Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Duits onderzoek: minder skiën, meer wandelen

~verwijderd~ op 26 oktober 2022· 15 reacties

null

Skigebieden gaan de gevolgen voelen van de hoge inflatie, zo blijkt uit een recente Duitse enquête uitgevoerd in opdracht van de sportkledingfabrikant Schöffel. Meer wintersporters besparen op hun skivakantie en kiezen vaker voor alternatieve vrijetijdsbestedingen op hun winterbestemming, anders dan skiën.

Kortere skivakantie en besparen

Mensen merken dat de prijzen zijn gestegen en houden daarom minder geld over voor vakanties. Dit blijkt uit resultaten van een enquête van het Yougov Institute. Yougov ondervroeg ruim 2000 volwassenen online, in opdracht van de sportkledingfabrikant Schöffel. De resultaten zijn gepubliceerd op fvw.de. Volgens het onderzoek overweegt 26% van de potentiële wintervakantiegangers af te zien van hun wintersportvakantie vanwege stijgende kosten. Daarnaast overweegt 23% kostenbesparingen tijdens de vakantie. Volgens het onderzoek houdt slechts een kwart van degenen die regelmatig op wintersport gaan vast aan de oorspronkelijke plannen. Wat mogelijke kostenbesparingen betreft: sommige ondervraagden willen minder ver of korter op wintersport, niet gaan skiën, of minder vaak gaan après-skiën of uiteten in hutten.

Skiën minder dominant

Voor toeristische regio’s wordt het daardoor moeilijker om te plannen, aldus de directeur van Schöffel Sport, Stefan Merkt: “Ik denk dat als de sneeuw valt, de skigebieden vol zullen zitten. Maar mensen zullen waarschijnlijk kortere reizen maken, meer spontaan in het weekend gaan en dagtrips plannen.” Het onderzoek is niet heel positief voor skigebieden die afhankelijk zijn van de skipasverkoop. 63% van de respondenten zei nu in de winter liever te willen gaan wandelen. Andere alternatieve activiteiten die in trek zijn zonder een skipas te hoeven kopen zijn langlaufen, toerskiën en zelfs fietsen. “Wintersporten worden steeds veelzijdiger, ook gedreven door inflatie en klimaatverandering”, aldus Merkt. “Skiën wordt daardoor wat minder dominant”.

null

Lange termijntrend positief

Hoewel de directeur van Schöffel ervan uitgaat dat het komende seizoen niet gemakkelijk zal zijn voor betrokkenen in de wintersportbranche, heeft dit volgens hem geen invloed op de lange termijntrend Al jaren zijn mensen steeds meer op zoek naar beweging in de frisse lucht. “Momenteel voelen we een zekere terughoudendheid om nieuwe spullen te kopen. Maar het onderwerp natuur en buitenleven blijft belangrijk. Mensen blijven het leuk vinden om naar buiten te gaan, vooral in een crisis, als tegenwicht voor alle stress en onzekerheid”, aldus Merkt.

~verwijderd~

Plaats een reactie

Inderdaad we blijven het leuk vinden om naar buiten te gaan, maar gezien de tijd waarin we leven kan dat prima in een outfit van vorig jaar en het gaat nooit meer worden zoals het was als je het mij vraagt. Skien wordt een sport voor de happy few vrees ik.

Mischien dat je het nog niet doorhad maar Skiën is al heel lang een sport voor de happy few

*bericht bewerkt door marklit op 26 okt 2022 22:18

Allé, wat ik dacht is dus eigenlijk al volop aan het gebeuren :-( Ik vroeg mij al af wanneer bv (ik denk dan toch vooral door de stijgende skipasprijzen en accomodatie) een impact ging hebben op de skivakantie voor de meesten onder ons. Ik heb het hier al gezien onder mijn eigen vriendenkring met 2 en meer kinderen, die dus enkel in hoogseizoen kunnen gaan skiën en waarvoor het onbetaalbaar is geworden als je 4 en meer skipassen moet kopen :-(
Een heel ander cijfer dus als wat de enquêtes hier op wintersport lieten uitschijnen…

Een quote uit het artikel:
Volgens het onderzoek overweegt 26% van de potentiële wintervakantiegangers af te zien van hun wintersportvakantie vanwege stijgende kosten. Daarnaast overweegt 23% kostenbesparingen tijdens de vakantie

Dat komt dus neer op een totaal van 49% minder skiërs (enkel Duitsland alleen al, en als je onder kostenbesparing bv wandelen ipv skiën kan zien) maar dat is ongeveer de helft… dat moet voor diegene die wel nog gaat skiën toch merkbaar voelbaar zijn op zijn volgende skitrip? Minder verkeer op de baan, minder mensen op de piste, …
Of interpreteer ik het cijfer verkeerd?

26% overweegt het. Een groot deel gaat dat natuurlijk gewoon nog doen. Die 23% gaat wel, maar drinkt een biertje minder etc.

Tegelijk raakt deze periode natuurlijk de middeninkomens hard en dat is wel de groep waar de wintersport potentieel de sluitpost is. We zullen zien of het veel rustiger wordt.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Er zijn nog zoveel factoren die een wintersport duur(der) maken die ik eerder zou laten vallen dan helemaal niet gaan:

  • Skigebied. Maakt zoveel uit en er zijn ook zat gebieden die leuk genoeg zijn maar lang niet zo duur. Misschien gaat er wel een verschuiving plaats vinden naar de wat minder dure gebieden, voornamelijk naar Frankrijk bijvoorbeeld.
  • Loopafstand van piste en lift: normaal gezien ben ik wel fan van dichtbij de piste zitten, maar als ik dat los moet laten is ook prima
  • Horeca: minder (duur) eten op de piste, biertje minder inderdaad
  • Appartement: met de jaren gingen mijn wensen/eisen van het appartement ook steeds omhoog, wellicht dat de inflatie ervoor zorgt dat de omgekeerde weg ook weer bewandeld moet worden.

Ik hoop toch niet dat het erop neer komt dat ik over een aantal jaar als een student met de nachtbus naar een karig hokje ergens in een zijdal ver van de piste in Superdevoluy terecht kom, maar dat ik alsnog zou gaan staat vast

Het is ook maar gewoon één onderzoek hè mensen, in opdracht van een kledingmerk dat geen skikleding maakt en wel wandelkleding… Met bepaalde vraagstelling beweeg je de antwoorden altijd een kant op. Ik zeg niet dat er niets van waar is, maar er zijn vast nog andere onderzoeken, zoals de enquete hier op wintersport.nl/be

En w.b. de happy few, ik leg de nadruk op happy!

Het is ook maar gewoon één onderzoek hè mensen, in opdracht van een kledingmerk dat geen skikleding maakt en wel wandelkleding… Met bepaalde vraagstelling beweeg je de antwoorden altijd een kant op. Ik zeg niet dat er niets van waar is, maar er zijn vast nog andere onderzoeken, zoals de enquete hier op

En w.b. de happy few, ik leg de nadruk op happy!

Neelz op 27 okt 2022 09:07

Hé, dat is gek, ik heb een skibroek van Schöffel en nou lees ik net dat ze geen skikleding maken. Misschien ook maar eens onderzoek doen ;-)

Het is ook maar gewoon één onderzoek hè mensen, in opdracht van een kledingmerk dat geen skikleding maakt en wel wandelkleding.

Neelz op 27 okt 2022 09:07

“Austrian Ski Federation extends clothing partnership with Schöffel until 2026”
Om te wandelen na het skiën?

Ik herken het wel hoor. Wij zouden aan skipassen ruim € 1.000 kwijt zijn voor 6 dagen. Nu kun je vooraf je pas reserveren en dan € 150 besparen. Echter, wil je daar een soort annuleringsverzekering voor afsluiten, kost je dat € 15 per pas dus is het voordeel nog maar beperkt. Ik zit er sterk over te denken om maar 3 dagen te gaan skiën en de andere dagen te vullen met langlaufen, wandelen en misschien fatbiken. Die afwisseling lijkt me eigenlijk ook wel erg leuk.

Laat het maar gebeuren. Pas als aan de vragende kant het volume begint af te nemen, gaat het aanbod veranderen. Zoals bijna altijd reageert het aanbod te laat met als gevolg over compensatie. Dat is alleen maar goed voor de lange termijn. Zelf verwacht ik een extreme focus op milieu.
Het is niet leuk als je in de geraakte groep zit (been there, done that). Maar uiteindelijk profiteert iedereen hiervan zodat JelleK niet in een karig hokje ergens in een zijdal hoeft te logeren.

Wat ik mezelf dan afvraag, is dit voor het eerst in de ski wereld? Dat de markt overspannen raakt en vervolgens zichzelf weer herstelt. Dit soort cycli zie in je in nagenoeg iedere markt (pig cycle). Ski zelf pas 4-5 jaar dus heb het wat dit betreft nog niet meegemaakt.

@DomiG
zelf ski ik al 20 jaar en ik heb de prijzen (accomodatie, skipasprijzen) alleen maar de hoogte zien ingaan.
Met dit verschil dat toen de skipasprijzen niet extreem duur waren en dat elke prijsstijging toen in het niets verdween met de toen huidige skipas prijzen. Maw het viel niet zo hard op als de prijzen een beetje duurder werden.
Maar nu met de al zo dure prijzen en de torenhoge inflatie heb ik de indruk dat de prijsstijgingen extreem zijn :-(
Ik weet niet of die prijzen uiteindelijk terug gaan dalen. Nu is er een stijging owv energie, ook voor een accomodatie betaal je meer. Maar ik vrees ervoor als gas/elektriciteit , dus energie in het algemeen terug meer betaalbaar worden deze (skipas, accomodatie) ook terug hun prijzen neerwaarts gaan bijstellen. Daar vrees ik echt voor. Eénmaal het brood hier 3euro kost zal dat 3euro blijven , ook ons pakje friet, zelf als de gasprijzen terug (gaan) dalen… :-(

Het is ook maar gewoon één onderzoek hè mensen, in opdracht van een kledingmerk dat geen skikleding maakt en wel wandelkleding… Met bepaalde vraagstelling beweeg je de antwoorden altijd een kant op. Ik zeg niet dat er niets van waar is, maar er zijn vast nog andere onderzoeken, zoals de enquete hier op wintersport.nl/be

En w.b. de happy few, ik leg de nadruk op happy!

Neelz op 27 okt 2022 09:07

Skijacken für Herren https://www.schoeffel.com/de/de/herren/ski/jacken

Glide on!

Haha @DomiG ik zit me momenteel te oriënteren op prima appartementen op loopafstand van gunstig gelegen dorpen rondom het Sella massief in de Dolomieten, dus gelukkig begeef ik me financieel nog erg ver van dat scenario af. Het ging me er meer om dat ik een maatregel als “niet meer gaan” echt als allerlaatste optie zie.

Maar ik denk dat je helemaal gelijk hebt, dit is nu eenmaal hoe de wereld werkt. Ook gaat het zoals @Gerrit aangeeft natuurlijk niet gebeuren dat de prijzen gaan dalen, je kunt hoogstens hopen dat de stijging stagneert en je loon stijgt en het dus relatief weer wat goedkoper wordt. Gezien de grote afhankelijkheid van energie voor de wintersportsector zie ik het voorlopig nog niet gebeuren.

@Gerrit Dan was het een mooie investering geweest, 20 jaar geleden. Maar zelfs vastgoed dat decennia als veilige haven werd gezien, is in elkaar geklapt. Ook (groot)banken kunnen kapot. Ik zou er nu niet meer op gokken dat de wintersport markt niet in elkaar kan zakken.

Lees nu bijvoorbeeld al een enkel gebied dat dicht blijft omdat dat goedkoper is dan opengaan. Dat doe je geen tweede jaar als je het eerste al overleeft. Dus er moet iets gebeuren. En je kunt je afvragen hoeveel ruimte er nog over is voor prijsverhogingen.
We gaan het zien, maar de ervaring leert dat als de bal begint te rollen, het hard kan gaan…

Wat betreft je boodschappen. Ergens heb je natuurlijk een punt. De trend over de cycli heen is nagenoeg altijd stijgend. Maar ook daar waren de prijzen in de nasleep van de financiële crisis absurd. Middels de “prijzenoorlog” in de supermarkten is dat een jaar of 5(?) geleden, overmatig, rechtgetrokken. (nu zijn de prijzen ook weer absurd trouwens…).

Mijn punt is niet dat het teruggaat naar 20 jaar geleden. Wel dat de absurditeit eruit gaat. Althans, dat hoop ik toch.

@JelleK Had je natuurlijk genoemd als hypothetisch voorbeeld. Iets zegt me dat het gros van de bezoekers op dit forum nog lang niet in een karig hokje terechtkomt.
Of de energiemarkt de prijs omhoog zal blijven stuwen weet ik niet. Ook daar geldt, als de consument het niet meer trekt, moet het aanbod zich aanpassen. Ik verwacht een flinke sprong op milieu- en duurzaamheidsgebied. Ook omdat dat momenteel erg leeft (en goed ook!)

*bericht bewerkt door DomiG op 27 okt 2022 11:12

In plaats van een week in januari en een week in maart zijn wij van plan om twee weken aaneengesloten weken te gaan. Zo besparen wij al gauw de benzine voor zo’n 2200 kilometer. We boeken niets van te voren, zodat we kunnen wachten tot de sneeuwcondities goed zijn.
Als wij naar een gebied gaan waar een overkoepelende skipas geldt, bijvoorbeeld Dolomiti Superski of Ski Amadé, dan kunnen we voor twee keer een week via het plaatselijke toeristenbureau een appartement huren en een 13-daagse skipas nemen die goedkoper is dan twee keer een 6-daagse skipas.
Nu behoren wij wel tot de happy few: we zijn gepensioneerd, hoeven dus niet in de schoolvakanties en we kunnen gaan wanneer de condities goed zijn.

Plaats een reactie