov 2023 18:03

En zelfs dat laatste is niet bullit proof. Je moet ook wel van hele goede huize komen om echt alle ski’s te kennen en je in te kunnen leven in iemand met een wezenlijk ander niveau. Naast een goede verkoper zijn. ;)

DSvier op 20 nov 2023 18:28

aja je moet toch ergens vanuit kunnen gaan toch?!

I don’t know it for a fact, I just know it’s true.

Als ik er zelf op heb geskied.

In de speciaalzaak hebben ze er vaak zelf niet op geskied (elk jaar weer nieuwe modellen) Toch kunnen ze (meestal) wel een goed advies geven. Rara hoe kan dat?

*bericht bewerkt door yoguido op 20 nov 2023 19:35

aja je moet toch ergens vanuit kunnen gaan toch?!

mistaski op 20 nov 2023 19:28

Ja, van je eigen ervaring. Testen dus. ;)

Speciaalzaken…tsja een handjevol winkels in NL zijn echt goed, maar de meeste vallen gewoon tegen. De medewerkers hebben vaak de ski’s zelf nooit geskied dus dan kun je er ook niks zinnigs over zeggen. Ik heb daar wel eens een experiment mee gedaan en het resultaat was gewoon triest. Echt slechte adviezen. Gelukkig ook een paar goede ervaringen. Dat geldt zowel voor ski’s als skischoenen.

Ikzelf heb de afgelopen jaren héél veel ski’s getest, gewoon omdat het leuk is. Ik ga dan ook samen met andere skitesters op pad om onderling te vergelijken. Ik adviseer hier ook alleen ski’s die ik zelf geskied heb. Heb een hoop mensen blij gemaakt met een mooi paar ski’s maar uiteindelijk is het toch het best om zelf te testen. Voor de rest…ik geef lekker commentaar en daar mag je het mee doen ;)

Mijn eigen ervaring is dat je met goed inlezen al zelf een hele goede basis kan leggen. Ik zou zelf nooit blanco naar een zaak gaan, voor wat dat ook, niet alleen ski’s.
Het is me ook regelmatig overkomen dat een verkoper mijn niets meer kon vertellen dan dat ik zelf al wist.
Vorig jaar nog skischoenen gekocht bij best een goede zaak. Ik had een paar schoenen van te voren ‘uitgekozen’ en dat ook terplekke kenbaar gemaakt. Kreeg ik eerst 2 paar andere schoenen die echt minder zaten en uiteindelijk mijn eigen keuze. Daar heb ik vorig jaar heerlijk mee kunnen skiën.
Dat maakt van mij geen expert en van die verkoper geen klungel, maar geeft wel aan dat een goede voorbereiding belangrijk kan zijn.

Hier op het forum zou ik nooit een advies kunnen geven, behalve mijn eigen ervaring en dan niet op technische gronden.

Ha, wat een giller is dat Wed’ze topic… @Dsvier briljant, de rest blijft qua inzicht toch wat achter hahaha.

I can stick uphill ice, on my saucer...

Het is en blijft een forum. Iedereen kan en mag reageren ongeacht wie hij of zij is.

Als je echt goed advies wilt hebben moet je naar een speciaalzaak gaan.

mistaski op 20 nov 2023 18:03

Het is zo. Iedereen mag reageren, zolang dat maar binnen de grenzen van de forumregels is. Ik stoor me soms best aan mensen die evident zelf nog amper ervaring hebben en toch allerlei adviezen het forum op slingeren alsof ze de kennis in pacht hebben. Het verwatert de waardevolle content nogal vind ik. Ik heb dan wel eens de neiging om te reageren, maar dat voelt als modereren, en dat mag dan weer niet 😉. Overigens geldt dat over allerlei onderwerpen hier. Skis, schoenen, skitechnische tips, bestemmingen waar men zelf nog nooit geweest is (of van had gehoord) enzovoorts. Maar ja, het mag…

Komt nog bij dat enkele uren (en meestal dan nog indoor) op een nieuwe ski niet genoeg is om meer dan wat algemeenheden uit te kramen…

Nou, mij niet bellen.
Ik ski lang genoeg, heb op verschillende typen en generaties ski’s gestaan, en met verbazing gelezen wat zelf-uitgeroepen specialisten uitkramen.
Termen als ‘geeft geen energie terug’ of ‘vergevingsgezind’… dan ben ik al afgehaakt. Kom op zeg, als je beginner bent koop je beginnersski’s en ben je gevorderd dan koop je wat duurdere ski’s. Niet moeilijker maken dan het is. Kijk naar de feiten zoals lengte, breedte, radius, stijfheid en zet er een geschikte binding op.

*bericht bewerkt door Jay op 21 nov 2023 09:11

Kom op zeg, als je beginner bent koop je beginnersski’s en ben je gevorderd dan koop je wat duurdere ski’s. Niet moeilijker maken dan het is. Kijk naar de feiten zoals lengte, breedte, radius, stijfheid en zet er een geschikte binding op.

Jay op 21 nov 2023 09:11

Ja en de stijfheid staat er op geschreven hè 😜.
Zat jij niet een keer hier te klagen dat je te stijve schoenen had gekocht? Dat lijkt me dan nog veel makkelijker dan ski’s….

Ja en de stijfheid staat er op geschreven hè 😜.
Zat jij niet een keer hier te klagen dat je te stijve schoenen had gekocht? Dat lijkt me dan nog veel makkelijker dan ski’s….

DrPhil op 21 nov 2023 09:36

Stijfheid zit 'm in materiaalgebruik en kan je lezen in de specs. Ik ben met je eens, stijfheid is nog steeds subjectief, maar de doelgroep van de ski staat meestal duidelijk vermeld. Ik zeg ook niet dat je geen vragen kan stellen, maar antwoorden met vage termen die suggeren dat iemand specialist is kunnen misleidend zijn…
Ik kan me niet herinneren dat ik heb geklaagd over schoenen. Ik heb de mijne al 10+ jaar, zijn wel aan vervanging toe maar zitten nog als pantoffeltjes. Ik heb wel een keer vragen gesteld over bindingen.

Nou, mij niet bellen.
Ik ski lang genoeg, heb op verschillende typen en generaties ski’s gestaan, en met verbazing gelezen wat zelf-uitgeroepen specialisten uitkramen.
Termen als ‘geeft geen energie terug’ of ‘vergevingsgezind’… dan ben ik al afgehaakt. Kom op zeg, als je beginner bent koop je beginnersski’s en ben je gevorderd dan koop je wat duurdere ski’s. Niet moeilijker maken dan het is. Kijk naar de feiten zoals lengte, breedte, radius, stijfheid en zet er een geschikte binding op.

Jay op 21 nov 2023 09:11

Lol wat een onzin. Cijfertjes op een ski zeggen niet zo gek veel. De verschillen tussen ski’s zijn echt groot, dat zie je ook terug in de skitesten van NSkiV. Het is niet voor niks dat heel het internet volstaat met skitests. Zo te lezen heb je zelf gewoon nul ervaring met het testen van ski’s, anders had je wel beter geweten.

Ja en de stijfheid staat er op geschreven hè 😜.
Zat jij niet een keer hier te klagen dat je te stijve schoenen had gekocht? Dat lijkt me dan nog veel makkelijker dan ski’s….

DrPhil op 21 nov 2023 09:36
tijfheid zit 'm in materiaalgebruik en kan je lezen in de specs. § Jay op 21 nov 2023 10:33

Haha, meen je dat nou serieus? De flex onder de binding kan totaal anders zijn dan in de punt. Dat lees je echt nergens, behalve op een site als blisterreview, die vermelden dat specifiek.
Bovendien staat in de specificaties meestal niet hoe dik de lagen titanal zijn en over welke lengte ze lopen.
Kortom, grote onzin dus.
De klager over de schoenen was Bay, een lettertje verschil 😂

Ik denk dat je door zelf veel technische informatie te verzamelen, best wat te weten kunt komen over een ski en hoe die zich gedraagt. Verder moet je denk ik wat van skiën weten, welke krachten er een rol spelen en voor wie de ski bedoeld is. Tot slot kun je denk ik wat reviews lezen en daar kunnen de testen van de mensen op dit forum ook aan bijdragen, ook al wordt het merendeel van de ski’s door de veeltesters (denk ik?) getest op één heuvel op de indoorbaan. Zelf test ik bijna nooit ski’s indoor, want te kort/ druk wat mij betreft. Ik koop liever tweede hands en dan ski ik ze in de bergen. Als ze dan niet bevallen gaan ze weer op marktplaats.

Verder is “skitester” geen beschermde titel of zo waar je een diploma voor moet hebben, volgens mij is het voor veel mensen gewoon een leuke hobby om hun passie voor skiën vorm te geven.

*bericht bewerkt door yoguido op 21 nov 2023 14:42

Ik denk dat je door zelf veel technische informatie te verzamelen, best wat te weten kunt komen over een ski en hoe die zich gedraagt. Verder moet je denk ik wat van skiën weten, welke krachten er een rol spelen en voor wie de ski bedoeld is. Tot slot kun je denk ik wat reviews lezen en daar kunnen de testen van de mensen op dit forum ook aan bijdragen, ook al wordt het merendeel van de ski’s door de veeltesters (denk ik?) getest op één heuvel op de indoorbaan. Zelf test ik bijna nooit ski’s indoor, want te kort/ druk wat mij betreft. Ik koop liever tweede hands en dan ski ik ze in de bergen. Als ze dan niet bevallen gaan ze weer op marktplaats.

