Eerste keer op skivakantie in Ischgl

WouterVdB op 16 maart 2023· 50 reacties

Enkel happy faces in Ischgl.
Enkel happy faces in Ischgl.

Met een vriendengroep van wintersportfanaten ben ik begin maart naar Ischgl geweest. Gezien de status en uitstraling van dit dorp én de lovende reviews van het Silvretta Arena Ischgl - Samnaun-skigebied waren de verwachtingen hoog gespannen. Maakte Ischgl de droomcombinatie van pittige pistes en een après-ski zonder limieten waar?

Wat een skigebied!

De eerste dagen van onze vakantie brachten we door in het naburige Gältur, waar we tegen het einde als sportieve skiërs pistekilometers 0 tot 43 echt wel gezien hadden. Vol enthousiasme stonden we aan de bushalte richting Ischgl, uitkijkend naar de bijna 200km aan rood en zwart die de Silvretta Arena te bieden heeft. Na drie bussen te laten passeren wegens overvol - meteen het eerste pijnpunt aan deze vallei - draaiden we het hoekje om aan de kassa’s van de A1 Silvrettabahn richting de ingang van de lift. Onmiddelijk werd pijnpunt twee bloot: wat een wachtrij. De rode draad doorheen de punten van kritiek is dan ook de drukte, niet geheel onverwachts natuurlijk voor een bestemming als deze tijdens een vakantieweek.

Ik ben niet het type persoon dat hierdoor zijn vakantie laat verpesten, maar het half uur wachttijd was toch flink balen. Ondanks dat de drie gondels vanuit het dorp - de Silvrettabahn, Pardatschgratbahn en Fimbabahn - een monstercapaciteit van zo’n 9000 personen per uur naar boven pompen, sta je best nog voor openingstijd aan de lift om het maximale uit je skidag te halen. Een geheimtip: neem de Fimabahn. Deze is iets trager dan zijn twee broers, maar hier hebben wij nauwelijks wachtrijen gehad. Ter vergelijking: om 8u10 aan de Pardatschgratbahn, zo’n 20 minuten voor openingstijd, stonden er achter ons al 200 andere ongeduldigen om de onaangetaste corduroysporen af te racen.

Voornamelijk rood en zwart

Wie op het einde van de dag één van de dalafdalingen skiet, is maar beter voorbereid op gelijke drukte. Dezelfde meutte aan medeskiërs, overgoten met een sausje van weissbier en schnaps, neemt die immers ook. Gelukkig is het wel zo dat gedurende de dag de drukte zich zeer goed over het skigebied verspreid. Mijn ingenieurshart heeft toch enkele malen sneller geklopt bij het aanschouwen van het hypermoderne liftpark.

Wachttijden waren er nauwelijks, enkel de blauwe plateaus aan de Idalp en de Alp Trida hebben wat weg van een mierenhoop - breed uitgesmeerd weliswaar. Een tweede tip: neem 's ochtends de rode en zwarte knalpistes die eindigen bij de F2 Pardoramabahn. Je ziet hier dan niemand. De dalafdaling via pistes 7(a) en 1 is eveneens een heerlijk stuk doorwerken, maar doe dit pas nadat de drukte aan de gondels is gaan liggen. Maak je sportieve voormiddag rond met de zwarte 20 aan de Palinkopf: deze piste begint met een steile muur en eindigt in een platte uitloper. Heerlijk om snelheid op te maken.

Vanzelfsprekend hebben we de bekende Smokkelaarsronde geskied. Deze skitocht brengt je van Ischgl tot in het tolvrije Samnaun en terug. De route werd in de jaren na de tweede wereldoorlog intensief gebruikt om per ski allerlei zaken als boter, tabak en rijst te smokkelen tussen de twee landen. De gouden variant van deze tocht voert je langs een aantal leuke rode pistes, waarvan de lange 80 doorheen speels slingert door de prachtige vallei naar Samnaun. Samnaun zelf gaf een aparte indruk; het leek net of we ons in ski-outfit in de duty-free zone van een luchthaven bevonden.

