6 unieke activiteiten tijdens jouw wintersportvakantie naar Fins Lapland

gesponsord op 11 oktober 2023· geen reacties

null

Lapland, het gebied in het noorden van Scandinavië dat zich uitstrekt over vier verschillende landen, is een sneeuwzeker winterparadijs. Door haar ongerepte sneeuwlandschappen kun je skiën of boarden zoals in de Alpen. Maar het magische noorderlicht en de unieke winteractiviteiten maken van Fins Lapland een hele bijzondere bestemming voor liefhebbers van wintersport. Of je nu droomt van huskysledetochten door besneeuwde bossen, het besturen van een sneeuwscooter over bevroren meren, of het ervaren van de sportieve rust van het langlaufen, Lapland heeft voor elk wat wils. Daarom geven we je in dit blog een aantal tips voor activiteiten die je naast het skiën en het boarden kunt ondernemen!

Wintersport in Fins Lapland: hier kun je naartoe

Maar eerst is het natuurlijk goed om te weten wáár je precies naartoe kunt in Fins Lapland. Scandinaviëspecialist Nordic biedt verschillende reizen aan naar dit noordelijkste puntje van Europa. Je komt er met een rechtstreekse vlucht van drie uur, waarbij je je wintersportmateriaal gratis mee kunt nemen. De charmante Finse dorpen Pyhä, Levi, Iso-Syöte en Äkäslompolo staan bekend als voortreffelijke skibestemmingen in het hart van Lapland. Levi, met zijn ski-in ski-out faciliteiten, is de bruisende ster van Lapland, terwijl het valleidorpje Äkäslompolo zich aan de rand van Pallas Nationaal Park en op slechts op vijf minuten rijden van het skiresort Yllas bevindt. Voor wie de schoonheid van het nationale park Pyhä-Luosto wil verkennen, biedt ook deze regio volop wintersportmogelijkheden. Het luxe Iso-Syöte hotel grenst aan een sfeervol kleinschalig skigebied, waardoor het de perfecte uitvalsbasis is voor jouw Laplandse avontuur.

null

Tip 1: Ga op huskytocht

Niet alleen voor hondenliefhebbers een droomactiviteit. De sledehonden trekken je door de adembenemende Lapse natuur, vol bevroren meren en indrukwekkende besneeuwde bossen. Je kunt kiezen voor verschillende afstanden, dus richt deze activiteit vooral in zoals je dat zelf wilt. En je mag nog zelf sturen ook! Het enige wat je hoort is het enthousiaste getrappel van de Husky’s en verder helemaal niets. Da’s nog eens tot rust komen tijdens je wintersportvakantie!

null

Tip 2: Maak een sneeuwscootertocht

Wie behoefte heeft aan een stevige portie adrenaline, kiest voor een rit op de sneeuwscooter. Met een enorm gevoel van vrijheid scheur je op flink tempo door het sneeuwlandschap. Op een sneeuwscooter kun je langere afstanden afleggen, dus dit is echt een ideale manier om meer van het adembenemende Fins Lapland te zien. Let wel: om een sneeuwscooter te mogen besturen is een rijbewijs verplicht. Maar achterop zitten kan ook!

null

Tip 3: Ontmoet de oorspronkelijke bewoners: de Sami en hun rendieren

De Sami zijn de inheemse bewoners van Lapland, die vaak nog op eenzelfde manier leven als hun voorouders deden. Ze zijn in nauw contact met de natuur gebleven en gelden als de ‘eigenaren’ van de meeste rendieren in (Fins) Lapland. Vaak kom je deze vrolijke dieren ook tegen tijdens een skitour, huskysafari of sneeuwscootertocht, maar als je ze echt van dichtbij wil zien, kun je op excursie naar een rendierboerderij, waar je de dieren kunt aaien en eten geven. Leuk voor het hele gezin! Hier kun je ook vaak zien hoe de Sami leven.

null

Tip 4: Maak een sneeuwschoenwandeling of ga langlaufen

Dit zijn manieren bij uitstek om de Laplandse natuur van heel dichtbij mee te maken. Je glijdt geruisloos door de bossen en sneeuwvelden en, terwijl je van het uitzicht geniet, kun je op zoek naar sporen van al het local wildlife, zoals elanden, rendieren, vossen, sneeuwhazen en diverse vogelsoorten. Wel even uitkijken dat je de bruine beer niet uit zijn winterslaap, diep in een hol in de grond, helpt! Voor deze activiteit hoef je overigens geen jarenlange ervaring te hebben, ook beginnende wandelaars kunnen hieraan deelnemen.

null

Tip 5: Probeer het noorderlicht te spotten

Je kan natuurlijk op eigen houtje op zoek naar het noorderlicht en misschien heb je zelfs het geluk om dit betoverende fenomeen te spotten vanuit je cabin of hotel. Maar wie extra veel kans wilt maken op deze bijzondere lichtshow én dit wil combineren met een activiteit, kan een avondexcursie boeken. Tijdens deze excursies reis je met een gids naar de meest afgelegen plekken van Fins Lapland, waar je met een beetje geluk kunt genieten van het natuurspektakel dat het noorderlicht is. Want hoe minder lichtvervuiling, hoe groter de kansen om dit bijzondere verschijnsel met eigen ogen te zien. Je kan zowel per sneeuwscooter, huskyslee of te voet op noorderlichtjacht: Hoe dan ook: het moment dat het noorderlicht verschijnt, ga je nooit meer vergeten.

null

Tip 6: Ga op bezoek bij de Kerstman!

Misschien wist je 't, misschien wist je 't niet. Maar de Kerstman woont in Fins Lapland, in Rovaniemi om precies te zijn! Daarmee is dit natuurlijk de meest uitgelezen plek om Kerst te vieren. En wie weet, zien je kinderen hem nog op zijn slee over het noorderlicht richting Nederland vliegen. Maar ook buiten de kerstvakantie is het natuurlijk een sprookje om op bezoek te gaan bij deze grote kindervriend: zijn huis is het hele jaar door geopend.

Noot van de redactie

Je hebt zojuist een advertorial gelezen. Dat betekent dat een partner ruimte inkoopt om zijn boodschap over te brengen. De redactie heeft hier geen invloed op. Dat betekent niet dat een advertorial geen interessante informatie bevat, maar houd wel in je achterhoofd dat het eigenlijk een advertentie is. Daar ontvangen we dan ook een bedrag voor. » Lees meer

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie