2 tot 4 meter sneeuw nu in Zwitserland

Roel op 12 maart 2024· 11 reacties

Bron: whiterisk.ch
Bron: whiterisk.ch

Wie had dat gedacht. Er lag hogerop al aardig wat, maar het zuiden van Zwitserland trekt zomaar even een eindspurt naar een sneeuwhoogte van 2 tot 4 meter boven de 2000 meter! We danken dit aan de talrijke südstau-situaties van de afgelopen weken. Vandaag en morgen valt er ook enige sneeuw aan de noordkant.

Sneeuw voor noordkant

De vele sneeuw in Zwitserland concentreert zich op Oberwallis via Ticino naar Graubünden. Op de Wenghorn (2424m) in Oberwallis ligt nu 324 cm en op de Berninapass (2260m) ten zuiden van St. Moritz 258 cm.

Aan de noordkant van de Zwitserse (en Oostenrijkse) Alpen is veel minder gevallen, maar er komt nu een leuke opfrisser aan. Het betreft een warmtefront waarvan de neerslag vooral in Zwitserland en het Oostenrijkse Vorarlberg. Hier kan op vrij uitgebreide schaal 20 tot 30 centimeter vallen. In Oostenrijk ligt de grens zo’n beetje bij Innsbruck (ten oosten ervan valt duidelijk minder). Deze hoeveelheden moet je rekenen vanaf een hoogte van 1500 meter, eerst zal het al vanaf zo’n 1000 meter sneeuwen maar morgen overdag stijgt de sneeuwgrens naar 1500 meter.

In de Arlberg kan vannacht een aardig pak vallen
In de Arlberg kan vannacht een aardig pak vallen

Vandaag is het trouwens al eerder raak aan de noordkant van de Alpen, maar dan vooral in het oosten van Oostenrijk en uit een andere storing. In Schladming-Dachstein bijvoorbeeld. Die sneeuwval trekt in de loop van de dag weg.

Galsterbergalm, Schladming-Dachstein (A)
Galsterbergalm, Schladming-Dachstein (A)

Zuidwestelijke stroming

Vanaf morgen komen we in een zachte zuidwestelijke stroming, waarin de zon meer ruimte krijgt. Vooral in de Zuid-Alpen, daar blijft het de komende 5 tot 7 dagen grotendeels droog. De noordkant blijft gevoelig voor storingen die nu en dan wat regen geven (en boven de 1500-1800 meter sneeuw), met alleen tussendoor zonnige fasen. Donderdag is zo’n mooie zonnige dag en mogelijk zondag opnieuw.

Neerslag vanuit het westen

Daarna zou het zomaar weer een stuk wisselvalliger kunnen worden, vooral in de Franse Alpen waar storingen meer grip op lijken te krijgen. De kans op (meer) sneeuw neemt dan ook weer toe. Wel pas vanaf enige hoogte (1600-2000 meter) want de aangevoerde lucht is niet erg koud. Morgen eens zien hoe dit zich verder ontwikkelt.

Tot slot deze indrukwekkende foto van de Refuge des Constrits op 2602 meter hoogte, vlakbij de Mont Blanc. Je ziet hoe immens veel sneeuw er op hoogte is gevallen deze winter. Een zegen voor de gletsjers, maar dan moet de zomer niet te warm worden. Die bepaalt hoe de gletsjers zich dit jaar houden.

null

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Heerlijk! Over drie weken naar de Arlberg regio… Ben benieuwd of het zo kan blijven. Elke week aftellen dus.

Het is o zo hard genieten.

Roel , Blijven goed nieuws geven ! , vooral voor de regio Cervinia volgende week en Skt Moritz week erna …

Nog steeds niet geboekt voor komende maandag… monte rosa was het idee maar daar wordt het toch echt wel warm 🥵.

Waar gaan we heen!!?? Uiterlijk zaterdag boeken.

Nog steeds niet geboekt voor komende maandag… monte rosa was het idee maar daar wordt het toch echt wel warm 🥵.

Waar gaan we heen!!?? Uiterlijk zaterdag boeken.

Tinusss op 12 mrt 2024 13:14

Maandag is nog ver weg en de hoge temperaturen voor Monte Rosa slaan wss op Alagna dat op slechts 1200m ligt. Daar kom je dus zelden. Champoluc ligt bijvoorbeeld op 1600m.

Vandaag al continue in meest lichte sneeuw aan het spelen in Ischgl. Het zicht op de postes is niet best, maar wel te doen. Geleidelijk aan begint de sneeuw wel intensiever te worden. Een mooie opfrisser voor de overigens prima pistes.

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Vanaf vrijdag in het KWT…hoop dat daar ook nog wat gaat vallen…

Het is warm in La plagne / Les arcs! Voor wie nog moet boeken - ik zou ten alle tijde voor les trois vallees gaan. Wij slushen hier in les arcs op de lage pistes. Komende dagen wordt het nog warmer … Jammer maar we maken er het beste van!

Paddybo

Vanaf zondagmorgen tot en met donderdag in Serfaus te vinden.

Hopelijk wat afkoeling daar

Ha @Roel als ik van west naar oost naar de temperatuur kijk begin volgende week wordt het echt overal flink warmer. Verwacht je dat het echt zo warm wordt?

Uitrusten doe je maar in de lift.

Vraagje aan Roel
De animaties voor sneeuwval, zon en temperatuur, wijzigen die door de dag door modellen automatisch op basis van onderliggende modellen of blijven ze de hele dag hetzelfde?

Meer sneeuw dan verwacht bijvoorbeeld in Lech:
https://www.foto-webcam.eu/webcam/schmelzhof/

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie