Hoe lang gaan Ski's mee ?

Ik was afgelopen week oude foto’s aan het bekijken toen het me opviel dat ik mijn huidige ski’s al 15 jaar heb. In die tijd ook circa 15 weken gebruikt. Altijd goed onderhouden en het belag en ijzer ziet er nog perfect uit.

Aangezien vorig jaar mijn skischoenen spontaan uit elkaar vielen (ook zo oud) vroeg ik me af: hoe lang gaan ski’s eigenlijk mee (en de bindingen) ? En dan met name het stuk veiligheid. Het gaat in mijn geval om K2 Apache Crossfire uit 2008. Ze skien overigens nog prima.

*bericht bewerkt door guidojp op 16 feb 2024 16:11

Zolang jij ze fijn vindt skiën??
Maar serieuzer, Zolang de kanten goed zijn en er nog spanning in de ski zit, geen probleem.
Maar echt, Zolang jij ze fijn vindt…
Binding een keer laten testen en zolang die goed released ook geen probleem.

*bericht bewerkt door QmaartenQ op 16 feb 2024 16:43

Na 15 weken zal de camber er waarschijnlijk wel helemaal uit zijn… maar als ze nog genoeg je nog genoeg kant hebt op de ski’s en ze fijn vindt skieen… tja waarom niet. Wel af en toe bindingen laten nakijken, en misschien eens andere ski’s testen… kom je er uberhaupt misschien achter dat nieuwe ski’s beter skieen?

Voor ik de dynastar molde (strijkijzer) stonden er 60 dagen op, da’s dus 10 ski weken… die waren nog goed hoor.

Tot ik nieuwe wil. 😜

Bla, bla, bla.

Na 15 weken zal de camber er waarschijnlijk wel helemaal uit zijn…

Asterino op 16 feb 2024 17:12

Echt? Dan zou de gemiddelde lokale skileraar (die dus niet enkel in de schoolvakanties op de latten staat) 2 paar skis per seizoen slijten.
Ik denk dat ze bij correcte stockage (niet plat samengeklikt, niet op een zolder van 35 à 40°C of in een vochtige kelder) en degelijk onderhoud (vooral tijdig waxen en niet droog de zomer in laten) zeker langer mee moeten kunnen.

Idem voor de bindingen: na verloop van tijd zouden de veervoorspanning wat kunnen nalaten waardoor ze sneller dan verwacht los zouden laten, vastlopen zie ik minder snel gebeuren (tenzij je visueel schade ziet). Laten testen en je bent zeker.
De bindingne losser draaien tijdens de zomeropslag zal zeker ook helpen.
(heb trouwens nog nooit zelf een winkel gezien waar ze dit soort toestel hebben staan, cfr ander topic)

Glide on!

Oftewel, niemand weet het precies…ik ook niet.
Je zou eventueel naar een specialist kunnen gaan en deze de ski’s laten beoordelen. Of jezelf verwennen door nieuwe te kopen.
Maar wanneer je skischoenen spontaan uit elkaar vallen heb je er toch te lang op door geskied, maar daar was je zelf vast ook al achter😉

Woont zo nu en dan in Kaunerberg

Bwa… iemand in de ski club heeft vorig jaar een paar speedzone 12’s gekocht (van 't laatste jaar dat ze gemaakt werden, die met de zwarte opdruk), hij had er 5 dagen op geskied en toen wou hij mijn speedzone 14s proberen (is gewoon een 12 maar met een raceplaat).

Dus voor een halve dag ski’s gewisseld en ik voelde echt wel 't verschil qua energie/rebound tss een ski waar 5 dagen op geskied was en eentje waar pak 55 dagen toen op geskied waren. Skiet die van 55 dagen dan slechter… helemaal niet en als ik ze niet kapot gestreken had was ik er nog op aan 't skieen. Die ski’s zijn niet versleten, maar ik kon 't verschil echt wel voelen. Nog altijd subjectief en anecdotisch, maar zeggen dat er geen verschil is tss een zelfde ski die nieuw is en waar 10 weken op geskied is… mmmm ben ik het niet mee eens.

