Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Bezoekersaantallen Franse skigebieden met 6% gestegen

Rogier op 09 maart 2022· 11 reacties

null

De eerste cijfers uit Frankrijk rollen naar buiten aan het einde van de Franse vakanties. En deze zijn rooskleurig. De skigebieden plussen in de vakanties zo’n 6 % in vergelijking tot de (voor corona) winter van 2019-2020. Dat seizoen was al een recordseizoen. Een opluchting voor veel skigebieden die voor het voorjaar wel angstvallig de prijsstijgingen en internationale spanningen volgen. Voor de voorjaarsweken lopen de reserveringen ook nog achter.

Voller dan ooit

De vereniging van berg-burgemeesters, de ANMSM, geeft op zijn website aan dat de cijfers erg positief zijn. Na een zwaar coronajaar zaten de accommodaties aan de noordkant van de Franse Alpen voor 87 % vol tijdens de vakanties. Dat is een stijging van 6% ten opzichte van 2019-2020.

Verschil in sneeuw niet in bezettingsgraad

Ondanks een groot verschil in de hoeveelheid sneeuw, de Franse Zuid-Alpen hebben te maken met een erg droge winter, zijn de cijfers door de gehele Franse Alpen goed. Zo noteren de zuidelijke Franse Alpen een bezettingsgraad van 84% en de Pyreneeën van 83%. Het is trouwens niet raar dat winters met veel zon (en minder sneeuw) relatief goed scoren.

null

Middelgebergte populairder

Het valt ook op dat hogere gebieden een hogere bezettingsgraad hebben. Zo zijn de skigebieden boven 1300 meter voor 87% bezet. Hoewel de skigebieden gelegen tussen 630 en 1250 meter minder bezet zijn (83%), hebben deze wel de hoogste stijging (+6%) ten opzichte van het seizoen 2019-2020.

Engelsen weer nummer 1 in Frankrijk gevolgd door Nederlanders

Wegens beperkingen met betrekking tot het Verenigd Koninkrijk konden de Britten de Franse Alpen met Kerstmis en begin januari niet bezoeken. Maar dat hebben ze meteen goed gemaakt. Aan het eind van de februarivakantie namen zij de eerste plaats in wat internationale bezoekers betreft, met meer dan een kwart van alle overnachtingen (26,4%). Na de Engelsen zijn Nederlanders met 18% van de overnachtingen de tweede groep buitenlandse wintersporters, gevolgd door België met 13% en Zwitsers met 12% van de overnachtingen.

null

Skiën blijft de nummer 1 activiteit tijdens de wintervakantie in de bergen

Alhoewel de vraag naar hondesledetochten, langlaufen en winterwandelen gestegen is blijft alpineskiën de belangrijkste activiteit tijdens de wintervakantie. Dit jaar zijn er, zoals het er nu naar uitziet, ook meer lessen afgenomen. Volgens gegevens van de Franse nationale unie van skileraren is de online verkoop van skilessen voor het hele seizoen met 11% gestegen ten opzichte van het seizoen 2019-2020.

Zorgen over voorjaar

Wel zijn er zorgen over het voorjaar. De hoeveelheid boekingen loopt achter ten opzichte van andere niet-coronajaren. Hier speelt aan de zuidkant van de Alpen zeker het magere sneeuwdek een rol en verder zijn de internationale spanningen en de hoge energieprijzen waarschijnlijk een reden voor veel wintersporters om de kat nog even uit de boom te kijken.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik ben heel erg benieuwd hoe dat voor Oostenrijk is dit jaar. Ik ken redelijk wat mensen die dit jaar voor het eerst naar Frankrijk zijn geweest om corona technische redenen(geen apres, kinderen of zelf niet gevaccineerd of geboosterd, etc.), en in het Zillertal was er dit jaar halverwege januari echt geen kip op de piste’s te vinden.

Ben nog nergens meerdere keren geweest, dus het is moeilijk vergelijken, maar ik had het idee dat het vergeleken met andere jaren in Sölden en Saalbach extreem rustig was in Restaurants, hotels, op straat en bij de liften.

Check. Ook wij zijn dit jaar voor het eerst in 40 jaar naar Frankrijk geweest. Heerlijk geskied, daar niet van, maar volgens jaar weer terug naar Oostenrijk. Vinden wij toch gezelliger en veel meer sfeer hebben.

Wij vertrekken volgende week vrijdag richting de Alpen. Gezien de achterblijvende boekingen is er vast nog wel ergens een leuke last minute te scoren. Montgenevre, wat eerst het plan was gaat het waarschijnlijk niet meer worden gezien de sneeuwsituatie in het zuiden, tenzij er natuurlijk last minute opeens nog een dikke retour d’est om de hoek komt kijken. Misschien een goed moment om eens een keer in 3 Vallees ofzo te kijken, met vooraf een dagje Pralognan.

Born to Ride

De vakantieperiode is voorbij, dus geen enkel probleem om iets te vinden.

Kijk eens verder dan de geijkte bestemmingen en laat je verrassen. Ben zelf in alle grote stations geweest, vind het leuk om eens wat anders te proberen.

Net terug uit Valmeinier, aanrader! Appartement op de skipiste (normaal in een station) maar dorp van menselijke proporties. Uitgestrekt gebied, 160 echte km verdeeld over 3 valleien. Lange hellingen, meestal 700+ hoogtemeters. Aardige mensen, geen skistation sfeer. Prijzen een stuk lager dan in de grote stations.

*bericht bewerkt door Onnem op 10 mrt 2022 08:39

The older I get, the better I was

Alpe d’Huez ook mooi gebied. Hebben nog wel de sneeuw uit het noorden mee gepakt. Stukken beter dan buurman L2A, wat ik een r-gebied vind. Extreem lange pistes met tot 2200 meter hoogteverschil.
Oz is een leuk station van menselijke proporties, prettig geprijsd, je zit in 10 minuten midden in het gebied.

The older I get, the better I was

@onnem beide stations heb ik de afgelopen jaren al bezocht en vind ik ook heerlijke gebieden. 3 Vallees ben ik nog nooit geweest, maar is wel een gebied wat altijd al op mn bucketlist heeft gestaan.

Wat betreft Les 2 Alpes, die staat samen met Serfaus Fiss Ladis bovenaan mn lijst met flop gebieden. Ondanks dat ik L2A maar 1 dag bezocht heb was dat voor mij lang genoeg om voor mij duidelijk te zijn dat het gelijk de laatste keer was dat ik daar geweest ben.

Born to Ride

Als je toch voor een mega-gebied wil kiezen, dan zou ik eerder naar Tignes gaan. Iets kleiner dan 3V, maar kwalitatief beter. Bovendien in Tignes sportievere sfeer en publiek, in 3V (vooral ValTho) meer Salou sfeertje. Maar da’s persoonlijk natuurlijk.

In een normale winter zou ik Serre-Che nog hoog bovenaan zetten, maar de zuidalpen hebben de slechtste winter in 60 jaar ;(

The older I get, the better I was

@onnem persoonlijk staan die 2 gebieden inderdaad ook hoog, maar aangezien ik met mijn vrouw ga, welke er van houdt om rustig over blauwe pistes te toeren zijn Tignes en Serre Che niet echt de meest geschikte gebieden aangezien dat vrij uitdagende gebieden zijn, dat zou ik eerder met een groep vrienden een keer doen.

Born to Ride

In 3V genoeg blauwe cruise pistes te vinden door het hele gebied. Ben zelf altijd groot fan van Orelle, maar dan eigenlijk vanwege de mooie rode pistes.
Ga in Les Menuires bijvoorbeeld in de wijk Bruyeres zitten en je hebt een goed startpunt om in het hele gebied te komen en einde van de dag weer skiënd naar je huisje te gaan. Bovendien ziet dat deel van Les Menuires er wat leuker uit dan het centrum.

*bericht bewerkt door WouterB op 10 mrt 2022 15:46

Jammer die stijging van aantal skiërs in Frankrijk 😉Wij komen al meer dan 15 jaar in Les Arcs 20000 en hebben het gebied helaas, helaas zien veranderen van een rustig uitdagend ( offpiste) skigebied voor echte ski dudes die niets anders doen dan skiën in een steeds overvoller familie gebied, waar het maar niet ophoudt met het bouwen van nieuwe accomodaties…,

Jammer die stijging van aantal skiërs in Frankrijk 😉Wij komen al meer dan 15 jaar in Les Arcs 20000 en hebben het gebied helaas, helaas zien veranderen van een rustig uitdagend ( offpiste) skigebied voor echte ski dudes die niets anders doen dan skiën in een steeds overvoller familie gebied, waar het maar niet ophoudt met het bouwen van nieuwe accomodaties…,

FreeriderJob op 11 mrt 2022 06:45

Zo dan had jij vast veel sneeuw op die hoogte ;-)

Denk dat de stijging komt van mensen die vanuit Oostenrijk naar Frankrijk gevlucht zijn ivm de corona eisen (benieuwd hoeveel daarvan volgend jaar weer naar Frankrijk gaan en Oostenrijk link laten liggen) en mensen die dit jaar meerdere keren zijn gegaan om de vakantie van vorig jaar in te halen (en dus volgend jaar maar 1 keer gaan).
Zelf in januari naar Les Arcs geweest omdat we Oostenrijk niet inkwamen wegens een recente besmetting maar na vorige week weer een weekje Oostenrijk er weer achter gekomen dat ik toch liever naar Oostenrijk ga.

Plaats een reactie