Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Twee Belgische scholen dicht vanwege vakantie wintersporter?

Rogier op 18 januari 2021· 56 reacties

null

Twee scholen in Edegem en in Kontich, België, moeten twee weken dicht omdat er verschillende personen positief zijn getest op de Britse variant van het coronavirus. Ouders, leraren en kinderen moeten in quarantaine. Het gaat om bijna 5000 mensen. Volgens de verschillende media en de burgemeesters van de Edegem en Kontich komt deze uitbraak omdat een persoon besmet is terug gekomen van een wintersportvakantie. Echter de directie van een van de getroffen school in Kontich ontkent dit ten stelligste.

Geen sprake van wintersport

De burgemeester van Kontich, Bart Seldeslachts, is stellig tegenover de VRT. Volgens hem komt de besmetting doordat iemand op reis is geweest. In verschillende kranten en op social-media is te lezen dat het om een wintersportreis zou gaan. Echter, de Sint-Jozef school in Kontich ontkent dit in alle toonaarden: “Wij willen graag een gerucht dat de ronde doet de wereld uit helpen. De besmette persoon bij ons op school is niet gaan skiën en heeft zich steeds aan de coronamaatregelen gehouden. De besmetting is opgelopen in de huiselijke sfeer en via via op onze school terechtgekomen”. Verschillende bronnen geven dus verschillende oorzaken aan.

Meer dan 5000 personen in quarantaine

De burgemeester van Edegem, Koen Metsu geeft wel aan “dat als iedereen zich aan de voorschriften had gehouden, we nu niet in deze miserie hadden gezeten.” In totaal moeten alle leraren, leerlingen en hun familie in quarantaine, zo’n 5000 personen. Dit om de opmars van de Britse variant in de regio Antwerpen tegen te gaan.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Bijzonder dat ze nu een hele school in quarantaine zetten omwille van 1 bevestigde besmetting. Men heeft heel lang volgehouden dat wanneer er besmettingen in de klas waren niet de hele klas in quarantaine moest, nu ineens moet dat voor de hele school.

Nog vreemder is dat in Aalst ook een scholier positief is getest, daar moeten enkel de laagrisico-contacten in quarantaine en niet de gehele school + ouders…

In huiselijke kring op skivakantie 😜

Paniek om de Britse variant. Heel begrijpelijk, een jaar geleden was er ook lichte paniek om de eerste milde variant. Deze Britse variant zit al overal en stop je niet met gedrag.

Als je het AD artikel leest, kan je je ook nog afvragen of de moeder de dochter heeft besmet of andersom. De kans zal groter zijn dat moeder het virus heeft meegenomen uit CH (misschien zat ze in Wengen?), maar op basis van de beschreven testresultaten en incubatietijd is niet uit te sluiten dat de dochter op 27 december de moeder heeft besmet… Neemt niet weg dat hier het een en ander mis is gegaan.

(achterhaald)

*bericht bewerkt door Frank op 19 jan 2021 10:29

2024 Met kleinkinderen, weer gebonden aan het hoogseizoen €€€

Toch skiërs dus.😥 En BEWUST niet in quarentaine.

Kunnen ouders in quarantaine schadevergoeding eisen van skiënde moeder?

Zo’n 5.000 mensen in Edegem, Kontich en omliggende gemeenten zitten noodgedwongen in quarantaine als gevolg van een moeder die op skivakantie ging. Zij raakte besmet en via haar dochter verspreidde het virus op twee scholen. Kunnen ouders in quarantaine een schadevergoeding eisen van de skiënde moeder? “Het niet naleven van de quarantainemaatregelen kan een fout zijn”, zegt advocaat Lukas De Graeve, gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht. “Maar bewijzen dat die persoon ook het oorzakelijk verband is voor de besmetting, is moeilijk.”
Marc Klifman

Born to run. B.S.

@dan58 briljante actie ;(. Ben alleen bang dat aantonen van zoiets vrijwel onmogelijk is. Je zal zoiets als een verband moeten bewijzen, ga er maar aan staan.

Maar wel heel spijtig voor de wintersportliefhebbers die nog iets zouden willen binnen de geldende maatregelen. Dit gaat gewoon natuurlijk weer een bepaalde indruk wekken waar de wintersporters niet echt lekker uit komen.

Het minste wat je kunt doen is in ieder geval de regels respecteren. Gesteld dat deze verhalen helemaal kloppen was een besmetting met inachtname van de opgelegde maatregelen gewoon te voorkomen.

*bericht bewerkt door evr66 op 19 jan 2021 13:34

Edwin van Riel

Ik zag al wat langskomen via de Telegraaf app. Het klinkt voor mij vooral als: het nieuws is op en ik heb nog wat rancune jegens de wintersporters van afgelopen voorjaar.

Verder denk ik dat het van toepassing is op alle activiteiten en dat dit dan een vrouw betreft die waarschijnlijk tegen de adviezen van de overheid in is gaan skiën in Zwitserland.

kortom: het is jammer voor alle partijen.

Vandaag stond virocraat Van Ranst weer vanvoor om te zeggen dat het sluiten van die twee scholen niet nodig was en dus overgereageerd. Die beslissing was nochtans genomen met een aantal experts waaronder microbioloog Herman Goossens…

Begrijpen wie begrijpe kan 🙄

Vandaag stond virocraat Van Ranst weer vanvoor om te zeggen dat het sluiten van die twee scholen niet nodig was en dus overgereageerd. Die beslissing was nochtans genomen met een aantal experts waaronder microbioloog Herman Goossens…

Begrijpen wie begrijpe kan 🙄

DavidW op 19 jan 2021 14:37

Ze gingen dan ook extreem ver:

  1. de bevestigde besmettingen moesten in isolatie (logisch)
  2. de klasgenoten, leraren en huisgenoten van de bevestigde gevallen die dus een hoog-risico contact hadden moesten thuis in quarantaine (wat ook standaard procedure is in alle Vlaamse scholen)

maar ook:
3) aan alle andere klassen en leraren (dus ook deze zonder hoog-risico contact) werd gevraagd om in quarantaine te gaan
4) en ook nog eens aan al hun huisgenoten

Vooral die laatste 2 zaken worden aanzien als een overreactie.

Glide on!

Weer typisch Belgisch veel drama voor niets.
En direct de vinger naar iemand.
Veel kans dat het heel anders is gelopen

Weer typisch Belgisch veel drama voor niets.
En direct de vinger naar iemand.
Veel kans dat het heel anders is gelopen

seppe3 op 19 jan 2021 20:00

Het past wel anders in het plaatje om skivakanties de grond in te boren… Ik heb er stilaan genoeg van eerlijk gezegd.

Had het de krant gehaald wanneer deze vrouw met 2 vriendinnen een appartement had gehuurd in knokke of Ardennen om lekker te wandelen en 's avonds een wijntje te drinken.

Je zal toch in privé aansprakelijk worden gesteld voor de schade die personen daardoor hebben geleden / nog lijden als gevolg van jouw uitstapje…

Waneer er 5000 mensen in quarataine gestuurd worden, zal dit altijd het nieuws halen en zal de pers proberen achterhalen waar de besmetting vandaan komt (en de contact-tracers zelf natuurlijk ook).

Glide on!

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210119_95314400?utm_source=…
De dame in kwestie heeft GEEN REGELS OVERTREDEN…

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210119_95314400?utm_source=…
De dame in kwestie heeft GEEN REGELS OVERTREDEN…

Skiwi op 20 jan 2021 11:56

Het feit dat ze de randen van de regels opzoekt neemt niet weg dat het gewoon een domme zet is geweest. Waar andere mensen last van hebben. Geen wonder dus dat mensen pissig zijn.

Had het de krant gehaald wanneer deze vrouw met 2 vriendinnen een appartement had gehuurd in knokke of Ardennen om lekker te wandelen en 's avonds een wijntje te drinken.

RVP op 20 jan 2021 08:59

Waarschijnlijk NIET, want het gaat hier over Buitenlandse reizen, dat is Knokke niet, en een wijntje kan je nergens méér drinken wegens lockdown . Eender wat @Skiwi en anderen weer proberen te bewijzen. Misschien heeft ze wel géén regels overtreden ( na haar tweede controle is ze NIET opnieuw in quarantaine gegaan omdat haar dochter naar haar ex-man ging maar het kwaad was al geschied.) maar ze heeft wel BEWUST andere mensen besmet.
De vrouw is wel degelijk fout en dat geeft ze zelf toe .

Laat ons toch stoppen met alles weg te moffelen wat niet overeenkomt met wat we zelf op dit moment denken.

Fout is fout en daarmee uit.

Iedereen op dit forum wil graag skipret en de" meesten" weten ook hoe zich daar NU naar moeten gedragen.

Born to run. B.S.

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210119_95314400?utm_source=…
De dame in kwestie heeft GEEN REGELS OVERTREDEN…

Skiwi op 20 jan 2021 11:56

Toch wel (een klein beetje), ze heeft blijkbaar niet de resultaten van haar 2de coronatest afgewacht voordat ze uit quarantaine ging.

De regel was niet enkel om een verplichte PCR-test te laten uitvoeren, maar om 2 negatieve testresultaten te hebben.
Als ze dit wel had gedaan was deze hele heisa waarschijnlijk niet nodig geweest.

Verder (en wat nu volgt staat vol van veronderstellingen en is dus zeker geen absolute waarheid): als ze effectief super voorzichtig was geweest tijdens haar vakantie (verblijf in Chalet en niet in een hotel, ten alle tijde afstand bewaren en een mondmasker dragen op alle plaatsen waar mogelijk de afstand niet kan gegarandeerd worden, liftcabines en drukke wachtrijen vermijden, …), dan was ze waarschijnlijk niet besmet geraakt. Zoals gezegd, er bestaat een kleine kans dat ze alle regels en adviezen (behalve het advies om thuis te blijven) wel gevolgd heeft, maar toch nog besmet is geraakt.

Glide on!

@ Dan58: volgens mij zijn we het eens, Het had de krant dan waarschijnlijk niet gehaald.
Het wordt iets te makkelijk aan onze skisport gelieerd. Dat is zonde en daardoor komt wintersport in kwaad daglicht, Wintersport en vakantie zijn geen veroorzaker van Corona. Elk contact is potentieel risico, Dus ook 2 vriendinnen in Knokke of de Ardennen( zie de volle drukke parkeerplaatsen) , Zeker wanneer je niet weet wat deze vriendinnen de afgelopen dagen in Belgie hebben gedaan. Het is aan een ieder om dat risico zoveel mogelijk te beperken, wel of niet net over de grens. Dat is ook maar een streepje op de kaart. De randen van de regels opzoeken is sowieso van alle tijden en doen we allemaal wel eens. Corona houdt geen rekening met grenzen, belangrijker is dat wij ons gedrag aanpassen aan Corona en dan kunnen we hopelijk snel weer genieten van de wintersport.
De kop “2 scholen dicht vanwege wandelen in de Ardennen” scoort minder.

Bijzonder dat ze nu een hele school in quarantaine zetten omwille van 1 bevestigde besmetting. Men heeft heel lang volgehouden dat wanneer er besmettingen in de klas waren niet de hele klas in quarantaine moest, nu ineens moet dat voor de hele school.

Nog vreemder is dat in Aalst ook een scholier positief is getest, daar moeten enkel de laagrisico-contacten in quarantaine en niet de gehele school + ouders…

DavidW op 18 jan 2021 18:50

Het is idd vreemd: bij andere besmettingen in scholen kijken ze tot nutoe alleen naar wie net naast de besmette leerling gezeten heeft (wat naar mijn mening te weinig is).
Voor het geval van Edegem zijn ze wel heel streng voor die moeder, die volgens de laatste berichten geen fouten gemaakt heeft, en zwijgen ze over de school die de meisjes van het 6de lager liet helpen bij kleuters en in ander klassen liet voorlezen. Terwijl scholen er toch voor moesten zorgen dat kinderen alleen contact hadden met hun eigen klasgenoten.

*bericht bewerkt door Errant op 20 jan 2021 13:45

"Waarschijnlijk NIET, want het gaat hier over Buitenlandse reizen, dat is Knokke niet, en een wijntje kan je nergens méér drinken wegens lockdown … "

Waarom niet? Ik denk dat veel mensen nog steeds regelmatig een wijntje drinken, is nog gewoon te koop en drink je gewoon thuis of bij iemand anders op toch?

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210119_95314400?utm_source=…
De dame in kwestie heeft GEEN REGELS OVERTREDEN…

Skiwi op 20 jan 2021 11:56

“De Edegemse moeder die verplicht in quarantaine moest na een skireis in de Zwitserse bergen maar na aankomst meteen haar dochter bij haar liet verblijven, ging daarmee niet in de fout. “Want bij co-ouderschap is dat niet verboden, zelfs als de ouder in quarantaine zit”, klinkt het bij het Agentschap Zorg en Gezondheid.”

Gast… dit is spelen met woorden en het verstand op nul zetten.

Ja er is een verschil tussen juridisch fout en maatschappelijk fout.

Als Rutte zegt “het reizen naar het buitenland wordt dringend afgeraden behalve voor noodzakelijke reizen” dan lezen bepaalde individuen hier op het forum “het mag”. Er staat immers niet “het is verboden om af te reizen naar het buitenland”.

Als er bij de bakker een plaatje staat van een hond met een streep er doorheen… mag je dan wel met een olifant daar naar binnen? Of staat die hond voor alle dieren?

Als jij net terugkomt uit het buitenland… wat de n**k deed je uberhaupt in het buitenland… en je moet in quarantaine dan kun je misschien zelf ook wel even je hersens gebruiken en dan bedenken dat het misschien niet zo’n goed idee is om andere mensen te zien… zelfs je dochter vanwege co-ouderschap.

En even voor alle mensen op het forum die lopen te roepen dat “zij zich wel aan alle coronaregels zullen houden… zij wel 1,5 meter afstand zullen houden op de piste… wel meteen naar het appartement zullen gaan en niet gaan après skiën”… waarschijnlijk heeft deze vrouw dat ook gedaan.

Weer eens een goed voorbeeld van “stay the f*** home” en zit het even uit.

Waarschijnlijk had het als ze in Knokke was geweest ook wel de krant gehaald maar dan was het ons niet opgevallen.
Nu voelen wij ons allemaal op onze … punten van de skies getrapt ;-)

@Togi

Dat is wat ik bedoel. En als iemand op mijn skies trapt wordt ik ook boos.

Mij gaat 't er om dat hier " bepaalde Die-Hards" kost wat kost hun gelijk willen halen en de ski-sport effe willen verheffen BOVEN alle maatregelen. Waarom toch?

Laat ons allen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en effe uitzweten en…

nogmaals DE BESTE STUURLUI STAAN AAN WAL ( correctie : zitten op 't wintersportforum)

Born to run. B.S.

Waarschijnlijk had het als ze in Knokke was geweest ook wel de krant gehaald maar dan was het ons niet opgevallen.
Nu voelen wij ons allemaal op onze … punten van de skies getrapt ;-)

Togi op 20 jan 2021 14:14

Als zij in Knokke geweest zou zijn en ze had daar corona opgelopen dan had ik er mee kunnen leven… want er is in België geen zogenaamde “15-km blijf rond je huis regel”. Je mag gewoon van Antwerpen met de trein naar Brussel.

Maar dat ze naar Zwitserland (lees: buitenland) is gegaan omdat ze wellicht net zoals veel anderen “in de sneeuw moest zijn” dat is voor mij onbegrijpelijk. Hoe egoïstisch kun je zijn?

@SkRed Jouw post is innerlijk tegenstrijdig. Als ze naar Knokke was gegaan en daarvan besmet was teruggekomen en vervolgens zich onvoldoende houdt aan de quarantainemaatregelen. Wat is daar nou anders aan dan naar Zwitserland (of eender welk ander land) te gaan?
In essentie is het exact hetzelfde: het je niet houden aan de benodigde quarantaineregels (of dat nu wettelijk voorschrift is of niet maakt niet zo veel uit).
Waarom kun je wel leven met iemand die binnenslands is gebleven en de quarantaine niet goed uitvoert en iemand die naar het buitenland is geweest en de quarantaineregels niet goed uitvoert egoïstisch noemen?

Waarmee ik overigens niet wil beweren dat naar Zwitserland (of eender welk ander land) een goed idee is…

@SkRed Jouw post is innerlijk tegenstrijdig. Als ze naar Knokke was gegaan en daarvan besmet was teruggekomen en vervolgens zich onvoldoende houdt aan de quarantainemaatregelen. Wat is daar nou anders aan dan naar Zwitserland (of eender welk ander land) te gaan?
In essentie is het exact hetzelfde: het je niet houden aan de benodigde quarantaineregels (of dat nu wettelijk voorschrift is of niet maakt niet zo veel uit).
Waarom kun je wel leven met iemand die binnenslands is gebleven en de quarantaine niet goed uitvoert en iemand die naar het buitenland is geweest en de quarantaineregels niet goed uitvoert egoïstisch noemen?

Hessel op 20 jan 2021 14:44

Eens, maar je vergroot wel de kans op corona door je reisgedrag niet aan te passen. In heel Europe geldt nu eigenlijk: reis niet. Maar het blijft veelal bij een dringend advies.

Ik ga ook 1 x in de week nog steeds boodschappen doen. Ook daarbij kan ik in het ene moment van onoplettendheid corona oplopen. Net is aangekondigd dat we in Nederland nog maar 1 persoon op bezoek mogen hebben. Als ik geen symptomen heb… kan ik dus die ene persoon aansteken… die persoon weer anderen etc etc.

Maar… ik ga niet naar het buitenland om nog meer mensen daar tegen te komen en daar het risico dat ik het krijg en overdraag op anderen nog meer te vergroten.

Plaats een reactie