*bericht bewerkt door Asterino op 16 feb 2024 21:55

@Asterino ik denk dat een raceplaat ook een groot verschil maakt.
That said, je wordt samen oud met je ski. Het verschil merk je als je over stapt naar een nieuwe lat van hetzelfde type.
Als ik mijn slalomlatten vervang, dan merk ik ook ineens weer veel meer vuur in mijn ski’s. Terwijl mijn oude ski’s dan vaak ook nog prima voelen. Het beste voorbeeld was toen ik een (behoorlijk) oud paar sneeuwski’s ging gebruiken voor op de baan. In de sneeuw voelden ze nog okee, maar op de borstels was het echt vechten om ze de bocht om te krijgen. Totdat de trainer zei: “probeer mijn ski’s eens.” Wereld van verschil.

Gemiddeld doe ik met FIS ski’s drie tot vier seizoenen, maar daar heb ik de felheid ook echt nodig (tussen de 70 en 100 skidagen). Freestyle of allmountains gaan iets langer mee, waarbij mijn freestyles geen rails zien, anders doen ze het hooguit een seizoen.

Voor TS: de ski’s zijn redelijk oud, maar het gaat uiteindelijk om je gevoel. Het is niet alleen de rebound die eruit gaat, ook de bindingen worden oud en niet meer ondersteund door de fabrikant. Vooral in de VS zijn ze daar nogal van, alleen ‘imdemnified bindings’ worden er nog onderhouden. Volgens mij zijn ze in Europa daar wat minder van , maar misschien weet @Rogier daar meer van?

Na 15 weken zal de camber er waarschijnlijk wel helemaal uit zijn…

Asterino op 16 feb 2024 17:12

Echt? Dan zou de gemiddelde lokale skileraar (die dus niet enkel in de
(heb trouwens nog nooit zelf een winkel gezien waar ze dit soort toestel hebben staan, cfr ander topic)

Vivace op 16 feb 2024 18:07

Bij skischool Bergen op Zoom testen en stellen ze de skibindingen zo in.

Qua veiligheid vroeg ik het me vooral af van de bindingen. Is de binding vooral kunstof ? Dan zou je wellicht dezelfde degradatie verwachten als bij de skischoen na 15 jaar. Of is de kern van de binding toch metaal, dan speelt het minder. Ik zal zeker de binding volgend jaar een keer laten testen.

Ik heb zelf ski’s van13 jaar oud gemiddeld 2 weken per jaar gebruikt. Vorige maand even de bindingen laten checken ,en opnieuw laten instellen. Waxen, slijpen en weer door.

(heb trouwens nog nooit zelf een winkel gezien waar ze dit soort toestel hebben staan, cfr ander topic)

De nodige jaren geleden bij mk ski service mijn nieuwe schoenen en oude volkl grizzly laten matchen en die hadden zo een test bank kwamen er daar mee toen ook achter dat loopzolen niet in die marker binding werkten. Dus dan maar alpine zool

Afgelopen jaren er door omstandigheden niet aan toegekomen maar een paar Volkl grizzly en nog ouder paar stalen cap volants dus ook als het nog ok skied dan ga ik wel een middagje op een paar deacon 84 of m6 mantra staan om te zien of ik dan vast zit aan een paar nieuwere latten en met pech ook sloffen eens is het helaas op.

Hoelang een ski mee gaat/kan heeft ook met de ski zelf te maken.
Een goedkope/beginners ski zal minder goed in elkaar, korter op elkaar geperst, en met mindere kwaliteit materialen gemaakt zijn en daardoor minder jaren mee gaan. Bijvoorbeeld een HEAD WCR zal bij gelijk gebruik/opslag langer mee gaan als een goedkopere versie van HEAD. Eigelijk wel logisch, een dure merk fiets gaat normaal ook langer mee als een goedkope geen merk fiets.

*bericht bewerkt door A.P.Versteeg op 26 feb 2024 09:28

Plaats een reactie