Innovatie: autonoom rijdende gondels

WouterVdB op 04 december 2021· 2 reacties

ConnX, hybride gondel. (C) Leitner Ropeways
ConnX, hybride gondel. (C) Leitner Ropeways

De Italiaanse skiliftproducent Leitner heeft een prototype gelanceerd van een autonoom rijdende gondel, genaamd de ConnX. Het concept start bij een gewone gondelbaan - ons allen wel bekend. Eens in het station wordt de cabine overgebracht op een zelfrijdend platform, waarna er een route over straat wordt gevolgd. Passagiers hoeven bij de transfer niet uit te stappen, alles verloopt automatisch.

Oplossing voor stedelijke mobiliteit

Leitner positioneert de ConnX als een hybride oplossing voor stedelijke mobiliteit. Kabelbanen als openbaar vervoer is een trend die het laatste decennium sterk aan het opkomen is, met de Mi Teleférico in Bolivië als schoolvoorbeeld. Obstakels en heuvelachtige landschappen kunnen met de kabel overwonnen worden, waarna het natransport dat met een bus of tram zou gebeuren, nu kan voortgezet worden met de gondel zelf.

null

De rijdende karretjes volgen een geleidende rail die eenvoudig is aan te leggen, er komen geen grote infrastructuurwerken aan te pas. De elektrische aandrijving maakt de karretjes een stuk stiller en ecologischer zijn dan bijvoorbeeld een klassieke dieselbus. Leitner adverteert een topsnelheid van 36 km/h, ideaal voor een stedelijke omgeving.

Innovatief, maar wenselijk?

Stel je dit voor in je favoriete wintersportdorp. Zullen we in de toekomst nooit meer van het hotel naar de lift moeten wandelen? Ik vermoed dat er niet veel skiërs rouwig om zullen zijn dat die oncomfortabele wandeling in de ochtend dan tot de verleden tijd behoort. Ongetwijfeld zal het ook een aantal valpartijen sparen. Daarentegen is die wandeling wel de ideale warm-up of cool-down na het skiën. En is dit niet een vorm van luiheid die contrair is met wat men een wintersportvakantie noemt? Ik vermoed dan ook dat de afzetmarkt zich voornamelijk zal bevinden in stedelijk transport, zoals Leitner het ook uitdraagt in de productbeschrijving.

Wat denken jullie?

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.

Interessant concept, je zou hier wel lekker covid-proof een busverbinding mee kunnen omzeilen. Al hoop ik van harte dat we deze methode van vervoer, met die reden, niet realiteit zien worden. (maar nu raak ik wat off-topic)

Doe mij maar lekker een bescheiden wandeling voor en na de skidag van mijn skivakantie. Ik noem mijn vakantie geen wintersport, daarvoor zit ik veel te vaak op een terras te genieten ;)

Dat te hebben gezegd, zo’n zelf rijder on demand kunnen bestellen is vast beter voor het milieu dan de, in daluren, bijna lege pendelbus tussen deelgebieden.

In bijvoorbeeld het KWT zou dit volgens mij best handig zijn.

*bericht bewerkt door BijvanderF op 04 dec 2021 17:44

Handtekening forum

Twee compatibele liften en een dal te overbruggen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie