Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Gstaad vliegt sneeuw in per helikopter

Roel op 05 januari 2023· 6 reacties

null

Het Zwitserse Gstaad heeft vorige week met helikopters sneeuw laten invliegen om een verbindingspiste open te kunnen houden. Het heeft niet mogen baten, de piste moest alsnog worden gesloten.

Onconventionele actie

Men kwam tot de actie door een tekort aan sneeuw in de directe omgeving en de hoge temperaturen die maakten dat er geen kunstsneeuw kon worden gespoten. Het betrof de verbindingspiste tussen de deelgebieden van Zweisimmen en Saanenmöser ter hoogte van Oeschseite.

null

Gstaad niet tegen duurzaamheid

De CEO van de Bergbahnen Gstaad, Matthias In-Albon, heeft tegenover de Zwitserse omroep SRF bevestigd dat er 9 helikoptervluchten zijn uitgevoerd van/naar sneeuwdepots elders. Het was zonder succes. “Het in- en uitladen van de sneeuw bleek te gecompliceerd”, vertelt de CEO. Normaal gebeurt dit met pistenbully’s maar omdat er geen sneeuw lag was dit niet mogelijk. Het skigebied vond het de moeite waard om het met helikopters te proberen en kreeg direct positieve reacties van skiërs. Anderen waren juist verontwaardigd.

“Het milieu is belangrijk voor de Bergbahnen van Gstaad maar in de bergen is het gebruik van helikopters noodzakelijk, of het nu gaat om bouwplaatsen in de zomer of om reddingen in de winter. Met de sneeuwvluchten hebben we iets geprobeerd maar dat heeft niet gewerkt.”, aldus de CEO. De verbindingspiste is inmiddels weer gesloten.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Als je op deze manier een verbindingspiste open kunt houden en daarmee voorkomt dat mensen massaal per auto tussen de deelgebieden gaan pendelen kan dit zelfs uit milieu oogpunt een goede oplossing zijn.

Born to Ride

Wat een argument “in de bergen zijn helikopters noodzakelijk”… Ik denk dat ik morgen met de Cesna naar m’n werk ga want ik moet toch over Schiphol.

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

Je kunt altijd nog gaan klunen met de trein!

Ik snap het probleem niet. Met de mooie poeder dagen boek ik in Gstaad een paar keer per maand een helikopter en doe dan 5 runs. Het geeft me gewoon veel plezier. Heliskien is in Zwitserland niet verboden. In Gstaad Saanen zijn er een aantal bedrijven die dit dagelijks aanbieden.

Sommige mensen snappen inderdaad het probleem echt niet.

Als je op deze manier een verbindingspiste open kunt houden en daarmee voorkomt dat mensen massaal per auto tussen de deelgebieden gaan pendelen kan dit zelfs uit milieu oogpunt een goede oplossing zijn.

Matthias123 op 05 jan 2023 20:31

Ik hou van dit omdenken. Iedereen zit hier op het forum te klagen over te weinig sneeuw, is er een gebied die een oplossing probeert te creëren is t weer niet goed…

Plaats een reactie