Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Californië: waar het wel keihard sneeuwt!

Roel op 05 januari 2023· 7 reacties

Ondergesneeuwde stoeltjeslift in het skigebied Heavenly Mountain, Californië
Ondergesneeuwde stoeltjeslift in het skigebied Heavenly Mountain, Californië

Sinds eind december kijk ik al met argusogen naar de VS. Eerst hadden we daar de extreme vrieskou, het Lake effect snow met metershoge sneeuwduinen in de stad Buffalo en nu liggen er meters sneeuw in de Sierra Nevada in Californië. En dat is ook niet gebruikelijk.

Pineapple Express

Californië krijgt zijn sneeuw vanaf de Grote Oceaan. Net als dit jaar in Europa is dat echter niet altijd het geval. De afgelopen jaren waren er meerdere winters die droog en sneeuwarm verliepen, doordat de zogenaamde Pineapple Express uitbleef. Dit is de benaming voor een zeer vochtige stroming die vanaf de oceaan zeer veel regen brengt doordat storingen als een soort parelsnoer aan elkaar hangen en compleet leegregenen en -sneeuwen in het westen van de Verenigde Staten. Californië is daarvoor extra gevoelig omdat de Sierra Nevada bergketen hier ligt. Zoals een nordstau of südstau heel veel sneeuw in de Alpen brengt, geeft de Pineapple Express veel sneeuw in Californische skigebieden. Meters sneeuw zelfs in dit geval. Op deze satellietanimatie zie je de indrukwekkende stormdepressie die op dit moment Californië bereikt:

18 centimeter sneeuw per uur

In de Californische skigebieden Palisades Tahoe (het voormalige Squaw Valley) en Heavenly is al heel veel gevallen de afgelopen dagen. In Palisades Tahoe viel op 1 januari op een gegeven moment 18 centimeter sneeuw per uur en 81 centimeter in 12 uur tijd. Zoveel sneeuw in zulk tijdsbestek had Palisades Tahoe niet eerder gehad! Liften zijn compleet ondergesneeuwd.

Het blijft sneeuwen

Verderop in het skigebied Heavenly Mountain raakten liften vast door ijsaanzetting. Ook hier viel erg veel sneeuw en moest er met man en macht gewerkt worden om de liften weer in bedrijf te stellen. Voorlopig is de sneeuwval nog niet voorbij want de Pineapple Express gaat nog even door. De komende dagen verwacht ik nog minstens 2 tot 3 meter erbij!

null

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ja, dat is het betere werk. Toch wel enigszins jaloersmakend 😬

I can stick uphill ice, on my saucer...

Lekker!

Het is o zo hard genieten.

Toch nog maar even omboeken:) Leuk idee om ook eens de US te belichten. Ik weet enkel dat ze flinke droogte hadden afgelopen zomers juist ook omdat er in de winters te weinig sneeuw was gevallen, dit zal voor komend jaar wel e.e.a. oplossen.

Dit stelt toch algemeen genomen gerust.

Vele mensen hebben het steeds over dat de schaarste aan sneeuw normaal is, opwarming van de aarde, het skiën gaat ophouden,enz …

Terwijl aan de andere kant van onze bol ze bijna doodvriezen en men geen blijf weet met de meters sneeuw.

Dit stelt toch algemeen genomen gerust.

Vele mensen hebben het steeds over dat de schaarste aan sneeuw normaal is, opwarming van de aarde, het skiën gaat ophouden,enz …

Terwijl aan de andere kant van onze bol ze bijna doodvriezen en men geen blijf weet met de meters sneeuw.

Straffe op 05 jan 2023 17:05

Eigenlijk is alleen Europa momenteel erg warm. Naast noord Amerika zijn ook grote delen van Noord Azië momenteel gewoon een stuk kouder dan gemiddeld.

Born to Ride

In 2015 een half jaar in Californië gestudeerd, vlakbij Tahoe. Had al mijn spullen meegenomen om in de weekenden te kunnen boarden, beleefden ze daar voor het derde jaar op rij een record droge winter en ging de hele winter geen lift open… Ik had op dit soort taferelen in gehoopt maar er viel geen vlok.

Californie konden ze sowieso wel neerslag gebruiken in de stuwmeren en op het land. Het was daar veel te droog en al zomers op rij hevige bosbranden. Toch verrassend dat dit nu tijdens weer een la Nina toch veel neerslag geeft in die regio. Kunnen ze weer even vooruit in de geplaagde gebieden. Volgens mij kunnen ze alleen iets noordelijker nog wel wat gebruiken. Oregon en Idaho, volgens mij. Ook Arizona valt het nog mee, toch?

Overigens zijn grote delen van de VS maar kortstondig bijzonder koud geweest. Daarna werd het ook daar flink warmer.

Not all who wander are lost

Plaats een reactie