Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Skiërs bedolven onder lawine over skipiste in Sölden

Rogier op 04 februari 2022· 9 reacties

null

Op de Rettenbachferner in Sölden, Tirol, is een lawine over een piste gegleden. De lawine is waarschijnlijk getriggerd door off-piste skiërs. Er is een grote zoekactie aan de gang. Bergredders, pisteurs en andere bergsportprofessionals zijn ter plekke. Vijf slachtoffers zijn levend gevonden.

Lawine over blauwe piste

Vrijdagmiddag rond het middaguur werd de lawine gemeld in het gebied van de Rettenbachferner in Sölden. Volgens de lokale politie is de lawine over een blauwe skipiste gegleden. Er zijn al vijf mensen onder de sneeuw vandaan gehaald. Het is nog onduidelijk of er nog meer mensen onder de lawine liggen maar een grote reddingsoperatie is bezig. Vier noodhelikopters zijn ter plaatse evenals de lawinehondenteams. Volgens de Söldense Bergbahnen hebben de slachtoffers de lawine zelf getriggerd in off-piste terrein boven de blauwe piste. Op de piste was naar alle waarschijnlijkheid niemand. Wel gaat men door met zoeken om zeker te zijn dat er geen verdere slachtoffers onder de sneeuw liggen.

Een slachtoffer gereanimeerd

Eén gevonden persoon moest worden gereanimeerd en is naar het ziekenhuis in Murnau (Duitsland) gevlogen. Een andere gewonde werd per helikopter naar het districtsziekenhuis in Zams gevlogen. Drie lichtgewonde mensen werden per ambulance naar lokale dokteren gebracht.

Hoog lawinegevaar, meerdere lawines

De laatste dagen is het lawinegevaar hoog in grote delen van Zwitserland en Oostenrijk, er zijn meerdere lawines naar beneden gekomen, die ook slachtoffers hebben gemaakt in off-piste terrein.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik vind het ergens wel een kwalijke zaak dat een lawine een piste kan bereiken. In mijn ogen mag dit niet gebeuren.

Übung macht den meister!!!

Worden lawines in het algemeen eerder door skiërs dan door snowboarders getriggerd? Kan me wel voorstellen dat een snowboard een gunstigere drukverdeling op het sneeuw-oppervlak geeft ipv 2 ski’s met kleinere oppervlakte. Vaak lees je dat het om skiërs gaat bij lawines, maar er wordt zoiezo meer geskied natuurlijk.

@RFKANGOO De vuistregel is dat je niet off piste gaat als je onderliggende pistes in gevaar kunt brengen. Maar dat gebeurd idd wel al te vaak. @Boarder@79 Ik denk dat het niet veel verschil maakt of je nou board of skied.
Maar kan het niet onderbouwen met cijfers. Denk meer een kwestie van “wintersporters” lezen als er “skiërs” staat.

Was de piste wel open? In Cervinia gaat bijvoorbeeld piste 5 standaard dicht na een dump, ivm lawinegevaar. Was dat hier niet ook het geval?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker
@RFKANGOO](/profiel/rfkangoo) De vuistregel is dat je niet off piste gaat als je onderliggende pistes in gevaar kunt brengen. Maar dat gebeurd idd wel al te vaak. § QmaartenQ op 05 feb 2022 12:07

Dat kan wel zo zijn maar als een skiër of boarder daar een lawine kan veroorzaken kan die ook door andere oorzaak worden veroorzaakt. Het had ook zomaar anders kunnen aflopen dat door onverklaarbare oorzaak deze lawine was losgekomen over een drukke piste.

Übung macht den meister!!!

Weet iemand over welke piste exact deze lawine is gegleden ?

Ben wel benieuwd omdat ik vaak naar Solden ga en er ook wel regelmatig buiten de piste ga.

Het blijft natuur ja. Maar een lawine wordt meestal getriggerd door de gene die daar op dat moment aan het skiën of boarden is, niet door mysterieuze andere zaken. Tenzij het kleine gevaar nog hoger is, dan worden dergelijke pistes gesloten. Maar je kunt niet alles reguleren, er blijven risico’s.

Weet iemand over welke piste exact deze lawine is gegleden ?

Domi75 op 05 feb 2022 18:17

Volgens TT.com ging het om pistenr. 30, dus de piste van de gletsjers terug naar het dal.
De wintersporters zijn vanaf de Gaislachkogel afgedaald naar het Rettenbachtal en hebben een lawine veroorzaakt die over een breedte van 100 meter over piste 30 is gegaan. https://www.tt.com/artikel/30812304/lawinenserie-tiroler-58-…

Annoying skiers since 2003

Plaats een reactie