Feesten op 2000m hoogte

‘Ischgl en après-ski zijn synoniemen van elkaar’, zo vertelde een kennis mij. Het feest begint al op het grote openluchtterras van de Paznauner Taya, waar de muziek in de namiddag stevig doorknalt. De afwisseling tussen house-platen en bekende Duitse après-ski nummers kon ons wel smaken, de vieze premix Aperol Spritz uit blik niet; bestel dit nooit hier. Het ging niet compleet los hier, de sfeer was gemoedelijk. Rond 16u stopt de muziek en moet je via piste 37 retour maken. Voor ons de perfecte afsluiter na een intense skidag en de ideale opwarmer voor wat volgt in het dorp.

Ischgl, het Ibiza van de Alpen?

Via piste 37 geraak je vanaf de Paznauner Taya niet direct terug aan de après-ski hotspots Schatzibar en Niki’s Stadl. We hadden ons al voorbereid op een stukje wandelen door het dorp, maar dan viel mijn mond even open van verbazing. Onder Ischgl liggen tunnels voor voetgangers, al dan niet met roltrappen om je voort te brengen. Je duikt direct na het afdalen langs de rode 1 via een lift de tunnel in om er daarna aan de voet van de Pardatschgratbahn weer uit te komen. Hetzelfde geldt voor wie met de skibus afstapt aan halte ‘Tunnel Prenner’. Een lijnrechte tunnel brengt je van de bushalte direct naar de gondel. Waanzinnig goed geregeld.

Zonder er doekjes om te winden: ik vind de hype rond de beruchte Schatzi-bar overdreven. De muziek was niet wat we verwachtten - lees: geen Mama Laudaaa en consoorten - en het publiek waren voornamelijk mannen die nog net het kwijlen konden tegenhouden bij het zien van de lieflijk dansende dames. Dit gaf me een ongemakkelijke vibe. Waar het na 18u wel losging, was Niki’s Stadl. Niki was tot zijn overlijden in 2015 een levende legende in het dorp en zijn après-ski bar is blijven voortbestaan. De verwachtingen werden helemaal ingelost, conform deze sfeervolle Auffe Auf’n Berg videoclip. Toch blijft de allerbeste après-ski voor mij de Tenne in Hintertux. Het feest begint hier vroeger en is, naar mijn mening, uitbundiger. Ischgl is zeker een leuke feestbestemming, maar mogelijks is de post-corona versie die we nu meemaken wat getemd.

Het magnifieke skigebied en uitstraling van dit dorp overheersen voor mij op de licht overhypete après-ski en drukte. Ischgl’s slogan ‘Relax, if you can…’ past perfect bij dit bruisende ski-oord. Ik zou zo teruggaan.

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.

Plaats een reactie

Ischgl moet je niet in de vakantieperiodes naartoe willen. Late voorjaar is wat mij betreft de perfecte tijd. En efficiënt ingericht is het zeker!
Ondanks dat ik in de rustige periode ga, herken ik het wel hetzelfde gevoel bij de Schatzi bar.

Goed om te horen dat de vakantie geslaagd was!
Inderdaar een goede tip om de fimbabahn te nemen, is toch een lift die veel vakantiegangers niet kennen of niet kunnen vinden 's ochtends.
In de vakantieweken is het inderdaad erg druk, naar mijn mening kan je inderdaad beter gaan tussen de periode van kerst en krokus of later in het voorjaar.
Nog een kleine tip voor de apres-ski, op het plein bij de silvrettabahn en de straat rechts daarvan heb je een aantal leuke barren. De voornaamste zijn toch wel de Kuhstall (voornamelijk wat jonger publiek, maar na 16 helemaal vol), Trofana Alm (voornamelijk publiek tussen de 30-55 jaar, rond 17 00/ 18 00 vol) en eventueel voor de liefhebber nog de Champagner Hutte (niet mijn favoriet, teveel zien en gezien worden).

If one day speed kills me, don't cry because i was smiling~Paul Walker

Leuk geschreven!
Wat @Tiny-M zegt, niet in de vakantieperiode gaan, naar geen enkel gebied overigens.
Ischgl staat bij mij op nr 1 en ook komend jaar ga ik er weer heen. De pistes aan de Palinkopf vind ik zelf ook een van de fijnste om te doen. En de rode 7 vanaf Pardatschgrat is ook een heerlijke racebaan.
Daarnaast weet ik niet welke barren je nog meer hebt bezocht maar Schatzi is echt 3x niks. Trofana Alm is dé apres-ski bar in het dorp, en afterparty in de Kuhstall met de heerlijke dönertent erbij om de motor te blijven voeden na al die biertjes en andere versnaperingen.
Ik hoop dat je er wel mooie vakantie aan overgehouden hebt maar ik vind het bij uitstek mijn favoriete oord.

Bedankt voor de leuke reacties, fijn om te horen dat we dezelfde ervaringen hebben! Eerlijk gezegd hadden we over hoofd gezien dat Mid- en Noord Nederland vakantie hadden… Op de autobahn werd het al snel duidelijk haha.

De Kuhstall hebben we ‘s avonds na het eten een paar keer bezocht, dan heb je daar ademruimte en is het best een leuke tent.

Ischgl is top; maar buiten de vakanties en liefst langs de randen van het seizoen. Schatzi is inderdaad een beetje triest. Nikki stadl en Kuhstall gaan wij het liefste heen. Trofana alm is ook leuk; maar ook duur(der).

Wat ik wel een nadeel vind is dat je na 16u nergens meer een biertje kunt krijgen op de piste. Wij zijn fanatieke skiers en skieen door tot t laatste liftje. Wij vinden het zonde om om 14u al te stoppen bij de Paznauner Thaya ofzo.

Rond 16u drinken we graag een of 2 biertjes op de berg om de skidag af te sluiten. Ook is de dalafdaling rond 17u een stuk minder druk dan om 16.30u. In de meeste skigebieden geen probleem; maar in Ischgl onmogelijk.

Leuk en herkenbaar om te lezen! Ben er zelf in de voorjaarsvakantie ook voor het eerst geweest (gezin met tienerkids), wat een ontzettend gaaf skigebied. We namen s’ochtends de gondel A2 of A1 rond 8.30 en stonden daar 20 minuten in de rij. Druk idd, maar vond het nog enigszins acceptabel. Die Fimbabahn (A3) konden we eigenlijk niet vinden… en ligt vanaf een P (wij reden elke ochtend vanuit Kappl) volgens mij wel het verst lopen. We stopten iets eerder, de dalafdaling was rond 15.30 nog prima te doen. Ischgl is natuurlijk massa en een skifabriek, maar ook alles top geregeld (snelle liften, breed aanbod pistes, goede apres-ski). Misschien wel met stip op 1 mooiste skigebied voor mij.

*bericht bewerkt door Gerben.t.Z op 16 mrt 2023 11:03

Dit lezende lijkt het me volkomen logisch dat er geen mogelijkheden zijn om later op de middag nog iets te drinken op de piste, voordat de beschreven monsterlijke massa aan de Ischgler dalafdalingen begint. Sterker, was die Thaya vroeger niet ook een bekende après-ski tent, en hebben ze dat dus gestopt?

Wij hebben overigens mede na het lezen van dit stuk besloten om niet volgende week naar Ischgl te gaan. Geen zin in zo’n skifabriek, we houden het bij Arlberg-West ;-)

*bericht bewerkt door Liezen op 16 mrt 2023 11:02

Dit lezende lijkt het me volkomen logisch dat er geen mogelijkheden zijn om later op de middag nog iets te drinken op de piste, voordat de beschreven monsterlijke massa aan de Ischgler dalafdalingen begint. Sterker, was die Thaya vroeger niet ook een bekende après-ski tent, en hebben ze dat dus gestopt?

Liezen op 16 mrt 2023 10:57

De Thaya is nog steeds après-ski, maar hard stop om 16u

Wanneer je aan de Samnaun kant verblijft, krijg je een heel ander perspectief en ervaring met het gebied. Aan de Ischgl kant krijg je echt die indruk van een drukke ski fabriek omdat je in de flow van de massa zit. Vanuit Samnaun kan je atypisch skiën tov de drukte en flow uit Ischgl.
We hebben zo’n typisch rondje dat eigenlijk altijd erg rustig is: in de ochtend blijven we in Samnaun aan de Alp Bella / Trida. Tweede deel van de voormiddag afzakken naar de zwarte en rode pistes die op Paznauner Thaya uitkomen (nooit druk op dat moment van de dag) ofwel de Pardatschgrat. Daarna de afdaling naar Ischgl voor de lunch (ook erg rustig en altijd plek). Namiddag naar de Idalp en dan opschuiven naar Salaas / Samnaun of Palinkopf (meestal vrij rustig). En uiteindelijk de 80 als dalafdaling waar je vaak helemaal alleen aan het skiën bent einde van de dag.

*bericht bewerkt door Hupla op 16 mrt 2023 12:39

Dit lezende lijkt het me volkomen logisch dat er geen mogelijkheden zijn om later op de middag nog iets te drinken op de piste, voordat de beschreven monsterlijke massa aan de Ischgler dalafdalingen begint. Sterker, was die Thaya vroeger niet ook een bekende après-ski tent, en hebben ze dat dus gestopt?

Wij hebben overigens mede na het lezen van dit stuk besloten om niet volgende week naar Ischgl te gaan. Geen zin in zo’n skifabriek, we houden het bij Arlberg-West ;-)

Liezen op 16 mrt 2023 10:57

Geen zin hebben in een skifabriek maar dan wel naar ski Arlberg gaan? Ook dat is gewoon een pure skifabriek.

Born to Ride

Wij hebben overigens mede na het lezen van dit stuk besloten om niet volgende week naar Ischgl te gaan. Geen zin in zo’n skifabriek, we houden het bij Arlberg-West ;-)

Liezen op 16 mrt 2023 10:57

Geen zin hebben in een skifabriek maar dan wel naar ski Arlberg gaan? Ook dat is gewoon een pure skifabriek.

Matthias123 op 16 mrt 2023 13:39

Sorry, maar wij skiën 's morgens direct van ons pensionnetje naar de Schlegelkopfbahn in Lech. Daar treffen wij bepaald niet de bizarre scene aan die je in hier in dit artikel ziet, sterker, meestal skiën we zo door. Ook bij de Rüfibahn niet dit soort beelden. En dan hebben we het over het hoogseizoen. (dit jaar gaan we dus later)
Er is een enorm verschil tussen Lech en St.Anton. En zo te zien ook tussen St.Anton en Ischgl.
Krijg de indruk dat je er niet vaak geweest bent…

*bericht bewerkt door Liezen op 16 mrt 2023 14:30

Dit is ook Ischgl:

null
null

1 iemand bij de lift, piste voor mij alleen 🤩

Hey allemaal , ik ga met Pasen de eerste keer naar Ischgl hoe valt het dan mee met de drukte?

Dit lezende lijkt het me volkomen logisch dat er geen mogelijkheden zijn om later op de middag nog iets te drinken op de piste, voordat de beschreven monsterlijke massa aan de Ischgler dalafdalingen begint. Sterker, was die Thaya vroeger niet ook een bekende après-ski tent, en hebben ze dat dus gestopt?

Wij hebben overigens mede na het lezen van dit stuk besloten om niet volgende week naar Ischgl te gaan. Geen zin in zo’n skifabriek, we houden het bij Arlberg-West ;-)

Liezen op 16 mrt 2023 10:57

Geen zin hebben in een skifabriek maar dan wel naar ski Arlberg gaan? Ook dat is gewoon een pure skifabriek.

Matthias123 op 16 mrt 2023 13:39

Ik vind beide gebieden echt niet te vergelijken qua sfeer.
Ischl : après-ski gebied waar je ook kan skiën.
Arlberg : skigebied waar je ook kan après-skiën.
In Ischl voede ik me absoluut niet thuis, in St-Anton wel.

Hey allemaal , ik ga met Pasen de eerste keer naar Ischgl hoe valt het dan mee met de drukte?

johan73 op 16 mrt 2023 15:12

De drukte was voor ons vnml aan de A1/A2, in het gebied zelf viel dit goed mee. Ik zou me geen zorgen maken

Dit is ook Ischgl:

null
null

1 iemand bij de lift, piste voor mij alleen 🤩

Tiny-M op 16 mrt 2023 14:34

Heiligschennis. In de privé cabine van Batman gaan.

Dit lezende lijkt het me volkomen logisch dat er geen mogelijkheden zijn om later op de middag nog iets te drinken op de piste, voordat de beschreven monsterlijke massa aan de Ischgler dalafdalingen begint. Sterker, was die Thaya vroeger niet ook een bekende après-ski tent, en hebben ze dat dus gestopt?

Wij hebben overigens mede na het lezen van dit stuk besloten om niet volgende week naar Ischgl te gaan. Geen zin in zo’n skifabriek, we houden het bij Arlberg-West ;-)

Liezen op 16 mrt 2023 10:57

Wat mij betreft wel een skifabriek in de positieve zin. Qua skiën, pistes, eettenten is Ischgl echt fantastisch en drukte bij start zal dan zeker meevallen. In het gebied ervaar je gewoon rust.

Hoewel iedereen enthousiast lijkt over het skiën in Ischgl, weet ik niet of ik er ooit heen zal gaan. Ook al was het vakantie, de drukte bij de liften en op de piste schrikt me erg af, al geloof ik zeker dat je op de pistes in het laagseizoen er minder last van hebt (ook door de stop om 16 uur qua apresski op de berg, want dan begint dat dus ook eerder).

Als die uitbundige (als dat het echt is, want internationaal en duur is vaak niet de beste sfeer combinatie) apresski je niet echt trekt, wat is dan de toegevoegde waarde van Ischgl tov andere moderne en grotere skigebieden?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

1x geweest een jaar of 10 terug. lekker gefeest, lekker geskied, niks mis mee, maar nooit de behoefte gehad om terug te gaan.

Edwin van Riel

Hoewel iedereen enthousiast lijkt over het skiën in Ischgl, weet ik niet of ik er ooit heen zal gaan. Ook al was het vakantie, de drukte bij de liften en op de piste schrikt me erg af, al geloof ik zeker dat je op de pistes in het laagseizoen er minder last van hebt (ook door de stop om 16 uur qua apresski op de berg, want dan begint dat dus ook eerder).

Als die uitbundige (als dat het echt is, want internationaal en duur is vaak niet de beste sfeer combinatie) apresski je niet echt trekt, wat is dan de toegevoegde waarde van Ischgl tov andere moderne en grotere skigebieden?

Roy83 op 17 mrt 2023 07:55

Die drukte is beneden, en als je er 8.30 staat hoef je maar een paar minuten te wachten. Boven verspreid het snel en heb je minimale rijen bij de liften. 's Ochtends even wachten, daarna niet meer.

Hoewel iedereen enthousiast lijkt over het skiën in Ischgl, weet ik niet of ik er ooit heen zal gaan. Ook al was het vakantie, de drukte bij de liften en op de piste schrikt me erg af, al geloof ik zeker dat je op de pistes in het laagseizoen er minder last van hebt (ook door de stop om 16 uur qua apresski op de berg, want dan begint dat dus ook eerder).

Als die uitbundige (als dat het echt is, want internationaal en duur is vaak niet de beste sfeer combinatie) apresski je niet echt trekt, wat is dan de toegevoegde waarde van Ischgl tov andere moderne en grotere skigebieden?

Roy83 op 17 mrt 2023 07:55

Als je laat in het seizoen een efficiënt skigebied wilt met veel KM goede pistes dan zit je er echt wel goed. Rijdt makkelijk aan en je kunt snel veel meters maken en nagenoeg alles ligt op hoogte. Het is gewoon een heel veilig gebied als je goede sneeuw wilt. Het is er ook best mooi vind ik. Het dorp zelf, ja niet onaardig meer wel veel dure hotels en winkels maar toch wel mooi en ook wat normalere gelegenheden.

De apres ski varieert nogal. Ik vond de sfeer in de Trofana Alm altijd behoorlijk gezellig, wel wat tafels met mensen die graag laten zien hoeveel ze te besteden hebben (waar niet?) maar het merendeel gewoon leuke mensen die komen voor een feestje. Tot 22:00, dan wordt het een foute club en lopen er ineens allemaal dames binnen om de creditcards te zoeken met een hoge of geen limiet. Maar dat is dan ook een mooie tijd om af te sluiten. Niki stadl ook gezellig. De rest vond ik niks.

Ik zou er zo weer heen gaan, en ben er nu 3 keer geweest. Niet voor een hele week. Je hebt dan wel veel KM, het is wel compact. Een dag of 4 skiën is net mooi. Maar dan kun je het nog combineren met de andere gebieden in het dal, mocht je wel een willen gaan.

Niet dat ik alle andere moderne skigebieden heb gehad, maar wel veel diverse. En als het dan modern moet, kan hier weinig tegenop lijkt mij. Maar zoals gezegd, laat in het seizoen zodat de drukte mee valt. Of vroeg natuurlijk. Begin januari ook eens een prachtige week gehad, wel drukker dan laat. Andere 2 x was 2e week april, zonder vakanties en toen was het gewoon heerlijk rustig en hebben accommodaties wel eens een leuke aanbieding.

Hoewel iedereen enthousiast lijkt over het skiën in Ischgl, weet ik niet of ik er ooit heen zal gaan. Ook al was het vakantie, de drukte bij de liften en op de piste schrikt me erg af, al geloof ik zeker dat je op de pistes in het laagseizoen er minder last van hebt (ook door de stop om 16 uur qua apresski op de berg, want dan begint dat dus ook eerder).

Als die uitbundige (als dat het echt is, want internationaal en duur is vaak niet de beste sfeer combinatie) apresski je niet echt trekt, wat is dan de toegevoegde waarde van Ischgl tov andere moderne en grotere skigebieden?

Roy83 op 17 mrt 2023 07:55

Après-ski kom ik niet voor, wat ik persoonlijk wel heerlijk vind aan Ischgl: ligt vrij hoog, dus laat in het seizoen vaak nog prima sneeuw. Groot gebied, maar je kunt altijd binnen 2 liften terug naar de Idalp. Alles is efficiënt, goede snelle liften, pistes sluiten goed op elkaar aan. In het dorp en op de piste meer dan genoeg goede restaurants (en lang niet allemaal duur). En als laatste het rijdt vrij vlot aan. Ik ga dus wel altijd buiten de vakantieperiode.
Een gebied als Montafon rijdt ook snel aan, maar daar heb je natuurlijk 2 deelgebieden met de lift aan elkaar, weinig leuke restaurants op de piste, ligt lager, maar is ook wel wat goedkoper. Ik ga dan toch liever voor Ischgl.

*bericht bewerkt door Tiny-M op 17 mrt 2023 08:44

Apres ski was weer gezellig in Ischgl, samen uit samen thuis:)…
https://www.dumpert.nl/?selectedId=100056274_b946c28f…

Staat nog altijd bovenaan mijn wensenlijstje van gebieden waar ik nog nooit ben geweest. De combinatie van veel pistekilometers, hoge ligging en uitbundige après ski spreekt mij wel aan.
Ben de drukte van Kitzbühel, het Nederlandergehalte van Brixental en de platte après ski van Sölden wel gewend, dus ik voorzie hier geen problemen ;)

Ischgl is op alle gebied Top !!
Ik kom er gewoonlijk 2 keer per jaar en ski al 20 jaar dus ik kan het weten !
Van bovenvernoemde punten zijn sommige zaken wel juist, aanschuiven aan de silvrettabahn, echter stap wat verder door de dorftunnel en je bent aan de Fimba,nooit meer dan 5 min aanschuiven zelfs niet op topuren.
Eens boven op den Idalp : zelden wachttijden zelfs niet in de vakantieweken…
Geweldige pistes en infrastructuur en kies voor de buitenkanten van het gebied (piste 7 of 40) of AlpBella in Samnaun en het is er nooit druk. Er zijn echt wel leuke en betaalbare restaurants te vinden.
En accomodaties duur ??? Ja die zijn er, maar er zijn er zeker zoveel betaalbare accomodaties te vinden.
Apres Ski : Top gewoon, en zeker geen ‘Platte of Nederlandgehalte’ zoals hierboven vermeld, gewoon toffe internationale apres ski…en een pintje is er niet duurder dan in andere gebieden, tenzij je de Trofana of de Champagnehutte binnen stapt.
In de paasvakantie ga ik terug !!

Ischgl is op alle gebied Top !!
Ik kom er gewoonlijk 2 keer per jaar en ski al 20 jaar dus ik kan het weten !

Dirk9 op 17 mrt 2023 12:40

Dit zegt dus helemaal niks. Alleen als je in de 20 jaar ook minimaal 10 andere skigebieden meermaals hebt bezocht kun je er wat van zeggen. Als je alleen maar naar Ischgl gaat heb je geen vergelijkingsmateriaal. Dan kan het voor jou wel top zijn; maar dat zegt verder niet zoveel.

In zijn algemeenheid is een zeker een goed gebied met moderne infrastructuur, veel uitdagende pistes; maar het kan ook erg druk zijn.

Hoewel iedereen enthousiast lijkt over het skiën in Ischgl, weet ik niet of ik er ooit heen zal gaan. Ook al was het vakantie, de drukte bij de liften en op de piste schrikt me erg af, al geloof ik zeker dat je op de pistes in het laagseizoen er minder last van hebt (ook door de stop om 16 uur qua apresski op de berg, want dan begint dat dus ook eerder).

Als die uitbundige (als dat het echt is, want internationaal en duur is vaak niet de beste sfeer combinatie) apresski je niet echt trekt, wat is dan de toegevoegde waarde van Ischgl tov andere moderne en grotere skigebieden?

Roy83 op 17 mrt 2023 07:55

Van 10-17 december was ik voor het eerst (alleen) in Ischgl en mijn antwoorden op jouw vraag zijn als volgt.Ik verbleef in Mathon en heb vrijwel geen gebruik gemaakt van apres ski.Rijen voor de liften ben ik in het voorseizoen nergens tegengekomen. De Ischgl-app gaf aan dat het gebied voor 40-50 procent van de capaciteit bezet was.

  • Het was (en dat is vaker zo) vroeg in het seizoen het gebied met het grootste piste-aanbod van de Alpen
  • Door de hoge ligging is de sneeuw meestal van betere kwaliteit dan in andere grote gebieden die meestal meer pistes onder 2000 meter hebben
  • Door de moderne liften sta je meer uren op de ski’s en minder in de lift of in de rij voor de lift
  • Door de moderne grote restaurants kun je een snelle lunch nuttigen en dus weer meer tijd op de ski’s doorbrengen
  • De infrastructuur (tunnels, skibussen, liften) loopt als een klok en de bewegwijzering is goed
  • De gratis skibus brengt je ook snel naar See, Galtur of Kappl als je een dagje iets ander wil (ik ben naar Kappl gegaan de laatste dag)
  • Er zijn twee grote supermarkten in Ischgl waar je goed boodschappen kunt doen
  • De landschappen en vergezichten zijn prachtig en via Samnaun kun je een leuke tocht maken
  • Samnaun is ook een bezienswaardigheid waar je voordelig drank en souvenirs kunt kopen

*bericht bewerkt door KrisWeer op 17 mrt 2023 14:12

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

@KrisWeer

Goede objectieve evaluatie, thx.
Misschien toch eens proberen buiten ’ t seizoen.

Born to run. B.S.

Inderdaad is Ischgl een super mooi gebied maar denk wel met de meeste skiërs/boards per m2 van heel Oostenrijk op de pistes:). Daarom ben ik op een geven moment uitgeweken naar St. Anton, stuk rustiger en vergelijkbaar gebied (wil je helemaal rust dan moet je in Kappl skiën waar nu het NK Freeride aan de gang is, wel 0,0 apres ski)…

*bericht bewerkt door Gerjon op 17 mrt 2023 14:25

Inderdaad is Ischgl een super mooi gebied maar denk wel met de meeste skiërs/boards per m2 van heel Oostenrijk op de pistes:). Daarom ben ik op een geven moment uitgeweken naar St. Anton, stuk rustiger en vergelijkbaar gebied (wil je helemaal rust dan moet je in Kappl skiën waar nu het NK Freeride aan de gang is)…

Gerjon op 17 mrt 2023 14:23

Daar on Kappl heb ik denk ik wel de beste dag van de week gehad op 17-12, in het openingsweekend. 15cm verse sneeuw, -10 en een lekker zonnetje:

*bericht bewerkt door KrisWeer op 17 mrt 2023 14:36

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie