Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Liftmaatschappij Torgon (Portes du Soleil) failliet

WouterVdB op 20 december 2022· 11 reacties

Torgon
Torgon

Ondanks de vooruitzichten van een overname door de gemeente Vionnaz is er geen redding van het noodlijdende Télé-Torgon, deel van het grote Portes du Soleil. Recent heeft de deelstaatrechtbank dit voorstel nietig verklaard.

Lang aanslepend proces

De overnameprocedure van het bankroete Téle-Torgon sleepte al zo’n tien jaar aan, maar in juni laatstleden leek alles nog in kannen en kruiken. De gemeente van Vionnaz had voorgesteld om het liftbedrijf over te nemen voor het symbolische bedrag van 1 Zwitserse frank. Dankzij een speciale Zwitserse wet inzake de ontwikkeling van berggebieden kon de gemeente hiervoor 2,4 miljoen frank lenen van de hogere overheid, hetzij de deelstaat Wallis. Helaas is dit door de rechtbank geweigerd. Gelukkig start de incassoprocedure pas in het voorjaar van 2023, waardoor het skiseizoen nog gewoon kan doorgaan.

Locatie van Torgon in Portes du Soleil
Locatie van Torgon in Portes du Soleil

Skipassen nog steeds te koop

Skipassen zijn op de officiële website van het gebied nog steeds te koop. Ook geplande evenementen gaan gewoon door, aldus de berichtgeving van de gemeente. Voor een plan B van overname wordt gekeken naar Portes du Soleil Suisse SA, het liftbedrijf achter het merendeel van de Zwitserse zijde van Portes du Soleil. Sinds 2017 tracht men onder dit bedrijf de Zwitserse zijde te verenigen, de locals hebben met deze partij wel goede hoop op een valide overname.

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.

Plaats een reactie

Ben benieuwd of ze het kunnen overnemen. Blijft natuurlijk wel een beetje een uithoek.

Net terug van een shortski en was absoluut top!
Zeer leuk skigebied. Het stukje Morzine/Les Gets spreekt de masse niet echt aan. Hopelijk komt er wel een oplossing en sleuren ze niet het ganse gebied mee.

Ben benieuwd of ze het kunnen overnemen. Blijft natuurlijk wel een beetje een uithoek.

Tiny-M op 20 dec 2022 19:54

Lang geleden maar wat me er vooral van bijstaat was dat de sneeuw daar altijd nog wat minder was dan in de rest van pds

Edwin van Riel

Ik hoop dat ze er nog uitkomen, het is idd een uithoek, maar je hebt een fantastische zwarte piste vanaf Super Châtel naar beneden richting Torgon. We gaan het meemaken, ski al bijna 20 jaar in dit gebied en heb al van alles meegemaakt hier qua verandering.

Weet iemand hoe het ervoor staat? Zou erg jammer zijn als er komende winter niet te skiën valt.

Geen flauw idee maar run februari/maart was dat gedeelte gesloten ivm te weinig sneeuw. Dat is ook niet super voor dat gebied en zeker niet de restaurants. Maar het blijft allemaal oude zooi daar. Net zoals de kant van Morgins op vanuit Châtel. In Châtel hebben ze al een paar liften vervangen die er absoluut op vooruit zijn gegaan daardoor. En dit jaar vervangen ze de 40 jaar oude stoeltjes in Morgins naar een gondel.

Daar ben ik van op de hoogte. Maar rond januari en februari vind ik het altijd een leuk stukje (mits de sneeuw goed is). Ik heb komend seizoen een seizoenskaart in PDS dus hoop dat het nog even geopend blijft.

Het seizoen begint bijna dus dacht ik dat ik dit topic wel weer eens kon aanwakkeren. Online vind ik er eigenlijk niks over, iemand die een update kan geven?

https://www.torgon.ch/ouverture-pistes-meteo.html

Volgens deze site gaan ze gewoon weer open vanaf 23 december.

“Les dates sont soumises aux conditions d’enneigement et d’exploitation.” Ik maak hieruit op dat het afhangt van de sneeuwcondities en de exploitatie. Maar misschien kan iemand die beter Frans kan het bevestigen.

https://www.lenouvelliste.ch/valais/chablais-valaisan/monthe…
Artikel van twee weken terug.

Korte samenvatting (naar aanleiding van de DeepL vertaling):
De liftmaatschappij is er niet uitgekomen en de liquidatie is gestart.
De hoop is nog steeds dat Portes du Soleil Suisse SA de liften overneemt voor 1 Frank.
De skiliften in Chatel garanderen in ieder geval de mogelijkheid tot skien in Torgon gedurende de winter van 23/24 zolang de procedures nog lopen.

Misschien dat iemand met een betere beheersing van de Franse taal nog iets ziet wat ik nu mis :)

*bericht bewerkt door jesseklimt op 03 nov 2023 15:08

Plaats een reactie