Verder is “skitester” geen beschermde titel of zo waar je een diploma voor moet hebben, volgens mij is het voor veel mensen gewoon een leuke hobby om hun passie voor skiën vorm te geven.

yoguido op 21 nov 2023 14:16

Niet alleen indoor, maar ook in Winterberg komt echt niet iedere ski tot zijn recht. Wat dat betreft moet je toch echt testen op pistes die je pleegt te doen. Vorig jaar mijn eerste meters gemaakt op de Völkl GS Master in Winterberg. Nou wist ik van tevoren wel dat het geen ideale match was. Maar het verschil met de Dolomieten is dan toch wel opvallend groot als je erop let.

Er zijn specificaties die vaak benoemd staan in een (online) brochure (sidecut maten, sidecut radius, lengte, gebruikte materialen, of een ski rocker heeft, etc.). Er zijn sites waar daadwerkelijke objectieve meetgegevens van ski’s te vinden zijn (https://soothski.com/ bijvoorbeeld). Of en wat die objectieve meetgegevens daadwerkelijk zeggen over de prestaties van een ski in verschillende omstandigheden of onder de voet van verschillende formaten en typen skiërs is lastiger te bepalen.

Het is namelijk de onderlinge verhouding van de lengte- en torsiestijfheid, het rockerprofiel, de buiglijn (hoe de stijfheid zich verhoudt tussen voorkant, onder de binding en achterkant, waar @DrPhil het over had), de constructie, materiaalgebruik in de kern en daaromheen, de vorm van de tip en de tail die maken of een ski wel of niet float heeft in diepe poedersneeuw, grip op harde pistes, rebound heeft of niet.

Vervolgens zijn er variabelen aan de ski zoals hoe de kanten geslepen zijn die zeer bepalend kunnen zijn voor hoe je de ski ervaart in termen van grip, insturen, loslaten aan het einde van de bocht, etc. En sommige dingen kan je niet overal testen. Een FIS GS ski vraag echt veel snelheid en ruimte, dat ga je op een indoorbaan niet echt redden. Float kan je op een harde piste niet testen, daarvoor moet je echt de zachte sneeuw in, etc.

En dan zijn er nog de variabelen van de skiër (gewicht, timing, type druk, stijl - slippen, carven, spoorbreedte, klassieke wedelstijl of Tiefentlastung, etc.) die maken of een ski vervolgens wel of niet bij je past.

Kortom, het vraagt best wat inzicht en manipulatievermogen om er van een ski achter te komen wat ie goed en minder goed kan (‘objectief’ gezien, voor zover dat kan) en vervolgens om de vraag te beantwoorden ‘bij welk type skiër komt deze ski het best tot zijn recht?’ (of op dit forum vaker ‘past deze ski bij mij?’).

Een amateur is gewoon een liefhebber

Dat bepaalde ski’s minder voor een bepaalde omgeving zijn, snap ik volledig. Maar voel je dan in de minder goede situatie ook niet aan van: hé, deze ski zou het wel goed moeten doen op X?
Met snowboards merk ik dat nog weleens. De enkele boards die ik dan wel volledig in de juiste omstandigheden kon gebruiken, blijken dan inderdaad daar goed tot hun recht te komen.
Maar goed, testen op een indoor heuvel blijft bij het opmerken van verschillen tussen het materiaal. Je kunt gewoon niet alles op z’n baan testen.

Ik moet zelf zeggen dat ik me wel kan vinden in wat @Biggie aangeeft: ik ben zelf een vrouw van 1.65 en circa 65 kg en voor mij gelden heel veel van die adviezen dus al niet. Heel veel ski’s en of ze wel of niet passen zijn voor mij vaak afhankelijk van of ik dat met mijn lengte en gewicht wel aankan. De meeste ski’s zijn er niet eens in mijn lengte vwb uniseks modellen (vooral offpiste of allmountain begint vaak pas vanaf 165 of langer in lengte, zo ook de stöckli’s die ik op het oog had… :( ). En of ik met mijn relatief lichte gewicht bijvoorbeeld een 2Ti laags ski even fijn ga vinden als een sterke man die 80+kg weegt weet ik ook niet. Het is dus ook idd afhankelijk van veel andere factoren. Veel ski reviews hebben voor mij dan ook beperkt invloed omdat die veelal door zwaardere mannen worden gegeven…. En wat kan ik adviseren voor een man die 80*+ kg is en 5 koppen groter is???…. Je kan je er natuurlijk wel wat bij voorstellen, maar dat is ook maar gissen en veel is dus ook relatief.

*bericht bewerkt door DaphneK op 21 nov 2023 18:24

at bepaalde ski's minder voor een bepaalde omgeving zijn, snap ik volledig. Maar voel je dan in de minder goede situatie ook niet aan van: hé, deze ski zou het wel goed moeten doen op X? § Tiny-M op 21 nov 2023 17:38

Je kan het beredeneren. Maar meten is weten en net als dat jij niet kan weten hoe jouw auto stuurt in de sneeuw als je daar nog niet in gereden hebt, kun je ook niet van een ski zeggen hoe die zal zijn in omstandigheden waar je niet in hebt verkeerd.

Plaats een reactie