City & Ski in het Berner Oberland - Jungfrau Region (2/2)

Rene op 01 november 2021

null
Het Berner Oberland is het zuidelijke, bebergde gedeelte van het kanton Bern, naar de gelijknamige stad waar de regering huist. Het is een populaire bestemming voor toeristen uit de hele wereld en een van de oudste vakantiegebieden van Zwitserland. Samen met Kristy en Arjenbezocht ik Interlaken en de Jungfrau Region: de ideale activiteitencombi in de regio van Rösti en meringue. Vorige week vertelde ik je alles over onze reiservaring in Interlaken. Vandaag neem ik je mee naar de Jungfrau Region!

Jungfrau Region

Binnen een half uurtje rijden vanaf Interlaken kun je reeds het corduroy betreden. Alpenreuzen als de Eiger, Mönch en Jungfrau domineren de skyline van het skigebied. Het panorama is fenomenaal. Wij nestelen ons in Grindelwald, een authentiek Zwitsers dorp met weinig hoogbouw en veel houten chalets. Het biedt uitzicht op de Eigernoordwand, berucht onder bergbeklimmers om zijn uitdagende steilte. Onderin ons hotel zit restaurant Barry’s, vernoemd naar een beroemde sint-bernard-reddingshond: een echte aanrader als je op zoek bent naar typische Zwitserse berghutromantiek. Het skigebied bestaat uit de deelgebieden Grindelwald-Wengen, Grindelwald-First en Mürren-Schilthorn. Deze worden niet alleen door skiliften verbonden maar ook door de Wengernalpbahn, ‘s werelds langste tandradbaan. Een treinritje zit bij de overkoepelde skipas inbegrepen. Het traject loopt tussen Lauterbrunnen, Wengen en Grindelwald, met in het midden het Kleine Scheideggstation (2.061) als hoogste opstappunt. Van hieruit loopt ook een aftakking richting de Jungfraujoch-Top of Europe.

Jungfrau Region
Uitzicht op Eiger Nordwand

Groot en divers skigebied

Het doorkruisen van het gehele skigebied neemt aardig wat tijd in beslag. De pisteteller tikt er dan ook de 210 km aan. First, dat direct boven Grindelwald ligt, is met zijn makkelijke, op het zuidwesten georiënteerde flanken meer voor gezinnen. Rondom Kleine Scheidegg-Männlichen vind je meer uitdagende afdalingen, waaronder de beroemde wereldbekerpiste op de Lauberhorn. Op de hoogste pieken boven het pittoreske, autovrije dorp Mürren gaat het er ook wat pittiger aan toe. De zwarte Direttissima is bijvoorbeeld een echte bovenbenenbrander. Naarmate je lager komt wordt het pisteaanbod milder. Uit ervaring roemt Arjen ook de vele freeride- en toerskiopties die in het hooggebergte van de Jungfrau Ski Region te vinden zijn. Helaas laten de condities het momenteel niet toe. Hetzelfde geldt voor een langer bezoekje aan het draaiende bergrestaurant Piz Gloria op de piek van de Schilthorn. Dit opvallende gebouw is bekend van de James Bondfilm On Her Majesty’s Secret Service, dus een must-see voor een filmliefhebber als ik.

Jungfrau Region
First Cliff Walk

Sideshow

Wie niet per se gebrand is op alleen skiën of snowboarden, zit hier meer dan goed. De Jungfrau Ski Region kent namelijk tal van randactiviteiten, met als hoogtepunt de treinrit naar de 3.454 meter hoge Jungfraujoch, Europa’s hoogste treinstation. Het traject van de grotendeels betunnelde tandradbaan loopt door de Eiger tot aan het zadel tussen de Mönch (4.107 m) en de Jungfrau (4.158 m): de zogeheten Jung fraujoch. Deze trip is sneller en comfortabeler geworden dankzij de nieuwe V-bahn. Als je denkt dat je er enkel een prachtig uitzicht krijgt op de Aletschgletsjer dan heb je het mis. Er is een complete toer gemaakt op deze ‘Top of Europe’, inclusief horeca en souvenirwinkels. Van prachtige panoramaterrassen, educatieve exposities hoe de treintunnel is gemaakt tot indrukwekkende ijsgallerijen waar je doorheen kan lopen. Je bent zeker een paar uur zoet met alles te ontdekken op deze toeristische trekpleister. Op vertoon van je skipas krijg je een gereduceerd tarief voor deze attractierit.

Onze tip: pak zo vroeg mogelijk de trein omhoog.

Jungfrau Region
Jungfraubahn

Bloedstollende attracties

De steilte en hoogte van de Zwitserse bergen zijn vanzelfsprekend een ideaal terrein voor bloedstollende attracties. In Grindelwald-First vind je bijvoorbeeld de duizelingwekkende Cliff Walk over een metalen panoramapad dat dicht tegen een rotswand is aangebouwd. Een vergelijkbaar angstaanjagend wandeltraject vind je in Mürren onder de Schilthorn, genaamd Thrill Walk. De bij je skipas inbegrepen First Glider en First Flyer, waarbij je middels een tokkelbaan de berg afsuist, gaan een stukje verder als het om adrenalinekick gaat. Wil je liever zelf de controle bewaren dan bezoek je de Big Pintenfritz-rodelbaan. De glijroute loopt van Faulhorn via Bussalp naar Grindelwald Oberäll. Vernoemd naar de kroegbaas van de lokale berghut is het met zijn 15 kilometer lengte en 1.361 hoogtemeters een van de langste rodelbanen van Europa. Alhoewel dit alternatieve aanbod natuurlijk een leuke aanvulling is, vinden wij drieën het echter een sideshow van het daadwerkelijke spektakelstuk van de skiregio: het adembenemende uitzicht. Bereid je voor op een stijve nek!

Klik hier voor veel meer inspiratie voor een wintersport in Zwitserland.


Coronamaatregelen
Coronamaatregelen
Met het label ‘Clean & Safe’ verbinden toeristische dienstverleners zich ertoe om de regels opgelegd door het Zwitsers ministerie van Volksgezondheid en de brancheverenigingen strikt na te leven. Op Clean-and-safe.ch vind je meer informatie over de getroffen voorzorgsmaatregelen omtrent Covid-19. Voor alle actuele informatie over reizen naar Zwitserland, raadpleeg de reisadviezen van de Zwitserse en de Nederlandse overheid.
Noot van de redactie

Je hebt zojuist een promotioneel artikel gelezen. Dat betekent dat de redactie van Wintersport.nl in samenwerking met de partner bekijkt hoe we hun boodschap zo goed mogelijk over kunnen brengen. Het artikel is dus geschreven door de redactie, maar goedgekeurd door de partner. Daar ontvangen we een bedrag voor. » Lees meer

Rene
Filmt en edit er het hele seizoen op los, of het nu een Snow Show is, een gebiedsreview of gewoon in Nederland met de podcast.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.