Wisselvalligheid richt zich op west- en noordkant van de Alpen

Roel op 13 maart 2024· 5 reacties

Verse sneeuw in Samnaun (CH)
Verse sneeuw in Samnaun (CH)

Het heeft weer gesneeuwd. Ditmaal vooral in het oosten van Zwitserland en het Oostenrijkse Vorarlberg. Aan de noordkant van de Alpen dus, waar ook de komende 7 dagen de meeste neerslag zal vallen, al schijnt de zon tussendoor ook. Het is vrij zacht.

Verse sneeuw

Op de Weissfluhjoch bij Davos (CH) is de afgelopen 24 uur 23 cm sneeuw gevallen. Maar ook in de hogere dalen is het wit geworden. In Warth viel 16cm, in St. Anton 12 cm en Fiss had 10 cm. Op de kaart met de neerslagsommen over het afgelopen etmaal zie je goed waar het zwaartepunt heeft gelegen, zoals verwacht boven de oostelijke helft van Zwitserland en het westen van Oostenrijk (hier ontbreken in dit overzicht helaas de nodige meetpunten). De sneeuwgrens varieerde rond de 800 tot 1000 meter.

Bron: kachelmannwetter.com
Bron: kachelmannwetter.com

Sankt Anton am Arlberg deze ochtend. Foto: Roy Holtermans
Sankt Anton am Arlberg deze ochtend. Foto: Roy Holtermans

Italië grotendeels droog

In de Zuid-Alpen viel dit keer weinig tot niks. Ook de komende dagen zullen de hoeveelheden in Italië en het zuiden van Oostenrijk zeer beperkt blijven. Het actievere weer speelt zich namelijk ten noorden van de Alpen af, waar de noordkant van de Alpen regelmatig een veeg van meekrijgt. Morgen nog niet, dan is het in het overgrote deel van de Alpen zonnig en droog.

De sneeuwgrens in Schruns (700m, Silvretta Montafon) ligt iets boven het dorp
De sneeuwgrens in Schruns (700m, Silvretta Montafon) ligt iets boven het dorp

Vrij zonnig en droog op de Seiseralm (ITA)
Vrij zonnig en droog op de Seiseralm (ITA)

Weekend wisselvallig

Vanaf vrijdag neemt de bewolking toe en dan gaan er buien vallen die van west naar oost over de Alpen trekken. Vrijdag vallen ze met name in de Franse en Zwitserse Alpen, zaterdag is vooral Oostenrijk aan de beurt. De sneeuwgrens ligt veelal tussen de 1500 en 2000 meter. Hoger dus dan vandaag. Dat komt doordat we vanuit het zuidwesten in wat zachtere lucht terechtkomen. Op zich niks vreemds voor maart. Helaas was dit afgelopen winter ook ongeveer de norm.

Waarschijnlijk houdt dit wisselvallige weertype begin volgende week nog aan. Dus we houden een soort tweedeling met wisselvalligheid en soms regen (hogerop sneeuw) in de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Tussendoor schijnt ook de zon. In Italië schijnt de zon vaker en langer.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

null

Golm montafon

null
null

Vanochtend in Samnaun🇨🇭

Kom maar door… 5 dagen Zillertal in het vooruitzicht…

null

Vanochtend in Fiss, inmiddels in het dorp alles weer weg en pap sneeuw. Boven op de berg 20/25 cm, prachtige dag met zon tussen de wolken door.

Heerlijk die plaatjes met verse sneeuw! Hopelijk kan ik over anderhalve week ook een mooie plaatsen :)

Jarred.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie