Het klinkt misschien zo simpel, maar als je voor de eerste keer op wintersport gaat kan dit toch echt een grote vraag zijn. Hoe stap je in je skibinding? En misschien nog wel belangrijker: hoe kom je er ook weer uit? In deze video alle basisinformatie van skibindingen!

Kristy
verdeelt haar tijd tussen het opnemen van videos in de sneeuw en het geven van skitrainingen.

Plaats een reactie

Dat soort instructie (voorwaarts/achterwaarts slingeren van de voet over de voorbak) is één van de redenen waarom ik elke vakantie mensen (kinderen en volwassenen) in het groepje hun ski enthousiast zie wegschoppen als ze denken dat er sneeuw onder hun schoen hangt 😛. Met extra frustratie als ze hun ski proberen aandoen op een helling, en dat schoppen ervoor zorgt dat ze plots niet meer zo stabiel staan op de ski die ze al aangklikt hebben 😉.

De manier die ik aanleer is door de de voor- en achterkant van de skischoen bovenop de voorbak van de binding te tikken: stukje van de schoen er recht boven houden, en dan recht naar beneden paar keer tikken. Dat is in zowat alle gevallen genoeg om de sneeuw los te maken, vraagt niet om een beweging te maken die je voorwaarts/achterwaarts uit balans brengt, en straft je niet af als je per ongeluk een paar centimeter te laag zit.

e manier die ik aanleer is door de de voor- en achterkant van de skischoen bovenop de voorbak van de binding te tikken: stukje van de schoen er recht boven houden, en dan recht naar beneden paar keer tikken. § Morzel op 03 feb 2022 13:41

Hmmm, ik gebruik nooit tegen of ‘over’ m’n binding om mijn schoenen sneeuwvrij te maken.
Ik trap met 1 voet tegen de andere, klik in en dan met de andere voet tegen de ingeklikte.
Zachtjes trappen hè, ik zie er ooit zo over hun binding heenrammen dat ik medelijden krijg met de binding.

Bla, bla, bla.

Ik geloof ook niet zo in die borsteltechniek over je binding heen. Mijn ervaring is dat er dan nog steeds een mooi afgerond stukje ijs kan blijven zitten.

Een goede tik met m’n skistok werkt voor mij het best.
Waarschijnlijk is geen enkele techniek 100% veilig voor je materiaal.

Voor gevorderden:

Voor supergevorderde:

Inderdaad, met je voet tegen je vindt schopppen lijkt mij een uitnodigen voor een kapotte binding (zeker voor de plastic bindingen op beginners ski’s). Ook zo met het midden van je skistok tegen je schoen is vragen om een kapotte stok (maar dan juist eerder bij dure Carbon stokken).

Als het niet zo plakkerige sneeuw is dan tik ik met mijn schoen op een stevige plek tegen mijn andere schoen. Als het wel plakkerig is, dan met het handvat of de punt van de stok schrapen.

Wat ik in dit filmpje mis is de aanwijzing om de achterbak eerst naar beneden te duwen voordat je instapt (bijvoorbeeld na een val).

Juist beginners komen vaak wel in de binding onderaan de lift, dat gaat immers bijna vanzelf.
Maar als je dan midden in de afdaling vallen, dan weten ze niet dat je de achterbak eerst naar beneden moet duwen voor je weer kunt instappen.
Dan snappen ze niet waarom het nu opeens niet lukt, terwijl ze “precies hetzelfde doen” als aan het begin van de dag.

Hebben we uiteraard ook een video voor @slim ;) Maar het specifiek naar beneden duwen is een goeie!

*bericht bewerkt door Rene op 03 feb 2022 16:04

Hebben we uiteraard ook een video voor @slim ;)

Rene op 03 feb 2022 09:03

Kristy doet het daar natuurlijk wel, maar ze zegt het niet hardop. Dus zelfs als een beginner dit filmpje vind (ik zou de link daar van ook IN het YouTube instap filmpje linken), dan merken ze dat waarschijnlijk helemaal niet op.

Ook niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je je voet recht in de binding zet. Regelmatig gezien dat mensen hun voet er scheef in zetten, en dan kan je duwen wat je wil maar krijg je je schoen echt nooit in de binding.

Wat ik me al een tijdje afvroeg: ik open de eerste binding altijd met mijn ene ski. Kan dat kwaad? Ik heb al een paar keer achteraf gekeken maar dat maakt precies geen krassen of zo.
Prikken jullie altijd netjes met de stok om de binding te openen?

Prik met de stok terwijl ik ook mijn voet omhoog trek. Ik doe het nooit met m’n ski, te glibberig. Tegelijkertijd denk ik niet dat het veel kwaad kan.

Wat ik me al een tijdje afvroeg: ik open de eerste binding altijd met mijn ene ski. Kan dat kwaad? Ik heb al een paar keer achteraf gekeken maar dat maakt precies geen krassen of zo.
Prikken jullie altijd netjes met de stok om de binding te openen?

Jurgen_t op 04 feb 2022 10:20

Goed is het niet, het beschadigd het belag van je ski’s zeker wel! In de ski-clubs leren alle kinderen dat het echt niet mag :-)
Dus als ik het een keertje doe dan krijg ik hard op de kop van mijn dochter ;-)

Click. Click. Peace

Wat ik me al een tijdje afvroeg: ik open de eerste binding altijd met mijn ene ski. Kan dat kwaad?
Prikken jullie altijd netjes met de stok om de binding te openen?

Jurgen_t op 04 feb 2022 10:20

Altijd met de stokken eigenlijk. Ik denk dat als je het met beleid doet het geen kwaad kan, maar echt uittrappen lijkt met toch echt niet bevorderlijk.

En niet alleen slecht voor je belag om het met je ski’s te doen, vooral ook voor je binding. Aan de zijkant van je ski zit een scherpe staal kant, terwijl bindingen van plasitc of aluminium zijn.
Op z’n minst gaat het krassen geven, als je pech hebt lijden die ook tot scheuren.

Wat ik me al een tijdje afvroeg: ik open de eerste binding altijd met mijn ene ski. Kan dat kwaad? Ik heb al een paar keer achteraf gekeken maar dat maakt precies geen krassen of zo.
Prikken jullie altijd netjes met de stok om de binding te openen?

Jurgen_t op 04 feb 2022 10:20

1ste ski met de stok, 2de vaak met de skischoen die net los is gekomen.

Aftellen maar!

Ik mis een aantal zaken in het filmpje… naast het in de juiste stand zetten van de binding (bv na val, maar ook als je “uitstapt” door tegen de zijkant van de schoen te schoppen), maar zeker ook het zorgen voor de broek. In veel gevallen valt een deel van de broek over de achterkant van de schoen. Als je dan instapt, dan zit je schoen veel vaster in de binding en dat kan makkelijk voor problemen zorgen bij een val, omdat er heel andere krachten in het spel zijn.

Het ontdoen van sneeuw onder de schoen is belangrijker voor de “na een val” video, maar die moet zeker uitgebreid worden met een offpiste/tiefschnee deel, want dat geeft weer allerlei andere problemen.

Als laatste, een deel met “zo stap je niet in of uit je ski’s” is ook handig, zoals bv de filmpjes die gelinkt zijn. Ook ik heb vaak de achterhak geopend met de andere ski en ben uitgestapt met daarna een schop tegen de zijkant van m’n andere schoen. Het zou goed zijn de nadelen van dat soort shortcuts te behandelen.

Kortom, tijd voor versie 2 van het filmpje! :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie