Bunschoten en Vos tonen topvorm, maar eindigen toch naast podium

Bunschoten en Vos vinden troost bij elkaar.
Bunschoten en Vos vinden troost bij elkaar.
Lisa Bunschoten en Chris Vos bereikten allebei met goed snowboarden de finale van de cross op de Paralympische Spelen, maar eindigden allebei buiten de medailles. Bunschoten kwam ten val na een aanraking met een tegenstandster en noteerde een DNF in de finale, terwijl Vos in aanraking kwam met een tegenstander en uiteindelijk vierde werd. Renske van Beek werd uitgeschakeld in de kwartfinale en is terug te vinden op de dertiende plek.

Bunschoten crasht in finale

Lisa Bunschoten kwam in zowel haar kwart- als halve finale als eerste over de streep en toonde daarmee dat ze absoluut een kanshebster op goud was. De 26-jarige Nederlandse werd afgelopen januari wereldkampioen op zowel de snowboardcross als de dual banked slalom. Ze weet bovendien al hoe het is om een medaille te winnen op de Paralympische Spelen, want vier jaar geleden in PyeongChang won Bunschoten zilver op de snowboardcross en brons op de banked slalom. Beide gouden medailles gingen destijds naar de vorig jaar overleden Bibian Mentel-Spee. Het is echter niet Bunschoten, maar de Francaise Cecile Hernandez die de opvolgster van Mentel-Spee is. Bunschoten kwam niet als snelste weg bij de start, maar had nog wel de aansluiting met de koppositie vanaf de derde plek. Bij een van de sprongen raakte de Amerikaanse Brenna Huckaby de Nederlanders, waardoor beiden ten val kwamen. Huckaby stond op boarde nog naar het brons, terwijl Bunschoten niet meer verder kon.

In een eerder stadium viel het doek dus al voor de andere Nederlandse deelneemster, Renske van Beek. Van Beek werd vierde in haar kwartfinale en werd daarmee dertiende.

Ook Vos ten val

Ook Chris Vos presteerde in het verleden al zodanig dat ook hij op voorhand iemand was die een medaille kon winnen. Vos werd in 2015 en 2017 wereldkampioen op zowel de snowboardcross als op de banked slalom. Op de Paralympische Spelen in 2018 won Vos zilver op de snowboardcross. Vos bereikte de finale door zowel in zijn kwartfinale als in zijn halve finale als tweede te eindigen achter de uiteindelijke Canadese winnaar Turner. In de finale kwam Vos wat moeilijk op gang, waardoor hij zichzelf terugvond op de vierde plek. De Nederlander heeft echter zoveel ervaring dat hij rustig bleef en al snel weer de aansluiting vond met de rest. Al snel was de tweede positie weer binnen handbereik. De Nederlander kwam echter klem te zitten in een van de bochten tussen de Amerikaan Schultz en de Chinees Wu. Vos verloor zijn balans en was kansloos voor het eremetaal, hij kwam als vierde over de streep.

Para Snow Day

Een beperking hoeft je niet te beperken om de sneeuw in te gaan. Dat bewijzen de Nederlandse paraskiërs en parasnowboarders wel bij de Paralympische Spelen in Beijing! Ben jij of ken jij iemand die net als deze toppers ooit in actie wil komen op de Paralympische Spelen? Ontdek dan of je talent hebt op de Para Snow Day op 14 mei in SnowWorld Zoetermeer. Maak je interesse alvast kenbaar via sport@wintersport.nl! Dan informeren wij je in aanloop naar de Para Snow Day over alles wat je moet weten.

Samenwerking Johan Cruyff Foundation

Samen met de Johan Cruyff Foundation vergroten we het aanbod van aangepast wintersporten. De samenwerking bevat een aantal initiatieven waarmee jongeren in aanraking kunnen komen met aangepast wintersporten. Op de Para Snow Day kunnen jongeren kennismaken met de wintersport. Via wedstrijdtrainingen en trainingsweken worden de jongeren vervolgens voorbereid op nationale of internationale wedstrijden.

Zarges en Smelt dragen bij aan succes

Het vervoeren van het materiaal van de atleten is uiteraard een delicaat klusje, want geen enkele atleet wil aan de start van een World Cup, WK of Paralympische Spelen staan met beschadigd materiaal. Daarom maakt de nationale selecties gebruik van de transportkisten van ZARGES.

Ook maken zegebruik van Motorola-portofoons, welke geleverd zijn door Smelt. Deze portofoons zijn van belang gezien het feit dat uiterst betrouwbare communicatie nodig is trainingkampen en wedstrijden waar onze atleten zo veilig mogelijk met snelheden van boven de 100 kilometer per uur moeten kunnen afdalen.

Wintersport in de buurt

Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden om (aangepast) te wintersporten bij jou in de buurt? Neem dan eens een kijkje op Wintersport in de buurt!

Wil jij meer weten over onze topsportprogramma’s en atleten?

Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘Topsport’ voor alle informatie. Voor vragen kun je contact opnemen met Jeroen van der Lee via j.vanderlee@wintersport.nl.

MarkVermeulen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie