Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Vlinder brengt WK 2024 in gevaar

ChristopheJ op 26 januari 2023· geen reacties

null

In Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn vindt in 2024 de finale plaats van de Ski World Cup en in 2025 het wereldkampioenschap. Of steekt een vlinder hier een stokje voor?

Verbreding piste

De wedstrijden vinden plaats op de Zwölferkogel in Hinterglemm. De burgemeester van het gastdorp, Alois Hasenauer, zegt dat bij het middelstation een verbreding van de piste nodig is om het valgebied en dus de veiligheid te vergroten. Men wil ook twee afdalingen parallel naast elkaar realiseren.

Standaard wordt er dan een onderzoek gevoerd naar de lokale fauna en flora. Daarbij werd vastgesteld dat het tijmblauwtje, een vlinder, hier zijn habitat heeft. De rupsen en vlinders zijn zeer afhankelijk van mieren en wilde tijm die beiden talrijk aanwezig zijn in het gebied dat werd onderzocht. Concreet zou ongeveer 10% van de tijmvoorraad binnen het studiegebied geïmpacteerd worden, wat volgens de natuurbeschermingsautoriteiten die het rapport opstelden niet zou leiden tot schade aan de populatie.

Publiek belang

Maar dat was buiten de ‘Ombudsdienst Milieu’ gerekend, vertegenwoordigd door advocaat Gishild Schaufler. “Zulke ingrijpende werken zullen in elk geval een negatief effect hebben. De rupsen eten van de tijm en laten zich door mieren vervoeren naar een mierennest waar ze zich voeden met larven. Een daling van de populatie is onvermijdelijk. En daarom moet voor deze werken een algemeen belang kunnen bewezen worden”, aldus Schaufler.

De inwoners van Saalbach lieten vervolgens andere deskundigengroep de zaak bekijken. Zij zijn dan weer van oordeel dat de positieve economische invloed van de wedstrijden een grotere (positieve) impact heeft op de omgeving dan het voortbestaan van het tijmblauwtje. Bovendien is het de bedoeling bij de inrichting van de piste een ‘vervangende habitat’ te creëren. Er is dus geen begrip voor het standpunt van de ombudsdienst.

De tijd dringt

De burgemeester van Hinterglemm hoopt dat de ombudsdienst zich bij dit nieuwe rapport zal neerleggen en dat de plannen niet meer vertraagd worden. Dat zou de organisatoren in de problemen brengen. “Er is politiek beslist om dit WK naar Hinterglemm te halen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat het in gevaar zou komen door een minimale terreincorrectie,” zo vertelt hij.

Advocaat Schaufler verklaart tot slot dat volgens haar de gevraagde ingrepen haalbaar zijn, en hekelt het feit dat men de schuld bij de ‘Ombudsdienst Milieu’ probeert te leggen. Als men kan bewijzen dat het algemeen belang hier goed bij vaart, kan de verbreding goedgekeurd worden. Maar er zouden volgens haar ook nog landeigenaren zijn die zelfs geen toestemming hebben gegeven voor de verbreding. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Bron: www.sn.at

Gerelateerde weblogs

Duurzame wintersport in Oostenrijk - deel 3: zo worden de dalen steeds 'groener'
op 02 november 2023

Duurzaamheid is allang geen trend of buzzword meer. Langzaam maar zeker stijgt de temperatuur op aarde en de kwetsbare berggebieden fungeren in die zin als de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn.

Bouw van windmolens in Saalbach-Hinterglemm dichterbij
op 01 maart 2023

De plaatsing van windmolens in het skigebied van Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn wordt steeds waarschijnlijker. De gesprekken voor de bouw van een windmolenpark op de Hochalm bij Hinterglemm zijn opnieuw opgestart vanwege de hoge energieprijzen en verbeterde technieken.

Bezwaren tegen nieuwe piste in Fieberbrunn
op 01 maart 2023

De Oostenrijkse milieuadvocaat en -ombudsman Johannes Kostenzer heeft bezwaar aangetekend tegen de reactivering van een piste in het Oostenrijkse Fieberbrunn.

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Plaats een reactie