Vier geweldige skitochten vanuit Alta Badia

Redactie op 21 november 2022· 19 reacties

null

Alta Badia is met zijn 130 kilometer piste al een vrij groot skigebied, maar staat ook nog eens in directe skiverbinding met de 500 km pistes van de Dolomiti Superski-carrousel. De pisteopties zijn eindeloos, waaronder bijvoorbeeld de uitdagende Gran Risa wereldbeker-reuzenslalompiste, of de beroemde Sellaronda: de 40 kilometer lange skitocht rondom het Sella-massief. Alhoewel deze klassieker toch echt wel een must-do is, zijn er nog tal van andere interessante skitochten in de Ladinisch sprekende regio. Bijvoorbeeld de Lagazuoi skitocht vanuit Armentarola naar de Passo Falzarego/Falzaregopas inclusief paardensleerit of de gezinsvriendelijke La Crusc skitocht rondom Badia. Lees snel verder als je meer wilt weten over dit skitochtenparadijs!

De mooiste skitochten vanuit Alta Badia

1: Sellaronda

Liefhebbers van een wintersportvakantie in Alta Badia mogen een skitocht rondom het Sella-Massief zeker niet overslaan. De Sellaronda is tot ver buiten de Alpen bekend en behoort tot de meest indrukwekkende skiroutes van Zuid-Tirol en zelfs van de hele Alpen. De goed aangesloten liften en uitstekend geprepareerde pistes zorgen ervoor dat je op één dag ononderbroken kunt skiën op bijna 30 km aan pistes. Op de Sellaronda hoef je je ski’s echt niet uit te doen en hoef je nooit twee keer hetzelfde stuk af te leggen.

Deze unieke skiroute bied je een adembenemend uitzicht op de Dolomieten en voert je over vier Dolomietenpassen: De Campolongopas, de Pordopas, de Sellapas en de Gardenapas. De Sellaronda loopt langs de vijf skidorpen Corvara en Colfosco in Alta Badia, Arabba, Canazei en Selva (Wolkenstein). Dit is een ideale tocht voor lichtgevorderde tot gevorderde wintersporters. Houd je van een sportieve uitdaging? Denk dan aan de volgende omwegen: de reuzenslalompiste Gran Risa in La Villa/Alta Badia of de Saslong afdaling in Santa Cristina Valgardena.

Let op: Als je van plan bent om de hele Sellaronda te doen vertrek dan voor 10 uur 's ochtends zodat je er zeker van bent vóór de sluiting van de liften weer op je vertrekpunt aan te komen. Om de hele Sellaronda te skiën, moet je rekenen op ongeveer zes uur.

Sellaronda in een notendop!

  • Totale lengte: 40 km (liften en pistes samen)
  • Skipistes: 26 km
  • Geschatte reistijd in de liften: ongeveer twee uur, houd rekening met wat wachttijd
  • Geschatte tijd voor afdalingen: ongeveer anderhalf uur, afhankelijk van de skivaardigheid

Meer over de Sellaronda

null

2: La Crusc

De Skitour La Crusc is een opvallend mooie ronde. Hij loopt door de natuurparken Fanes-Sennes-Braies en Puez-Odle, wat allemaal UNESCO-werelderfgoed is. De tocht heeft een totale lengte van ca. 4 km en een hoogteverschil van 700m. Alle pistes, bediend door moderne en comfortabele skiliften, kunnen worden geprepareerd met kunstsneeuw.

Het skigebied La Crusc/Santa Croce bereik je gemakkelijk vanuit het centrum van La Villa met de Colz stoeltjeslift. Langs de pistes kunnen lokale specialiteiten worden geproeft in de acht hutten die deel uitmaken van de unieke gastronomische skitocht. De hutten zijn gezellig en liefdevol ingericht met veel aandacht voor detail in de typische Ladinische stijl.

Meer info over La Crusc

Beeld: Alex Moling
Beeld: Alex Moling

3. Giro della Grande Guerra

Het middelpunt van de Giro della Grande Guerra (vertaald: de Eerste Wereldoorlog skitocht), is de symbolische berg van de Eerste Wereldoorlog, de Col di Lana. De 80 km lange tocht voert je rond deze berg. Overal vind je sporen van de Eerste Wereldoorlog: artefacten uit de oorlogstijd, loopgraven die dwars door de rotsen lopen, borstweringen en forten.
In Alta Badia begin je in Corvara en ga je via de Campolongo-pas naar Arabba. Via Arabba en Porta Vescovo bereik je Malga Ciapela/Marmolada, waar je een omweg kunt maken naar de gletsjer van Marmolada (3.342 m). Daarna met de skibus naar Alleghe, om de pistes van het skigebied Civetta te verkennen. De skibus brengt je van Pescul naar de Fedare-hut (Giau-pas). Met de Fedare-piste bereik je de forcella Croda Negra. Aan de noordkant van de Forcella Negra brengt de nieuwe Averau-Troi skipiste je naar de Col Gallina en naar Passo Falzarego waar je verder gaat naar Alta Badia met de Lagazuoi skitocht. Dit is een tocht voor gevorderde wintersporters met een goede conditie!

Let op: Voor de hele tocht heb ongeveer 7 tot 8 uur nodig. Daarom is het aan te raden aan vroeg in de ochtend te vertrekken om de tocht op tijd af te ronden voordat de liften sluiten.

Tip: Een van de meest spectaculaire afdalingen van deze tocht is beslist de skipiste die vanaf de top van Lagazuoi afdaalt richting Armentarola in Alta Badia, de langste skipiste van de Dolomieten.

Giro della Grande Guerra in een notendop:

  • Totale lengte: 82,50 km (5126 mi)
  • Lengte van de pistes: 31,00 km (1926 mi)
  • Lengte liftvervoer: 18,00 km (1118 mi)
  • Paardrijden: 1,50 km (93 mi)
  • Duur van de tocht: 7-8 uur ongeveer

Meer info over de Giro della Grande Guerra

Lagazuoi Beeld Alex Moling
Lagazuoi Beeld Alex Moling

4. Lagazuoi

Op deze gevarieerde skiroute ski je vanuit Corvara, Colfosco, La Villa of Badia over de pistes van Alta Badia tot aan San Cassiano/Armentarola. Vanaf daar brengen pendeltaxi’s je naar de Falzaregopas (2.105 m), waar de Lagazuoi-tour serieus begint. Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks naar de Falzaregopas gaan met bijvoorbeeld de bus. De Lagazuoi kabelbaan brengt je naar de gelijknamige berg (2.778 m). Pak daar de rode piste terug naar de pas en naar het dalstation van de kabelbaan. Na een korte klim wacht de Armentarola piste, 7,5 km lang. Dit is een van de meest indrukwekkende afdalingen van de Alpen en je krijgt een geweldig uitzicht op het legendarische Fanes-dal voorgeschoteld. De piste leidt je door een charmante vallei met ruige bergwanden en steile ijswatervallen (met klimmers erop) naar Sas Dlacia.

Maar dat is niet alles: in Alta Badia kun je ook heerlijk eten!

In Alta Badia staat gastronomie hoog in het vaandel. Dat is wel zo fijn als je hongerig van de mooie tochten ergens pauze maakt. Zo heeft het St. Hubertus-restaurant in San Cassiano maar liefst drie Michelinsterren en La Stüa de Michil in Corvara is ook een aanrader volgens de Michelingids. Maar niet alleen in het dal is het feest, ook op de pistes geniet je van haute cuisine. Denk aan een gourmet- en wijnskisafari en het ‘Sommelier op de piste’-event. Bijkomen kan tijdens een tochtje, optioneel begeleid, over de vele geprepareerde winterwandelpaden in de ongerepte natuur van het UNESCO-werelderfgoed Dolomieten.

Skiën met ongekend uitzicht Beeld: Alex Moling
Skiën met ongekend uitzicht Beeld: Alex Moling

Of ga eens met de karakteristieke paardenkar!

In Sas Dlacia wacht de bekende Noriker paardenkoets op de skiërs om hen naar de Armentarola skilift te brengen, de ingang van het skigebied van Alta Badia. Het paard van het bergras Noriker is een zwaar en sterk trekpaard, afkomstig uit de Alpendalen tussen Italië en Oostenrijk. Oorspronkelijk gebruikt door boeren bij landbouwactiviteiten, zijn de Noriker sterke, gezellige en vriendelijke dieren. Elke koetsier in Sas Dlacia heeft minimaal 3 paarden, zodat het trekken bij toerbeurt gebeurt en de dieren niet vermoeid raken.

Tip: Vanaf de pistes in Alta Badia duurt het ongeveer een halve dag om het skicircuit te voltooien. Je kunt ook aftakken om de Cinque Torri te verkennen, die je op ski’s kunt bereiken vanaf de Falzaregopas.

Let op: Bussen en/of taxi’s naar de Falzaregopas en paardentransfers zijn niet inbegrepen in uw skipas.

Meer info over de Lagazuoi skitocht

Redactie

Plaats een reactie

Vergeet niet nummer 4 Lagazuoi uit te breiden met de Super8 tour. Dus even oversteken naar Col Gallina en 5 Torri!

Edit: ik zie het als tip staan.

*bericht bewerkt door Matthieu op 21 nov 2022 14:41

Aftellen maar!

Had dit artikel niet even onder de pet gehouden kunnen worden. Hoewel het helaas al geen geheim meer is… maar niet heel Nederland hoeft te weten hoe geweldig dit gebied is.

Wel een goede actie om Flachau op dezelfde dag in het zonnetje te zetten. Veeeeel leuker, mooier, afwisselender en nog de traditionele charme met allemaal schattige kleine bergrestaurantjes. Kortom een gebied waar de commercie nog niet is toegeslagen… Ik zeg gaan (en dus niet naar Alta Badia)…

Grappig, ik schreef anderhalf jaar geleden dit blogartikel over vier tours in de Dolomieten: https://www.ditisanne.nl/anne-reist-travel-blog/europa/itali…

De Giro della Grande Guerra heb ik daar bewust niet in opgenomen omdat je behoorlijk hard schijnt te moeten skiën om de hele tocht te halen en die snelheid is volgens mij niet voor iedereen weggelegd. In plaats daarvan heb ik de tocht naar de Marmolada opgenomen die ik ook prachtig vind!

Grappig, ik schreef anderhalf jaar geleden dit blogartikel over vier tours in de Dolomieten: https://www.ditisanne.nl/anne-reist-travel-blog/europa/itali…

De Giro della Grande Guerra heb ik daar bewust niet in opgenomen omdat je behoorlijk hard schijnt te moeten skiën om de hele tocht te halen en die snelheid is volgens mij niet voor iedereen weggelegd. In plaats daarvan heb ik de tocht naar de Marmolada opgenomen die ik ook prachtig vind!

ankiepankie op 21 nov 2022 15:52

Heb vorig jaar voordat we voor de eerste keer naar de Dolomieten gingen inderdaad jouw blog gevonden, was leuk te lezen!

Wij hebben, vanuit Arabba, de Giro della Grande Guerra prima volledig kunnen skiën met ons gezin. Kinderen toen 8, 12 en 13 (skiën goed).
Ipv bus namen we taxi, scheelde wellicht tijd.
Het was prachtig weer, grotendeels heerlijk rustig, behalve bij de grote lift naar Lagazuoi (half uur wachten) en bij de paarden.
Al met al echt een geweldige tocht.
Achteraf hadden we best nog meer koffiepauzes kunnen doen, want waren ruim op tijd terug.
Marmolada hebben we die week nog een paar keren gedaan, geweldig.

❄️

Grappig, ik schreef anderhalf jaar geleden dit blogartikel over vier tours in de Dolomieten: https://www.ditisanne.nl/anne-reist-travel-blog/europa/itali…

De Giro della Grande Guerra heb ik daar bewust niet in opgenomen omdat je behoorlijk hard schijnt te moeten skiën om de hele tocht te halen en die snelheid is volgens mij niet voor iedereen weggelegd. In plaats daarvan heb ik de tocht naar de Marmolada opgenomen die ik ook prachtig vind!

ankiepankie op 21 nov 2022 15:52

Heb vorig jaar voordat we voor de eerste keer naar de Dolomieten gingen inderdaad jouw blog gevonden, was leuk te lezen!

Wij hebben, vanuit Arabba, de Giro della Grande Guerra prima volledig kunnen skiën met ons gezin. Kinderen toen 8, 12 en 13 (skiën goed).
Ipv bus namen we taxi, scheelde wellicht tijd.
Het was prachtig weer, grotendeels heerlijk rustig, behalve bij de grote lift naar Lagazuoi (half uur wachten) en bij de paarden.
Al met al echt een geweldige tocht.
Achteraf hadden we best nog meer koffiepauzes kunnen doen, want waren ruim op tijd terug.
Marmolada hebben we die week nog een paar keren gedaan, geweldig.

Marije77 op 21 nov 2022 17:32

Grappig, ik schreef anderhalf jaar geleden dit blogartikel over vier tours in de Dolomieten: https://www.ditisanne.nl/anne-reist-travel-blog/europa/itali…

De Giro della Grande Guerra heb ik daar bewust niet in opgenomen omdat je behoorlijk hard schijnt te moeten skiën om de hele tocht te halen en die snelheid is volgens mij niet voor iedereen weggelegd. In plaats daarvan heb ik de tocht naar de Marmolada opgenomen die ik ook prachtig vind!

ankiepankie op 21 nov 2022 15:52

Heb vorig jaar voordat we voor de eerste keer naar de Dolomieten gingen inderdaad jouw blog gevonden, was leuk te lezen!

Wij hebben, vanuit Arabba, de Giro della Grande Guerra prima volledig kunnen skiën met ons gezin. Kinderen toen 8, 12 en 13 (skiën goed).
Ipv bus namen we taxi, scheelde wellicht tijd.
Het was prachtig weer, grotendeels heerlijk rustig, behalve bij de grote lift naar Lagazuoi (half uur wachten) en bij de paarden.
Al met al echt een geweldige tocht.
Achteraf hadden we best nog meer koffiepauzes kunnen doen, want waren ruim op tijd terug.
Marmolada hebben we die week nog een paar keren gedaan, geweldig.

Marije77 op 21 nov 2022 17:32

Ah wat leuk om te horen!! 😘

Komende winter zitten we in Corvara dus misschien gaan we hem dan toch maar eens proberen. Op zich kunnen we allebei redelijk doorskieën maar als ik de route op de kaart probeer te volgen krijg ik al de kriebels, maar hopelijk staat hij op de piste goed aangegeven!

Wil deze winter de nieuwe verbinding van Cinque Torri naar Cortina d’Ampesso eens proberen om dit gebied ook eens te verkennen.
Vertrekpunt is alleen Arraba dus wordt wel kilometers vreten

Wij hebben de tocht naar La Crusc vanuit San Cassiano gedaan met het gezin. Dat was volgens Skitracks 34,7km, waarvan 22,5 skiën, waarbij 3127 ski hoogtemeters overbrugd zijn (geen idee of dit een beetje accuraat is). In ieder geval super genoten, hoewel de 4km piste bij Badia niet de meest bijzondere zijn.

null
null

*bericht bewerkt door franksplinter op 22 nov 2022 10:02

Wil deze winter de nieuwe verbinding van Cinque Torri naar Cortina d’Ampesso eens proberen om dit gebied ook eens te verkennen.
Vertrekpunt is alleen Arraba dus wordt wel kilometers vreten

martin10500 op 21 nov 2022 21:38

In dit geweldige filmpje wordt er van Alta Badia naar Cortina geskied.

Aftellen maar!

Dat hele kanaal van Igor is sowieso een aanrader.

Leuk topic! Ik zit vanaf half jan in San Cassiano (in totaal 17 dagen vakantie waarvan de helft dolomieten en helft Oostenrijk) en heb enorm veel zin in de hierboven genoemde tochten! Met name de combi Langazoi–>Cinque Torri naar Cortina d’Ampesso en La Crusc lijken me fantastisch. Uiteraard moet ik ook een keer de Sella Ronda gedaan hebben (nog niet gedaan) maar heb het niet zo op grote drukte dus zal ook veel in Alta Badia zelf skiën zonder de verbindingsstukken SR.

Ik heb in veel grote gebieden gezeten, maar dit gebied slaat alles qua sfeer, natuur, tochten en eten. Alleen jammer dat het zo’n takkeneind rijden is. Gewoon te ver voor een opgroeiend gezin.

Wil deze winter de nieuwe verbinding van Cinque Torri naar Cortina d’Ampesso eens proberen om dit gebied ook eens te verkennen.
Vertrekpunt is alleen Arraba dus wordt wel kilometers vreten

martin10500 op 21 nov 2022 21:38

In dit geweldige filmpje wordt er van Alta Badia naar Cortina geskied.

Matthieu op 22 nov 2022 10:17

Had de video vorig jaar al eens gezien maar kon hem niet weervinden gisteren, bedankt zal hem nog eens bekijken.

Dat hele kanaal van Igor is sowieso een aanrader.

franksplinter op 22 nov 2022 10:41

Absoluut! En als je dan toch in Badia bent om naar La Crusc te gaan. Steek de straat even over en loop langs bij Ustaria Posta. Je kunt er ook erg lekker eten!

Ik heb in veel grote gebieden gezeten, maar dit gebied slaat alles qua sfeer, natuur, tochten en eten. Alleen jammer dat het zo’n takkeneind rijden is. Gewoon te ver voor een opgroeiend gezin.

[@Marinus](/profiel/marinus) op 22 nov 2022 11:36

Dat is natuurlijk maar net wat je gewend bent en hoe je de reis plant. Wij vinden het met 2 kids (nu 10 en 14) goed te doen. Heen met een tussenstop, terug in 1x.

Leuk topic! Ik zit vanaf half jan in San Cassiano (in totaal 17 dagen vakantie waarvan de helft dolomieten en helft Oostenrijk) en heb enorm veel zin in de hierboven genoemde tochten! Met name de combi Langazoi–>Cinque Torri naar Cortina d’Ampesso en La Crusc lijken me fantastisch. Uiteraard moet ik ook een keer de Sella Ronda gedaan hebben (nog niet gedaan) maar heb het niet zo op grote drukte dus zal ook veel in Alta Badia zelf skiën zonder de verbindingsstukken SR.

Amelm op 22 nov 2022 11:15

Ben nu 3x in St Christina en 2x in Alta Badia gewees. De Sella Ronda is echt geen aanrader om die perse te doen. Tis veel leuker af en toe 1/3 naar links of rechts te gaan en daar de dalen in te gaan en dicht bij ’ huis ’ te blijven. Een jaar later kan je gewoon aan de andere kant van het gebied gaan zitten en vandaar hetzelfde doen. Mijn ervaring is dat vanuit San Cassiano ook Kronplatze en de Marmolada prima te doen zijn zonder te haasten. De ronda zelf te doen dat kan je een x doen voor de fun, maar ga wel af en toe een dal in, anders kom je alleen maar veel blauwe paden tegen.De

Wil deze winter de nieuwe verbinding van Cinque Torri naar Cortina d’Ampesso eens proberen om dit gebied ook eens te verkennen.
Vertrekpunt is alleen Arraba dus wordt wel kilometers vreten

martin10500 op 21 nov 2022 21:38

Als je de auto pakt vanaf Arabba, dan ben je in een klein half uur bij het parkeerterrein onderaan de gondel van Lagazuoi. Dan heb je de hele dag rustig de tijd om een tourtje Cortina te doen en de grandeur in Cortina te proeven. Cinque Torri, Tofana en Monte Cristallo. En bij Cinque Torri /Lagazuoi weer eindigen om bij de auto te komen.

Wil deze winter de nieuwe verbinding van Cinque Torri naar Cortina d’Ampesso eens proberen om dit gebied ook eens te verkennen.
Vertrekpunt is alleen Arraba dus wordt wel kilometers vreten

martin10500 op 21 nov 2022 21:38

Als je de auto pakt vanaf Arabba, dan ben je in een klein half uur bij het parkeerterrein onderaan de gondel van Lagazuoi. Dan heb je de hele dag rustig de tijd om een tourtje Cortina te doen en de grandeur in Cortina te proeven. Cinque Torri, Tofana en Monte Cristallo. En bij Cinque Torri /Lagazuoi weer eindigen om bij de auto te komen.

Jamie010 op 22 nov 2022 20:07 Dan mis je wel de Armentarola ;-) Monte Cristallo kant zou ik ook niet op dezelfde dag doen want dan moet je opnieuw de bus pakken. Maar in ieder geval met de nieuwe lift tss 5 torri en de Olympia lift (Tofana kant) is 't gebied ineens erg leuk geworden ;-)

Wil deze winter de nieuwe verbinding van Cinque Torri naar Cortina d’Ampesso eens proberen om dit gebied ook eens te verkennen.
Vertrekpunt is alleen Arraba dus wordt wel kilometers vreten

martin10500 op 21 nov 2022 21:38

Als je de auto pakt vanaf Arabba, dan ben je in een klein half uur bij het parkeerterrein onderaan de gondel van Lagazuoi. Dan heb je de hele dag rustig de tijd om een tourtje Cortina te doen en de grandeur in Cortina te proeven. Cinque Torri, Tofana en Monte Cristallo. En bij Cinque Torri /Lagazuoi weer eindigen om bij de auto te komen.

Jamie010 op 22 nov 2022 20:07 Dan mis je wel de Armentarola ;-) Monte Cristallo kant zou ik ook niet op dezelfde dag doen want dan moet je opnieuw de bus pakken. Maar in ieder geval met de nieuwe lift tss 5 torri en de Olympia lift (Tofana kant) is 't gebied ineens erg leuk geworden ;-)
Asterino op 22 nov 2022 22:52

Lagazuoi verdient alle tijd, aandacht en bewondering. Goede lunch en de paarden maken het plaatje compleet. Dat is al een dagtochtje waard vanaf Arabba ;)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie