Vijf tips voor een anders dan anders wintersport in Finland

gesponsord op 08 november 2022· geen reacties

null

Een wintersport in Finland is om meer dan één reden iets totaal anders dan je doorsnee skivakantie. De skigebieden in Fins Lapland bieden naast de basis van sneeuwzekere en rustige pistes ook nog zoveel meer. Ontmoet bijvoorbeeld de Sami, de lokale bewoners, ontdek hun boeiende cultuur en onderneem Lapse activiteiten als een husky-, rendier of sneeuwscootertocht, ga ice karten of op excursie om een fenomeen als het noorderlicht met eigen ogen te zien. En: voor jouw kind/het kind in jou: je kunt de Kerstman bezoeken! Daarom zetten we in deze blog de vijf mooiste wintersportgebieden van Lapland op een rij.

Dit zijn de grootste voordelen van een wintersport in Finland

Fins Lapland geldt als een van de laatste wildernissen van Europa, waar je nog overal rust en ruimte vindt. Die vind je niet alleen in het landschap, maar ook op de sneeuwzekere pistes. En dat betekent dat je nooit lange wachttijden bij de liften hebt. Daarnaast weten de Finnen ook hoe ze de avonden voor je kunnen invullen. Als je namelijk geen zin hebt in een avondafdaling of langlaufloip over verlichte pistes, dan kun je aanschuiven bij een van de andere activiteiten waar Finnen goed in zijn of bekend om staan. Duik bijvoorbeeld in de Finse sauna, of waag jezelf aan de karaoke (ja, echt!) tijdens de gezellige apres ski. Dat alles vind je in kindvriendelijke en gezellige dorpjes.

Er komen is ook gemakkelijk: Nordic vliegt als Laplandspecialist rechtstreeks vanuit Amsterdam Airport Schiphol naar Fins Lapland. Voor je het weet kom je aan in Finland en kan je wintersport beginnen!

Ice karten: een alternatieve wintersportactiviteit in Fins Lapland.
Ice karten: een alternatieve wintersportactiviteit in Fins Lapland.

Tip 1: Levi

Levi is het bekendste skioord van Finland. Het is één van de grootste, maar zeker het gezelligste en levendigste, wintersportoord van heel Lapland. Het combineert luxe, in de vorm van hotels, goede restaurants en leuke bars, met wintersport en wildernis. Levi beschikt over 43 verschillende pistes met een totale lengte van 43,6 km met perfecte sneeuwcondities, waarvan een aantal tot ’s avonds laat verlicht blijven. Ook vind je er langlauftracks waarvan er ook steeds een aantal kilometers verlicht worden. Maar het dorp heeft ook nog ander vormen van sneeuwplezier te bieden, zoals sneeuwscootertochten, huskysafari’s, sneeuwschoenwandelingen, ice karting, rendierexcursies of paardrijden door de taiga. En je maakt hier goede kans om het magische noorderlicht te zien!

Het levendige wintersportoord Levi in Fins Lapland.
Het levendige wintersportoord Levi in Fins Lapland.

Tip 2: Äkäslompolo (Yllas)

Äkäslompolo biedt dan weer een totaal andere wintersportervaring. Geen commerciële overkill, maar een goed uitgebouwde en onderhouden infrastructuur met skitracks en sneeuwscootertrails: een oase van ski- en langlaufmogelijkheden. Uit eten kan bij een van de gezellige restaurantjes of koop je bij de dorpssupermarkt. Activiteiten boek je bij het lokale safaribureau, waardoor je kunt rekenen op de uitgebreide regiokennis van de natuurgidsen uit de streek. Maar je kunt je excursies ook doe-het-zelven! Het dorp zelf ligt vredig en authentiek verborgen in een vallei, omringd door sprookjesachtige heuvels. Overnachten doe je hier in een boomstammenchalet. Van buiten krijg je het pure gevoel van leven in de natuur, terwijl je binnen van alle gemakken wordt voorzien: een goed uitgeruste keuken, open haard, droogkamer en natuurlijk een sauna!

Een bucketlistactiviteit voor zovelen: het noorderlicht met eigen ogen zien.
Een bucketlistactiviteit voor zovelen: het noorderlicht met eigen ogen zien.

Tip 3: Pyhä

Pyha is wintersporten op z’n kleinschaligst en duurzaamst. Het is een charmant dorpje, midden in het Nationaal Park Pyhä-Luosto, met enkel een supermarkt en een paar restaurants. Je vindt er 15 skipistes en negen liften. Bijzonder is dat dit het eerste, en tot zover het enige, CO2-neutraal skigebied in Finland is. Maar Pyhä biedt ook meer. Het Nationale Park biedt je ruim de mogelijkheden voor activiteiten als een sneeuwscootertocht, huskysafari of sneeuwschoenwandeling. Mis daarnaast nooit het noorderlicht met het noorderlichtalarm op je telefoon. Je krijgt een melding als het zover is en je kunt je de hele avond verwonderen over dit fenomeen.

Kleinschalig en CO2-neutraal wintersporten in Pyhä.
Kleinschalig en CO2-neutraal wintersporten in Pyhä.

Tip 4: Rovaniemi

Rovaniemi ligt net boven de poolcirkel en is de hoofdstad van (Fins) Lapland. Belangrijker nog: de kerstman woont hier! Je ontkomt er dan ook niet aan om een bezoekje te brengen aan het postkantoor waar de Kerstman al zijn brieven ontvangt, te kijken naar de elfjes die aan het werk zijn en even met de man zelf op de foto te gaan. Of om in een rendierenslee te stappen en te hopen dat 'ie opstijgt! Maar je kunt je ook verdiepen in de inheemse bevolking door een bezoekje te brengen aan het Arktikum museum, kenmerkend voor zijn bijzondere architecturale vorm. Ga binnen in de glazen tunnel en leer onder andere bij over de inheemse Sami, het leven in de Arctische gebieden en de geschiedenis van Rovaniemi en Fins Lapland. Maar je wilt natuurlijk ook kunnen wintersporten. Dan kun je doen op de Ounasvaara: een heuvel waarop een aantal skipistes en 100km aan langlaufpistes en wandelroutes liggen.

Het huis van de Kerstman in Rovaniemi.
Het huis van de Kerstman in Rovaniemi.

Tip 5: Iso Söyte

In het meest besneeuwde gedeelte van Finland vind je, op 150 kilometer van de poolcirkel, Iso-Syöte. Dit kleinschalige maar gezellige skioord heeft zo’n 17 skipistes en 120 kilometer aan langlaufpistes in een landschap van bergen, taiga en sparren. Daarnaast ligt het Syöte National Park op de spreekwoordelijke hoek, wat een hoop opties biedt voor typisch Lapse winteractiviteiten. Denk hierbij aan een ritje met een huskyslede, op pad met een sneeuwscooter of een begeleide sneeuwschoenwandeling. Ook kun je op de heuvel boven het dorp genieten van een adembenemend uitzicht over de Lapse wildernis!

Wachten tot 'ie opstijgt!
Wachten tot 'ie opstijgt!

Nordic is dé Scandinaviëspecialist in Nederland en België. Hier ben je verzekerd van persoonlijk advies bij het boeken van jouw wintersport naar Lapland. Zo weet je zeker dat deze wintersport er één wordt om nooit te vergeten.

Noot van de redactie

Je hebt zojuist een advertorial gelezen. Dat betekent dat een partner ruimte inkoopt om zijn boodschap over te brengen. De redactie heeft hier geen invloed op. Dat betekent niet dat een advertorial geen interessante informatie bevat, maar houd wel in je achterhoofd dat het eigenlijk een advertentie is. Daar ontvangen we dan ook een bedrag voor. » Lees meer

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie